Zelensky maakt een selfie in Hostomol / President Of Ukraine from Україна / Wikimedia / (Public Domain)

De tweede verjaardag van het begin van de oorlog in Oekraïne werd in Kiev op een zeer symbolische manier gevierd: met een viering waarbij vier vrij ondergeschikte westerse leiders aanwezig waren, waaronder de premiers van Italië, Canada en België en de voorzitter van de EU-Commissie.

Zonder deelname van Amerikaanse, Britse, Franse of Duitse leiders schetst deze magere ceremonie een perfect beeld van de afnemende Oekraïense relevantie in de hoofden van de topleiders in het westen, schrijft Paul Serran.

Reuters bericht:

“Italië’s Giorgia Meloni, Canada’s Justin Trudeau, België’s Alexander De Croo en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, reisden ’s nachts samen per trein vanuit buurland Polen naar de Oekraïense hoofdstad, zei de Italiaanse regering in een verklaring.”

The Guardian bericht:

“De leiders bezochten de luchthaven Hostomel, in de buurt van Kiev, die door Russische parachutisten werd ingenomen aan het begin van de grootscheepse aanval van Moskou. Oekraïense troepen herwonnen de controle over het vliegveld en verijdelden Russische plannen om de hoofdstad in te nemen.

“Twee jaar geleden troffen we hier vijandelijke troepen met vuur, en twee jaar later ontmoeten we hier onze vrienden, onze partners,” zei Zelensky. Hij voegde eraan toe: “Ieder normaal mens wil dat de oorlog eindigt. Maar niemand van ons zal toestaan dat ons Oekraïne eindigt.”

Zelensky sprak later met Joe Biden in een videogesprek. De solidariteitsbetuiging kwam op een moment dat Oekraïense troepen nederlagen hebben geleden op het slagveld, waaronder het recente verlies van de oostelijke stad Avdiivka.”

De internationale steun voor de Oekraïense oorlogsinspanningen is ook wankel, met een Amerikaans militair hulppakket dat vastzit in het Congres, omdat de ‘hongersnood aan artilleriegranaten’ betekent dat de verdediging van Kiev op meerdere punten van de frontlinie begint af te brokkelen.

  BREAKING. Russen veroveren AFU-bolwerk Soledar

Een celebrity bezoeker aan Kiev, de voormalige Britse premier Boris Johnson, leidde een partijoverschrijdende delegatie van Britse parlementsleden.

Johnson werd genoemd als de voormalige leider die in 2022 de vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne in Turkije verstoorde en zei dat hij er ‘meer dan ooit’ van overtuigd was dat Oekraïne Rusland kon verslaan.

“Het had al een enorm aantal Russische tanks en soldaten vernietigd, zei hij. Hij riep Kiev op om de Kertsj-brug, die Rusland met de bezette Krim verbindt, te vernietigen. Ik wil deze opblazen”, zei hij en hij drong er bij de democratische landen op aan “om meer te doen” en om de defensieproductie op te voeren.

Johnson zei dat hij ervan overtuigd was dat de Republikeinen het vastgelopen pakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne van het Witte Huis zouden goedkeuren. “Ik denk dat de VS uiteindelijk, na alle beschikbare alternatieven te hebben uitgeput, het juiste zal doen,” voorspelde hij. “Het is niet in het belang van Amerikaanse presidenten om Poetin te laten winnen.”

BBC bericht:

“Zelensky zei in zijn toespraak op zaterdag dat hoewel ieder normaal mens zou willen dat de oorlog eindigt, dit alleen op Oekraïense voorwaarden kan.

‘Daarom voegen we aan de woorden ‘einde van de oorlog’ altijd ‘op onze voorwaarden’ toe. Daarom gaat het woord ‘vrede’ altijd samen met ‘eerlijk’.

‘We vechten ervoor. Al 730 dagen van ons leven. En we zullen winnen op de beste dag van ons leven’.”

Maar geen enkele hoeveelheid bravoure kan de afwezigheid van de belangrijkste NAVO-leiders goedmaken.

