Eind juni 2023 begon en eindigde de couppoging van Wagner-leider Jevgeni Prigozjin snel. Ambtenaren in het politieke Westen stelden al snel de diagnose van de zwakte van de regering van Poetin en de kwetsbaarheid van de Russische troepen in Oekraïne, schrijft Ted Snider.

Geen van beide diagnoses bleek waar te zijn. Poetin lijkt niet alleen ongeschonden uit de opstand te zijn gekomen, maar ook gesterkt door vele voordelen. Het publiekelijk schadelijke geruzie tussen Prigozhin en Shoigu en Wagner en het Russische leger is volledig gestopt. Wagner is veilig verbannen uit Rusland, terwijl het, grotendeels geïntegreerd in het Russische leger, doorgaat met vechten voor Rusland in Oekraïne. Wagner-troepen trainen Wit-Russische troepen en bewaken de Wit-Russische grens, terwijl Wagner verder gaat met het Russische werk in Afrika. Nu Poetin, op een niet geheel duidelijke manier, Prigozhin in toom heeft gehouden, lijkt hij meer voordeel te halen uit Wagner, nu het geen risico’s meer met zich meebrengt.

Het is nooit precies duidelijk geworden wat er op die opstandige dag is gebeurd, noch wat de echte oorzaken of gevolgen waren. Maar Poetin lijkt alles te hebben gekregen wat hij wilde. De angel is uit Prigozjin gehaald, terwijl Wagner een scherp instrument van het Russische leger blijft, en welke “opera”-generaals en “stoelridders” die in tijden van echte oorlog “op zijn zachtst gezegd ineffectief zijn”, zoals Poetin zei, zijn ontdekt en aangepakt.

Poetin wordt zelden door paniek of opwinding bewogen om spontaan of overhaast te handelen. Zijn voormalige vrouw Ljoedmila zegt dat “alles wat hij deed altijd doordacht was”. In de biografie Poetin citeert Philip Short een Zweedse diplomaat die Poetin goed kende en die zegt dat “hij zijn tegenstanders koud en nuchter inschat, en op zijn eigen acties en die van anderen anticipeert lang voordat hij de eerste schaakzet doet”. Of Poetin nu een strategisch meesterbrein is die de opstand van Prigozjin perfect uitspeelde of dat hij de gelukkige begunstigde van de omstandigheden was, de gebeurtenissen leken perfect voor Poetin uitgespeeld te zijn. Prigozhin en Wagner zijn nergens waar ze niet zouden moeten zijn en overal waar ze zouden moeten zijn.

  Oekraïne: Brand in winkelcentrum Kremenchug - Kiev beschuldigt Rusland van beschieting

In overeenstemming met de opties die Poetin gaf, lijken de leden van de Wagner-troepen ofwel naar huis te zijn gegaan, terug te zijn gegaan naar Oekraïne, geïntegreerd in het Russische leger, of naar Wit-Rusland te zijn gegaan. Poolse functionarissen schatten dat ongeveer 4.000 Wagner-leden in Wit-Rusland zijn, waar ze Wit-Russische speciale eenheden trainen. Het Wit-Russische ministerie van Defensie heeft bevestigd dat “de strijdkrachten van Wit-Rusland doorgaan met gezamenlijke training met de strijders van de Wagner PMC (Private Military Company).”

Hoewel de situatie aan de Wit-Russisch-Poolse grens gevaarlijk is geworden met Wagner-troepen die zich aan de ene kant verzamelen en Poolse troepen aan de andere kant en de twee partijen beschuldigingen uitwisselen, is het zeer onwaarschijnlijk dat het plan van de Wagner-troepen in Wit-Rusland is om over de Poolse grens aan te vallen: Moskou wil net zo min een derde wereldoorlog met de NAVO als Washington. Het is waarschijnlijker dat het doel van de Wagner-troepen in Wit-Rusland is om als afschrikmiddel te dienen voor Oekraïense pogingen om Russische troepen naar het Wit-Russische front te lokken en als afschrikmiddel voor elke directe Poolse of NAVO-activiteit in Wit-Rusland. Wagner stelt Rusland in staat om beide doelen te bereiken zonder de provocerende of zelfbeschadigende hergroepering van zijn eigen troepen.

In plaats van over de Poolse grens aan te vallen, vertelde Alexander Hill, professor militaire geschiedenis aan de Universiteit van Calgary, mij dat “het waarschijnlijker lijkt dat Wagner zal proberen om weer meer betrokken te raken bij het soort zaken waar het zich vóór de escalatie van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 vooral op richtte, d.w.z. bij zijn operaties ter ondersteuning van klanten in Afrika.” Dat is waar de VS nu bang voor is.

  Wat iedereen mist in het gesprek tussen Poetin en Carlson

Op 19 juli namen de militairen van Niger de democratisch gekozen president, Mohamed Bazoum, tijdens een staatsgreep gevangen. Op 28 juli riep generaal Abdourahamane Tchiani zichzelf uit tot staatshoofd.

Hoewel er volgens Olayinka Ajala, universitair hoofddocent Politiek en Internationale Betrekkingen aan de Leeds Beckett University, een constante dreiging van staatsgrepen was, heeft Niger de langste democratische periode gekend sinds het in 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk. Niger werd door het politieke Westen gezien als een partner en Frankrijk en de VS hebben er meer dan 2500 militairen.

