Foto Credit: Military Watch Magazine

Het merendeel van de Duitse Leopard 2 tanks van het Oekraïense leger is onbruikbaar geworden tijdens gevechten met Russische troepen. Meer dan een kwart is volledig vernietigd en de rest is zo beschadigd dat het leger ze niet meer kan repareren. Foreign Affairs, het tijdschrift van de meest invloedrijke denktank op het gebied van buitenlands beleid van de Verenigde Staten, de Council on Foreign Relations, benadrukte dat de tanks “nauwelijks onkwetsbare superwapens” zijn gebleken,” schrijft Militarywatchmagazine.

Van de minder dan 100 Leopard 2’s in Oekraïense dienst zijn er minstens 26 uitgeschakeld; andere kunnen niet worden gebruikt vanwege reparatie- en onderhoudsproblemen”, voegde de beoordeling eraan toe, en benadrukte dat de prestaties van de Oekraïense strijdkrachten “weinig bewijs boden dat betere tanks doorslaggevend zouden zijn geweest.”

Terwijl Leopard 2’s werden geleverd door meerdere Europese landen, voegde Foreign Affairs eraan toe dat M1 Abrams tanks geleverd door de Verenigde Staten ver van de frontlinies vandaan worden gehouden, wat het verklaarde door op te merken dat het Oekraïense leger “de bepantsering aan het versterken was om weerstand te bieden tegen aanvallen door explosieve first-person-view drones van Rusland.” Er wordt algemeen gespeculeerd dat na het uitstellen van de leveringen tot na de offensieven in de zomer van Oekraïne, Washington ook heeft geprobeerd om ervoor te zorgen dat de Abrams niet zal worden ingezet voor zeer intensieve gevechten, zoals de Leopard, om reputatieschade aan de defensiesector te voorkomen door het verlies van een van zijn meest iconische producten.

Leopard 2 tank uitgeschakeld in Oekraïne

De verwijzing van Buitenlandse Zaken naar het gebrek van Oekraïne aan de nodige ondersteunende infrastructuur om zijn vloot te onderhouden volgt op een rapport eerder deze maand van Sebastian Schafer, een parlementslid van de regerende Duitse Groene Partij, dat slechts een fractie van de Leopard 2A6 tanks, de meest capabele varianten die zijn geleverd, beschikbaar waren voor dienst. “Helaas moet worden opgemerkt dat slechts een zeer klein aantal van de geleverde gevechtstanks nu door Oekraïne kan worden gebruikt,” merkte hij toen op.

  Waarom Zelensky's Derde Wereldoorlog push zal mislukken

Eerder, in november, had Forbes gemeld dat het Oekraïense leger al “een kwart van zijn beste tanks van Duitse makelij” was kwijtgeraakt. Er werd lang verwacht dat de Leopard 2 zeer zware verliezen zou lijden tegen Russische troepen op basis van eerdere prestaties van de klasse toen deze werd ingezet door het Turkse leger tegen Islamitische Staat en Koerdische opstandelingen in Syrië en Irak. Hoge Turkse officieren noemden hun strijdkrachten destijds “getraumatiseerd” vanwege de extreme verliezen tegen relatief licht bewapende milities.

Britse Challenger 2 tank vernietigd in Oekraïne

De Leopard 2A6 werd voor het eerst gezien toen hij begin juni meerdere verliezen leed in Oekraïne, slechts enkele dagen nadat bevestigd was dat hij deelnam aan offensieven tegen Russische stellingen. Rond die tijd doken voor het eerst beelden op van Russische troepen die verlaten Amerikaanse en Duitse pantservoertuigen veroverden. Sindsdien zijn er bij verschillende gelegenheden meer beelden opgedoken. Beelden tonen de vernietiging van Leopard 2’s bij verschillende gelegenheden, met succesvolle kills door gebruik van een reeks wapens, van mijnen en draagbare Kornet-raketten tot nieuwe Vikr-1 raketten gelanceerd door Russische aanvalshelikopters.

