Bepaalde trends op het Oekraïense slagveld zijn te zien in de dagelijkse rapporten die het Russische leger uitbrengt.

Toen de Oekraïense president Zelensky Washington bezocht, werd hij bekritiseerd voor zijn falende militaire strategie:

Oekraïne zal tegen het einde van het jaar de fel betwiste oostelijke stad Bakhmut heroveren op Rusland, voorspelde president Volodymyr Zelensky tijdens zijn bezoek aan Washington, een bewering die de kloof laat zien tussen Kiev en Amerikaanse oorlogsplanners die vinden dat Oekraïne zich meer op het zuiden moet richten.

Amerikaanse inlichtingen- en militaire functionarissen vragen zich al lang af waarom Oekraïne zo hard heeft gevochten in Bakhmut, waar een van de bloedigste veldslagen van de oorlog heeft plaatsgevonden. In maart zei minister van Defensie Lloyd J. Austin III dat de stad “meer een symbolische waarde had dan een strategische en operationele waarde”.

Maar de heer Zelensky is vastbesloten om te proberen verloren gebied terug te veroveren, en Oekraïne heeft grote aantallen troepen en wapens ingezet om Bakhmut terug te veroveren en de omliggende Donbas-regio te verdedigen.

Sommige Amerikaanse functionarissen zeggen dat de strijd in Bakhmut een soort obsessie is geworden voor de heer Zelensky en zijn militaire leiders. De niet aflatende focus van de Oekraïners op de stad leidde ertoe dat ze geloofden dat een mogelijke overwinning om de hoek lag, lang nadat Amerikaanse functionarissen hen hadden geadviseerd om naar andere doelen over te gaan omdat de overwinning voor beide partijen pyrrus zou zijn.

Ik ben het enigszins eens met Amerikaanse functionarissen over Bakhmut. Het heeft geen strategische waarde meer voor Oekraïne en het leger verliest veel soldaten en uitrusting bij de voortdurende aanvallen daar. In feite verliest het er op dit moment veel meer rond Bakhmut dan in zijn zuidelijke aanval op de Zee van Azov.

  De grote fout van Oekraïne

Het rapport van gisteren van het Russische Ministerie van Defensie vermeldt 445 Oekraïense verliezen in de richting van Donetzk, voornamelijk rond Bakhmut, en slechts 100 slachtoffers aan het Zaporozhye front in het zuiden. Het rapport van eergisteren had 305 tegen 35. Het overzicht van vorige week vermeldde 1.455 Oekraïense troepen gedood en gewond rond Bakhmut en 515 in zuidelijke richting. Er was geen waarneembare vooruitgang in beide richtingen.

Een andere trend die opvalt in de dagelijkse rapporten is een toenemend gebrek aan gepantserde Oekraïense voertuigen.

Een maand geleden was de gerapporteerde vernietiging van gepantserde voertuigen (waaronder tanks) en ongepantserde vrachtwagens en pick-ups nog enigszins gelijk met, afhankelijk van de intensiteit van de gevechten, zo’n 10-20 van beide die per dag vernietigd werden. Dit is het geval sinds begin maart. Mijn spreadsheet afgeleid van de dagelijkse rapporten sinds 2 maart komt uit op een totaal van 3.663 gepantserde versus 3.600 ongepantserde voertuigen als Oekraïense verliezen.

De afgelopen weken is die verhouding veranderd. Vandaag zegt het rapport 12 gepantserde versus 20 ongepantserde voertuigen. Gisteren was de verhouding 7 tegen 19. In het overzicht van vorige week staan 84 gepantserde versus 145 ongepantserde voertuigen. Over de laatste 30 dagen zijn de aantallen 419 gepantserde versus 632 ongepantserde.

De verhouding is niet veranderd door tactiek. De eerste tegenoffensieve bewegingen met hoge concentraties tanks zijn mislukt. Maar dat waren maar een paar dagen met hoge pantserverliezen. Oekraïne heeft sindsdien de nadruk gelegd op infanterieaanvallen. Maar de soldaten moeten nog steeds naar hun frontlinieposities worden vervoerd. Daar worden pantservoertuigen voor gebruikt, ook wel gevechtstaxi’s genoemd, omdat de frontlinie meestal onder hevig artillerievuur ligt. Maar het lijkt er nu op dat er ook vrachtwagens en pick-ups voor worden gebruikt. Zij hebben geen kans om onder vuur te overleven.

