Met een klein deel van zijn soldaten en middelen slaagt Moskou erin steeds meer strategische gebieden te controleren en zware verliezen op te leggen aan het neonazi Kiev-regime, schrijft Lucas Leiroz, onderzoeker Sociale Wetenschappen aan de Rural Federal University van Rio de Janeiro; geopolitiek adviseur.

Ondanks het ongefundeerde discours van de westerse media over een mogelijke “Oekraïense overwinning”, blijven de Russische troepen oprukken op het slagveld, behalen ze belangrijke territoriale overwinningen en controleren ze strategische punten die van fundamenteel belang zijn om het neonazi Kiev-regime in de nabije toekomst te verslaan. In de tweede week van januari was de stad Soledar het middelpunt van het conflict. De Russische troepen hebben de regio volledig onder controle gekregen en de vijand grote verliezen toegebracht.

Op 10 januari meldde de Russische militaire privé-onderneming Wagner Group dat zij de stad Soledar volledig had ingenomen en de daar geconcentreerde vijandelijke troepen had geneutraliseerd. Honderden Oekraïense soldaten sneuvelden of werden krijgsgevangen genomen tijdens de hevige gevechten. Het hoofd van de Wagner Group, de Russische zakenman Jevgeni Prigozjin, gaf commentaar op de zaak in een openbare verklaring over de overname van Soledar. Prigozhin benadrukte dat alleen de Wagner Group in de regio werkzaam was, zonder steun van enige andere gevechtseenheid van de Russische strijdkrachten:

“Wagner-eenheden hebben het hele grondgebied van Soledar onder controle gekregen. Ik wil benadrukken dat geen andere eenheden dan de Wagner-strijders hebben deelgenomen aan de aanval op Soledar”, zei hij op 10 januari. De volgende dag legde hij nog een verklaring af, waarin hij het aantal slachtoffers bijwerkte en benadrukte dat de hele stad onder Russische controle is. Hij schat dat ongeveer 500 Oekraïners zijn gedood. Hij verklaarde ook dat, aangezien de vijandelijke troepen zijn geneutraliseerd en alle burgers eerder zijn geëvacueerd, het niet nodig is een humanitaire corridor in Soledar te creëren.

  Kiev regime vermoordt vluchtelingen die door oorlog verscheurde gebieden ontvluchten en Russische bescherming zoeken (foto's)

“Ik wil herhalen dat Soledar volledig bevrijd is en ontdaan van Oekraïense legereenheden (…) De Oekraïense troepen die weigerden zich over te geven zijn vernietigd (…) De hele stad ligt bezaaid met de lichamen van Oekraïense militairen (…) Van een humanitaire corridor kan geen sprake zijn”, voegde hij eraan toe.

De overwinning in Soledar is ongetwijfeld belangrijk vanuit militair oogpunt, omdat het de troepen van Moskou een bevoorrechte geografische positie garandeert, die zeer nuttig zal zijn voor de volgende fasen van het conflict. Door Soledar te controleren, kunnen de Russen enkele van de belangrijkste aanvoerroutes afsnijden voor de Oekraïense troepen die nog steeds enkele regio’s van de Volksrepubliek Donetsk bezetten, zoals Bakhmut, dat naar verwachting binnenkort ook volledig zal worden bevrijd. Door het Oekraïense leger uit de stad te verdrijven, boeken de Russen aanzienlijke vooruitgang in hun streven om de herintegratie van Donetsk in de Russische Federatie te consolideren.

Er is echter nog een andere belangrijke factor in deze gebeurtenis, namelijk de verzwakking van de westerse propaganda over een mogelijke “Oekraïense overwinning” of “tegenoffensief”. Zoals Prigozjin benadrukte, was alleen de Wagner Group betrokken bij de gevechten in Soledar, terwijl andere Russische eenheden zich op andere regio’s richtten. De Russen slaagden er dus in een belangrijke strategische zone onder controle te krijgen met alleen de macht van een particuliere militaire onderneming, zonder dat zij een van de onlangs gemobiliseerde soldaten op het veld hoefden in te zetten.

Hieruit blijkt hoe Moskou, ondanks de recente verhoging van het aantal gevechtstroepen, slechts een klein deel van zijn militaire capaciteit blijft inzetten voor de speciale operatie. Er zijn in feite twee redenen voor deze strategie: de eerste en belangrijkste is het vermijden van burgerslachtoffers, die onvermijdelijk toenemen wanneer de gevechtsintensiteit hoog is; de tweede is het vermijden van zware verliezen van troepen en middelen in uitputtende gevechten. Met deze strategie hebben de Russen een langzame maar veilige vooruitgang geboekt, zonder grote verliezen aan soldaten en middelen, en bovendien het laagste percentage burgerslachtoffers in een oorlog sinds de Eerste Wereldoorlog.

