Turkije, gelegen op het kruispunt van Europa, Azië en het Midden-Oosten, is ogenschijnlijk een westerse bondgenoot, maar voor hoe lang nog? Toenemende spanningen tussen Ankara en Washington kunnen leiden tot een belangrijke strategische herschikking, waarbij Turkije dichter bij Moskou komt te staan.

De spanningen tussen Ankara en Washington zijn opgelaaid: de VS hebben Turkije gewaarschuwd voor de uitvoer naar Rusland van chemicaliën, microchips en andere producten die kunnen worden gebruikt bij de oorlogsinspanningen van Moskou in Oekraïne, en de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu heeft de Amerikaanse ambassadeur in zijn land aangevallen met de woorden: “Blijf met je vuile handen van Turkije af”: “Blijf met je vuile handen van Turkije af. Ik ben heel duidelijk. Ik weet heel goed hoe jullie onrust in Turkije willen creëren. Haal je grijnzende gezicht weg uit Turkije.” schrijft Intellinews.

De voor 14 mei geplande parlements- en presidentsverkiezingen in Turkije naderen snel – boze retoriek van het Erdogan-regime, bedoeld om zijn kernstemmen nationalistisch op te hitsen, is geen verrassing. Evenmin als boze interventies van Amerikaanse politici, die een hekel hebben aan de onbetrouwbaarheid van Turkije als NAVO-bondgenoot, maar tegelijkertijd niets ondernemen dat de betrekkingen met een land dat op het kruispunt van Europa, Azië en het Midden-Oosten ligt, onherstelbaar zou kunnen verstoren.

Toch vliegen de vonken ervan af.

Brian Nelson, de hoogste sanctiefunctionaris van het Amerikaanse ministerie van Financiën, bezocht op 2 februari Turkse overheidsfunctionarissen en functionarissen uit de particuliere sector om aan te dringen op meer samenwerking bij het verstoren van de goederenstroom die Rusland kan gebruiken om zijn oorlog tegen de Oekraïners voort te zetten.

  5.000 Poolse soldaten overgebracht naar Zaporizhzhya en Ugledar na de ongekende afslachting van Oekraïners (Video's)

In een toespraak tot bankiers, waarover Reuters berichtte, zei Nelson dat een uitgesproken jarenlange stijging van de export naar Rusland Turkse entiteiten “bijzonder kwetsbaar maakt voor reputatie- en sanctierisico’s”, of voor verlies van toegang tot G7-markten.

Ze moeten, zei hij, “extra voorzorgsmaatregelen nemen om transacties te vermijden die verband houden met potentiële overdrachten van technologie voor tweeërlei gebruik die door het Russische militair-industriële complex kunnen worden gebruikt”.

“Het is geen verrassing … dat Rusland actief probeert gebruik te maken van de historische economische banden die het heeft met Turkije,” zei een hoge Amerikaanse functionaris, die om anonimiteit vroeg, tegen Reuters: “De vraag is wat de Turkse reactie zal zijn.”

In afzonderlijke gesprekken met Turkse bedrijven wees Nelson “dringend” op de manier waarop Rusland vermoedelijk westerse controles ontduikt om kunststoffen, rubber en halfgeleiders te bevoorraden die in geëxporteerde goederen zijn verwerkt en door het leger worden gebruikt.

Zoals eind vorige week werd gemeld, trekken Amerikaanse functionarissen ondertussen een andere sanctiestrop aan, waardoor Russische en Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen die op Turkse luchthavens vliegen met vliegtuigen van Amerikaanse en Europese makelij zonder gronddiensten zouden kunnen komen te zitten.

Deze maatregel werd bekend op hetzelfde moment dat minister van Binnenlandse Zaken Soylu westerse landen begon te bekritiseren voor het uitgeven van veiligheidswaarschuwingen over mogelijke terroristische aanslagen in Turkije, waarbij hij zei dat deze landen een “psychologische oorlogsvoering” tegen Turkije voerden met als doel het herstel van de Turkse toeristenindustrie na de pandemie teniet te doen. Een enorme toename van Russische toeristen is een belangrijk onderdeel geweest van het herstel van de sector.

