Te midden van de voortdurende positionele gevechten langs de frontlinies in Oekraïne zijn er onlangs nieuwe overwinningen uitgeroepen door de strijdende partijen.

In de regio Kharkiv zijn de frontlinies naar verluidt veranderd. Het Oekraïense leger heeft een tegenoffensief gelanceerd en daarbij enig succes geboekt. Na verscheidene dagen van gevechten hebben eenheden van de DPR, de LPR en de Russische Garde de stad Russische Lozovaya en andere nabijgelegen dorpen verlaten. De AFU vestigde een bolwerk in het dorp Stary Saltov. Naar verluidt is het dorp bezet door militanten van de beruchte speciale eenheid Kraken van het nationalistische regiment van Azov, die bekend staan om het openlijk uitvoeren van een “jacht” op burgers met een pro-Russisch standpunt in de regio Charkiv, bericht Southfront.org.

In de omgeving van de stad Charkiv is er een vrij kleine groepering van Russische troepen, die wekenlang de Oekraïense tegenoffensieven blijven afslaan. Een van hun taken in de regio is de vijandelijke troepen af te leiden van de actieve operaties in de regio Izyum, en ook de aanvoerwegen te beschermen.

Naar verluidt heeft de Generale Staf van de Strijdkrachten van Oekraïne 3.000 soldaten en meer dan 100 eenheden zware wapens overgebracht om de 93e brigade, die in de operationele omgeving in het gebied van Izyum is gevallen, te deblokkeren. De AFU geven de pogingen niet op om de Seversky Donets te forceren en de flank te treffen van de Russische groepering in Izyum, die oprukt naar Barvenkovo en Slavyansk. De AFU proberen door te breken bij het dorp Protopovka, maar tot nu toe zonder succes. Russische artillerie voert massale aanvallen uit op Oekraïense stellingen.

Wereld Economisch Forum: Zelensky's openingstoespraak, geld, wapens, adviseurs, - staande ovatie

De gevechten om de stad Liman zijn al enkele dagen aan de gang. Russische troepen en eenheden van de Volksmilities van de DPR en LPR bestormen de stad om verder op te rukken naar Slavjansk.

In de omgeving van Bakhmutka hebben Russische troepen het dorp Svetlichnoye in handen gekregen, in Nizhny zijn gevechten aan de gang.

In het gebied Severodonetsk-Lisichansk hebben de Russische troepen de controle over Rubezhnoe en nabijgelegen gebieden bijna volledig in handen gekregen. De AFU werd uit de bossen in de omgeving van Kudryashevo teruggedrongen.

De gevechten zijn begonnen om Voivodovka, gelegen tussen Rubezjnoe en Severodonetsk. Het hoofd van de Tsjetsjeense strijdkrachten die in het gebied zijn ingezet, Ramzan Kadyrov, heeft gezegd dat de AFU uit de gebieden ten noorden en ten noordoosten van het dorp is weggeslagen. De gevechten gaan door in de straten. De controle over Voivodovka zal de gelegenheid bieden om de stad Severodonetsk vanuit het noorden te blokkeren.

Op zijn beurt kondigde de opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne het begin aan van een tegenaanval in de richting van Luhansk. Op dit moment is er echter nog geen succes geboekt. De voornaamste brandhaarden blijven in de gebieden bij Popasna, Kremennaja en Torskoe.

Russische troepen blijven Popasnaja bestormen. De Volksmilitie van de LPR controleert de helft van de stad.

In de Volksrepubliek Donetsk hebben Russische troepen op 5 mei de controle overgenomen van het dorp Troitskoje, dat 14 kilometer ten noorden van Jasinovataja ligt. De Volksmilitie van de DPR verklaarde dat het eerste afzonderlijke gemechaniseerde bataljon van de territoriale verdediging van de DPR, met steun van speciale strijdkrachten, het verzet in het dorp heeft opgerold. Tegelijkertijd blijft de Oekraïense artillerie het dorp beschieten vanuit stellingen in Novoselovka en New York.

40% van de Belgische levensmiddelenproducenten stoppen of verminderen hun activiteiten wegens tekorten en stijgende kosten

Nadat het op 30 april en 1 mei ingestelde staakt-het-vuren had geleid tot de evacuatie van een honderdtal burgers, zijn de vijandelijkheden op het grondgebied van Azovstal in Mariupol hervat. Oekraïense militanten openen het vuur in een poging zwakke punten te vinden in de Russische stellingen rond de centrale. Op hun beurt onderdrukken de Russische strijdkrachten de Oekraïense vuurpunten met artillerie, luchtmacht en ook tijdens de gevechten op sommige plaatsen in de installaties, om hun posities en de burgergebieden in de buurt veilig te stellen.

Om de vuurpunten van de Oekraïense militanten te onderdrukken werd Russische marine artillerie ingeschakeld, die de fabriek een grootschalige slag toebracht.

Zodra de gevechten hervat waren, onthulden de Azov-militanten dat er zich nog burgers in de kelders van Azovstal bevonden. Het is dus duidelijk dat niet alle gijzelaars de installaties hebben mogen verlaten.

Het Russische persbureau RIA Novosti citeerde een anonieme vertegenwoordiger van het Russische leger dat betrokken was bij de operatie om Azovstal te bevrijden, die zei dat er meer dan 200 burgers, waaronder vrouwen, kinderen en bejaarden, in de kelders vastgehouden zouden kunnen worden.

De bron onthulde ook dat de militanten van Azov hebben aangeboden de burgers te ruilen voor voedsel en medicijnen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat voor soort Westerse mensen wapperen met een Oekraïense vlag?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe opkomst van het Nieuwe Normaal Reich
Volgend artikelHongarije kondigt veto op olie-embargo aan: “Wij zullen niet toestaan dat het Hongaarse volk de prijs voor de oorlog betaalt”
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

3 REACTIES

  1. De poging van Kiev om een lucht- en zeelandingsmacht op het eiland Zmeiny te laten landen en te veroveren, bleek een mislukking en ernstige verliezen, meldde het Russische ministerie van Defensie maandag: de Russische eenheid op het eiland dwarsboomde plannen die waren opgesteld met de deelname van Britse en Amerikaanse adviseurs. Drie Su-24 bommenwerpers, een Su-27 jager, drie Mi-8 helikopters met een landingsmacht aan boord, een Mi-24 aanvalsvliegtuig en tientallen drones werden neergeschoten en verschillende boten werden vernietigd. Volgens deskundigen probeerden de Oekraïense autoriteiten koste wat het kost het eiland in te nemen om op 9 mei een zekere ‘overwinning’ uit te roepen. Als gevolg hiervan eindigde voor de vijand alles echter met het verlies van dure apparatuur en getrainde specialisten.

  2. De Nato/USA/Brussel werken simpel; eerst de leiding gevende politici omkopen met geld, auto’s, hoeren, en dan pas een voorstel lanceren.
    Voordat er sprake was van Zweden en Finland bij Nato, waren de belangrijkste mensen al gekocht en betaald.

    Rusland wint, andrs hadden ze al een tactische atoombom gebruikt.
    Zou ik alsnog doen in hun schoenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in