Maar de nieuwe coupregering heeft de banden met de VS verbroken en “alle banden verbroken, inclusief militaire overeenkomsten met Frankrijk”. Wat de VS zorgen baart, is dat een groep Nigerianen naar de Franse militaire basis is gemarcheerd “zwaaiend met Russische vlaggen“. Duizenden aanhangers van de staatsgreep marcheerden door de straten van de hoofdstad Niamey, zwaaiden met Russische vlaggen en scandeerden “Poetin” en “Wagner”.

Rusland heeft de staatsgreep veroordeeld en een “reden tot ernstige bezorgdheid” genoemd. Het Kremlin riep alle partijen op om zich terughoudend op te stellen en de rechtsorde zo snel mogelijk te herstellen. Prigozhin heeft de staatsgreep echter blijkbaar geclassificeerd als onderdeel van “de strijd van het volk van Niger met hun kolonisatoren” en prees Niger omdat “ze zich hebben ontdaan van de kolonisatoren.” In het politieke Westen maakt men zich zorgen dat de coupregering van Niger zich bij Mali zou kunnen aansluiten door de Wagner-groep uit te nodigen om met hen samen te werken en de invloed van Rusland in Afrika te vergroten. De Wagner-groep heeft in sommige Afrikaanse landen militaire steun en veiligheidsdiensten geleverd. In buurland Mali is Rusland naar verluidt erg populair en wordt het, samen met Wagner, door velen gezien als de beste partner in de strijd tegen de toenemende aanvallen van opstandelingen.

  Scott Ritter: De NAVO is een zelfmoordpil voor de wereld... Bid dat Rusland wint

Op 6 augustus, toen de inmiddels verstreken deadline van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten voor het herstel van president Bazoum naderde, meldde France 24 dat de coupregering van Niger “hulp had gevraagd aan de Russische Wagner-groep”. Volgens The Associated Press werd het verzoek gedaan door een van de coupplegers die contact had gelegd met Wagner tijdens een reis naar Mali.

Prigozhin’s relatie tot Poetin en Wagner en zijn rol in Afrika blijven op mysterieuze wijze onduidelijk. Hij zou in juli de recente Russisch-Afrikaanse top in St. Petersburg hebben bijgewoond, waar hij Afrikaanse vertegenwoordigers zou hebben ontmoet. Hij zou Poetin, die hij een maand eerder met een staatsgreep zou hebben geprobeerd te verwijderen, hebben geprezen voor zijn aanpak van de top en van de Russisch-Afrikaanse betrekkingen.

Wat er echt is gebeurd tijdens de coup in juni en hoe het ook is opgelost, Poetin lijkt te genieten van alle voordelen van een nieuwe relatie met de Wagner-groep, terwijl hij alle lasten in Moskou, Wit-Rusland, Oekraïne en Afrika heeft geëlimineerd.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

“Storm Z”: Moskou’s nieuwe “Wagner” maakte zijn opwachting in de gevechten buiten Bakhmut – Tsjetsjenen & Russische mariniers sloegen de Oekraïners afVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRussisch leger, veiligheidstroepen delen meer klappen uit aan Kiev (18+ Video’s)
Volgend artikelGa uw gang… haal uw COVID-booster. Niets om u zorgen over te maken. Dit zijn allemaal toevalligheden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Een complete opsomming van Ted Snider.
  Als een legermacht de touwtjes in handen neemt, dan graag Wagner.
  Voor mij zijn ze het gezicht van vrijheid en de verbondenheid met menselijke waardigheid.
  Nu ben ik nooit bijzonder positief onder de indruk van een leider/overheid, maar Wagner zie ik heel graag door europa marcheren.
  Een beetje dromen mag toch wel ?

  • ja hoor, dat is zelfs een therapeutische..gezondheidsregel ter ontlasting van donkere gedachten..en we zijn met velen om hetzelfde te dromen…🍻

     • Er is zelfs een film over gemaakt door Werner Herzog: “ where the red ants dream “ Wij dromen dus de hele wereld bij elkaar. Daar is Poetin zich volledig bewust van en kan daarom 5 of meer zetten vantevoren voorspellen. Je kan stellen dat hij te maken heeft met mensen met een beperking als gevolg van kindermisbruik en fluoridering van het drinkwater. Deze mensen hebben de macht in het zogenaamde “westen” en Poetin weet dat net zoals wij dat allemaal weten. Zolang hij rusland vrij houdt van 5G en de vrijmetselarij en de injecties tegen “Corona” dat niet bestaat wint rusland elke oorlog. Wij wachten op de verschijning van de Russische tanks op het Binnenhof en de daaropvolgende regime change.

 2. Ik blij erbij dat Jevgeni Prigozjin helemaal niet weg is, en dat die coup gewoon nep was om zand in de ogen van het Westen en Oekraine te strooien. Poetin noemde Prigozjin’s naam niet als verrader, nodigde hem een paar dagen na de “opstand” uit voor een uren durende overleg. En raad eens wie er bij de Russia-Africa summit prominent aanwezig was: Jevgeni Prigozjin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in