De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft verklaard dat er een einde komt aan de 500 jaar durende dominantie van het Westen in de wereld.

In een videotoespraak voor het Doha Forum op zondag zei Lavrov dat de westerse dominantie wordt vervangen door “een nieuwe polycentrische wereld”.

RT meldt:

De minister betreurde het dat bepaalde “omstandigheden” hem verhinderden om persoonlijk naar de Qatarese hoofdstad te komen en te luisteren naar de discussies tijdens het jaarlijkse high-profile evenement.

“Maar ik neem aan dat jullie de multipolaire wereld bespraken, die aan het ontstaan is na 500 jaar overheersing door wat wij het ‘collectieve Westen’ noemen”, zei Lavrov.

Deze hegemonie van de VS en zijn bondgenoten was “gebaseerd op een gevarieerde geschiedenis, inclusief meedogenloze uitbuiting van volkeren en gebieden van andere landen”, zei hij.

Volgens de minister suggereert het Westen dat het het globaliseringsmodel, dat het eeuwenlang heeft opgebouwd, kan gebruiken om zijn dominantie te behouden. “Maar andere landen, die precies de principes en instrumenten van de Westerse globalisering gebruikten, slaagden erin om het Westen op zijn eigen terrein te verslaan, door economieën op te bouwen op basis van nationale soevereiniteit, op basis van belangenevenwicht met andere landen.”

Er zijn nieuwe centra van economische groei en politieke invloed ontstaan, “die het machtsevenwicht in de wereld veranderen, en niet naar de zin van het Westen,” zei hij.

Om dit soort ontwikkelingen de kop in te drukken” hebben de VS en hun bondgenoten de afgelopen jaren de globalisering “opgeofferd” ten gunste van de zogenaamde “op regels gebaseerde wereldorde”, vervolgde Lavrov.

  Rich Men North of Richmond'-artiest slaat $8 miljoen af van verbijsterde muziek industrie en zegt: "Er is niets speciaals aan mij"

“De regels zijn nooit gepubliceerd, zijn zelfs nooit door iemand aan iemand aangekondigd, en ze worden toegepast afhankelijk van wat het Westen precies nodig heeft op een bepaald moment in de moderne geschiedenis,” voegde hij eraan toe.

De minister van Buitenlandse Zaken zei dat een dergelijke aanpak het meest zichtbaar is “in verschillende conflicten die het Westen overal ter wereld aanwakkert”, waaronder dat in Oekraïne. “Alles wordt gedaan om de hegemonie te behouden. Inmenging in binnenlandse aangelegenheden, sancties tegen alle concurrentiebeginselen, regimeverandering en natuurlijk directe militaire interventies, zoals we hebben gezien in Joegoslavië, Irak, Libië, Syrië en elders.”

“Is er één plek waar de VS met militair geweld heeft ingegrepen, waar het leven beter is geworden? Ik denk dat jullie het antwoord wel weten,” zei Lavrov tegen de deelnemers aan het forum.

Volgens de diplomaat zullen nieuwe formaties zoals BRICS, de Sjanghai Samenwerkingsorganisatie, ASEAN, Afrikaanse Unie en andere “de stenen van de nieuwe polycentrische wereld” worden.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Amerikaanse hegemonie bedreigt de wereld niet langerVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHier is meer bewijs dat COVID “vaccins” MILJOENEN mensen hebben gedood
Volgend artikelCOVID was een hightech staatsgreep die nog steeds voortduurt: Lockdowns 2.0, grote reset komt eraan
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

 1. overal waar de VS zich bemoeit worden de mensen uitgebuit en bestolen van wat ze voorheen hadden vb.libië , syrië waar ze alle mineralen stelen.

  • Sinds de ‘onafhankelijkheid’ van de VS op 04.07.1776 is het land slechts 18 jaar niet bij een militair conflict waar ook ter wereld betrokken geweest.

 2. als Lavrov spreekt moet de hele (Westerse) Wereld luisteren..deze man is Geniaal, uniek in alle vragen die hem gesteld worden…zijn antwoorden indien mogelijk nog meer👍👍👍

  • Raphael,
   Heb je Lavrov ook gezien toen hij via een scherm in gesprek was met die Brit in Doha als ik het goed heb, over de cancelcultuur, hij kan alles pareren he met zijn kennis, humor en vlijmmscherp, wat een klasbak, ik hou van die man, hij maakt van die BRIT een pratende pop die alles van een blaadje leest, dat zei hij ook, de waarheid is hard, op naar een multipolaire wereld!!!

 3. Lavrov is inderdaad een scherpzinnige man.
  Zoveel beter dan die magere oetlul die nooit aan iets een actieve herinnering heeft en die de Nederlanders wijsmaakt dat Oekraine en de Gaza ook onze oorlog is.
  Net zoals die domme doos die riep dat de islam tot Duitsland hoort.
  Verdomme wat is het westen gekloot met hun ruggegraatloze politici die te koop zijn.

 4. Men zou een alternatieve Nobelprijs in het leven moeten roepen.
  De Lavrov prijs voor diplomatie.
  Heb het vermoeden dat hij lange tijd de enigste zal blijven met die prijs.

 5. ( N.a.v. het artikel “de mensheid wordt aangevallen door etc” : )

  “Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben de Verenigde Staten meer hulp aan Israël gegeven dan aan welke andere staat dan ook, momenteel meer dan 260 miljard dollar.”

  Met STIP op de tweede plaats gevolgd door Duitsland !

