Pixabay

Er broeit onenigheid binnen de EU en binnen de NAVO omdat de oude aristocratie en zakenkringen van Frankrijk en Duitsland zich verraden voelen door Washington, vertelde Pepe Escobar, geopolitiek analist en oud-journalist, in de podcast New Rules van Radio Sputnik. “Wat de Amerikanen eigenlijk zouden willen, is dat Oost-Europa de NAVO en zelfs de EU gaat leiden, wat nog veel verder gaat,” zei Pepe Escobar.

“En de nieuwe supermacht zou Polen zijn. Dit is wat ze denken en dit is waar ze eigenlijk naartoe werken. De Fransen en de Duitsers, en ik generaliseer niet, laten we zeggen, de patriottische factie van het Franse bedrijfsleven vooral, en een paar diplomaten zeggen: ‘Nee, we moeten terug naar onze voormalige De Gaulle-roots. We moeten onafhankelijk zijn. We moeten onze eigen “force de frappe” hebben, zoals ze zeggen, onze eigen slagkracht. En we moeten de NAVO verlaten'”, vervolgde de geopolitiek analist.

Terwijl de regering-Biden de confrontatie met Rusland en China voortzet, dreigen de Europese bondgenoten van Washington niet alleen goedkope energiegrondstoffen te verliezen, maar ook een belangrijke handelspartner. Hoe de Amerikaanse strategie terugslaat op Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Na zijn gesprekken met voorzitter Xi Jinping zei de Franse president Emmanuel Macron op 9 april tegen Politico dat Europa zijn afhankelijkheid van de VS moet verminderen en moet voorkomen dat het wordt meegesleurd in een confrontatie tussen China en de VS over Taiwan. Hij waarschuwde dat Europa “verstrikt kan raken in crises die niet de onze zijn, waardoor het zijn strategische autonomie niet kan opbouwen.”

“Toen Macron zei dat we een derde onafhankelijke supermacht zouden moeten zijn, bedoelde hij niet Europa, maar in feite Frankrijk,” merkte Escobar op. “En zoals u weet, hebben de Fransen nog steeds dit idee van zichzelf als een eeuwigdurende westerse macht (…) Ze dromen nog steeds van Napoleon, niet eens verwijzend naar de nederlagen van Napoleon, zoals bijvoorbeeld in Rusland, maar Napoleon op zijn hoogtepunt. Het is dus een zeer gecompliceerde, gemengde omgeving. En de kwestie van de soevereiniteit is essentieel. In Frankrijk hebben ze nog steeds een idee van soevereiniteit in hun hoofd dat voortkomt uit de Verlichting.”

Op 11 april hield Macron zijn thematoespraak in Den Haag, Nederland, waarin hij benadrukte dat Europa zijn eigen economie en veiligheid moet bevorderen te midden van de aanhoudende crisis. Opmerkelijk genoeg vloog de Poolse premier Mateusz Morawiecki, terwijl Macron zijn visie op de strategische autonomie van Europa uiteenzette, naar Washington om de economische en defensiebanden met de VS aan te halen – degene die “onze veiligheid in Europa garandeert,” aldus Warschau. Hoewel Macron onder kritiek kwam te staan van Amerikaanse wetgevers over zijn klaarblijkelijke tegengeluid, stapte de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly ongeveer een week later naar voren met de waarschuwing dat Groot-Brittannië niet “de luiken naar beneden moet trekken” in een interview met de Guardian op 19 april. In een toespraak in Mansion House in de City van Londen zes dagen later benadrukte de minister van Buitenlandse Zaken Cleverly dat geen enkel belangrijk mondiaal probleem kan worden opgelost zonder Beijing, met als argument dat “een stabiel, welvarend en vreedzaam China goed is voor Groot-Brittannië en goed voor de wereld.” Duitse regeringsfunctionarissen daarentegen houden zich grotendeels stil, wat niet verwonderlijk is aangezien het land “nog steeds in een neokolonie leeft, punt uit,” aldus Escobar.

  Oekraïne wil dat Europa permanent van gastoevoer wordt afgesloten

“En dit werd bewezen door het hele Nord Stream incident,” zei de veteraan journalist. “Maar Duitse zakenlieden hebben het er al over. En er is een geheime onderstroom, ik zou zeggen, zeer geheim, in feite, omdat er hier en daar een lek is. Duitse zakenlieden en delen van de oude Duitse aristocratie, zijn in principe onderling aan het discussiëren en zeggen: ‘we moeten af van deze stoplichtregering, die helemaal gek is van die Groenen’. En we moeten weer een soort Bismarck-pact met Rusland sluiten, en dan kunnen we onze bestemming als de grootste handelsmacht van Europa en een van de beste ter wereld waarmaken. Handel drijven, vooral met Rusland, China en de rest van Azië. En zich enorm ontdoen van de Amerikaanse dominantie. Maar dit is vooralsnog een onderstroom die zeer geheim wordt gehouden. Maar je hoort dit allemaal door zeer goed verbonden Duitse zakenlieden. Frankrijk en Duitsland denken er dus op hoog niveau al over na, over de post-EU/NAVO-omgeving.”