  Conflict in Oekraïne is gedoemd te escaleren

Het gebrek aan pantsers wordt waarschijnlijk veroorzaakt door Russische kamikaze-drones die jacht maken op elke afzonderlijk voertuig dat ze kunnen vinden. Aanvulling vanuit het Westen, dat geen reservevoertuigen meer heeft, is niet meer genoeg om te vervangen wat het Oekraïense leger op het slagveld verliest.

Een andere trend is te zien in het type Oekraïense artillerie dat volgens de dagelijkse rapporten vernietigd is. De 152mm houwitser D-20 en MSTA-B uit de Sovjetperiode en de gemotoriseerde 152mm Akatzíya worden steeds minder genoemd. Er zijn nu grotere verliezen van 122mm D-30 en de gemotoriseerde 122mm 2S1 Gvodzdika. De grotere kanonnen konden verder reiken. Hun afnemende aantal is vervangen door westerse afgeleide 155mm kanonnen zoals de Britse M-777 houwitser en verschillende soorten westerse gemotoriseerde 155mm houwitsers zoals de Poolse Krab systemen. De dagelijkse rapporten laten toenemende verliezen zien. Verliezen van multi-lanceerraketsystemen uit de Sovjetperiode, zoals het op vrachtwagens gemonteerde Grad-systeem, zijn een zeldzaamheid geworden aan Oekraïense kant.

De waarneembare verandering in vernietigde kanonnen weerspiegelt waarschijnlijk de beschikbaarheid van munitie, of liever het gebrek eraan. In februari meldde de New York Times dat de productie van 122mm munitie in Bulgarije is verhoogd:

De fabriek stopte in 1988 met het maken van de 122-millimeter granaten toen de Koude Oorlog ten einde liep. Maar binnenkort zullen de lopende banden weer gaan draaien. Door de Russische invasie van Oekraïne zijn wapens en munitie uit het Sovjettijdperk van cruciaal belang geworden nu westerse landen Oekraïne proberen te voorzien van de munitie die het nodig heeft om de aanval van Moskou af te slaan.

  MSM geeft toe dat "magisch denken" haar berichtgeving over Oekraïne leidde... vele duizenden doden later

En dus werd in januari, 35 jaar nadat de laatste 122-millimeter granaten de fabriek in Terem verlieten, de productie weer opgestart.

Ik heb geen rapporten gezien over een 152 mm productielijn. Ik kan ook geen enkel rapport vinden over de productie van Grad raketten. De systemen die deze gebruiken verschijnen niet meer op het slagveld omdat ze nutteloos zijn geworden.

Hoewel de cijfers waarschijnlijk niet exact zijn, laten de dagelijkse rapporten van het Russische Ministerie van Defensie bepaalde trends op het slagveld zien die de economische en logistieke realiteit van de oorlog goed weerspiegelen.

Het over het algemeen hoge aantal Oekraïense menselijke verliezen in deze rapporten, vooral in de richting van Bakhmut, is bevestigd door rapporten van Oekraïense kant. Video’s laten ook zien dat de Oekraïense kant minder gepantserde voertuigen gebruikt en meer vrachtwagens of zelfs burgervoertuigen. De verliezen van artilleriestukken weerspiegelen de gemelde beschikbaarheid van bepaalde soorten munitie.

Het is heel nuttig om de dagelijkse Russische rapporten te volgen. Ik vraag me af waarom westerse media dit niet doen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Vier Europese landen kunnen verdwijnen omwille van Amerikaanse belangenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelKronkelend Beëlzebub tegemoet
Volgend artikelCanada’s naziviering gaat viraal
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. “Het is heel nuttig om de dagelijkse Russische rapporten te volgen. Ik vraag me af waarom westerse media dit niet doen.”

  Dat doen ze heus wel, maar ze willen niet dat het grote publiek daar kennis van neemt, anders stort hun op leugens en bedrog gebouwde roze-bril-informatie-kaartenhuis in elkaar.
  Voor hun is het propaganda-spielerei voor het Ministerie van Waarheid, voor ons is het desinformatie.

  Corona covid gifprik critici en gerenommeerde wetenschappers werden ook volledig genegeerd, bedreigd, belachelijk gemaakt, gediscrimineerd, ontslagen en vervolgd.
  Laten we dat alsjeblieft niet vergeten.

 2. Na veel aarzeling zullen de VS Oekraïne van ATACMS-raketten voorzien. Dit heeft grote gevolgen voor de oorlog.

  Oekraïne eist al heel lang dit wapen, en nu heeft de Amerikaanse regering besloten om er op zijn minst een klein aantal te leveren.

