Vanwege slecht militair leiderschap en minachting voor de ondergeschikten ontstaan in het Oekraïense leger steeds meer klachten en dienstweigeringen. In het achterland protesteren de echtgenotes van frontlijnsoldaten, en er wordt steeds weer melding gemaakt van overlopers naar de Russische kant, bericht Wladislaw Sankin.

Het hoofd van de Wagner-groep Jevgeni Prigozjin vertelde zaterdag in een toespraak voor Vladimir Selenski over een muiterij in het Oekraïense deel van het front bij Artjomovsk. “Ze gooien hun wapens neer en vertrekken,” zei hij over de Oekraïense soldaten en voegde eraan toe: “Laat ze toch leven! Dood geen duizenden en tienduizenden Oekraïners met jullie handen!”

Een muiterij in het Oekraïense leger? Natuurlijk kunnen en moeten de uitspraken van de Wagner-chef met een korreltje zout worden genomen. Prigozhin is een onafhankelijke speler geworden in het Russische patriottische militaire milieu en kan zijn eigen agenda nastreven. Hij is goed in “trollen” en “oorlogs-PR”.

Maar tot nu toe heeft Prigozjin zijn talrijke beweringen en uitspraken altijd gestaafd met bewijzen en feiten. Hij heeft ook de gevechtskracht van het Oekraïense leger benadrukt, in tegenstelling tot de heersende opvatting in grote delen van de Russische “oorlogssamenleving” dat Oekraïne definitief aan de verliezende hand is.

Het bewijs voor Prigozhin’s feiten komt nu van Oekraïense soldaten zelf. Soldaten van de 129e Territoriale Verdedigingsbrigade uit Krivoy Rog (de geboorteplaats van Zelensky), bijvoorbeeld, klaagden in een videoboodschap dat ze zonder steun van zware wapens, artillerie, verkenning, voorraden en communicatie door hun commandanten naar de frontlinie waren gestuurd. Daar waren ze onder zwaar Russisch vuur gekomen en hadden ze zware verliezen geleden zonder adequate evacuatiemogelijkheden. Ze uiten hun wantrouwen jegens hun militaire leiding.

  Vaarwel Kiev, hallo Cote d'Azur: Terwijl westerlingen hulp sturen, zien we hoe de corrupte Oekraïense elite profiteert van het conflict

In Krivoy Rog verzamelden familieleden van de soldaten zich voor de dienstplichtcommissie om te protesteren, onder het scanderen van “schande”. De demonstranten ontvouwden een spandoek met kritiek op het hoofd van het militaire bestuur van Krivoy Rog, Alexander Wilkul. De tekst luidde: “Verkoop alles en iedereen voor geld. Adres: Wilkul en Co”. Bedoeld werden corruptie en verrijking door middel van gevechtsuitrusting – een van de redenen voor de slechte bevoorrading van de territoriale verdediging. Soortgelijke protesten hadden eerder plaatsgevonden in de steden Poltava en Kharkov.

Territoriale verdediging is een ware schatkamer van kanonnenvoer geworden voor de Oekraïense strijdkrachten, met tot 200.000 gemobiliseerden in de zwaarste militaire secties. Het voordeel: de meest gemotiveerde strijders dienen meestal in deze eenheden, die aan het begin van de Russische militaire operatie als paramilitairen als paddenstoelen uit de grond schoten. Ook hun soldaten uit Krivoy Rog sloten hun klacht af met de energieke nazi-strijdkreet “Glorie aan Oekraïne! Glorie aan de helden!”

Maar dit menselijk potentieel lijkt al te zijn uitgeput. In het hele land organiseren dienstplichtambtenaren een ware jacht op mannen in straten en andere openbare gelegenheden. Er zijn vaak vuistgevechten en achtervolgingen, waarvan op het net ruimschoots videobeelden te vinden zijn. De motivatie wisselt en er verschijnen weer berichten over Oekraïense soldaten die overlopen naar de Russische kant.

Volgens Vladimir Rogov, lid van het bestuur van de Oblast Zaporozhye, lopen de Oekraïense militairen in de frontlinie van Zaporozhye op grote schaal over naar Rusland. Hij zei tegen RIA Novosti: “Dergelijke gevallen komen de laatste tijd bijzonder vaak voor. Mensen willen niet langer vechten voor het Zelensky-regime.”

  Duitsland zwemt of zinkt met de NAVO

Onlangs hebben acht militairen uit Zaporozhye, die deel uitmaakten van de 110e brigade van de territoriale verdediging van het Oekraïense leger, hun wapens neergelegd en zich vrijwillig overgegeven, aldus Rogov. Kiev is zich bewust van de pro-Russische opvattingen van de bewoners in het door Oekraïne gecontroleerde deel van de Oblast Zaporozhye, voegde hij eraan toe. Daarom worden militairen uit de westelijke Oekraïense regio’s daarheen overgeplaatst, zei hij.

Terwijl soldaten steeds minder bereid zijn te sterven voor de regering Zelensky, roept de Oekraïense onderminister van Buitenlandse Zaken en ex-ambassadeur in Duitsland Andrei Melnyk nu de westerse bondgenoten van Oekraïne op om “dit jaar” wapenleveranties ter waarde van één procent van hun bruto binnenlands product te financieren voor een zekere Oekraïense overwinning voor Kiev. Hij schreef:

“Wij zijn onze bondgenoten dankbaar voor hun militaire hulp. Maar: het is niet genoeg. Oekraïne heeft tien keer meer nodig om dit jaar een einde te maken aan de Russische agressie. Daarom roepen wij onze partners op om alle kunstmatige rode lijnen te overschrijden en één procent van het BBP te besteden aan wapens voor Oekraïne.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

EU-prinses Ursula wil Poetin vervolgen “wanneer hij de oorlog heeft verloren”Volg Frontnieuws op Telegram

  Een vreugdevuur der ijdelheden

Lees meer over:

Vorig artikelWEF beveelt regeringen te beginnen met voedselbeperking om klimaatverandering te bestrijden
Volgend artikelZijn de Chinezen aardig?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

  1. Dat is waar ik op hoop : dat de dienstplichtigen gaan weigeren te vechten, en overlappen.
    Het vreselijke is, dat regiem Kiev vooral dienstplichtigen uit oostelijke en zuidelijke regio’s, met geweld ronselt : en dat zijn etnisch Russische mensen.
    De neo-nazi lafbekken uit westelijke regio’s, vechtyen niet, en waren al naar West-Europa gevlucht.

  2. Niets hebben we ergens kunnen lezen over hoe men de Russischtaligen in Oekraïne aan het front heeft gekregen. In WOII gaven ganse Vlaamse regimenten zich over zonder een schot te lossen in plaats te willen vechten voor Frankrijk en de Belgische Franstalige bourgeoisie.

  3. Vrede? Er is nooit vrede, hoogstens stoppen met schieten en bombarderen. De oorlog loopt verder ondergronds. Altijd al zo geweest. Is eigenlijk een veel gevaarlijker situatie, achterbaks, geheim, corruptie, maffia, geen beetje regels en beschermings conventies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in