Duitsland lijkt de grootste verliezer te zijn van de door de VS geleide anti-Rusland en anti-China kanteling, omdat het zowel het vlaggenschip van de EU als de status van Europese grootmacht is ontnomen. Na het begin van de speciale militaire operatie van Rusland (SMO) heeft Washington de arm van Berlijn omgedraaid om zich aan te sluiten bij het verregaande energie-embargo van het Westen tegen Rusland. De Duitse chemiereus BASF noemde Russisch gas ooit “de basis van het concurrentievermogen van onze industrie.” Na de vernietiging van de Nord Stream-pijpleidingen – die volgens de met de Pulitzer-prijs bekroonde journalist Seymour Hersh werd uitgevoerd door Amerikaanse en Noorse agenten – werden Duitse middelgrote ondernemingen en industriële giganten gedwongen te verhuizen omdat de energieprijzen stegen.

  Onthulling van de Methode

“Het probleem is wat de Duitse bedrijven willen? Ze willen precies hetzelfde als de Chinezen. Ze willen overal ter wereld zaken doen,” aldus Escobar. “Ze waren al een eersteklas handelsmacht op weg om een supermacht te worden vóór de SMO, vóór de sancties en vóór het bombarderen van de Nord Streams. En nu gaan ze terug naar 100 jaar geleden, om het in de taal van Xi Jinping te zeggen. En de enigen die dat zien zijn Duitse zakenlieden, duidelijk niet de politici.”

Elke politieke partij in Duitsland, ze snappen het gewoon niet. Ze zijn allemaal ideologisch en volgen allemaal de aanbevelingen uit DC. Toen [de Duitse kanselier Olaf] Scholz naar Peking ging, was er een flinke delegatie van het Duitse bedrijfsleven bij hem. In feite dicteerden zij de agenda. “Kijk, u kunt zeggen wat u wilt, maar we zijn hier gekomen om zaken te doen met de Chinezen. Dit is wat we nodig hebben. Weet je, het probleem is dat ze met de Nord Stream bomaanslag geen inspraak hadden, omdat ze voor een voldongen feit stonden en zeiden: “Wow, we zijn net onze goedkope energiebron kwijt, wat hebben we als vervanging? Niets. Kunt u zich dus voorstellen dat u een Duitse zakenman was die naar zijn regering keek en zei: “Mijn regering heeft mij verraden, heeft mijn land verraden? Dit is verraad. Dit is een uiterst ernstige zaak,” vervolgde de journalist.

Ondertussen geeft Berlijn blijk van een stil protest: Scholz heeft een Chinese investeringsovereenkomst voor de Hamburg Tollerort haventerminal erdoor gedrukt, ondanks het uitgesproken ongenoegen van Washington en bezwaren van de Duitse Groenen en de liberale Vrije Democratische Partij (FDP). Naar verluidt wil de kanselier de overeenkomst afronden vóór een geplande Duits-Chinese top op 20 juni in Berlijn. Zijn streven wordt gezien als een poging om de Duitse zakelijke belangen te beschermen, aldus de westerse pers.

“We leven nog steeds in de naweeën van het einde van de Tweede Wereldoorlog,” merkte Escobar op. “Dat omvat alles, het defaitisme van de Fransen, het feit dat ze in de Tweede Wereldoorlog zijn verpletterd. Aan Duitse kant zijn er psychologische littekens die zelfs na tientallen jaren zeer moeilijk te genezen zijn, een schuldcomplex, een gigantisch schuldcomplex. En het feit dat ze intellectueel weten, ze begrijpen dat ze een kolonie zijn, maar ze vinden geen manier om zich los te maken.Toch is niemand geïnteresseerd in zaken doen met vazallen,” aldus de veterraan-journalist.

In zijn toespraak tot de Valdai Discussion Club op 27 oktober 2022 betreurde de Russische president Vladimir Poetin specifiek de afhankelijkheid van Europa van “Washington Obkom”. “Welnu, hoe kan men met deze of gene partner praten als deze laatste geen beslissingen neemt en bij elke gelegenheid de Obkom van Washington moet bellen om te vragen wat wel en wat niet kan worden gedaan?” Poetin vroeg het retorisch. “Obkom” is een Sovjetterm voor een regionaal comité van de Communistische Partij en Poetins gebruik ervan is geenszins toevallig: de Russische president heeft de facto Europa’s “vazalisme” en gebrek aan strategische soevereiniteit aan de kaak gesteld.