  Oekraïne - Dringt aan op tanks

Als het de bedoeling van Rusland was om verwoestend op te rukken en in korte tijd zoveel mogelijk gebieden te controleren, zou Moskou een groot aantal gemobiliseerde soldaten kunnen inzetten in de door Oekraïne gecontroleerde regio’s, en het gebruik van artillerie en luchtmacht verder kunnen intensiveren. Maar de Russische strategie is juist gericht op het bombarderen van infrastructuur en het oprukken op de grond met een zo klein mogelijk aantal soldaten. Zo worden doden onder zowel Russen als burgers voorkomen.

In die zin toont de overwinning in Soledar met alleen het potentieel van de Groep Wagner aan hoe Moskou daadwerkelijk de militaire controle over het conflict behoudt. Door weinig middelen in te zetten en onnodige slachtoffers te vermijden, zijn belangrijke prestaties geleverd. Terwijl de Oekraïners daarentegen steeds meer middelen verspillen, hun soldaten verliezen en niet in staat zijn een effectieve strategische planning te handhaven, ondanks de steun die zij van de NAVO ontvangen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Europa: Steeds meer de slaaf van AmerikaVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPiloot onthult: De Davos elite wil door ongevaccineerde piloten worden rondgevlogen
Volgend artikelWordt Biden gechanteerd om Amerikaanse gevechtstroepen naar Oekraïne te sturen?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. een professor op de TU vroeg ons wie de tweede wereld gewonnen heeft en zijn vervolgvraag was wie de tweede was. Tja,… geen enkele oorlog is ooit gewonnen. Elke Wagnersoldaat is net als een oekriesoldaat een mens, met vaak een gezin, kinderen. Zo iemand heeft een vader en een moeder, vaak broers en zussen. Natuurlijk is er een eigen keuze, maar toch, je kinderen zullen maar honger hebben of wie is er al niet bedrogen door verhalen van zogenaamde leiders.

  • Herman en guusje,
   Met Pacifistische opmerkingen verander je de wereld ook niet.
   Dat heeft het verleden al bewezen. Soms heb je een oorlog nodig om bevrijd te worden van het kwaad.

 2. dank je Guusje, ja ik zou niet graag in de schoenen staan van de leiders die zo handelen jegens de mensen die ze menen te vertegenwoordigen. Op de een of andere manier is het een ongemakkelijk idee dat zij wegkomen met hun gedrag jegens al die mensen die zoveel onrecht wordt aangedaan.
  Ik denk veel na dat in hun leven of na hun leven een oordeel moet worden geveld en aangezien wij -mensen- niet alle informatie hebben (elke geheime telefoongesprek, geheime mail, geheime …) vind ik het een fantastische gedachte dat Iemand na dit leven en aan het einde van deze wereld alles openbaar maakt. Dan zullen we allemaal zien wie-wie (on)opzettelijk kwaad (of goed) heeft gedaan. Daarop verder denkend vraag ik mij af hoe ikzelf in het leven sta en stel mij vaak de vraag of ik wil dat alle mensen weten wat ik denk, met wie ik bel, of welke reactie ik op Frontnieuws zet. Uitgaande van een zalig hiernamaals wil ik daar vreugde en veiligheid hebben en daar streef ik nu naar, althans, naar beste kunnen en onder de leiding van de HG. hg. Herman