  Westerse media verspreiden leugens over overwinningsparade Rusland

Er waren geen hoge vertegenwoordigers van de VS aanwezig, terwijl vorig jaar president Joe Biden zelf aanwezig was.

“Italië en Canada gebruikten het verjaardagsbezoek om aan te kondigen dat ze bilaterale veiligheidspacten met Kiev hadden ondertekend – bedoeld om de hoop van Oekraïne om lid te worden van de militaire NAVO alliantie een boost te geven.”

De oorlog verloopt niet goed, want slechts een week geleden trok Oekraïne zich terug uit de belangrijke Donbas-stad Avdiivka.

Te midden van aanvallen over de hele frontlinie ligt de kleine winst die Kiev had geboekt in het offensief, het dorp Rabotyno in Zaporozhie, onder hernieuwde Russische aanvallen en zou wel eens snel kunnen vallen.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Over echte economie gesproken …Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNavalny’s doodsoorzaak onthuld als “plotselinge dood syndroom”
Volgend artikelWaarom verandert het Britse Bureau voor de Statistiek ONS plotseling de cijfers voor “oversterfte”?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

24 REACTIES

 1. Zo hé, het dorp Rabotyno in Zaporozhie veroverd. Welke poetinaanhanger durft nu nog te beweren dat Oekraïne deze oorlog niet zal winnen. Het begin is er. Niet gek na 730 dagen vleesmolen. Ik weet zeker dat er na goedkeuring van de 60 miljard van Biden er nog veel meer dorpen terugveroverd zullen worden.

 2. Hetgeen ik mijn afvraag, kan Rusland die spoorweg van Polen naar Kiev niet ns grondig vernietigen, het is blijkbaar vooral langs daar dat ons krapuul naar Hoerkraiene komt, om dan nog niet te spreken over wapens , het zelfde geldt voor de luchthaven van KIev , daar komt niks binnen dat deugt, platgooien is de boodschap ! Ik begin soms al te denken dat er bepaalde gentlemen’s akkoorden zijn tussen Poetin en het Westen….Het Kremlin is immers ook kwetsbaar….

  • Beste Patrick,
   Het kan van Rusland een tactiek zijn om de Oekraïne en het westen de suggestie te geven dat ze hoop mogen houden om eventueel te winnen waardoor zowat alle reserves van het westen daarheen gaan wat vervolgens in puin komt te liggen.
   De Russen hebben iets wat weinige hebben in het westen: geduld.
   Het westen m.n. de VS kennen slechts 1 manier; met de botte bijl.
   De NAVO is/was een stevige partij voor Rusland die veel weerstand kon geven voor de Russen.
   De zaak is dus om vanuit de visie van Rusland, de vijand uit te putten door ze het idee te laten behouden dat het westen kan winnen.
   Uiteindelijk houden de Russen een vermoeide tegenstander over die weinig meer heeft om echte tegenstand te bieden, laat staan iets te winnen.

   Ook in de reacties hier op FN zie je het ongeduld.
   Alle slachtoffers komen zowiezo voor rekening van het westen, ongeacht de manier waarop ze veroorzaakt zijn.
   Iedere oorlog is smerig, op welke manier ze ook gevoerd worden.

   • Idd Tigron, geduld, …. hybride gemixed met doordachte strategie,
    moreel, endura, motivatie, en onwrikbare vastberadenheid,
    zo te zien ….

     • Hoi,

      Misschien kan ik wat twijfels wegnemen. Eentje zal ik niet wegnemen en zelfs bevestigen. In elke proxy-oorlog zijn er gentleman’s akkoorden.

      Ik bekijk dit conflict ook vanuit een Clausewitz principe, oorlog is politiek maar dan op een andere manier. Een oorlog moet dus duidelijke, zgn SMART, doelstellingen. Anders kan je niet winnen want je hebt geen doelen. Daarom heeft het ”collectieve westen” al heel lang geen oorlog gewonnen want er was geen duidelijk doel. Tzun tzu was ook duidelijk zo een 2500 jaar geleden. Ken je vijand en jezelf en je wint elke oorlog, ken de helft en je verliest even vaak als je wint en als je noch jezelf noch je vijand kent verlies je altijd.

