Het Pentagon.

Het Pentagon onderzoekt social media berichten die beweren zeer geheime Amerikaanse overheidsdocumenten over de oorlog in Oekraïne en andere belangrijke internationale onderwerpen te onthullen, in wat een van de gevaarlijkste inbreuken op inlichtingen in decennia zou kunnen zijn, schrijft The Wall Street Journal.

Meer dan 100 afbeeldingen, gemarkeerd met “Top Secret” en andere classificaties die aangeven dat ze zeer gevoelige Amerikaanse inlichtingen vertegenwoordigen, werden rond 1 maart geplaatst op het Discord-prikbord van fans van het computerspel Minecraft. Hoewel veel ervan onlangs zijn verwijderd, zijn open-source inlichtingenonderzoekers erin geslaagd meer dan 60 bestanden te downloaden.

De documenten, die afkomstig lijken te zijn van het Amerikaanse leger en de inlichtingendiensten, bevatten details over de dispositie van de Oekraïense strijdkrachten, luchtverdediging en militaire uitrusting, geheime informatie over wapens en steun die de VS aan Kiev heeft verstrekt in haar strijd tegen Russische indringers, en inlichtingen over interne aangelegenheden in verschillende landen, waaronder Israël en Zuid-Korea.

Het Pentagon verwees vrijdag naar zijn verklaring van donderdagavond, toen de eerste tranche van zes gelekte documenten online verscheen. “We zijn ons bewust van de berichten over berichten op sociale media, en het departement bekijkt de zaak opnieuw,” zei vice-perschef Sabrina Singh van het Pentagon.

Een woordvoerder van de CIA zei dat het agentschap op de hoogte is van de berichten op sociale media en de zaak onderzoekt.

The Wall Street Journal was niet in staat om de documenten onafhankelijk te verifiëren, maar ze bevatten genoeg details om ze geloofwaardig te maken, en het lek heeft functionarissen van het Pentagon opgeschrikt. Deze week hebben de VS al veranderd hoe militair personeel toegang krijgt tot dergelijke documenten, aldus defensiefunctionarissen. Maar ambtenaren van het Pentagon moeten nog vaststellen hoe de documenten online zijn gekomen of van welke militaire installatie ze afkomstig kunnen zijn, aldus defensiemedewerkers.

Nog voordat de omvang van de onthullingen bekend werd, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vrijdag dat Kiev nieuwe maatregelen zou nemen om lekken over zijn geplande voorjaarsoffensief te voorkomen.

De heer Zelensky zei dat hij vrijdag de hoogste militaire bevelhebbers en veiligheidsfunctionarissen van het land bijeen heeft geroepen om de geplande herovering van de 18% van Oekraïne die door Rusland bezet blijft, te bespreken. Tijdens de bijeenkomst, zo voegde hij er in een verklaring aan toe, werden ook nieuwe “maatregelen besproken om het uitlekken van informatie over de plannen van de Oekraïense defensiemacht te voorkomen.”

Aric Toler, hoofd onderzoek en training bij het onderzoeksconsortium Bellingcat, zei dat hij de cache met nieuwe documenten vrijdag had gevonden, een dag nadat ten minste zes vermeende afbeeldingen van geheime Amerikaanse documenten op het Telegram-platform waren gepubliceerd door pro-Kremlin oorlogscommentatoren. Ten minste één van deze afbeeldingen was gewijzigd om een schatting van het aantal Russische slachtoffers te verlagen en de Oekraïense verliezen op te blazen.

Deze en enkele andere beelden waren donderdag op het berichtenplatform 4chan geplaatst.

Tientallen door The Wall Street Journal bekeken nieuw ontdekte afbeeldingen bevatten zeer waardevolle informatie voor de tegenstanders van Amerika, met name Rusland.

De documenten, waarvan sommige briefingmateriaal lijken te zijn, bevatten details over de vermeende locaties en operaties van Oekraïense luchtverdedigingssystemen, hoeveelheden van elk type luchtverdedigingsraket en ontnuchterende voorspellingen over wanneer de Oekraïense strijdkrachten zonder elk type munitie zouden komen te zitten.

