In een langverwachte toespraak op dinsdag zei president Vladimir Poetin dat hij Ruslands deelname aan het Nieuwe START-kernverdrag met de Verenigde Staten opschort.

“President Vladimir Poetin heeft dinsdag de Russische deelname aan het laatst overgebleven nucleaire wapenbeheersingsverdrag met de Verenigde Staten opgeschort en Washington gewaarschuwd dat Rusland nieuwe strategische kernwapens op de grond in gevechtsgereedheid heeft gebracht”, meldt Reuters over de nieuwe verklaring.

De verklaring komt meer dan een jaar nadat Moskou een verlenging met vijf jaar had ondertekend, en nadat de VS Rusland er in augustus van beschuldigden het verdrag te schenden door Amerikaanse inspecties ter plaatse te weigeren. In reactie daarop heeft Washington Russische inspecteurs de mogelijkheid ontnomen hetzelfde te doen op Amerikaans grondgebied, bericht ZeroHedge.

Rusland had toen geklaagd dat het eigenlijk de VS waren die “de Russische Federatie het recht ontnemen om inspecties uit te voeren op Amerikaans grondgebied.”

“Niemand mag de illusie hebben dat de wereldwijde strategische gelijkheid kan worden geschonden,” zei Poetin over New START in de opmerkingen die hij dinsdag in Moskou maakte.

In maart 2021 hebben beide partijen New START vernieuwd voor een periode van vijf jaar, en het loopt af in februari 2026 als het niet wordt voortgezet – een toenemende mogelijkheid, aangezien de betrekkingen tussen de VS en Rusland zo snel zijn verslechterd door de oorlog in Oekraïne dat het breekpunt bijna is bereikt. Maar deze nieuwe verklaring van Poetin lijkt de definitieve doodsteek nadat het lot van het verdrag al uiterst onzeker was.

Het verdrag is bedoeld om kernwapens aan beide zijden te beperken en te verminderen, met een limiet van niet meer dan 1.550 ontplooide kernkoppen en 700 raketten. START I begon in 1991, en New START werd in 2010 onder de regeringen van Obama en Medvedev ondertekend als vervolgovereenkomst.

  Ooit heerste West-Europa over de wereld - Nu zijn de vroegere grootmachten slechts vazallen van de VS

De toespraak van Poetin, waarin de meeste commentatoren weinig nieuws zagen, kwam vlak nadat president Biden in Kiev opdook voor een verrassingsbezoek.

Een groot deel van de toespraak van dinsdag ging over het herbevestigen van Ruslands vastberadenheid in Oekraïne op een moment dat de NAVO-machten er meer dan ooit bij betrokken lijken te zijn. “Stap voor stap zullen we de doelen die voor ons liggen zorgvuldig en systematisch bereiken,” zei Poetin in de toespraak, die vlak voor de verjaardag van de invasie op 24 februari, die vrijdag zal plaatsvinden, werd gehouden.

Hij herformuleerde ook Ruslands redenen om oorlog te voeren. “Rusland heeft zijn best gedaan om het probleem in Oekraïne vreedzaam op te lossen, maar de verklaringen van westerse leiders bleken frauduleus en onwaar te zijn,” zei Poetin, die Oekraïne een deel van het “historische Russische land” noemde.

Poetin stelde dat nadat de VS en de NAVO in december 2021 de Russische voorstellen voor wederzijdse veiligheid hadden verworpen, “het duidelijk werd dat zij groen licht hadden gegeven voor de agressieve plannen van [Kiev].” De Russische leider voegde eraan toe dat de westerse steunpilaren van Oekraïne het land voorbereiden “op een grote oorlog.”

“De dreiging werd met de dag groter. De informatie die wij ontvingen liet er geen twijfel over bestaan dat tegen februari 2022 alles klaar was voor een nieuwe bloedige strafactie in Donbass,” zei Poetin.

“Ik wil herhalen: zij zijn de oorlog begonnen. En wij hebben geweld gebruikt en gebruiken geweld om er een einde aan te maken.”


Copyright © 2023 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat te geloven?Volg Frontnieuws op Telegram

  Woede over inflatie neemt toe: Politie waarschuwt voor golf van geweld

Lees meer over:

Vorig artikelAmerika de Waardeloze
Volgend artikelEen Amerikaanse leugen is een Amerikaanse leugen is een Amerikaanse leugen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

 1. De Leading Succes People kan geen kernoorlog aan tegen Rusland alleen, zolang ze niet in slagen om China mee in de oorlog te sleuren. Het is dus nog effe wachten.

 2. Aloude nucleaire bommen van waterstof, plutonium etc. zullen dan in de beginfase gebruikt worden.
  Echte beslissende wapens zullen pas op het einde ingezet worden. Zoals altijd in het verleden.
  Ik ben benieuwd wat dit dan gaat worden. Dit zal totaal nieuw zijn.

  Maar het komt niet tot een totale wereldoorlog. Er zijn op deze aarde nog te veel mensen
  die vrede en totaal andere maatschappijen willen.

  In ieder geval mogen de kankergezwellen/E.U burgers die complottheorieën onzin noemden,
  blij zijn dat er hier nog geen totaaloorlog op eigen bodem is geweest.
  Zonder de inlichtende en wakkerschuddende platformen en zogenaamde wappies,
  was dit al lang een feit geweest.

  Stel je eens voor als mensen geen alternatief nieuws konden krijgen……..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in