      Terug naar het begin. Rusland heeft heel duidelijke doelen met betrekking tot Ukieland en deze zeer duidelijk kenbaar gemaakt.

      1) Demilitariseren van Ukraine.
      Je kan dat op slechts 1 manier doen. Hun leger vernietigen. Dat kan je doen op de westerse manier. Zoals de Amerikanen het noemen; ”shock and awe”. Je vernietigd zeg het Irakeese leger en verklaard gewonnen te hebben. Dat werkt dus niet behalve op de korte termijn. Kranten staan bol van het succes.

      Dit omdat heel veel mensen met serieuze militaire ervaring het overleven en gezien de vernietiging willen ze wraak. Hun eigen leven maakt dan niet meer uit. Voormalig vijanden, zoals Iran, zijn ze meer dan blij om mee samen te werken. Heel kort door de bocht, daarom lukte (oa) Irak, Afganistan etc etc niet op de lange(re) termijn. De vijanden van elkaar begonnen samen te werken om de grotere vijand te verslaan.

      Rusland heeft die dynamiek in overweging genomen. Als we doorrollen en Kiev innemen en overwinning verklaren krijgen we Afganistan V2.0 en/of al die ellende die het westen heeft en had in het midden oosten (en andere, veel minder gepubliceerde landen).

      De Russen weten dus dat ze a) zoveel mogelijk militairen moeten doden en b) de vrienden van Ukraine militair moeten uitputten. Want anders weten ze. Eerst blufte ze en toen hun bluf werd gecalled wisten ze bovenstaande.

      Wat doe je dan? In het geval van Rusland weten ze dat het westen +- 1 miljard bevolking heeft en zij ongeveer 160 miljoen. Dus een manschap probleem maar meer dan genoeg land. Graaf je goed in, laat alle vrienden van Ukraine maar lekker alles sturen wat ze hebben terwijl je ingegraven bent zodat je ze kan afknallen zonder zelf echt veel verliezen te lijden. Grondgebied maakt niets uit.

      2) Denazificatie is een ander doel van de Russen. Hoe kan je dat bereiken? Je kan natuurlijk de regering meteen vernietigen. Echter, dan bereik je je doel niet want de populatie is dan meer nazi. Het is beter om zo een nazi regime het land vernietigen terwijl jij blijft zeggen, tuurlijk kunnen we praten. Dan zal de bevolking, nadat het vele geliefden, familieleden, welvaart heeft verloren, zijn geloof in nazi ideologie verliest. Die ideologie stelt nl dat ze superieur zijn en de Russen bewijzen dat ze het niet zijn.

      3) Geen NAVO expansie in Ukraine.
      Dit onderwerp heb ik in punt 1 eigenlijk al behandeld. NAVO kan niet uitbreiden in Ukraine als al hun militaire middelen zijn uitgeput. Laat die spoorlijn lekker open. Stuur maar meer. Hoe meer het westen stuurt hoe onwaarschijnlijker het is dat het ”collectieve westen” problemen kan veroorzaken nadat Rusland heeft gewonnen. Sterker nog, dan kan Rusland problemen veroozaken in het westen. Dat begin kunnen we al zien met de Poolse boeren die de grens met Ukraine blokkeren.

      Wat een niet verklaard doel is van de Russen maar wat ik denk is een doel is dat ze helpen in een grotere agenda. De rest van de wereld wil af van de dominantie van het westen. Daarom lekker de zgn ”imperial overstrech” kaart. Ga maar vechten in het Midden oosten, Azie, Rusland. Kan je toch niet en het westen heeft dat erkent gezien oproepen voor dienstplicht.

      Allicht dat mijn analyse helpt. Je mag het er totaal mee oneens zijn en als dat zo is ben ik benieuwd wat ik er van kan leren.

      Groeten,
      Hugo

        • Beste Hugo,

         U heeft in ieder geval geen verrekijker nodig. De Russen ook niet. Die zien ons al 200 jaar aankomen met elke keer het zelfde repertoire. Dat altijd zal blijven mislukken. God Dank. Groet RS

       • Hoi Patrick,

        Fijn om te lezen dat mijn analyse je heeft geholpen om de situatie beter te begrijpen. Mijn tip is om de dingen die de Russen zeggen serieus te nemen. Wat ze zeggen doen ze over het algemeen. Ze hebben ook ballen.

