Orban en Zeurlensky © Fidesz/President.gov.ua

Hongarije heeft aangekondigd dat het zijn veto zal uitspreken over het geplande embargo van de EU op de invoer van Russische olie. Het land zal niet voor het sanctiepakket stemmen, omdat het de veilige en stabiele energievoorziening van Hongarije zal vernietigen en het onmogelijk zal maken de voor de economie benodigde olie te kopen, aldus minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó, bericht Freewestmedia.com.

Premier Viktor Orban omschreef het olie-embargo van de EU eerder als een “atoombom” die op de Hongaarse economie wordt gegooid. Vorige week verklaarde Orbán dat het de Hongaarse economie zou vernietigen. Zijn land heeft ongeveer vijf jaar nodig om het zonder de Russische olie-import te kunnen stellen. Een alternatief zou de aanvoer via de Adriatische pijpleiding vanuit Kroatië zijn.

De premier benadrukte dat de leiders van de lidstaten van de EU eerder waren overeengekomen dat alleen maatregelen konden worden genomen die naar behoren rekening hielden met de verschillende energiestructuren van de landen en het soevereine recht om hun eigen toegang tot energie te bepalen. De voorzitter van de Europese Commissie heeft echter, “bewust of onbewust, een aanval gepleegd op de hard gesmede Europese eenheid”.

Het heeft geen financiële zin de energie-infrastructuur te veranderen

Orban zei dat zij die zeeën en havens hebben, olie kunnen vervoeren in tankers uit alle delen van de wereld, maar er zijn landen die dergelijke mogelijkheden niet hebben. Russische of andere olie kan alleen via pijpleidingen naar Hongarije vervoerd worden, “het ene eind van de pijpleiding ligt in Rusland, het andere in Hongarije,” dat is een gegeven, legde hij uit, eraan toevoegend dat Hongarije daarom niet akkoord kan gaan met een voorstel dat aan deze omstandigheid voorbijgaat.

  Meer Oekraïense eenhoorns voor het wanhopige Westen om op te jagen

“De strijd die ik nu voer, is een strijd om de Hongaarse verlaging van de energierekeningen te beschermen,” zei Orban, waarbij hij ook vermeldde dat het jaren en investeringen ter waarde van honderden miljarden forinten zou vergen om de Russische olie door een andere soort te vervangen, terwijl de omvorming van het Hongaarse energietransportsysteem nog eens investeringen in de duizenden miljarden zou vergen.

Hij zei dat het vijf jaar zou duren om de nodige investeringen te voltooien. Zelfs als de EU daarvoor geld beschikbaar stelt, “hebben wij dat geld alleen op papier, want zij hebben het ons nog niet gegeven, en zolang zij ons het geld niet geven, kunnen wij niet met dat project beginnen”.

Orban zei tegelijkertijd dat het de moeite waard was om te overwegen of zo’n duur project, dat pas over 4 of 5 jaar zou kunnen gaan functioneren, überhaupt wel zin had, gezien het feit dat de oorlog “op dit moment aan de gang is”.

Hij zei dat als hij een voorstel zag dat in overeenstemming was met de Hongaarse belangen, “wij er dan natuurlijk graag over willen praten”. Het voorstel dat nu op tafel ligt schept echter een Hongaars probleem, en doet geen enkel voorstel om dat probleem op te lossen.

Orban maakte duidelijk dat er een rode lijn zou zijn, namelijk het energie-embargo.

Wapenleverantie ondersteunt oorlog

Door wapens te leveren verwijdert men zich van de vrede, in plaats van er naar toe te gaan, “degenen die wapens leveren brengen ook moeilijkheden over zichzelf, vooral als het land dat in oorlog is je buurland is,” betoogde hij.

  Breaking: Wagner heeft controle overgenomen van "Domino"-district in Bakhmut (+Video's)

De premier wees erop dat de Hongaarse gemeenschap in de Oekraïense regio “Transkarpathië nu binnen schootsafstand” ligt, omdat iemand wapens leverde of op het punt stond te leveren, en dat de Russen de transportknooppunten zouden vernietigen waar dergelijke voorraden kunnen worden uitgeladen of verder vervoerd.

Orban zei dat hij van plan is de leden van zijn nieuwe, aanzienlijk herschikte regering tussen 20 en 30 mei voor te stellen. Hij gaf aan dat er veel en ingrijpende veranderingen zullen komen, als reactie op het feit dat er ook in de wereld veel en ingrijpende veranderingen hebben plaatsgevonden.

Hongarije moet zich beter verdedigen tegen de migratiedruk, verklaarde hij, en voegde eraan toe dat “de pandemie nog niet verdwenen is,” en dat de wereld niet voorbereid is op een pandemie van een dergelijke omvang, terwijl er ook een oorlog aan de gang is. “We moeten een regering vormen die Hongarije tegen deze uitdagingen zal kunnen verdedigen,” zei Orban.

De voorzitster van de EU-Commissie, Ursula von der Leyen, heeft intussen aangekondigd dat zij naar Boedapest zal reizen om met Orbán te praten over de continuïteit van de energievoorziening in Hongarije.

