De Amerikaanse staatsburger Gonzalo Lira riskeert een lange gevangenisstraf in Oekraïne voor zijn kritiek op de regering van het land. Genegeerd door de Amerikaanse regering vecht zijn vader tegen de “langzame dood van zijn zoon”, bericht The Grayzone.

Als de Amerikaanse media enige belangstelling toonden voor de arrestatie van een Amerikaanse burger, Gonzalo Lira, dan was dat vooral om zijn vervolging te bejubelen met het argument dat hij “propaganda maakte voor Poetin.” Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weigert ondertussen vragen te beantwoorden over de verdwijning van een Amerikaan door toedoen van een regering die voor een groot deel door Washington wordt gefinancierd.

The Grayzone sprak met de vader van Lira, de 80-jarige Gonzalo Lira Sr., over de arrestatie van zijn zoon. “Ik kan alleen maar zeggen dat deze episode mijn leven heeft getekend omdat het een langzame dood van een zoon is,” zei Lira Sr.. Hij vreesde dat de Oekraïense regering een “kangaroo court” voor zijn zoon aan het voorbereiden was, en betreurde dat zij hem meer dan tien jaar zou kunnen opsluiten voor zijn politieke uitspraken.

Lira heeft de Amerikaanse en Chileense nationaliteit en woont sinds enkele jaren in Kharkov, Oekraïne. Hij kwam eerst naar voren als romanschrijver, probeerde daarna een carrière als filmmaker voordat hij zichzelf op de markt bracht als datingcoach die bekend staat als “Coach Red Pill”.

Na de inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022 kreeg Lira bekendheid op het internet als oorlogsblogger. Zijn analyse van de Russische militaire operatie en harde kritiek op de Oekraïense regering van op Oekraïens grondgebied maakten van hem onmiddellijk een topdoelwit van Kievs vaak rabiate groep online aanhangers. Op 1 mei arresteerden Oekraïense staatsveiligheidsagenten Lira voor de tweede keer in iets meer dan een jaar tijd.

De eerste keer dat hij gevangen werd gezet, kwam Lira na enkele dagen weer vrij en kondigde hij zijn vrijheid aan via nieuwe social media accounts. Deze keer werd hij echter door de Oekraïense autoriteiten beschuldigd van het rechtvaardigen van “de gewapende agressie van Rusland” en het verspreiden van “vervalsingen over de oorlog in Oekraïne”. Als hij voor deze misdrijven wordt veroordeeld, hangt hem 13 jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

  Wat is uw plan om de ergste wereldwijde voedselcrisis in ons bestaan door te komen?

De arrestatie van Lira werd aangekondigd samen met de detentie van tien andere zogenaamde “internet agitatoren” die in Oekraïne wonen.

“De blogger ontkende ook de feiten van Russische raketaanvallen op Oekraïense steden en massamoorden op burgers door ruscisten,” zei de SBU in een officiële verklaring, waarschijnlijk verwijzend naar betwiste narratieven rond het bloedbad in Boetsja in maart 2022 en raketaanvallen op het treinstation van Kramatorsk in april van dat jaar. Lira betwistte in beide gevallen de versie van de Oekraïense regering van de gebeurtenissen.

Na de arrestatie publiceerde de Oekraïense SBU beelden van de inval in Lira’s huis en clips van zijn YouTube-video’s waarin de oorlog werd besproken.

Hoewel zowel Chili als de Verenigde Staten de vrijheid van meningsuiting in hun grondwet hebben verankerd, heeft geen van beide regeringen een verklaring afgelegd over de arrestatie van Lira.

Volgens Gonzalo Lira Sr. hield de Amerikaanse ambassade in Kiev rond 23 mei een videoconferentie met zijn gevangen zoon. Hij nam contact op met de ambassade om hen te vragen zich in te zetten voor de vrijlating van zijn zoon, maar kreeg alleen te horen dat zijn zoon een advocaat had gekregen van de Oekraïense autoriteiten.

Toen Lira Jr. protesteerde tegen de aan hem toegewezen advocaat, kreeg hij volgens de ambassade een lijst met andere advocaten waaruit hij kon kiezen. Vermoedelijk waren dat allemaal openbare verdedigers.

Ondertussen heeft het State Department geweigerd in het openbaar in te gaan op de arrestatie van de Amerikaanse burger door een regering waarvan de werknemers worden gesubsidieerd door de Amerikaanse belastingbetaler. Woordvoerder Matthew Miller van het State Department weigerde te antwoorden op een vraag van verslaggever Liam Cosgove of de VS zich inzetten voor de vrijlating van Lira.