Naast de Leopard 2 en de veel grotere verliezen die de verouderende Leopard 1 eenheden leden, werden ook twee van de twaalf geleverde Britse Challenger 2 tanks vernietigd door Russische troepen tijdens de zeer korte inzet van de klasse in de buurt van de frontlinies in augustus.

Afgezien van problemen met hun pantserbeschermingsniveaus en onderhoudsbehoeften, hebben Leopard tanks het ook slecht gedaan in de winterse modder van Oekraïne – een probleem waar hun voorgangers in de Tweede Wereldoorlog mee te kampen hadden. Russische T-80 tanks met gasturbinemotoren, hetzelfde motortype dat wordt gebruikt door de Amerikaanse M1 Abrams, zijn veel beter in staat gebleken om in dergelijk terrein te opereren. Westerse bronnen hebben met name de bewering dat Duitse tankontwerpen te kampen hebben met prestatieproblemen en een gebrek aan overlevingsvermogen, vaak proberen te bagatelliseren door te beweren dat de tactiek van de Oekraïense strijdkrachten en hun onvermogen om de NAVO-standaardwerkwijzen over te nemen de voornaamste oorzaak waren van de geleden verliezen.

  Ah, dat is het

Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

De legende van de Duitse tanks is uitgedoofd: Russen vernietigden 12 Leopard 2’s in zeven dagen – Teleurstelling in Duitsland, bezorgdheid bij de NAVOVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel‘Diamant in de lucht’: Hezbollah flitst nieuwe raket naar Israël
Volgend artikelEU is van plan Hongaarse economie te ‘saboteren’ als ze financiering voor Oekraïne blokkeren
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Ouderwetse Oorlog’s voeren, het Russische Leger heeft meer verstand in hun pink dan de westerse alliantie in zijn geheel… Belachelijk gemaakt door Poetin’s Rusland ♥️🇷🇺🌹💪

 2. Net zoals de Abraham tanks die verweg van de contact lijnen worden gehouden, worden er géén Amerikaanse A10 aanvalsvliegtuigen ingezet in Oekraïne

  Waarom de VS weigerden A-10 aanvalsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen: lage overlevingskansen tegen Russische luchtverdediging bedreigden de reputatie van de defensiesector

  Na de escalatie van de Russisch-Oekraïense vijandelijkheden in een grootschalige oorlog vanaf februari 2022 werd er alom gespeculeerd dat de Verenigde Staten zouden kunnen proberen A-10 Warthog-grondaanvalvliegtuigen te leveren aan de Oekraïense strijdkrachten als onderdeel van een toename van de wapenleveringen aan de Oekraïense strijdkrachten . land. Hoewel de klasse destijds 45 jaar oud was en in 1977 in dienst kwam, bleef het het belangrijkste vliegtuig van de westerse wereld voor het leveren van luchtsteun en werd het tijdens de Koude Oorlog specifiek ontworpen met operaties tegen Sovjet-pantserformaties in gedachten. De speculatie over mogelijke leveringen werd niet alleen aangewakkerd door het feit dat de Amerikaanse luchtmacht steeds meer gemoderniseerde A-10’s, die nog vele jaren dienst hebben, buiten dienst heeft gesteld, maar ook door de optimale capaciteiten van het vliegtuig voor het Oekraïense theater. >>>

  https://militarywatchmagazine.com/article/refused-a10-ukraine-survivability-reputation

 3. 😲🧐😂😂😂😂😂die Ukraniers kunnen beter bij die herders in Afghanistan in de leer gaan dan hebben ze misschien nog een kans tegen de Russen 😜😂😂😂😂😂

 4. of het nog niet genoeg is, op naar exercise steadfast defender met 90000 troops staat in de startblokken

  https://ac.nato.int/archive/2024/nato-exercise-steadfast-defender-2024

  The exercise is strategically located in several key European countries, including Finland, Estonia, Germany, Greece, Hungary, Latvia, Lithuania, Norway, Poland, Romania, Slovakia, Sweden, and the United Kingdom. Events will take place from the end of January to May 31, 2024, divided into two parts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in