Hongarije verwerpt sancties tegen religieuze leiders

Hongarije verwerpt ook sancties tegen religieuze leiders, vertelde de staatssecretaris voor hulp aan vervolgde christenen zondag aan de openbare televisie, in een commentaar op het plan van de Europese Unie om patriarch Kirill, hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, te sanctioneren.

Tristan Azbej, die aan het hoofd staat van het hulpprogramma Hongarije Helpt, zei dat Hongarije de bemiddeling in de vrede steunde en ” contraproductieve, onzinnige sancties als schadelijk ziet”.

  "Heil Zelensky!": Humoristische reclame over het steunen van Oekraïne werd gelanceerd in Duitsland

De Russisch-orthodoxe kerk heeft wereldwijd zo’n 160 miljoen leden en 40.000 priesters, merkte Azbej op, en voegde eraan toe dat het “idiote” voorstel van de EU de patriarch de toegang tot het blok zou ontzeggen, waardoor religieuze mensen van hun geestelijk leider geïsoleerd zouden raken.

Onder andere de Syrisch orthodoxe patriarch, de Armeens Apostolische Kerk en de Hongaarse eparchie van de Russisch Orthodoxe Kerk hebben zich tot Orban, “de laatste stem van het christendom en het gezond verstand in de EU”, gewend in verband met het voorstel van de Europese Commissie, dat volgens hem een gevaarlijk precedent zou scheppen van “het in toom houden van andere kerken, en hen onderwerpen aan politiek gemotiveerde sancties”.

Hongarije beschouwt godsdienstvrijheid als “heilig en onschendbaar”, en zal het sanctioneren van religieuze leiders niet steunen, zei hij.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïne: De door het Westen verzwegen dagelijkse en beestachtige terreur, waaronder massamoord op Russen die in Oekraïne wonenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVideo: Rusland en Oekraïne claimen allebei nieuwe overwinningen in Donbass
Volgend artikelBiden stuurt Oekraïne miljarden dollars aan wapentuig dat het niet naar behoren kan gebruiken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

14 REACTIES

  • Bijna…hij noemt, als het artikel klopt, dat de pandemie (die nooit bestaan heeft) nog niet voorbij is.

   Deze man zorgt er wel voor de de euratten nu proberen het vetorecht van naties te schrappen. Macaroni kan niet wachten op zijn dictatorschap….

 1. En krampachtig proberen de EU in stand te houden met al die WEF/WHO klanten in de regeringen.
  Dat wordt dan omkopen of chanteren om de boel bij elkaar te houden.
  As usual.

 2. >Het land zal niet voor het sanctiepakket stemmen, omdat het de veilige en stabiele energievoorziening van Hongarije zal vernietigen.

  “Nou breekt m’n klomp!
  Wij hebben toch afgesproken, en jullie betaald om onze regels op te volgen?
  Je zal niets hebben, maar gelukkig zijn, want de grote boeman, Poetin, die moeten we hebben.
  Dat jij hierdoor in een container most gaan wonen zonder elektriciteit, is toch niets? Als we Poetin maar kunnen ‘pakken.’
  Gisteren hebben we twaalf Russen die in een restaurant zaten te eten, op een granaat getrakteerd. Geweldig hé! Dat wil zeggen dat ze aan het verliezen zijn…
  Hoe, jij juicht niet, vindt je het niet geweldig dan?
  Voor welke kant sta jij eigenlijk, want dat jij dit niet geweldig vindt, is hoogst verdacht.
  Hoe jij bent tegen oorlog in het algemeen?
  Dan ben je vast een extreemrechtse Poetin-aanbidder.

 3. Inderdaad Ab, ze gaan het vetorecht schrappen of ze gaan Hongarije zo opstoken dat Orban verdwijnt.

  En de continuïteit van de energievoorziening in Hongarije is niks meer dan de EU die betaald en levert, terwijl wij hier straks in de kou of met torenhoge rekeningen zitten.

  • Het is echt niet normaal meer hoe ze wet na wet vertrappen naar gelang het ze uitkomt. En niemand die wat zegt… Het geduvel is tussen regeringen met de WEF die met de zweep slaat. Het volk heeft niks meer te zeggen. Pure dictatuur. Orban zal dus ook gewoon meespelen…? Weer een zeepbel pats!

  • Hongarije heeft macht. Als ze uit de eu stappen is er een fysieke grens tussen Bulgarije, Roemenie en europa. Kost de EU milliarden per jaar

   Dan: stel je eens voor: Hongarije gaat met Servie en Rusland een soort van Nato verband aan en plaats Russische raketten in Hongarije….

   Macht is een kwestie van inzicht.

 4. En als bij toverslag komen WEF discipelen Macron en Wopke Hoekstra uit hun holen gekropen om te pleiten voor afschaffing van het vetorecht.

  • Voor de afschaffing kan Hongarije ook een veto uitspreken

   als ik Orban was ou ik zeggen; binnen 2 week de tegoden op onze rekening, afschaffen van veto van de tafel en geen steun aan Oekraine.

   Zo niet stappen wij per direct uit EU.

 5. Victor is de enige westerse leider met een normaal verstand. Hij is niet omkoopbaar, zoals een Erdogan,
  maar heeft principes. misschien vinden verschillende EU leden het stiekem wel fijn.
  Toch goedkope olie en lekker alle schuld aan Orban geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in