        Ik had nooit gedacht dat deze operatie zou resulteren in het verslaan van NAVO maar dat hebben ze grotendeels gedaan.

        Groeten,
        Hugo

      • 3 Ferme MOTIEVEN op de rij, Hugo !
       Neemt daar ook nog’ns “4) à 6)” bij:

       4) De “de-VIRUSLABOFICATIE”, in casu oprollen en
       ontmantelen van de UA “WARFAREVIRUSLABS”,

       5) De op handen zijnde “UA-INVASIE” : ’t Feit dat de Ruskis wisten dat hOErkraïnyííí feb./mrt. 2O21 Rusland wou binnenvallen ….,
       en FIRST, SO NOT LEAST:

       6) De reeds 1O jaar durende ontiegelijke “MARTYRISATIE” en “TERREUR” vàn en òp de ‘Russofone’, “DONBASSPOPULATIE” – Oekraïense STAATSBURGERS , nota bene ! -,
       dan hebben w’ r niét “4”, maar “6 op ’n rij” !

       Met punt 6) – wat eigenlijk punt 1) moét zijn !!,
       allàààààng genoég opdat/zodat RUS al reeds 2O14-’15 in DONBASS ingegrepen hàdde ! En niét 1Ojaar getolereerd en aanslepen moest, met 1O-duizenden geSLACHTofferden, en nog ‘ns 1O-duizenden verminkten en nog méér rouwende families op de koop toé !
       Da’s wat president Putin in al zijn goedgeloof en naïeviteit verweten kan worden, maar de westerse MSM, EU, en HATO – wegens oogluikend getolereer, zoniet instemming, en adhaeratie ! – , GEBLAMEERD en BETICHT en AANGEKLAAGD moeten worden !

       In ’t westen waren we tot vóór journalistes: ‘ANNE-LAURE BONNEL’, ‘ALINA LIPP’, ‘SONJA vanden ENDE’, ‘PATRICK LANCASTER’ en de betreurde ‘GONZALO LIRA’ hieromtrent
       zÉro tot NUL over ingelicht, ja HEIMELIJK en VERRADERLIJK over VAN DE DOMME GEHOUDEN, door zgn. èígen politiekers: zo z’r zèlf al geen zand in d’ ogen gestrooid zijn/waren, ’t zij meeheulen en huichelen !

       Maar dit terzijde, Hugo !
       Je hebt me daar een férm ’tr3ptiekbetoog’ ontplooid !
       Chapeau !

       “* Vero Nihil Verius *” ~ “* Nemo Me Impune Lacessit *”
       26 II 2O24 11:21

       • Goed nieuws kwam al vanaf 2014 tot ons, als je het maar wilde vinden. Mensen en strijders ter plekke in de Donbass en sites zoals de Vineyard Saker waar ook vele gastschrijvers met goede info kwamen. Zo waren er nog vele anderen.

        Nederlanders zijn i.m.o. altijd vrij laat en traag met het openen van de oogjes. Te verwend of te onverschillig, zeg het maar?

    • Beste Patrick,

     Twijfelen, wat is er gebeurt met geloven (in iets) en vertrouwen.

     Hierbij stuur ik je link. Goed voor een uurtje echte muziek. Het laatste concert van het oude Red Army Choir. Dit concert was gehouden in Syria (volgens mij was het 2016) Op de vlucht terug is het toestel boven de zwarte zee ‘neergestort’. Niemand heeft het overleefd en Rode Leger Koor was praktische vernietigd. Een jaar later speelde ze weer.

     Hartelijke groet,

     RS
     https://www.youtube.com/watch?v=4vVVgKDR9kM

 3. Blij dat FN de “familiefoto” met de “bEUbos” niét publiceerde i!!
  Dank !

  ( Of zei’k béter: “EU-lobos” ……?! In te vullen al naargeland eigen smaak ! )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in