In een publieke aanbesteding heeft het Servische ministerie van Defensie bijna 2,5 miljoen ton NATO-draad besteld – kennelijk voor de bouw van afrasteringen rond opvangcentra voor migranten en accommodatie voor asielzoekers. De aanbesteding werd op de website van het ministerie gepubliceerd.

Uitzonderlijke urgentie

Volgens de door het ministerie op 15 mei gepubliceerde aanbestedingsdocument zijn ook ijzeren palen en gegalvaniseerd binddraad benodigd. In het document wordt melding gemaakt van uitzonderlijke urgentie als gevolg van uitzonderlijke omstandigheden of onvoorziene gebeurtenissen. De Servische strijdkrachten waren reeds belast met een taak die normaal gesproken niet bestaat in vredestijd, namelijk het bewaken van migratiecentra. De aanbesteding was niet te voorzien en werd daarom niet opgenomen in het jaarlijkse aanbestedingsplan 2020.

Militairen bewaken migrantencentra in Sid

Een verklaring hiervoor zou de verslechterende situatie in de noordwestelijke stad Sid kunnen zijn. Daar klaagde de bevolking massaal over overlast en roofovervallen door ongeregistreerde asielzoekers en eiste meer veiligheid. De Servische president, Alexander Vučić, gaf het leger daarom opdracht om drie migrantencentra te bewaken. Sinds 16 mei hebben 70 soldaten de centra in Adasevci, Principovac en Sid-Stanica onder hun controle. Bijna 2.000 migranten uit 18 landen wonen er. Ze blijven de centra verlaten om naar Kroatië te gaan. De bevolking treft ze in verlaten huizen, boomgaarden, velden en bossen. Een week geleden brachten soldaten 18 asielzoekers terug naar de centra.

Servië stuurt zijn leger om zijn burgers tegen asielzoekers te beschermen

 

Servië schenkt 25 euro aan burgers die zich met het experimentele COVID-19 'vaccin' laten injecteren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here