Polen heeft zich eenzijdig teruggetrokken uit zijn contract om het BioNTech/Pfizer coronavirus vaccin te kopen, met een beroep op overaanbod en financiële moeilijkheden veroorzaakt door de stroom van miljoenen migranten die het Oekraïne conflict ontvluchten, volgens de minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski, bericht Greatgameindia.com.

Niedzielski zei tegen TVN24 dat de regering in Warschau de Europese Commissie en de leveranciers van de vaccins eind vorige week had laten weten dat zij een overmachtsclausule in het aankoopcontract in werking stelde en zou weigeren te betalen voor extra doses of de levering ervan te aanvaarden.

De verbeterende pandemische situatie betekende volgens Niedzielski dat vaccinaties niet langer nodig waren. Intussen had de vluchtelingencrisis in Oekraïne de begroting van de regering onder druk gezet.

De regering probeerde een compromis te vinden door te vragen om de leveringen te spreiden over een periode van 10 jaar, maar “wij stuitten op een totaal gebrek aan flexibiliteit van de kant van de producenten,” zei hij.

Niedzielski erkende dat de regering door deze actie in een juridisch geschil verwikkeld is geraakt met Pfizer, dat samen met het Duitse BioNTech de belangrijkste leverancier van COVID-19 vaccins in de EU is. De minister verklaarde dat binnenkort besprekingen met andere bedrijven zullen beginnen, en dat hij hoopt dat zij soepeler zullen zijn.

Namens de lidstaten van de EU heeft de Commissie onderhandeld over leveringsovereenkomsten met grote vaccinfabrikanten en heeft zij gezamenlijke aankoopcontracten gesloten met onder andere Moderna, Johnson & Johnson en AstraZeneca.

“Lidstaten zijn gebonden aan contractuele verplichtingen,” zei woordvoerder Stefan De Keersmaecker van de Commissie, “maar de Commissie heeft begrip voor de moeilijke positie waarin Polen zich bevindt.” Hij zei verder dat de ambtenaren van de EU zouden proberen de gesprekken te vergemakkelijken en een “pragmatische oplossing” te vinden.

  "Oekraïne zal in vlammen opgaan" - Medvedev waarschuwt Kiev voor aanvallen op de Krim

Vorige maand was Polen een van de 11 naties die er bij de Europese Commissie op aandrongen een EU-fonds op te richten om Oekraïners die aan de Russische invasie zijn ontvlucht, te helpen met medische rekeningen. Polen heeft het grootste aantal Oekraïense vluchtelingen van alle EU-lidstaten opgenomen, met ongeveer 3 miljoen. Polen heeft in de hele EU lof geoogst voor zijn steun aan zijn buurland Oekraïne, maar het is niet genoeg geweest om EU-middelen vrij te maken die werden achtergehouden wegens bezorgdheid over de rechtsstaat.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Lees deze tekst, als u Europeaan bent zal zij u pijn doen, u zult lijden, maar u moet haar lezen – “Wat u nu ziet is de dood van Europa”Volg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelDe Grote Reset: Kapitalisme voor de rijken en socialisme voor de armen
Volgend artikelDe VS huilt over oorlogsmisdaden terwijl ze een journalist gevangenzetten omdat hij hun oorlogsmisdaden aan het licht bracht
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. Er is juridisch niks legaals aan decontraxten due tegen de wil en gezondheid door roverheden zijn gesloten.
    Juridisch: nietig

    Maar zoals met alles, teveel mensen te dom en te volgzaam.

  2. Die gast van Pfizer op de foto doet mij denken aan iemand uit mijn oude klas van vroeger.
    Zo’n pestkop die nog nooit op zijn flikker heeft gehad.
    Karma will come…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in