In de afgelopen maanden hebben veel Westerse landen financiële hulp aangeboden aan Kiev, waarbij miljarden dollars en euro’s werden gestuurd om te helpen bij de aankoop van wapens en militaire uitrusting die tegen de Russische strijdkrachten gebruikt zullen worden. Voor de Westerse media is die hulp een “humanitaire inspanning”, en voor de Oekraïense propaganda is het een “voorbeeld van samenwerking tussen Oekraïne en het Westen”. Maar niets van dit alles is echt. Het is gewoon simpel business. Kiev neemt leningen aan die het in de toekomst zal moeten terugbetalen. En, zeker, betaling zal alleen mogelijk zijn ten koste van een grote inflatiecrisis, schrijft Lucas Leiroz.

Een van de grootste mondiale bureaus voor risico-analyse, Moody’s Corporation, heeft onlangs een rapport uitgebracht waarin het de kredietscore van Oekraïne verlaagt van Caa2 naar Caa3, wat overeenkomt met “slecht” of “hoog risico”. Tegelijkertijd veranderde de kijk van het agentschap op de kredietsituatie in Oekraïne van “under review” in “negative”, met de verwachting van een aanzienlijke verslechtering op de korte termijn.

Als een van de redenen voor deze classificatie noemde het bureau de wijdverspreide schuldensituatie waarin het land zich momenteel bevindt. De leningen die Kiev onlangs van Westerse landen heeft aangenomen als gevolg van het militaire conflict, hebben nu een zeer verontrustend niveau bereikt, dat elke optimistische verwachting van een snel economisch en sociaal herstel uitsluit. Het bedrijf voorspelt dat de schuld van Kiev van 49% van het nationale BBP – het percentage van vorig jaar – naar 90% in 2022 zal springen, waardoor in de komende maanden een absoluut catastrofaal scenario zal ontstaan.

  Van degelijkheid naar debacle: Pyrrusoverwinningen, leugens en strategische vergissingen

In feite fungeren de westerse leningen als een belangrijke vorm van hulp bij de onmiddellijke aankoop van militair materiaal, waardoor Oekraïne nog langere tijd kan doorvechten, ondanks de nul kansen op een overwinning. Het probleem is echter dat het voortdurend aangaan van leningen een onhoudbare schuld voor de Oekraïense economie doet ontstaan, die tot wanbetaling zal leiden.

Dit scenario verergert een reeks eerdere factoren die de economie van het land reeds schaadden. Oekraïne had al een schuld van bijna de helft van zijn BBP voordat Moskou de speciale operatie begon. Nu, met de algemene kosten van het huidige conflict, zijn er al schattingen van de Wereldbank in economische verliezen rond 45% van het BBP van het land. Bovendien heeft de Oekraïense regering met de huidige situatie een aanzienlijk deel van haar belastinginkomsten verloren. Als men dit alles optelt bij de huidige leningen, lijkt er werkelijk geen enkele goede verwachting te bestaan op economisch gebied in Oekraïne, ongeacht de uitkomst van het militaire conflict.

Onlangs heeft de G7 een nieuw hulpprogramma voor Oekraïne aangekondigd, dat verscheidene miljardenpakketten omvat die door elk van de leden worden overgemaakt. Het openlijke doel van de maatregel is deze keer de Oekraïense economie te “redden”, en niet alleen de militarisering aan te moedigen. De praktijk van het aanbieden van leningen wordt echter op grote schaal gehandhaafd. Donaties aan Kiev bestaan weliswaar, maar zijn gering in aantal en van geringe waarde – zoals bijvoorbeeld de onlangs aangekondigde Duitse donatie van één miljard euro. Over het algemeen blijven leningen de norm, zowel voor onmiddellijke hulp als voor macro-economische herstelplanning op lange termijn. Het propaganda-effect hiervan is uiteraard immens, zowel voor Zelensky als voor zijn bondgenoten. Maar de ernst van de werkelijke situatie kan door de analisten niet genegeerd worden: Oekraïne zal niet genoeg geld hebben om dit alles te betalen.