  ATACMS zijn op de grond gestationeerde ballistische korteafstandsraketten, afhankelijk van het type, met een bereik van 165 tot 300 kilometer. Dit betekent dat elke locatie in de bezette gebieden van Oekraïne kan worden beschoten met een nauwkeurigheid van slechts enkele meters. Ter vergelijking: de precisiegeleide grond-grondraketten waarover Kiev momenteel beschikt, vliegen slechts 80 kilometer. De Storm Shadow- kruisraketten uit Groot-Brittannië en de identieke Scalp uit Frankrijk , die al door Oekraïne worden gebruikt, hebben een vergelijkbaar bereik als ATACMS , maar hun aantal is ook beperkt – en de manier waarop ze worden gebruikt is heel anders dan die van de nieuwe wapens.

  https://www.welingelichtekringen.nl/politiek/4277478/amerika-gaat-een-wapen-leveren-dat-moskou-in-de-problemen-zal-brengen.html

  • het enige dat dit zal opbrengen is dat rusland verplicht gaat worden een veiligheidscorridor uit te bouwen dat VER voorbij de vier autonome oblasts zal reiken…
   oekienazistan zal zichzelf nog maar’s voor de kop schieten hiermee…..

  • Bert,
   Die zware dingen zullen de fascisten uit Kiev gaan inzetten op de Krim denk ik want dan ligt die brug denk ik wel aan diggelen of om burgers te raken en angst, de Russen hebben het allemaal voorspelt en het gaat tot nu toe ook zo.

  • Als ATACMS ballistisch zijn is dat voor de Russische luchtverdedigingssystemen makkelijker om tegen te verdedigen dan tegen Storm Shadows, Scalps en zelfs HIMARS. Dit laagvliegende spul wordt veel later waargenomen dan ballistische wapens.

 3. Tankcommandant van de Bundeswehr gespot in Oekraïne?

  De oorlog in Oekraïne is de eerste waarin beide partijen duizenden korte video’s online hebben geplaatst; Dit is al sinds 2014 het geval. Af en toe zijn er video’s die vragen oproepen. Zoals deze video met een tank die de Oekraïense vlag voert.

  Een Oekraïense Leopard 2A6 reed rond in de regio Zaporozhye.
  Interessant is dat de tankcommandant volledig gekleed is in een Duits uniform:
  Gevlekte camouflage en een baret van de gepantserde troepen van de Bundeswehr, alleen de Duitse vlag werd op schandelijke wijze verwijderd.

  https://t.me/Ubersicht_Ukraine_Kanal/30404

  Bron: https://freedert.online/international/174788-bundeswehr-panzerkommandant-in-ukraine-gesichtet/

 4. EN toch, vandaag op msn :

  Amerika gaat wapen leveren dat rusland in de problemen gaat brengen. ACATMS raketten.
  De VS hebben zes verschillende ATACMS- varianten ontwikkeld. Oekraïne zal waarschijnlijk in eerste instantie oudere ATACMS ontvangen , raketten uit de jaren negentig en later gemoderniseerd. Ze zijn uitgerust met honderden bommen, een submunitie die zich in de lucht verspreidt. Dit type raket heeft geen bijzonder hoog penetrerend vermogen tegen harde doelen, maar veroorzaakt wel veel gebiedsschade. De ATACMSkan worden gebruikt tegen vijandelijke troepen en tegen elektronische oorlogssystemen. Het gebruik ervan in Irak heeft aangetoond dat ze zowel radarsystemen als luchtafweersystemen die waardevol zijn voor militaire doeleinden met grote effectiviteit kunnen bestrijden. “

  David Petraeus, destijds commandant van de 101st Airborne Division in Irak en later viersterrengeneraal en directeur van de CIA, rapporteerde over de inzet van ATACMS in Irak in 2003: ‘Ze zijn ongelooflijk dodelijk en absoluut verwoestend tegen de doelen waar we ze gebruikten. “

  Heeft Petraeus eigenlijk wel in de gaten hoe debiel zijn uitspraken zijn ?

  De amerikaanse oorloghitsers blijven zuigen net zoals in de aanloop naar dit conflict.
  Nu ook weer provocatie na provocatie tijdens de Oekraine oorlog.
  Net zolang tot het helemaal mis gaat. Maar wel hier en niet bij hun voordeur.

  En de mensen moeten maar afwachten wat degenen die gekozen zijn om hun belangen te vertegenwoordigen allemaal uitspoken en in welke mate dit hun leven negatief gaat beinvloeden.
  Afwachten of het code geel, oranje of rood wordt.
  Maar bedenk : alles voor het bestwil van de burgers uiteraard.
  Absoluut geen verborgen agenda’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in