“Daarom respecteert het Mondiale Zuiden Rusland, omdat Rusland zijn soevereiniteit bevestigt,” benadrukte de geopolitieke analist. “Waarom respecteren ze China? Hetzelfde. Waarom respecteren ze Iran? Omdat Iran zich al vier decennia verzet en niet ineenstortte zoals iedereen in de Beltway dacht. Onthoud, echte mannen gaan naar Teheran tijdens Rumsfeld en Cheney, ze zeiden dat het te gemakkelijk zou zijn. Oké, we vernietigen Irak en daarna gaan we naar Iran. Zo is het niet. Wanneer je te maken hebt met een echte soeverein, wat het geval is met Iran, wat onze mening of onze analyse van hun politieke systeem ook is, los daarvan, is het feit dat ze vier decennia lang weerstand hebben kunnen bieden aan een supermacht, dat is immens.”


Copyright © vertaling 2023 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Ongelukkige Oekriestrijder op het TikTok front blaast zichzelf opVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEvgeny Prigozhin – Waarheidsverteller, gek of Maskirovka?
Volgend artikelRussen kunnen HIMARS-raketten uit koers dwingen – CNN
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

 1. Laat ons hopen en bidden… Rusland, China en ja,..Iran, Noord- Korea India en de rest van de Bricks Landen en…de rest van de Onderdrukte landen vd wereld… ook en zeker de gekoloniseerde landen met hun zeer grote mogelijkheden van Cacao tot allerlei gesteente en God nog zoveel meer.. ontelbaar meer…

 2. Hoe weet Escobar wat Jinping “eigenlijk” tegen Macron zei? Ik weet wat hij echt gezegd heeft.

 3. “Duitsland lijkt de grootste verliezer te zijn van de door de VS geleide anti-Rusland en anti-China kanteling, omdat het zowel het vlaggenschip van de EU als de status van Europese grootmacht is ontnomen”

  Probleem lijkt mij dat in de direct nabije toekomst Nederland losgeweekt dient te worden en haar protectoraat van Amerika krachtig moet afwijzen, ander ondergaat Nedeland hetzelfde lot als Duitsland, beide landen zijn zeer nauw met elkaar verweven, dus dat wordt nog een dingetje, zelf heb ik er totaal geen geloof in dat dit eens gaat gebeuren.

  • Dit probleem wat je beschrijft, nederland is onderdeel van Duitsland, waarbij wij samen de lijfeigenen zijn van DC, verdiend een Endlösung.
   Aangezien dit allemaal alleen maar bereikbaar is door een alles omvattende revolutie, zal het niet gaan gebeuren.
   We zitten al generaties lang in de val van de duivel.
   Oplossingen zullen pleisters zijn.
   Alleen als het volk begrijpt dat ze ONGEHOORZAAM MOETEN zijn, zal deze tirannie verdwijnen.
   En als wij dat als volk samen uitvoeren, zal er geen oorlog meer zijn.
   Volgens mij een utopie…
   Alleen de Fransen komen daar nu in de buurt 🔥👍🪓

   • Timbre mei 6, 2023 at 15:32

    Mee eens Timbre alleen een revolutie en/of uittreding uit de EU zou kunnen redden van deze Godvergeten Yankees.

  • En daar was het de US of A precies om te doen! Er wordt door velen een denkfout gemaakt door te stellen dat de US of A en de EU “bondgenoten” en/of “partners” zouden zijn de “Ruled based Order”.
   Niets is minder waar!!!
   De EU (met Duitsland voorop) was (en is?) economisch gezien voor de US of A een zware concurrent die een kopje kleiner gemaakt moest worden. Nu de EU door eigen toedoen in een zware crisis is gekomen in tal van sectoren als gevolg van de Amerikaanse sanctiepolitiek die niet Rusland trof, maar de Europese landen.

   De US of A gebruikt NATO (waarvan vrijwel alle EU-lidstaten lid zijn) als een geopolitieke tool en verlangt (op straffe van sancties, bijv. verbod op levering van Amerikaanse wapens) discipline van de vazallen. Zelfs nu de US of A besloten heeft om NATO in te zetten bij de geplande oorlog tegen de PRC (en Noord Korea).

