Oostenrijkse premier Kurz © Raul Mee (EU2017EE) / Flickr (CC BY 2.0)

Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz zal een Europese verdeling van migranten niet werken.

Bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) beschreef de verdeling van migranten in de EU als “mislukt”. Vandaag wil de Europese Commissie in Brussel nieuwe voorstellen indienen voor de hervorming van het asielbeleid, dat al jaren omstreden is. “Zoveel staten verwerpen dit. Dit zal ook niet werken”, zei Kurz in een interview met het persbureau AFP op dinsdag, waardoor de verwachtingen voor een gemeenschappelijke oplossing worden getemperd.

Oplossing van het migratievraagstuk op een gezamenlijke Europese basis

Hij riep op tot een betere bescherming van de buitengrenzen van de EU en een effectievere bestrijding van mensensmokkelaars, “maar ook tot meer gezamenlijke hulpverlening ter plaatse”. Hij denkt dat het goed zou zijn “als de Europese Commissie zich zou inzetten voor het asiel- en migratievraagstuk”. Dit kon alleen “op een gezamenlijke Europese basis” worden opgelost. Kurz verwierp echter het gebruik van termen als “solidariteit” in het migratiedebat. “Europa had van 2015 moeten leren. En gewoon samen illegale migratie bestrijden”.

Kurz zei verder dat Oostenrijk een “ongelooflijk grote bijdrage” heeft geleverd aan het migratiebeleid. In de afgelopen vijf jaar zijn 200.000 mensen tot Oostenrijk toegelaten. Hierdoor werd Oostenrijk na Zweden en Duitsland het “derde meest getroffen land” in de EU als het gaat om de toelating van migranten, meldt de Tagesstimme.

Kleinere staten hebben ook inspraak

De bondskanselier benadrukte dat ook kleinere staten in de EU de mogelijkheid moeten hebben om hun belangen te behartigen. “De Europese Unie is meer dan alleen Duitsland en Frankrijk”, zei Kurz. Dat was ook goed, zei hij. Als de twee grootste EU-landen hebben Duitsland en Frankrijk “natuurlijk een zekere aanspraak op leiderschap”. Andere staten hadden echter “net zo goed de mogelijkheid om hun ideeën in te brengen en naar meerderheden te zoeken voor hen”.

Verplichte solidariteit

  Ursula von der Leyen: "Populisten willen ons Europa vernietigen"

De Europese Commissie is voornemens vandaag haar ontwerp van het nieuwe migratiepact te presenteren. EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson wil de lidstaten bij de geplande asielhervorming verplichten tot solidariteit met de belangrijkste landen van aankomst van migranten aan de buitengrenzen. In een interview heeft EU-minister Karoline Edtstadler (Oostenrijkse Volkspartij, ÖVP) verklaard dat zij de noodzaak van een gemeenschappelijk EU-asielsysteem steunt, maar dat zij verplichte quota voor de verdeling van migranten afwijst. “Solidariteit” moet op een flexibele manier mogelijk zijn, afhankelijk van wat een land kan doen, bereid is te doen en al gedaan heeft, anders wordt het pact niet geaccepteerd.

FPÖ: “Geen solidariteit met illegale migranten

De FPÖ eist echter solidariteit met de eigen bevolking, “niet met illegale migranten”. Het nieuwe voorstel voor een EU asielhervorming is niet pragmatisch, zoals Johansson gelooft, maar een “voortdurend verraad aan de eigen burgers, in die zin dat in werkelijkheid de solidariteit van de EU-landen met mensenhandelaars en illegale migranten wordt geëist”, zegt FPÖ-partijleider Herbert Kickl in een uitzending. De enige solidariteit die voor hem telt en die verplicht moet zijn, is die met zijn eigen bevolking.

Als het aan Kickl lag, zou het niet meer mogelijk zijn om asielaanvragen op Europese bodem in te dienen, tenzij de betrokken personen uit naburige EU-staten komen. Asiel mag daarom alleen op het desbetreffende continent worden verleend in de vorm van een “intercontinentaal vluchtalternatief”.

Walgelijke moord in Wenen: asielzoekers blokkeren reddingsoperatie – patiënt sterft

Vorig artikelHoe Trump de vijandige mainstream media op hun plaats zet
Volgend artikelEU-Commissie nieuwe migratiepakket gepresenteerd – aanhoudende hoge instroom in West-Europa
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in