Of Soylu, die bekend staat als fervent criticus van de VS, die hij de schuld geeft van de couppoging van 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan, de reis van Nelson naar Turkije in gedachten had toen hij zijn laatste beschimpingen losliet, is niet bekend, maar hij was onverbloemd toen hij tekeer ging tegen de Amerikaanse ambassadeur in Ankara, Jeffry Flake, en zei tijdens een toespraak op een ministerieel evenement in Antalya: “Elke Amerikaanse ambassadeur die in Turkije aankomt, haast zich om uit te zoeken hoe hij een coup in Turkije mogelijk kan maken”.

  Nederlaag accepteren in Oekraïne

“Ik spreek hier de Amerikaanse ambassadeur toe. Ik ken de journalisten die u artikelen heeft laten schrijven,” voegde hij eraan toe.

Nu Turkije blijft dreigen met een veto tegen het Zweedse verzoek om toetreding tot de NAVO, onder meer omdat Stockholm niet genoeg doet om Koerdische en Gulenistische “terroristen” aan Ankara uit te leveren of extreem-rechtse activisten ervan te weerhouden protesten te organiseren waarbij het heilige boek de Koran wordt verbrand, is een ander groeiend probleem in de Turks-Amerikaanse betrekkingen het verzoek van Turkije aan de VS om F-16 gevechtsvliegtuigen aan te schaffen.

Een groep tweepartijdige Amerikaanse senatoren stelt voor een dergelijke verkoop te koppelen aan de bereidheid van Turkije om Zweden en Finland toe te laten tot de NAVO.

Op 2 februari stelden de Democratische senator Jeanne Sheheen en de Republikeinse senator Thom Tillis, die medevoorzitter zijn van de Senate Nato Observer Group, een brief op aan president Joe Biden waarin zij stelden dat “het Congres toekomstige steun aan Türkiye, inclusief de verkoop van F-16 gevechtsvliegtuigen, niet kan overwegen zolang Turkije de ratificatie van de toetredingsprotocollen [voor Zweden en Finland] niet heeft afgerond”. Deze brief werd gevolgd door 25 collega’s die deze beslissing steunden.

De Amerikaanse minister van politieke zaken Victoria Nuland verzekerde het Congres vorige week dat de regering Biden Turkije duidelijk heeft gemaakt dat als het land niet toegeeft aan de uitbreiding van de NAVO, er geen upgrades van F-16’s zullen plaatsvinden en er ook geen extra verkoop van F-16’s zal plaatsvinden.

“Wij hebben onze Turkse bondgenoten duidelijk gemaakt dat wij de steun van het Congres nodig hebben voor de veiligheidsverbeteringen die zij volgens ons als bondgenoten nodig hebben. Sommige F-16’s zijn oud, maar dit Congres zal daar na ratificatie waarschijnlijk veel gunstiger tegenover staan”, aldus Nulan.

  Rusland lanceert 'Leopard Jager' UGV's; Duits rapport geeft toe dat op AI gebaseerde indicatoren grote bedreiging vormen voor Oekraïense tanks

Nu het geschil over de NAVO-uitbreiding aansleept, beginnen in de westerse media steeds meer stemmen te klinken die zich verzetten tegen de sterke man van Turkije, Erdogan.

Columnist voor The Observer Simon Tisdall viel op 5 februari Erdogan aan onder de kop: “Turkije’s ‘sultan’ met twee gezichten is geen vriend van het westen. Het is tijd om het hard te spelen.”

De BBC, die zaken als Turkije’s acute crisis rond de kosten van levensonderhoud onder de loep neemt, berichtte op 5 februari: “Er staat veel op het spel bij de komende verkiezingen, waarbij oppositiefiguren stellen dat het een keuze zal zijn tussen toenemende autocratie of democratie.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïense Witte Helmen – De productie van oorlogspropaganda in Oekraïne lijkt erg op die in SyriëVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelGeheime tracering van ongevaccineerden, wordt weigering strafbaar?
Volgend artikelBerlusconi verwijt Zelensky oorlog in Oekraïne: “Hij hoefde alleen maar te stoppen met aanvallen op de Donbas”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

34 REACTIES

 1. Chantage, pure chantage van…? Natuurlijk weer de usa.
  Ze leren het daar nooit om op een fatsoenlijke manier met andere landen om te gaan. Een kat in het nauw gaat rare sprongen doen. Zouden ze gaan beseffen dat de petrodollar langzaam ten onder gaat? Of dringt dat nog niet door?

