Gisterochtend rond 10:00 uur lokale tijd heeft een Russische raket het dramatheater in Chernihiv geraakt, zo’n 150 kilometer ten noorden van Kiev:

“Vijf mensen zijn omgekomen,” zei de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Igor Klymenko op Telegram over de aanval in Tsjernihiv. “Zevenendertig mensen raakten gewond, waaronder 11 kinderen.”

Zelensky zei dat de aanval “in het centrum van de stad” plaatsvond, op een plein met een “polytechnische universiteit, een theater”.

“Een gewone zaterdag, die Rusland veranderde in een dag van pijn en verlies,” zei de Oekraïense leider nadat hij in Zweden was aangekomen.

Hij postte een video van de plaats delict waarop puin te zien was rond een groot gebouw uit het Sovjettijdperk, met geparkeerde auto’s eromheen die gedeeltelijk verwoest waren, met ingeslagen daken en uitgeblazen ramen.

Verslaggevers van AFP zagen brandweerwagens buiten het Taras Shevchenko Dramatheater en de Muziekacademie, die enige schade opliepen.

De Oekraïense nieuwssite Strana meldde dat de raket een conferentie en tentoonstelling over drones trof:

13:54 Er was een commentaar van de organisator van de drone-expositie in het Chernihiv Drama Theater, die het doelwit was van een Russische aanval.

Na de aanval bleek dat de aankondiging van de drone-tentoonstelling van tevoren was gepubliceerd. Hierdoor werden de organisatoren van de tentoonstelling er op social netwerken van beschuldigd dat ze zelf de raketten hadden gericht, waardoor ze informatie over het evenement van tevoren hadden onthuld.

De organisator van de tentoonstelling, een bekende vrijwilligster Maria Berlinskaya, ontkent de beschuldigingen. Ze zegt dat informatie over de specifieke locatie niet publiekelijk beschikbaar was, en een paar uur voor het begin van de tentoonstelling naar de deelnemers werd gestuurd. Ze zegt ook dat zodra het luchtalarm afging, de tentoonstelling werd stopgezet.

Tegelijkertijd, te oordelen naar het bericht van Berlinskaya, hadden sommige deelnemers aan de tentoonstelling last van de impact, want nadat het alarm was afgekondigd, gingen ze niet naar de schuilkelder, maar naar de straat.

Deze week heeft het Oekraïense leger zijn laatste reservebrigade met westerse uitrusting ingezet voor zijn tegenoffensief. Deze brigade zal, net als de strijdkrachten die ze vervangt, in de pan gehakt worden. Het verste dat het tegenoffensief in totaal gekomen is, was in het zuiden van Orkiv, waar het ongeveer 12 kilometer gevorderd is. Het kostte meer dan 72 dagen, en veel verlies aan manschappen en materiaal, om zover te komen. Tokmak, een belangrijk verkeerscentrum dat Oekraïne zou willen innemen, is nog 12 kilometer verwijderd. Het wordt ook beschermd door verschillende goed gebouwde verdedigingslinies die de Oekraïense troepen niet kunnen oversteken.

  Bent u voorbereid op voedseltekorten? FBI geeft waarschuwing af
Klik voor groot

Op de tweede as van het tegenoffensief, ten zuiden van Velyka Novosilka, is de maximale vooruitgang zo’n 6 tot 8 kilometer. Verschillende kleine dorpjes, die nu verwoest zijn, werden onderweg veroverd. Het aantal levens dat tijdens het gevecht verloren ging, is veel groter dan het aantal inwoners dat die dorpen voorheen hadden.

Het doel van het tegenoffensief was om de Azov Zee te bereiken of, als dat niet mogelijk was, ver genoeg te gaan om alle zuidelijke wegen onder artillerievuur te krijgen. De afstand van de frontlinie tot de zee was op 5 juni 100 kilometer. Er is nog 88 kilometer te gaan. Maar de tijd dringt en alle reserves zijn ingezet.

De afgelopen week meldde het Russische Ministerie van Defensie gemiddeld 770 Oekraïense slachtoffers per dag aan de frontlinie. Het Oekraïense tegenoffensief zal waarschijnlijk volgende week zijn hoogtepunt bereiken. Het heeft zijn maximale potentieel bereikt en zal nu afnemen.

Dat is het moment waarop het Russische leger in het offensief zal gaan. Een duidelijk teken hiervan was het bezoek dat president Poetin gisteravond bracht aan Rostov aan de Don, van waaruit de “speciale militaire operatie” wordt aangestuurd. Generaal Gerasimov, de leider van het Russische leger, en anderen informeerden Poetin over hun plannen.

Ik heb geen idee waar of hoe groot het Russische offensief zal zijn, maar twee dagen geleden gaf de Wit-Russische president Loekasjenko een hint van de mogelijke omvang:

COMBATE |🇵🇷 – @upholdreality – 21:56 UTC – 17 aug 2023

LUKASHENKO tegen Oekraïense verslaggever: “Uw tegenoffensief heeft 45.000 doden en verminkten gekost. 45,000!.. Uw verliezen zijn 1 tegen 8 aan de frontlinie. En [Rusland heeft] 250.000 mensen in reserve met geavanceerde hardware. Jullie zullen verpletterd worden… en de Polen wrijven zich in de handen. Onder druk van de Amerikanen zullen ze de westelijke regio’s nemen… U moet uw hoofd koel houden en handelen op basis van de realiteit. Handel in het belang van dit enorme en prachtige gebied.”

