Trump wil het automatisch staatsburgerschap bij geboorte afschaffen

0
600
© Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

De Trump-regering overweegt om het recht op automatisch burgerschap af te schaffen door middel van een presidentieel bevel, meldt The Hill.

Het veertiende amendement op de Amerikaanse grondwet, uit 1868, wordt vandaag de dag zo geïnterpreteerd dat alle kinderen die op Amerikaanse bodem worden geboren automatisch staatsburgers van de Verenigde Staten worden.

Dit betekent bijvoorbeeld dat een illegale immigrant die zijn kind in de Verenigde Staten baart, het kind kan gebruiken om zelf in het land te blijven. Het wijdverbreide fenomeen wordt “ankerkinderen” genoemd.

Reeds twee jaar geleden kondigde Donald Trump aan dat hij van plan was zijn presidentiële bevoegdheden te gebruiken om het automatische burgerschap af te schaffen. Maar toen gebeurde er niets en, zoals bij veel van de immigratie-kritische beloftes van de president, leek het allemaal in niets uit te lopen.

Maar nu werkt het Witte Huis aan het verkrijgen van zo’n uitvoerend bevel van de president “voordat de Biden-regering het in januari overneemt”, schrijft The Hill.

Een dergelijk bevel zou onmiddellijk worden aangevallen door de rechtbanken, en de hoop onder de medewerkers van Trump is, volgens The Hill, om tot een gerechtelijke beslissing te komen over de zaak. Volgens critici van de huidige interpretatie van de Grondwet is het duidelijk dat het veertiende amendement, toen het werd toegevoegd, eigenlijk bedoeld was om de burgerrechten van bevrijde slaven in de Verenigde Staten te garanderen, niet om paspoorten uit te delen aan de kinderen van illegale immigranten.

“Afrika’s rol in de slavenhandel is bewust vergeten… Ze hebben een mythe gecreëerd dat we onschuldig zijn”, zegt Afrikaanse historicus.

Covid-concentratiekampen? Nieuw Amerikaans wetsvoorstel adviseert detentiecentra voor "ziektedragers"

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here