Andere documenten bevatten gedetailleerde informatie over de schema’s en routes van Amerikaanse en geallieerde verkenningsvliegtuigen in de Zwarte Zee; de kwetsbaarheid van sommige van de Amerikaanse wapens die aan Oekraïne zijn geleverd; en de samenstelling en bewapening van de negen Oekraïense legerbrigades die door de VS en bondgenoten worden getraind voor het komende lente-offensief. Russische jets dwongen een Amerikaanse MQ-9 Reaper drone in de Zwarte Zee te crashen op 14 maart, twee weken nadat deze bestanden waren geplaatst.

Naast documenten die betrekking hebben op de oorlog in Oekraïne, bevatten de gelekte bestanden ook vermeende kopieën van het dagelijkse inlichtingenrapport dat werd verstrekt aan minister van Defensie Lloyd Austin en voorzitter van de Joint Chiefs of Staff Army Gen. Mark Milley, rapporten van de Central Intelligence Agency over leiders van de Israëlische spionagedienst Mossad, en inlichtingen over besprekingen binnen de regering van Zuid-Korea over de verkoop van artilleriemunitie aan Kiev. De meeste documenten zijn gedateerd in februari en lijken kort na hun creatie online te zijn gezet. Vele bevatten details over toekomstige operaties.

“Als iemand op Minecraft Map Discord in staat was om deze te vinden en te delen een paar dagen nadat ze voor het eerst verschenen op 1 maart, is er een vrij goede kans dat de Russische inlichtingendienst in staat was om een blik erop te werpen,” zei de heer Toler.

In de marges van sommige pagina’s staan markeringen die gebruikelijk zijn bij topgeheime documenten, zoals de overheidsinstantie die ze heeft geproduceerd en de mate van rubricering. De documenten bevatten updates van het Operations Center van de CIA, maar ook materiaal van een groot aantal andere inlichtingendiensten.

Daartoe behoren de Defense Intelligence Agency van het Pentagon, de National Geospatial Intelligence Agency, die gegevens van spionagesatellieten analyseert, de afluisterende National Security Agency en het Bureau of Intelligence and Research van het State Department.

Amerikaanse defensiefunctionarissen zeiden dat zij geloven dat ten minste enkele van de beelden zijn uitgelekt uit documenten van de Joint Chiefs of Staff, die bestaat uit de hoogste militaire bevelhebbers van elk van de diensten en de president adviseert.

Gen. Milley werd woensdagmiddag ingelicht over de eerste partij gelekte documenten die opdoken, net als de heer Austin, zeiden de defensiefunctionarissen, voordat de laatste vermoedelijk gelekte documenten werden ontdekt.

De VS en haar partners van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie hebben negen brigades van het Oekraïense leger getraind en uitgerust met westerse zware wapens, waaronder de Leopard-2 en Challenger tanks, en Stryker, Marder en Bradley gevechtsvoertuigen. Oekraïne traint afzonderlijk verschillende andere gevechtsbrigades, onder auspiciën van het leger, de nationale garde, de grensdienst en andere veiligheidsdiensten.

De foto’s die eerder deze week online opdoken, blijken afgedrukte presentatiedia’s en kaarten te zijn. Omdat geclassificeerde documenten alleen kunnen worden afgedrukt op goedgekeurde systemen, zal de Amerikaanse overheid waarschijnlijk wel weten wie ze heeft gemaakt, aldus Aram Gavoor, universiteitsdecaan van de George Washington University Law School en een expert op het gebied van nationale veiligheid.

Documenten krijgen het predikaat Top Secret wanneer Amerikaanse functionarissen van mening zijn dat de openbaarmaking ervan uitzonderlijk ernstige schade aan de nationale veiligheid kan toebrengen. “Dat betekent dat het ongeoorloofd vrijgeven ervan kan leiden tot verlies van levens in Oekraïne”, aldus Gavoor. Veel van deze documenten zijn gemarkeerd als NOFORN, wat betekent dat ze niet mogen worden vrijgegeven, zelfs niet aan Amerika’s naaste bondgenoten.