  Dat land had bij de introductie van de euro in 2001 al zo’n 80 MILJARD DM (Deutsche Mark) “schadeloosstelling” aan Rotschildistan .. ehh .. ‘Israel’ betaald, hoofdzakelijk ‘dankzij’ de gaskamertjes die achteraf bezien een Totale Fraude bleken te zijn !

  ■ Officiële Rode Kruis-rapporten van 1947 en ’48, vrijgegeven in 1979, spreken over 271.300 doden in een tiental Nazi-gecontroleerde kampen samen, Joden inbegrepen :
  http://fathersmanifesto.net/holocaustredcross.htm
  ( lees verder door voor de Rode Kruis-kampinspecties ! )
  & !!! :
  http://just-another-inside-job.blogspot.fr/2007/06/official-records-from-international-red.html
  &
  http://vidrebel.wordpress.com/2013/04/29/the-zyklon-b-dance-party-and-other-tales-from-the-resistance/
  &
  http://www.ihr.org/books/hoggan/21.html
  &
  http://vidrebel.wordpress.com/2012/04/21/holy-holohoax-my-government-wouldnt-lie-to-me/

  ■ Auschwitz – Rode Kruis info -150 Britse monteurs : « Nooit gaskamers gezien »
  http://wakeupfromyourslumber.com/blog/lindquist/holy-hoax-batman-my-government-wouldn-t-lie-me-about-jews-would-they

  • De “vergassing” van joden met Zyklon-B zoals ons verteld wordt is scheikundig gezien onmogelijk. Het is een grote leugen. Ik praat die oorlog niet goed maar zoveel wat ons voorgehouden wordt klopt niet. De misdaden gepleegd door de Duitsers vallen in het niet bij de misdaden die de geallieerden gepleegd hebben, niet alleen tijdens de oorlog maar zeker ook daarna.

   • Vergassing met Zyklon-B is wel degelijk mogelijk het reageert met zuurstof en is absoluut dodelijk , en ja de geallieerden sloopte en dode uit eindelijk meerdere personen die onschuldig waren!!!

 6. Iemand zoals Lavrov geeft me hoop in deze tijden, helaas staat hij aan de “andere” kant en zullen wij er met onze volwassen kleuters in de politiek er niet veel aan hebben.
  En diegenen die echt voor verandering/verbetering waren kwamen in de loopbaan van een projectiel terecht

  • Rommelaar,
   Vergeet even de Westerse media en hun vazallen!
   Van de andere aanwezigen krijgt Lavrov een staande ovatie, de meerderheid van de volkeren en landen zien nu toch wel de dubbele standaard die het Westen heeft, als het om de steun aan het Naziregime in Kiev gaat en de genocide die men gewoon toelaat van de zionisten, de overgrote meerderheid van de landen zien het, the world is a changin’, ik geloof daar nog in, je moet toch wat!!!

 7. Al die lof uitingen over Lavrov wijzen op een historisch geworteld inzicht op de werkelijke wereldverhoudingen. Zijn uitspraak over “500 jaren……”, moeten we echter met een korrel zout nemen. Het zij hem vergeven, het is tenslotte oorlogstijd.
  Lavrov “vergeet” dat de “westerse” dominantie wereldwijd, niet te vernietigen is. Zij is apostolisch geboren in Frankrijk, het oudste Christelijke land ter wereld. Dat startte in de streek rond Marseille, in de jaren 40 na Chr. Zij is niet op eigen, menselijke kracht verkregen, maar zij is te danken is aan de unieke Christelijke beschaving die zich sinds de eerste eeuwen in West-Europa genesteld heeft op de ruïne van het Romeinse Rijk, vanaf de eerste Frankische koning Clovis (+511), zijn vrouw, Ste. Clothilde, en de bisschop van Reims, St. Remi. Die geschiedenis kan niemand ons afpakken. De zin voor kunst, schoonheid en harmonie, de creativiteit, de inventiviteit, de drang tot initiatief, de zorg plicht voor de naaste, de unieke man vrouw verhouding, plus nog veel meer, zijn terug te voeren tot de Christelijke koningen, de prinsen, de kloosters en de Kerk van altijd, en tenslotte de kunstenaars, de eeuwen doorheen voortgekomen uit het genie van de voortploeterende Europese volken der Christenheid. Het Rusland van Lavrov is pas 10 eeuwen later gestart.

  • Jules,
   Lavrov zijn woorden die je moet zien voor de toekomst, het Westen en vooral die macht en het misbruiken daarvan door vooral de VS is tanende, in tijden van wanneer dat zal gaan is een open vraag, maar een feit is dat er een enorme tegenmacht nu is aan het ontstaan, de ogen en oren van vele volkeren en landen zijn door het beleid van dat Westen, hun dubbele standaarden m.b.t. het Naziregime in Kiev dat zij maar blijven steunen of de genocide in Gaza of de andere Palestijnse gebieden door het zionistische regime in Jeruzalem en wegkijken heeft veel meer impact dat U denkt, onderschatten van Rusland net als slecht omgaan met andere landen en volkeren, hen chanteren,manipuleren, sancties opleggen, bombarderen en een te.ingzooitje achterlaten, het Westen en die VS, ik spuug erop, ik hoop op een multipolaire wereld, Christendom,Jodendom of de Islam het zal me allemaal wat, gewoon landen die met elkaar handelen,toerisme,sport,kunst, allemaal verschillende regimes maar elkaar gelijk behandelen, is dat teveel gevraagd, ik geloof daarin, we zijn er nog verre van maar we zijn onderweg, I have a dream!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in