Generaal Zaluzhnyi / ArmyInform / Wikimedia / (CC BY 4.0 DEED)

De Oekraïense president Zelensky heeft de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten generaal Zaluzhnyi ontslagen.

Zaluzhnyi werd vervangen door generaal Syrski, een enigszins onverwachte keuze omdat Syrski gehaat wordt door de troepen omdat hij hen in vleesmolens duwt zonder uitzicht op winst. Syrski, die als Rus geboren is, had de ketelslagen van Debaltsevo (2015), Soledar (2023) en Bakhmut (2023) verloren. Momenteel bevindt Avdejevka zich in een ketel en zal waarschijnlijk vallen, schrijft Bernhard.

Geruchten zeggen dat Syrski al reserves heeft besteld om de troepen in Avdeevka te versterken. Russische FAB-bommen zullen hen verwelkomen.

The Economist beschrijft Syrski als volgt:

Generaal Syrski heeft de reputatie bereid te zijn de vijand aan te vallen, zelfs als de kosten in manschappen en machines hoog zijn. Hij is een verdeeld figuur die sterke reacties uitlokt bij dienstdoende officieren. Sommigen prijzen zijn professionaliteit, anderen zeggen dat hij zijn ondergeschikten angst aanjaagt en door angst regeert. Het is minder waarschijnlijk dat hij de prioriteiten van zijn president in twijfel trekt. Nu hij de topfunctie op zich neemt, zal hij zijn stijl van leidinggeven moeten afzwakken en moeten leren de waarheid aan de macht te brengen.

De reorganisatie zal ook verstoringen veroorzaken omdat officieren op nieuwe posities in de commandostructuur komen te zitten. Het is belangrijk dat deze veranderingen de gevechtscapaciteit van Oekraïne niet aantasten. Binnenkort zal het land een nieuwe mobilisatie nodig hebben, zelfs als generaal Syrsky zijn troepen vooral voor defensie inzet – zoals hij voorlopig zou moeten doen.

Simplicius bespreekt de meest plausibele reden waarom Zaluzhnyi is ontslagen en Syrski is gepromoveerd:

  Het begint het Westen te dagen: Oekraïne zal de Krim en Donbass nooit heroveren

Vraag jezelf eens af, waarom zou Zelensky een commandant aanstellen waar de hele krijgsmacht een hekel aan zou hebben?
In feite is dit een ‘ontwerpkenmerk’ en geen bug.

Onthoud dat Zaluzhnyi werd ontslagen omdat hij te machtig was geworden: hij was te geliefd bij de troepen en bij het volk. Waarom? Een van de redenen is waarschijnlijk dat hij meerdere keren voor de troepen vocht. Begin 2023 lekten documenten uit waaruit bleek dat hij Zelensky bijna had gesmeekt om troepen terug te trekken uit Bakhmut, maar de narco-Fuhrer weigerde, omdat hij het als een symbolische stadsverdediging wilde zien – misschien met romantische wanen over Stalingrad.

Tijdens het grote ’tegenoffensief’ in de zomer trok Zaluzhnyi de brigades van het 10de Legerkorps terug en begon ze spaarzaam te gebruiken – tot grote ergernis en afkeuring van de Amerikaanse sponsors – nadat de eerste paar colonnes Leopards en Bradleys langs de beruchte dodenweg bij Rabotino en Mala Tokmachka waren verwoest.

Onlangs werd beweerd dat Zaluzhnyi ook probeerde om Avdeevka volledig teruggetrokken te krijgen. Het lijkt er niet op dat hij graag mannen verspilt aan inspanningen waarvan hij weet dat ze vruchteloos zijn. Syrsky daarentegen lijkt ze graag neer te vermalen.

Is het al duidelijk? Zelensky heeft een opperbevelhebber nodig die hij onder controle kan houden, iemand die niet alom geliefd is bij de troepen; iemand die die troepen niet kan gebruiken op een moment dat de kans zich voordoet om ‘op Kiev af te marcheren’ en Zelensky uit zijn citadel te verdrijven. Syrsky lijkt de perfecte prototypische rol te vervullen: niet opstandig, impopulair, oncharismatisch en bovenal niet beïnvloed door politieke ambities – de ideale onderdanige factotum van Zelensky’s regime.

  VS dringt bij Oekraïne aan op "beslissende doorbraak": "Oekraïense strijdkrachten worden methodisch geneutraliseerd" - Zware verliezen

Er is nog niets bekend over wat Zaluzhnyi gaat doen. Hij heeft het respect van de troepen en goede relaties met de ‘nationalisten’, d.w.z. de nazi-randmilities van Oekraïne. Hij heeft ook de steun van sommige politici die tegen Zelensky zijn.

Een staatsgreep is dus een mogelijk gevolg van deze verandering.

