Twee weken geleden heeft de regering Biden erkend dat het aangekondigde Oekraïense “tegenoffensief” weinig vooruitgang zal boeken. De operatie is nog steeds niet begonnen en Zelensky heeft de lancering ervan verder naar de toekomst verschoven:

In zijn hoofdkwartier in Kiev zei president Zelensky dat de gevechtsbrigades, waarvan sommige door NAVO-landen zijn getraind, “klaar” zijn, maar dat het leger nog “een aantal dingen” nodig heeft, waaronder pantservoertuigen die “in batches aankomen”

“Met wat we al hebben kunnen we vooruit, en, denk ik, succesvol zijn,” zei hij in een interview voor publieke omroepen die lid zijn van Eurovision News, zoals de BBC. “Maar we zouden veel mensen verliezen. Ik denk dat dat onaanvaardbaar is. Dus we moeten wachten. We hebben nog wat meer tijd nodig.”

Tijd zal niet voorkomen dat een tegenoffensief veel slachtoffers maakt. Langer wachten betekent in feite meer aanvallen op de troepen in hun huidige posities. Elke waargenomen bundeling van troepen of materiaal komt al onder vuur te liggen van Russische langeafstandsraketten, schrijft Bernard.

Aangezien het tegenoffensief gedoemd is te mislukken, wil de regering Biden de doelpalen verplaatsen. In Foreign Affairs eisen twee van haar MIC-propagandisten [military-industrial complex], Michael Kofman en Rob Lee, dat men zich moet voorbereidenop een veel langere oorlog:

Beleidsmakers hebben echter te veel nadruk gelegd op het komende offensief zonder voldoende na te denken over wat daarna komt en of Oekraïne goed gepositioneerd is voor de volgende fase. Het is van cruciaal belang dat de westerse partners van Oekraïne een langetermijnoverwinningstheorie voor Oekraïne ontwikkelen, want zelfs in het beste geval zal dit komende offensief waarschijnlijk geen einde maken aan het conflict. Wat op deze operatie volgt, zou namelijk een nieuwe periode van onbepaalde gevechten en uitputting kunnen zijn, maar met verminderde munitiebevoorrading aan Oekraïne. Dit is al een lange oorlog, die waarschijnlijk nog langer zal duren. De geschiedenis wijst uit dat oorlogen die langer dan een jaar duren, waarschijnlijk nog minstens enkele jaren zullen duren en zeer moeilijk te beëindigen zijn. Een westerse theorie over succes moet dus voorkomen dat de oorlog zich voortsleept, maar dat westerse landen niet in staat zijn Oekraïne een beslissend voordeel te bieden.

De waan is sterk in die beoordeling. Een “theorie van overwinning” of “succes” is slechts dat – een theorie. Oekraïne heeft niet het personeel om een langere oorlog vol te houden. Het ‘westen’ heeft ook geen reservewapens die Oekraïne een ‘beslissend voordeel’ zouden kunnen geven.

  Europa: Soldaten en jongeren ontvluchten legers

Toch werd de hint opgepikt door Oekraïnes minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Kuleba:

Als Oekraïne niet slaagt in zijn tegenoffensief tegen het agressorland Rusland, zal het zich voorbereiden op het daaropvolgende tegenoffensief.

Dit verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba in een interview met Bild dat op 10 mei werd gepubliceerd.

Hij drong erop aan “dit tegenoffensief niet als het laatste te beschouwen” – “omdat we niet weten wat ervan komt”.

Kuleba merkte op dat als Oekraïne slaagt in zijn tegenoffensief tegen Rusland om zijn gebieden te bevrijden, “u uiteindelijk zult zeggen: “Ja, het was de laatste,” maar zo niet, dan moet u zich voorbereiden op het volgende tegenoffensief.”

Kuleba vraagt nu al om wapens voor het volgende “tegenoffensief” dat moet worden ingezet als het nu aangekondigde mislukt.

Dreizin publiceerde een vermeend “strijdplan” voor een Oekraïens “tegenoffensief” in het Zaporozjia front:

(1) Doorbreken van de Russische voorwaartse verdediging langs de lijn Nesterianka-Novosyolovka (respectievelijk 6 km en 19 km ten zuidoosten van Orekhov) in de verdedigingsdiepte van de Guards-bataljons in de sector Polozhsk-Orekhov, gebruikmakend van, in het eerste echelon, de 47e en 65e Afzonderlijke Gemechaniseerde Brigades, 9e Legerkorps (in totaal 2 tank- en 7 infanteriebataljons-8300 man met tot 60 tanks, tot 200 andere gepantserde gevechtsvoertuigen, tot 110 veldstukken en mortieren, 12 MLRS, tot 100 motorvlotten. ) Het doorbreken van de contactlijn zal gebeuren in de volgorde van het 65ste dat al op de lijn is, daarna het 47ste. Naburige eenheden, waaronder de 128e Separate Mountain Assault Brigade, zullen de naburige Russische eenheden lastig vallen om te voorkomen dat de Russische troepen op de hoofdas van de opmars worden versterkt.