  Door de staat gecontroleerde Russische tv: Als NAVO-troepen Oekraïne binnentrekken, zullen SARMAT, YARS en Avangard (kernwapens) NAVO-besluitvormingscentra treffen

Gonzalo Lira Sr. spreekt zich uit

Lira Sr. vertelde The Grayzone dat hij en zijn zoon elkaar al 24 jaar niet hebben gesproken. Maar de arrestatie van zijn zoon triggerde zijn ouderlijke instincten, waardoor hij zowel de Amerikaanse ambassade in Kiev als de media opriep om druk uit te oefenen op de Zelensky-regering voor de vrijlating van zijn zoon.

De vriendelijke 80-jarige gepensioneerde Lira Sr. zegt dat hij de politieke opvattingen van zijn zoon niet deelt, hoewel hij kritisch staat tegenover de regering in Kiev. Gevraagd naar mainstream berichten die de arrestaties van zijn zoon in Oekraïne vieren en hem afschilderen als antisemitisch en een “vrouwenhater” – beschuldigingen die niets te maken hebben met zijn gerechtelijke vervolging – zei Lira Sr. dat zijn zoon “een zeer hoog IQ heeft, zoals vastgesteld toen hij 10 jaar oud was. Hij houdt ervan mensen voor het blok te zetten, met ze te spelen; een beetje sadistisch.”

Hoewel hij vervreemd raakte van zijn zoon na zijn scheiding van zijn moeder, had Lira warme herinneringen aan hun tijd samen in New York City. Hij herinnerde zich hoe ze in de winter urenlang modelauto’s, -vliegtuigen en -tanks bouwden. In de zomer “genoten we van het zwembad”, zei hij en voegde eraan toe: “Gonzalo is een uitstekende zwemmer.”

Lira Sr. vertelde The Grayzone dat hij zich zorgen maakte dat zijn zoon werd gemarteld, en dat hij niet normaal kon slapen. “Ik kan alleen maar zeggen dat deze episode mijn leven heeft getekend omdat het een langzame dood van een zoon is,” zei hij.

Hij betwijfelt of zijn zoon ooit zal worden vrijgelaten: “Momenteel bereiden ze een kangaroo court voor. Zelensky en zijn boeven vechten niet voor democratie en vrijheid, ze vechten om zichzelf aan de macht te houden met de zegen van Biden.”

Lira Sr. zei over zijn zoon: “Hij vindt dat de Oekraïense burgers niet de waarheid wordt verteld over de resultaten van de oorlog, terwijl Oekraïne wordt vernietigd. Gonzalo kan er niet van worden beschuldigd een Russische propagandist of agent te zijn, hij heeft gewoon openlijk aan zijn bijna 300.000 volgers zijn indrukken van de oorlog kenbaar gemaakt. Hij heeft nooit contact opgenomen met een Russische soldaat of Russische agent. Als Amerikaans burger die in het land woont waar zijn twee kinderen wonen, heeft hij zijn recht van meningsuiting geuit.”

  Zelensky geeft ''de hele wereld'' de schuld van Oekraïnes falen in Charkov

Nog voor de arrestatie van zijn zoon op 1 mei was Gonzalo volgens Lira al een gevangene in zijn eigen huis. “Gonzalo werd letterlijk ontvoerd door de SBU,” zei hij over de eerste arrestatie in april 2022. “En na een week van wrede ondervragingen werd hij onder huisarrest vrijgelaten.”

Lira Sr. vertelde The Grayzone dat de Oekraïense autoriteiten destijds geen documenten hadden die zijn zoon daadwerkelijk van een misdrijf beschuldigden.

“De SBU vernietigde al zijn communicatieapparatuur en ze hielden zijn paspoort vast,” voegde hij eraan toe. “Oekraïne heeft wetten uitgevaardigd die afwijkende meningen strafbaar stellen en president Volodymyr Zelensky in staat stellen politieke partijen van de oppositie te verbieden en de media te nationaliseren. Dit is volledig in tegenspraak met wat de Verenigde Staten en wij burgers van de vrije wereld geloven en promoten.”

“Voor de Amerikaanse regering zou er slechts een telefoontje naar Zelensky nodig zijn om Gonzalo vrij te krijgen,” benadrukte Lira Sr. “De wereld weet dat Zelensky een marionet van de VS is, maar hij respecteert niet het recht van een Amerikaanse burger om zijn vrijheid van meningsuiting uit te oefenen.”