Hoewel zowel Amerikaanse als Oekraïense functionarissen vroeg in de oorlog terughoudend waren met het delen van informatie met elkaar, uit angst dat hun plannen in gevaar zouden komen, is het wederzijdse vertrouwen de laatste maanden verbeterd. Het is onduidelijk in hoeverre dit incident de uitwisseling tussen de twee landen zal verzuren.

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een grote hoeveelheid regelmatig bijgewerkte geheime documenten die op grote schaal zijn gedeeld binnen de Amerikaanse regering.

“In aanmerking genomen dat de meeste geheime documenten nooit uitlekken, neemt het risico van een lek toe in een omgeving als deze, waarin de Verenigde Staten bezig zijn met een ongekende inlichtingen-, advies- en logistieke operatie ter ondersteuning van Oekraïne”, aldus de heer Gavoor, een expert op het gebied van nationale veiligheid aan de George Washington University Law School.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

BELANGRIJK: Navo-plannen voor Oekraïne uitgelekt – Meer informatieVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDalai Lama betrapt terwijl hij jonge jongen kust en zegt “Zuig mijn tong”
Volgend artikelVoormalig president van Rusland, Dmitry Medvedev: “Niemand heeft Oekraïne nodig, dus zal het verdwijnen en niet meer op de planeet zijn” 
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

8 REACTIES

 1. “Zware brand uitgebroken in twee loodsen in Hamburg, “extreem gevaarlijke” rookwolk hangt boven stad. In de Duitse stad Hamburg woedt sinds vanochtend vroeg een brand in twee loodsen. De brandweer waarschuwt voor gevaarlijke rook en chemische stoffen in de lucht. “Het stadscentrum van Hamburg ziet zwart van de rook”, zegt een woordvoerder”.
  https://www.hln.be/buitenland/zware-brand-uitgebroken-in-twee-loodsen-in-hamburg-extreem-gevaarlijke-rookwolk-hangt-boven-stad~a7e7089c/https://www.express.co.uk/news/world/1756359/Hamburg-Germany-fire-emergency-alert-sent

 2. lol, alles klopt in die documenten behalve de cijfers over respectievelijk de oekie en russische doden…het een is ‘opgeblazen’, het andere ‘geminimaliseerd’ oftewel hoe men aan ‘schadebeperking’ probeert te doen erghmm 🙂

 3. Allemaal ‘smoke & mirrors’.
  Allemaal misleiding.

  Zulke “lekken” zijn NOOIT “toevallig”.
  Er zit altijd een uitgekookt beleids-plan achter.

  Voorspelt wel altijd : steeds gevaarlijker toestanden.

  • Daar ben ik het niet mee eens Pete want kijk eens wat Assange via Wikileaks heeft blootgelegd en dat was zeer zeker niet een vooropgezet plan, gezien de huidige toestand van Assange, die Amerika het liefst tot zijn dood in een cel ziet wegrotten en dat enkel en alleen omdat hij topgeheimen heeft blootgelegd die over Amerikaanse oorlogsmisdaden gingen.
   Ze kunnen naar buiten toe wel mooi weer spelen maar intern is Amerika zelf ook zo rot als maar zijn kan.
   Ik hoop dat er nog meer info naar buiten komt want Amerika is verdeeld tot op het bot, zeker wat hun buitenland beleid betreft en dan heb je de situatie dat sommigen met alle plezier de beerput proberen open te trekken.

   • @Matt : Wat WikiLeaks en Julian Assange naar buiten brachten, was door anderen
    GE-HACKT materiaal : dus : door de beveiliging heen, los gewerkt.
    Ander geval : Edgar Snowdon was insider, en nam informatie mee en publiceerde die.
    NU gaat het om zogenaamde “officiele” documenten, zogenaamd direkt vanaf het bureau-blad.
    Dat kan NOOIT een “toevallig lek” zijn, maar is altijd opzet.

    Ben het met je eens, dat de V.S. verrot is.
    FREE JULIAN ASSANGE !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in