Gisteren beschreef een artikel in de Washington Post, op basis van interviews aan het Oekraïense front, de enorme puinhoop waarin de Oekraïense strijdkrachten zich bevinden:

In interviews aan de frontlinie de afgelopen dagen vertelde bijna een dozijn soldaten en commandanten aan The Washington Post dat personeelstekort nu hun grootste probleem is, nu Rusland het offensieve initiatief op het slagveld heeft heroverd en zijn aanvallen opvoert.

Een bataljonscommandant van een gemechaniseerde brigade die in Oost-Oekraïne vecht, zei dat zijn eenheid momenteel minder dan 40 infanterie-manschappen heeft – de soldaten die in de loopgraven aan de frontlinie worden ingezet om Russische aanvallen af te slaan. Een volledig uitgerust bataljon zou er meer dan 200 hebben, zei de commandant.

Onder normale omstandigheden wordt een gemechaniseerd bataljon geacht een 3 kilometer lange frontlinie te verdedigen. Met slechts 40 beschikbare infanteriesoldaten wordt dat een onmogelijke taak. De verdere verslechtering van die uitgeputte toestand zal snel gaan.

Oleksandr, een bataljonscommandant, zei dat de compagnieën in zijn eenheid gemiddeld voor 35 procent bemand zijn. Een tweede bataljonscommandant van een aanvalsbrigade zei dat dit typisch is voor eenheden die gevechtstaken uitvoeren.

Op de vraag hoeveel nieuwe soldaten hij heeft gekregen – degenen die na verwondingen zijn teruggekeerd niet meegerekend – zei Oleksandr dat zijn bataljon de afgelopen vijf maanden vijf mensen heeft gekregen. Hij en andere commandanten zeiden dat de nieuwe rekruten vaak slecht getraind zijn, waardoor een dilemma ontstaat over de vraag of je iemand meteen het slagveld op moet sturen omdat versterking zo hard nodig is, ook al is de kans groot dat ze gewond raken of gedood worden omdat ze de knowhow missen.

  Alexander Dugin: "We zullen gewonnen hebben in Oekraïne als we de helft van het land hebben overgenomen en onze laarzen Hongarije en Polen hebben bereikt"

“De basis van alles is het gebrek aan mensen,” zei Oleksandr.

“Waar gaan we heen? Ik weet het niet,” voegde hij eraan toe. “Er zijn geen positieve vooruitzichten. Absoluut geen. Het gaat eindigen in een hoop doden, een absolute mislukking. En hoogstwaarschijnlijk, denk ik, zal het front ergens instorten, zoals het dat deed voor de vijand in 2022, in de regio Kharkiv.”

De nieuwe Oekraïense mobilisatiewet, die het leger met verse lichamen moet vullen, kruipt nog steeds door het Oekraïense parlement. Hij zal waarschijnlijk pas in april van kracht worden. De eerste nieuwe troepen die onder deze wet worden ingelijfd, zullen pas in juli gevechtsklaar zijn. Je kunt je afvragen of het huidige Oekraïense leger zo lang stand kan houden.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

EU-prinses Ursula wil Poetin vervolgen “wanneer hij de oorlog heeft verloren”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelCanada zet stappen om ‘netto-nul’ critici gevangen te zetten
Volgend artikelPoetin ondermijnde de verwachtingen van de mainstream en alternatieve media in zijn interview met Tucker
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

  1. Het maakt geen reet uit welke nazi daar de leiding heeft over die nazi,s daar in oekrinaziland…..ze worden toch allemaal vermalen in de russische gehakmolen….

  2. Die nieuwe mobilisatie gaat niets opleveren. Oekraïense mannen verkleden zich nu al als vrouwen en houden zich binnen in hun appartementen schuil, terwijl buiten de ronselaars wachten. Het is niet zo dat als de wet verandert de mobilisatie die nu al niet werkt opeens wel gaat lukken. Het enige dat nog kan helpen zou de mannelijke vluchtelingen terug te sturen zijn, maar dat zou een gigantisch gezichtsverlies zijn voor de EU, dus doen ze niet.

  3. De Oekraïne is als een drenkeling waarbij de voeten aan elkaar gebonden zijn en vanuit het westen halflege fietsbandjes toegeworpen krijgt om boven water te blijven.
    In de tussentijd blijft Rusland het zwembad vullen…….

  4. niet opstandig, impopulair, oncharismatisch en bovenal niet beïnvloed door politieke ambities – de ideale onderdanige factotum van Zelensky’s regime.

    Nette omschrijving voor die afgestompte dikkop.

  5. Het laatste jaar van de oorlog benoemde Hitler ook meedogenloze slachters tot legercommandant zoals Model en vooral Schörner of een pluimstrijker als Kesselring en zelfs Himmler. Het leger wordt dan staande gehouden met angst en terreur bij de eigen troepen met 100.000den doden om de ondergang te rekken die toch onafwendbaar is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in