  • Het zijn niet de amerikanen of engelsen of duitsers of Europeanen… het zijn de elites, aangestuurd door de Khazariaanse maffia. Wij leven niet meer in landen, maar in corporaties. Deze Khazaren hebben in de afgelopen duizenden jaren alles in het westen geïnfiltreerd… omdat ze in het oosten werden verstoten. Rusland en China weten heel goed wat de Khazariaanse maffia is… dat is de cabal.

   • Naam:* februari 14, 2023 at 11:27
    Yes indeed. Het wordt met de dag duidelijker dat de Zio-parasieten de hele wereldbevolking totaal negeren en alleen zichzelf nog zien. Ze krabben elkaar de ogen uit. En hele kuddes schaapies mogen met elkaar vechten en/of slachtoffer worden van advanced hi-tech oorlogsvoering; straks mogen ook de NLse schaapies naar de slachtvelden! Je doet het voor Rutte!

    (Maar ik krijg wel vreselijk de jeuk als ik dat woord ‘elites’ weer lees. Die onmensen zijn absoluut geen elites, ook al wordt dat woord gepast en ongepast gebruikt en besmeurt het alle nuttige berichten.)

    • Eensch vwb het woord elites. Het is een walgelijk woord.

     Tegelijk… is dat woord is al zn glans kwijt en wat er nog van over is slijt ook hard. Binnenkort staat het woord elites gewoon synoniem voor parasieten. Ik lees en hoor elites en dan komt er bij mij een walgelijk beeld boven van een groepje nazi’s die plannen maken om ons als beesten uit te roeien. Elites is in mijn ogen geen positieve duiding, maar een ander woord voor parasieten, een terminale kanker in de mensheid. Ze hebben eeuwen als vampiers al onze levensenergie geroofd. Ze hebben geprobeerd om ons in zombies te veranderen. Ze hebben zichzelf hopeloos overschat. Ze zijn al honderden/duizenden jaren bezig om een zo diep mogelijk gat voor ons te graven… en nu vallen ze er zelf in. Ze gaan tenonder, de vraag is of ze ons meeslepen in hun val en hoe ver wij mee gaan in hun val. Ik houd geloof. Dit moet gaan zoals het nu gaat.

     The best is yet to come, trust in manKIND.

     Liefde gaat een comeback maken en dan gaan we winnen. Maar eerst moeten we door het oog van de naald.

     • Naam:* februari 14, 2023 at 12:04
      “Ze hebben zichzelf hopeloos overschat.”
      Laat dat de waarheid zijn. En moge het menschdier het eea nou eindelijk eens gaan begrijpen, dan is die kruip door het oog van de naald nog eens de moeite waard..!
      🙂

    • Ik noem dat altijd al het “crapuul” (frans: crapule, latijn: crapula). Een bekende oud Amsterdammer, Toon Struk gebruikte altijd deze zeer toepasselijke uitdrukking.

     • ik noem ze D-elite wat staat voor Delete elite.

      elite blijven gebruiken dan weten we over welke satanisten en multinationals we het hebben, ze hebben ook namen, zie bv de partners van de Duivel, euh het WEF.

    • Greet.Nepjoden de khazariaanse mafia (nepjoden) a.k.a. deepstate,cabal,illuminati.Ze zijn verantwoordelijk voor alle oorlogen,armoede en ellende van de laatste eeuwen.Ook zijn ze verantwoordelijk voor de NWO depopulatie agenda 21 en 2030 die nu plaatsvind met die corona hoax.

 2. Die woke yanks lopen er allang in het gebied onder het mom van hulpverlener…Even hun eigen ravage aanschouwen likkebaardend boven het zeer grote olieveld. Wat mij ook bevreemd is dat er bv in Istanboel groene deel scooters rijden…Just saying..