(2) Vervolgens de hoofdtroepen inzetten. De belangrijkste slag moet plaatsvinden vanuit de omgeving van Orekhov, in de richting van Tokmak, uiteindelijk richting Melitopol’. …

Vanuit strategisch oogpunt is het gekozen doel het juiste. Het is echter ook het doel waar het Russische leger zijn sterkste verdedigingslinies heeft voorbereid.

Bron:  @InkvisiitScribblemaps -Klik voor groot

In militaire boeken staat dit bekend als ‘echelonverdediging’ met drie lijnen van goed voorbereide posities op tien kilometer van elkaar. Elke linie bestaat uit tankhindernissen, mijngordels, voorbereide anti-tank posities om potentiële doorbraakpogingen te bewaken en tegen te gaan en goed voorbereide artillerieondersteuning van achter de volgende verdedigingslinie.

Het is bijna onmogelijk om zo’n noot te kraken zonder luchtsteun en zonder aanzienlijke artillerievoorsprong.

  Onjuistheden in de speculaties van Scott Ritter over Gonzalo Lira

Daarom denk ik dat de regio Zaporozjia misschien niet het echte doel is van het tegenoffensief. Al het gepraat daarover zou wel eens een afleidingsmanoeuvre kunnen zijn. Het minst voorbereide front ligt in het gebied ten zuiden van Kherson.

Maar om daar te komen zou een moeilijke rivieroversteek van de Dnjepr nodig zijn, die ook de aanvoerlijnen zal beperken. Dit zou een zeer riskante poging zijn, waarmee misschien wat terrein gewonnen zou kunnen worden. Maar wat zou worden gewonnen, zou snel weer verloren gaan, omdat elke rivieroversteek onder aanhoudend artillerievuur zou komen te liggen.

Bron: @InkvisiitScribblemaps -Klik voor groot

Er zijn wellicht nog andere obstakels voor de lancering van het aangekondigde “tegenoffensief”. Het gerucht gaat dat de commandant van het Oekraïense leger, Valerii Zaluzhnyi, gewond is geraakt of gedood tijdens een recente Russische raketaanval in Dnipro. Hij is sindsdien niet meer gezien en nam niet deel aan een recente NAVO-bijeenkomst waar zijn verwachte aanwezigheid was aangekondigd.

Met betrekking tot de NAVO:

NEXTA @nexta_tv – 7:29 UTC – 11 mei 2023

Woordvoerder Martin O’Donnell van het U.S. Army Europe and Africa Command zei dat #Oekraïne ongeveer 600 soorten wapens heeft ontvangen voor het tegenoffensief – meer dan welk leger ter wereld ook.

Welk leger kan 600 verschillende wapensystemen aan, met alle bijbehorende problemen op het gebied van opleiding, onderhoud, reserveonderdelen en munitievoorziening? Geen enkel leger kan dat. Maar O’Donnell is er trots op een dierentuin van wapens te kunnen leveren die onderling niet compatibel zijn.

De granaten voor het Britse L118 lichte kanon, de Franse AMX 10 verkenningstanks, de Duitse Leopard 1 tanks en de Amerikaanse/Litouwse M101 lichte houwitser hebben allemaal een nominale diameter van 105 mm. Maar ze zijn allemaal niet compatibel met elkaar. Stelt u zich de logistieke problemen eens voor die onvermijdelijk zullen ontstaan wanneer de Oekraïense frontlinietroepen om extra 105 mm munitie vragen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de exportversie van de Storm Shadow-kruisraketten aan Oekraïne geleverd. Deze hebben een bereik van zo’n 250 kilometer en kunnen worden afgevuurd vanuit de “verwesterde” Su-24 vliegtuigen die Polen naar Oekraïne heeft gestuurd.

Ze lijken deel uit te maken van een nieuw NAVO-praatje om het onvermogen om meer wapens te leveren te verontschuldigen:

De oorlog in Oekraïne zal steeds meer een strijd worden tussen grote aantallen slecht getrainde Russische troepen met verouderde uitrusting en een kleinere Oekraïense troepenmacht met betere westerse wapens en training, zei de hoogste militaire functionaris van de NAVO op woensdag.

  Oekraïens medisch hoofd beveelt castratie van Russische krijgsgevangenen - "Het zijn kakkerlakken"

Admiraal Rob Bauer, de voorzitter van de militaire commissie van de NAVO, merkte op dat Rusland nu aanzienlijke aantallen T-54 tanks inzet – een oud model dat is ontworpen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog.

“Maar het probleem is dat ze nog steeds veel T-54’s hebben. Dus … in termen van aantallen, kwantiteit, is het een probleem,” zei Bauer tegen verslaggevers na een vergadering van de nationale militaire leiders van de alliantie in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

De T-54 worden door Rusland gebruikt als immobiel antitankgeschut, ingegraven in de verdedigingslinies, niet als mobiele main battle tanks. Rusland heeft daarvoor nog voldoende nieuwere T-72 en T-90 modellen en heeft geen behoefte om die te vervangen.