Lira besloot onze uitwisseling met een ongezouten uitspraak: “Bevrijd mijn zoon van zijn politieke gevangenschap!”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Gonzalo Lira – Wie is Zelensky? Een marionet en dit is waaromVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPatrick Lawrence: De oorlog die we eindelijk mogen zien
Volgend artikelOndanks Amerikaanse ontkenningen… Is het regime in Kiev niet losgeslagen met aanvallen op Moskou – Het is een gehoorzame marionet
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. Ergste van al is dat de ‘aanklachten’ gemaakt zijn door een vent, een Amerikaanse militair, dat denkt dat ie een vrouw is. Tot zover…

 2. Lira was iemand die de Oekaine hysteria observeerde en gewoon zijn waarnemingen deelde met een groep mensen. Niemand werd gedwongen zijn waarnemingen als waarheid te accepteren. Zijn uitspraak dat Putin c.q. Rusland geen imperialist is, klopt, dat kun je ook zelf zien. Dat je die Lira niet mag omdat hij een lullige dating coach was die de wensen van 30-jarige vrouwen tegen hen gebruikte in het voordeel van mannen, ipv als toegevoegde waarde voor een man met dezelfde wensen, heeft niks te maken met wat die schurfthonden van de VS en de NAVO toelaten door hun snuivende boywhore. Het wordt tijd dat de vaandeldragers bij de EU zich eens laten leiden door menselijk gedrag ipv geld.

  • Menselijk gedrag? Dat kennen ze niet eens. Pasen en pinksteren vallen nog eerder op 1 dag. Het zijn sociopatische autistische psychopaten, stuk voor stuk.

   • Bas juni 2, 2023 at 14:07
    Velen leiden ook aan neurosen. Het begint er steeds meer op te lijken dat Freud gelijk had – neuroses en pervers seksueel gedrag die uit de donkere etterende krochten van hun onderbewustzijn naar boven sijpelen en de hele wereld verrotten.

    • Amerikanen worden vanaf hun geboorte ingespoten met allerlei ‘vaccins’.
     Zeventig stuks…In de meeste staten verplicht voor toegang onderwijs.
     In Nederland nu 27 injecties vanaf geboorte. Via zuigelingen zorg.(ouders mogen weigeren).
     Zie website CDC vaccin programs ( for different age groups)

     https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/imz/child-adolescent.html

     Ik vermoed dat al die werkelijke vaccins/ ondefinieerbare injecties/gif ampullen het denk/voel en afweer systeem van de VS bevolking
     ondermijnden. Hun intuïtie beperkt.
     Waardoor weinig inzicht en weinig persoonlijke moed.
     Dat het stuurloos maken/verzwakken van de VS bevolking het doel was/is.
     Van het toedienen van deze ‘medicijnen’.
     Of een subdoel. Als experiment. En nu de rest van de wereld.

     Ook van de CDC website: zuigelingen injecteren met amper geteste zooi.

     COVID-19 vaccination (minimum age: 6 months [Moderna and Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccines], 12 years [Novavax COVID-19 Vaccine])

     God help ons.

 3. Denk dat Gonzalo mocht ie het overleven geen nage3l meer zal hebben om aan zijn gat te krabben en niet meer zal hoeven te persen om het eten uit te poepen dat er via de blender in is gegaan.

  Mensenrechten zijn niks waard in bijna de hele wereld, eenmaal in handen van een politieorganisatie ben je weerloos en machteloos en iedere wrede trek bij het personeel word werkelijkheid…

  Geen slimme man die Gonzalo, en dapper, dat is een relatieve vraag, wat is dapper….

 4. Vorig jaar enkele video’s van deze voor mij voorheen onbekende vlogger gezien. Zijn enigzins onverzorgd voorkomen met lang haar en de ene sigaret na de andere rokend tijdens de vlog. Zijn boodschap een waterval van waarheden waar ik enorm van onder de indruk was. Alleen niet slim om dit vanuit Oekraine te doen! Hoop wel dat hij snel vrijkomt, maar vrees het ergste. Het onrecht aan het adres van burgers die niks fout doen is een bewijs van de ondergang van de westerse wereld.

 5. Ze gaan met Gonzalo Lira. het zelfde doen als met Julian Assange…
  Valse aanklachten.
  Geen proces.
  Weg laten rotten in een gevangenis.

  De zogenaamde “Westerse wereld” toont het ware gezicht …………………

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in