 3. Turkije zou wel eens voor een verrassing kunnen zorgen door de navo te verlaten en toenadering tot Rusland te zoeken. De Turken weten heus wel dat ze al decennia door het westen bedrogen worden. Ik denk dat hun geduld echt op is.

  • De criminelen onder bevel van de navo, creëren alleen maar meer vijanden.
   Ook wij niet geprikten zijn staatsvijand nummer één.
   Make a list checking it twice.
   Geweldig hoe lang die lijst wel niet is 🤣😂🤣

  • Ik zit daar ook op te wachten, Johan. En hopelijk gaat het wel die kant op. Maar Erdogan is een beetje een combinatie paranoïde narcistje… die maken wel eens heel rare sprongen uit eigenzinnigheid.

 4. Gevaar is dat psychopaten alles kapot maken wat ze niet kunnen krijgen.
  Nu wordt Rusland beschuldigd van het ‘destabiliseren’ van Moldova (ten zuiden van Oekraiene). Wie zegt dit? Juist: weer zo’n WEF estrogeen-heksje, genaamd Maia Sandu, ‘president’ van Moldova. Tevens gaat het ‘vaccinatie’ programma gewoon gestaag door, met ‘paspoorten’ en tracering etc, info dankzij FN. Zoals je kan zien, raast de trein met de psycho-parasieten aan het stuur gewoon keihard door. En straks komt de space alien! Yabbadabbadoooooo!

 5. “Een ander groeiend probleem in de Turks-Amerikaanse betrekkingen het verzoek van Turkije aan de VS om F-16 gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Een groep tweepartijdige Amerikaanse senatoren stelt voor een dergelijke verkoop te koppelen aan de bereidheid van Turkije om Zweden en Finland toe te laten tot de NAVO”

  Hier lezende duikt een parallel op, woorden van gelijke strekking de aanschaf van de JSF waar P. Fortuyn absoluut tegen was en misschien wel tot een politiek moord op hem heeft geleid, herinner de dubieuze LPF partijvoorlichter, vrijmetselaar Mat Herben die het toch nog voor elkaar kreeg dat Nederland deze flut-machines ging aanschaffen, enfin het kan verkeren.

  • Adriaan W. februari 14, 2023 at 11:33
   Uit de scroll van Hans de Jonge, https://stgvisie.home.xs4all.nl/intellect.html#Echte
   “Geheime Genootschappen in de praktijk: AMIGOCRATIE
   De LPF, dus Mat Herben = de vrijmetselaarsloge had in Nederland de feitelijke macht in handen
   omdat de LPF een cruciale sleutelpositie had voor een kamermeerderheid zonder D66.
   Historici moeten onderzoeken hoe de besluitvorming is verlopen gedurende Balkenende 1,2 en 3,
   welke wetten er toen werden aangenomen door de Tweede Kamer.
   Door slimme manipulatie bespeelde en dicteerde de LPF de politiek.
   Dit is zichtbaar in het debat over de meldingsplicht voor “verdachte personen”.
   Mat Herben heeft met zijn deels geheime defensie- en industrielobby de excessief dure Joint Strike
   fighter aan de Nederlandse Belastingbetaler opgedrongen. Een zonneklaar produkt van de geheime
   manipulaties via fraude en smeergeld van de ordegenoten van Mat Herben. Een regering,
   gebaseerd op de principes van de verlichting met de nadruk op de rede en empirie, glijdt
   met deze mystieke groeperingen aan de macht af naar neofeodalisme waarin mensen voor
   onbepaalde tijd kunnen worden opgesloten alleen vanwege hun denkbeelden. Het proces tegen de
   z.g. “Hofstadgroep” is daarvan het laatste voorbeeld. Alles wordt gedaan om net te doen alsof
   in Nederland een soort Patriot-Wet van kracht is. Anderzijds wordt het preventief aanvallen van
   Afghanistan en Irak met de mystieke beweegredenen van de kruisvaarders
   verdedigd. Er is zelfs niet eens nagedacht over de gevolgen voor de wereldpolitiek en laat
   staan over de uitwerking op de inwoners in die landen zelf. Het enige wat telt is zo veel mogelijk
   chaos, moord en doodslag te veroorzaken.
   Deze geopolitieke “strategie” moet uiteindelijk leiden tot de lang verlangde “wereldregering”
   met een fascistische dictator aan de macht. De geheime groepen, samengevat als de “illuminati”,
   noemen dat “De Nieuwe Wereldorde”. Met behulp van de nieuwste computertechnologie hopen
   deze lieden een soort wereldregering te creëren, iets in de vorm waar de nazi´s ook naar streefden.
   (Het Derde Rijk ook wel Het Duizendjarige Rijk)
   Met de huidige machtsmiddelen, technologie en het gebruik van de USA en de VN als voertuigen
   denkt men dit “Het Vierde Rijk” op korte termijn te kunnen forceren. “