De Storm Shadow kan enig succes opleveren – tot de dag dat het Russische leger een manier heeft gevonden om dat te voorkomen. Zoals alle eerder aangekondigde wonderwapens zal ook deze teleurstellen.

Kijk maar naar de veel gehypete HIMARS-raketten. Volgens uitgelekte documenten van het Pentagon vuurt het Oekraïense leger gemiddeld zo’n 13 HIMARS-raketten per dag af. De afgelopen twee maanden werden volgens het Russische clobberrapport gemiddeld 6 HIMARS-raketten per dag uitgeschakeld door de Russische luchtverdediging. De rest van de raketten wordt omgeleid door elektronische oorlogsvoering:

In de afgelopen maanden zijn de systemen steeds minder effectief geworden door de intensieve blokkering door de Russen, vertellen vijf Amerikaanse, Britse en Oekraïense bronnen aan CNN, waardoor Amerikaanse en Oekraïense functionarissen manieren moesten vinden om de software van de HIMARS aan te passen om de voortschrijdende Russische storingsinspanningen tegen te gaan.

“Het is een voortdurend kat-en-muisspel om een tegenmaatregel tegen de storing te vinden, aldus een functionaris van het Pentagon, om vervolgens door de Russen te worden tegengewerkt. En het is niet duidelijk hoe duurzaam dat spel op lange termijn is.

Het HIMARS-systeem is daardoor min of meer nutteloos gebleken. Het idee dat dergelijke wapens van ‘kwaliteit’ de grotere Russische ‘kwantiteit’ van even goede wapens kunnen verslaan is, zoals zovele, gewoon onzin.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Russen kunnen HIMARS-raketten uit koers dwingen – CNNVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel“Eric met de grote clitoris” in plaats van Pippi Langkous en Winnetou
Volgend artikelOndanks Nature-studie die aantoont dat Covid-19 gevaccineerde mensen 2x zoveel ‘mini-beroertes’ in hun oog hebben dan ongevaccineerden, neemt de EU nieuwe mRNA-therapieën over
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. klinkt als opzettelijk een oorlog verlengen om zo je vijand bezig te houden en van allerlei spullen te testen. En dan nog dat ondertussen op andere plaatsen ook van alles word georganiseerd….onderin Rusland worden ook oorlogen voorbereisd, zodat het Russische leger straks ook word bezig gehouden…

  Zodra die situatie komt zal Rusland grove wapens moeten inzetten en waarschijnlijk de grote grens steden in Oekraïne moeten wegvagen om verder vechten nutteloos en onmogelijk te maken. Ik denk dat bij de Dnjepr de Russen stoppen en daar de nieuwe grens maken, met een schoongeveegd gebied aan de andere zijde….
  En de Zwarte zee afsluiten….

  Iedere dag vliegen hier de straaljagers over, alle co maatregelen en onze gedwongen bijdrage daaraan nutteloos makend….

  idioten.

  • Helemaal mee eens; tot aan de Dnjepr + Odessa om het overblijvend Oeki-deel af te sluiten van de Zwarte Zee want anders blijft het jennen in de Zwarte Zee door de Navo duren.

  • Als de NAVO al op zijn tandvlees loopt met de aanvoer in de Oekraïne, waar moeten dan de ‘opstandelingen’ in Georgië en dergelijke zuidelijke ex-sovietunie Staten mee bevoorraad worden?

   De uitputtingsslag is geheel in het voordeel van Rusland waar de volledige oorlogsindustrie zonder veel bevoorradings tekorten doorwerkt. Rusland is zelfvoorziening en kan alle materieel veilig binnen eigen grenzen verplaatsen. En de Russen werven niet met lgbt trannies maar met potige boeren en goed opgeleide ingenieurs.

   Het enige wat het westen stuurt is oude troep van de dump zodat ze de NAVO ‘partners’ op hun dooie akkertje nieuw materieel kunnen leveren.

 2. Knetter-, en knettergek. Hoeveel mensenlevens moeten daar nog sneuvelen voordat die smerige elite genoeg dividend uit die militaire industrie ontvangen heeft. Rupsjes nooit genoeg ten koste van vele soldaten en gewone burgers.
  Wanneer zou het gehersenspoelde klootjesvolk dit eens doorzien en hiertegen in opstand komen.
  De schofterige rol van de MSM, die het volk ophitst om maar oorlogje te gaan voeren en pang, pang te roepen. Net of een oorlog met al haar ellende voorspoed zal brengen.
  Verdomme, streef naar vrede, drijf handel met elkaar en streef naar een betere welvaart voor iedereen. En doe wat aan de armoede / hongersnood in de wereld.
  Schofterig volk die alleen nog meer macht, nog meer dollars willen hebben.

 3. Militaire operaties zijn in Oekraïne te doen tussen half mei en eind september. Daarna zijn de weergoden langs de kant van de verdediging door de specifieke bodemgesteldheid en de zware regenval. Als de Oekies op zijn komen de Polen. Grappig is dat het nu is omgekeerd: Oekraïne moet aanvallen. Na hun grote muil nu de daden zeker?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in