  • Herman,
   Ik begrijp Uw schrijven, ik heb het ook al meerdere keren geschreven, blijft echter het feit over dat Rusland eerst probeerde de Donbassregio als autonoom gebied gewoon bij Kievregime te houden via de Minskakoorden waarbij de Duitsers en de Fransen waren als getuige toen het Kievregime tekenden, ondertussen bleven zij die Russisch sprekende delen bombarderen waar vermoedelijk wel tussen de 14.000 en 15.000 doden zijn gevallen, het Kievregime begon hun taal te verbieden in het Parlement en toen erkenden zij, die Russisch sprekenden het Kievregime niet meer als hun gezag, lijkt op het Plakkaat van Verlatinghe bij Nederland en de onderdrukker de Spaanse Koning, het is identiek, de rest hebben we allemaal kunnen zien, Rusland heeft heel lang alles netjes via dialoog willen oplossen maar aan de andere kant zaten niet alleen het Kiezregime die onder de VS vallen dus niks hebben in te brengen over hun eigen land, een vazal die geen eens in de Navo zit, een oorlog is een drama maar ik verwijt de Russen helemaal niks, wel die fucking nazi Azovvrinden van de VS en de VS en zijn vazallen, het was een plan maar hoop dat Rusland dit weet te keren, het gaat er nu hard aan toe om het nog diplomatiek te zeggen maar ja wie niet luisteren wil moet maar voelen, erg is het voor al die onwetende burgers die sterven, maar ik sta 300% achter de Russen, ondanks al dat leed want ik ben niet naief, dit is wat de VS wilden, vermoedelijk zal het echter anders aflopen dan zij dachten, moge die VS branden in de hel, met hun beleid en onderdrukking van zoveel volkeren en landen, hoe lang bezet Israel al niet illegaal Palestina, dat is al 75 jaar, generaties inmiddels, hoort U ooit iets over sancties uit de VS of het Westen, ik niet maar Rusland mag niet opkomen voor hun Russisch sprekende Oekrainers, hoe krom kan het zijn Herman, het is allemaal verdrietig maar te verklaren, weg met die Nazi’s, daarmee is Rusland hard bezig, gelukkig!!!!

   • Ja flardinga, ik deel uw visie geheel en Rusland mag ook voor haar burgers opkomen. Sterker, als de provincie Groningen zou willen aansluiten op Duitsland als Den Haag de Groningers steevast kwaad doet, zou ik zo’n Groningse aansluiting begrijpen. Zo ook de burgers in de provincies die decennia lang Russisch zijn (zie stemmingen in verleden) mogen mijns inziens ook bij Rusland willen horen. Geen probleem dus. Sterker nog, het gaat mij en u zelfs niets of weinig aan wat zij willen. Zij hebben onze toestemming immers niet nodig! De VS met de EU achten zich in de positie wereldwijd burgers te mogen vermoorden, alsook leiders die goed voor burgers zijn. Ik kan ook veel medelijden hebben met de AZOV-ers, want hoe zullen zij zich voor God eenmaal verantwoorden voor het kwaad wat zij anderen hebben aangedaan? En voor uw beeld, ik praat hun gedrag absoluut niet goed en ik verafschuw dat, net zo goed als het gedrag jegens de joodse burgers in WO2, net zo goed als… vul maar in. Hoeveel kinderen worden niet ontvoerd, mishandeld en gedood, puur vanuit wellust. Dan weten u en ik nauwelijks wat gaande is. Wat moet het niet voor God en Jezus zijn die alle kwaad inzichtelijk hebben. Zo is deze wereld niet bedoeld en zo zal de toekomende wereld niet zijn. Ik wens u en alle anderen op dit forum, als ook de beheerder (de heer Rommel) alle goeds toe! hg. Herman

 3. Beste Mensen

  Elke dode is er èèn teveel
  Zo ook ….
  Elke erbij geborene zijn er twee teveel
  Per slot van Rekening
  Het is en blijft een Spel
  Helaas worden er momenteel hoofdzakelijk Witte mensen vermoord
  Dat was even anders toen …. met het Plunderen van Amerika
  Toen zijn die levende wezens van aldaar
  De Rode Mensen uitgeroeid
  De keuze is aan de denker
  Hoe te denken

  Dank U

 4. De oorlog is niet zomaar uit het niets ontstaan, die haat was latent aanwezig, en Amerika heeft daar handig gebruik van gemaakt om zijn eigen hegomonie te verstevigen.

  Ten tijde van Stalin hebben er duizenden gedwongen volksverhuizingen plaatsgevonden, volgende etniciteiten zijn gedeporteerd: Polen (1934), Oekraïners, Litouwers, Letten, Esten (1940-1941 en 1945-1949).

  De volledige verwijdering van potentieel onrust veroorzakende etnische groepen was een methode die Jozef Stalin veelvuldig toepaste tijdens zijn bewind. De volgende etniciteiten werden in hun geheel gedeporteerd: Koreanen (1937), Wolga-Duitsers (1941), Balkaren, Karatsjai, Tsjetsjenen, Ingoesjen (1944), Kalmukken (1944), Meschetische Turken (1944), Krimtataren (18 mei 1944).

  1,9 miljoen personen werden naar Siberië en Centraal-Aziatische republieken gedeporteerd.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Gedwongen_volksverhuizingen_in_de_Sovjet-Unie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in