   De enige manier om als blok (EU) orde op zaken te stellen en weer baas in eigen huis te worden is het lidmaatschap van NATO onverenigbaar te verklaren met het EU lidmaatschap en NATO te verlaten. De logische consequentie is dat de US of A de EU zal moeten verlaten met medeneming van al haar militairen en hun speeltjes, inclusief de nucleaire speeltjes.
   Daarna zal de EU in ieder geval met een bezem door haar eigen bestuurlijk apparaat moeten gaan en zich beraden over haar eigen toekomst op het continent.
   Mijn 10 cent voor nu

  • Nederland produceert hoogwaardige goederen en diensten. Dit wordt geexporteerd naar alle delen van Europa. De Europese landen op hun beurt, exporteren enorm veel naar Amerika. Omdat amerika een grote consumentenmarkt heeft.
   Europa moet exporteren:
   – demografie: er zijn te weinig mensen onder de 30, die consumeren en lenen geld omdat in deze levensfase heel veel uitgaven hebt maar geen inkomsten. De groep boven de 55 zijn juist de kapitaalkrachtigen, de kinderen zijn het huis uit, huis is afgelost en dus vermogen wordt opgebouwd.
   – te grote overheden: in Europa zijn de overheden veel te groot en verrichten teveel diensten voor de bevolking, met als gevolg dat er heel veel geld naar de publieke sector moet. Hierdoor is Europa een cashcow geworden. Dat zijn de Europeanen zelf schuld, kijk maar hoe zij stemmen, allemaal socialistische partijen. Dat is stemmen op armoede.
   – geen grote investeringen meer: omdat energie duurder wordt, zijn de investeringen naar Azië en Amerika gegaan. Omdat de rendementen op investeringen groter zijn, vertrekt het geld naar betere oorden, maar niet in Europa.
   Europa gaat arm worden, dat is de schuld van de kiezer, die zoekt geborgenheid, vaste patronen en rustig leven. De meeste Europeanen zijn met hun pensioen bezig, en niet met nieuwe ideeën, producten of diensten. Zie de uitslag van de verkiezingen.
   Nederland zal failliet gaan, als onze klanten/afnemers ook failliet gaan. De motor van Europa is Duitsland, en Frankrijk kan deze rol niet overnemen, want Frankrijk denkt alleen aan zichzelf.

   • Ik ben nooit een voorstander geweest van de EU in z’n huidige vorm.
    De EEG was precies voldoende voor wat betreft het Europese streven om als 1 economisch blok te opereren in de wereld.
    En ik voel me kiezer niet schuldig aan de incompetentie van diegenen die (ongekozen) de EU besturen. En dat we naar de haaien gaan is voornamelijk te wijten aan het kiezen van verkeerde opties.

 4. Europa wordt uitgeschakeld dmv afgedwongen sancties die de economieën zullen slopen om de concurrentie positie van de VS ‘overeind’ te kunnen houden. Het is trekken aan een “dood paard”!

  De VS heeft de europese energiemarkt al op haar kop gezet en wil de 20 jaar lange goede relaties tussen de EU en Rusland vernietigen voor eigen belang.

  Verdeel&Heers van de marxisten in Washington die de oude wereld in de EU verraden hebben met hun verstikkende economische en reserve-dollar wurggreep. Daar gaat binnenkort gelukkig een einde aan komen!

  • Marxisten in de VS, ja in de VS zijn ze heel erg van het communisme, dat ik dat nou nooit heb ingezien zelf.

 5. Dat hoop ik ook.
  Denk aan de denktank Statfor met haar uitspraak (onder Obama): een alliantie tussen Duitsland en Rusland moet ten allen tijde voorkomen worden.
  En voor Europa hoop ik terug naar de EEG.

  • @Jan, de grondslagen voor de EU en de rechtsvoorgangers EEG & EGKS zijn gelegd tijdens WOII in o.a. Straatsburg en de voorzitter van de eerste commissie van de EEG was Walter Hallstein (1957 – 1967).

 6. Ik heb Europa zestig jaar lang gevolgd. Niemand heeft ooit een E.U. gewild zoals wij die nu (sinds 2004) kennen. Het is een creatie van Washington en hangt met los zand aan elkaar, er is geen pit. Zuiderse hangmat-landen, achterlijke Oostbloklanden, geleid door uitbollende carriere-politici die gewoon de Amerikanen moeten achterna lopen. Er is geen enkele fierheid of natiegevoel bij de inwoners. Alles is de fout van de E.U.

 7. sur le fond l’article est très juste; ras-le-bol de la soumission aux USA; mais le journaliste se trompe quand il parle de Macron; Macron dit des choses juste pour faire bonne impression face à son interlocuteur, mais il ne le pense pas; avec Macron vous pouvez être sûr que quand il dit blanc , il va faire noir!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in