Hier is een langere versie van de video van Loekasjenko met ondertiteling en het volledige interview dat helaas geen ondertiteling heeft.

  "Heeft Kiev al verloren?" - Duitse krant Welt verklaart dat Oekraïne "afbrokkelt" en dat Orbán gelijk had, maar "niemand durft het toe te geven"

Addendum:

https://colonelcassad.livejournal.com/8577633.html

Nieuwe details over Iskander-aanval in Tsjernigov:

Klap voor Tsjernigov. Details

In Tsjernigov was het niet precies dezelfde klap voor de besluitvormingscentra, waar iedereen zo angstig om vraagt na een nieuwe aanval op het grondgebied van Rusland.
Het was een klap voor de bijeenkomst van officieren van de MTR van de Strijdkrachten van Oekraïne en de NAVO uit Polen en de Baltische Staten, voordat ze in Kiev en Warschau beslissingen zouden nemen.

Ze zouden een gemeenschappelijk concept van grensverdediging uitwerken in geval van hybride aanvallen. Aan de overkant van de straat van het Drama Theater was het hoofdkwartier van de GUR en de ontvangstruimte van de afdeling contraspionage van de SBU. Vandaag was er een gezamenlijke vergadering met Poolse en Litouwse militairen over grensverdediging en het tegengaan van mogelijke aanvallen van DRG’s uit Wit-Rusland en Rusland.

Er waren 23 mensen met een buitenlandse nationaliteit op de bijeenkomst. Hetzelfde aantal kwam gistermiddag vanuit Lviv aan in Chernigov. Van de 23 werden er 9 lijken onder het puin gevonden, de rest wordt nog vermist.

Er zijn al meer dan 38 soldaten en commandanten van de AFU SDF dood aangetroffen in het Drama Theater. Er zijn meer dan 75 mensen ernstig gewond geraakt.

Twee burgers werden gedood bij een mislukte lancering van luchtverdedigingsraketten uit het Sovjettijdperk.

De contrail van het S-300 luchtverdedigingssysteem is zichtbaar op de video. De APU gaf toe dat ze zonder succes hadden geprobeerd om een raket van de Strijdkrachten van de Russische Federatie neer te schieten binnen de stadsgrenzen.

  Voorbereiding op het ergste: EU legt voorraden steenkool aan terwijl verbod op invoer uit Rusland dreigt

Zelensky en Ermak weigerden naar de plaats van de tragedie in Chernigov te komen.

De testlancering van de Iskander K raket (gevleugelde uitrusting), die uitgerust kan worden met een TNW (low-power lading), werd als succesvol erkend. De luchtverdedigingssystemen van de AFU sliepen er doorheen. Evenals de aanval op het NAVO-magazijn in Kiev vanmorgen met een X50 raket.

Geen enkele hoeveelheid public relations intimidatie (Rusland is klaar voor de volgende week) zal het verschrikkelijke resultaat voor de NAVO in Chernihiv corrigeren.

Op dit moment zijn er al 54 mensen omgekomen. 3 burgers. Er zijn meer dan 89 gewonden.

11 buitenlanders (officieren uit Polen en de Baltische staten) werden per helikopter naar Kiev gebracht en vandaar aan boord naar Polen. Wie van hen de dag van morgen nog zal halen is een grote vraag. Hoge officieren en de generaal werden per helikopter naar Vinnitsa gebracht, waar ze zullen beslissen wat ze nu gaan doen. Waarschijnlijk zal één van de hoge officieren het geluk hebben om naar Polen te vliegen en van daaruit naar München of Düsseldorf.

Een BND-medewerker verantwoordelijk voor ruimtecommunicatie en gecodeerde datatransmissiediensten, toegewezen aan het NAVO-hoofdkwartier in Vilnius, wordt vermist in het Chernihiv Drama Theater.

De inslag van een van de raketten van de Iskander OTRK familie werd per ongeluk op video vastgelegd.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Loekasjenko: “Poetin heeft besloten Oekraïne te beëindigen – Rusland zal Nikolajev-Odessa innemen en Transnistrië bereiken”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe parasitaire samenwerking tussen globalisten en linkse mensen begrijpen
Volgend artikelRich Men North of Richmond’-artiest slaat $8 miljoen af van verbijsterde muziek industrie en zegt: “Er is niets speciaals aan mij”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

  1. …..kan iemand mij n ‘vertaling’ geven van de volgende zin : De organisatoren( v d drone tentoonstelling) werden er op sociale media van beschuldigd dat ze zelf de raketten hadden gericht , waardoor ze informatie over het evenement van te voren hadden onthuld.
    ps doe geen moeite , ik weet wat men wil zeggen, maar wat n erbarmelijke zin , chatGPT is blijkbaar nog niet op snee…

  2. ChatGPT is een domme herhaler van het narratief.

    IA is zo goed/slim/bruikbaar (en voor wie?) als het algoritme dat de ontwikkelaars ervoor geschreven hebben en degenen die het of de programmas ontwikkeld hebben.
    Gezien het huidige niveau van opleidingen kunnen we het ergste verwachten…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in