 6. Dit laat zien hoe ‘ rommel’ ontstaat in de wereld .
  Chantage wordt als ruilmiddel ingezet om principes en gezond verstand te laten varen.
  Zo houdt je geen gezonde samenleving over.
  Ik hoop voor de samenleving van turkije dat de stemmen rechtgeldig worden verkregen.
  dat gezond verstand mag winnen. van verraad, oorlogszuchtigheid van velen Tw nsb, nazi marxistische bagger.
  Turkije kan bij China shoppen, laat ze die rotzooi zelf houden.
  In 🇳🇱 geen gezonde hersencel overgebleven.
  geloof/ RELIGIE in marxisme ( ultra rechts / links is zelfde, en satanisme erbij) is over de ruggen/ leed van velen, de MAATSTAF.
  Hoe gestoord is dit geloof: ….
  Mensen insekten produkten laten eten
  Zeggen dat CO2 per definitie slecht is in de NATUUR
  Pedofilie gewogen, en goed bevonden.
  hebben de kinderen/ ZIJ hierom gevraagd … 🤔. onderdrukking brainwash. – de scholen zijn weer begonnen, juf miep, satanische club zegt dat het normaal is.

 7. The fourth beast shall be a fourth kingdom on earth,
  Which shall be different from all other kingdoms,
  And shall devour the whole earth,
  trample it and break it in pieces.
  -Daniel 7:23

 8. Het zou me niet verbazen dat de (kunstmatig opgewekte) aardbeving in Turkije met de inhoud van bovenstaand artikel te maken heeft.

 9. “Zoals eind vorige week werd gemeld, trekken Amerikaanse functionarissen ondertussen een andere sanctiestrop aan, waardoor Russische en Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen die op Turkse luchthavens vliegen met vliegtuigen van Amerikaanse en Europese makelij zonder gronddiensten zouden kunnen komen te zitten.”

  Het is toch godgeklaagd. Al meer dan honderd jaar steekt Amerika de halve wereld in brand en ze komen overal mee weg. Ze willen het ene na het andere land verlammen met al hun sancties. Het is echt een ‘evil empire’ van heb ik jou daar.

 10. Die turken vreten van alle walletjes. Kijken waar ze het meeste kunnen uitslepen. Vandaag je vriend, morgen je vijand. Erdoschurk is een corrupte schapenneuker en een meester in het tegen elkaar uitspelen van partijen. Alleen oerdomme sukkels trappen daarin. En aan oerdomme sukkels in de USA en EU vandaag de dag geen gebrek.

 11. Erdogan , vieze vuile leugenaar , miljaidair , waarvoor heeft u zoveel voor uzelf apart gezet , U BEBT EEN LEUGENAAR , ERDOGANNEKE , PISVENTJE , met een hand op mijn rug gebonden , stamp ik jou dood

 12. Homo , ja jij ,, vies achterbaks , en meeslepend een heleboel eerlijke mensen , ben op vakantie geweest mar dan aan de zwarte zee kust , vriendelijke mensen getroffen overal ,,, JOU vertrouw ik NIET ,,, IK ZEG ,,, JIJ bent ONBETROUWBAAR , PISVENTJE

 13. Kom je zelf , of stuur je handlangers , Kokmeeuw 59 Deurne , NEDERLAND , waarvan jij zegt , dat IK andere mensen zo behandel , als voorheen andere mensen behandeld werden / worden ,,, dat is nogal een uitspraak , waarmee U ,, JA U ,, MIJ beledigdt ,,, Laffe zak ,,, LAFFE ZAK , GEK , GEK

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in