  Operatie ZOV: Moeras en mist

Als Rusland vandaag een einde zou maken aan zijn speciale operatie, zou het resultaat een militair verslagen, politiek ongeorganiseerd en economisch schuldenrijk Oekraïne zijn, dat afhankelijk is van voortdurende Westerse hulp – wat weer nieuwe schulden tot gevolg zou hebben, in een eindeloze cyclus. De beste manier om met de situatie om te gaan is door een formele overgave van de kant van Zelensky, waarbij hij de door Moskou geëiste vredesvoorwaarden aanvaardt, en onderhandelingen begint over de herstructurering van het land. Met een neutraal en gedemilitariseerd Oekraïne zouden er mogelijkheden zijn voor samenwerking met zowel Rusland als het Westen voor de economische wederopbouw. Maar dat is blijkbaar niet de wens van de Oekraïense president en zijn team.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat Rusland op een gegeven moment gedwongen zal worden de intensiteit van de operatie op te voeren om zijn doelstellingen van neutralisatie, demilitarisatie en soevereiniteit voor Donbass te bereiken, waardoor Kiev het conflict in een veel nadeliger situatie zal verlaten en veel afhankelijker zal worden van het Westen op economisch gebied. Na de speciale operatie zal Oekraïne zijn schuld pas op lange termijn kunnen afbetalen, na opeenvolgende heronderhandelingen, en via een grote belastingverhoging en een inflatiecrisis, waarbij de uiteindelijke consument gestraft wordt voor de fouten die de Junta van Kiev gemaakt heeft.

Zoals het Verenigd Koninkrijk pas in de jaren 2000 zijn schulden aan de VS voor de wederopbouw na WO II heeft afbetaald, zo zal Kiev de komende decennia lange tijd met schulden te maken krijgen. En dat kan nog erger worden als deze “hulp” – die alleen de westerse schuldeisers zelf ten goede komt – nu niet wordt verminderd.

  De puinhoop die ze van 2023 hebben gemaakt

De constante geldzending van het Westen naar Kiev zal een ernstig neveneffect hebben.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Video: Oekraïense nazi’s verbrandden Russische krijgsgevangene levendVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWaarom hebben de de EU en de NAVO er geen probleem mee om met neonazi’s samen te werken?
Volgend artikelWereldoorlog 3: De weg wordt geëffend voor een gelijktijdige oorlog van de Verenigde Staten tegen China en Rusland
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. 90% schuld valt nog mee. Toen ik vanochtend op usdebtclock.org keek, stond de VS op 129,08%.

  Desalniettemin, volgens de economen Reinhart en Rogoff heeft elke staat vanaf circa 90 tot 110% al een onoverkomelijk probleem die alleen door default kan worden opgelost: of door financial suppression (rente lager dan reële inflatie) of door de schuld weg te inflateren of door outright default (schulden niet betalen).

  • Burgemeester Eric Adams roept NYC de noodtoestand uit vanwege een tekort aan zuigelingenvoeding om prijsopdrijving te voorkomen

  • Gelul dat van de banken en onze zgn economen afkostig is. Het volk kan elke schuld doodleuk annuleren, de middelvinger opsteken en “Fuck You” roepen. Done. Laat degenen die die schulden veroorzaakt hebben de verantwoordelijkheid maar nemen, de Ruttes, Kaagies, Macronies, Merkels, Von der Leyens en ander grof rotschorem. Terugflappen, schorem, en anders…, guillotine. Ook de eigenaars van de BIS, Fed, en andere centrale banken onteigenen en opsluiten. Bal aan hun poot geklonken en zware arbeid verrichten om hun schulden aan de mensheid enigszins proberen te verlichten.

 2. Maakt allemaal niets uit hoe groot de schuld ook zal worden. U ,de belastingbetaler, gaat dit straks heerlijk betalen en Zelensky mag z’n miljarden rustig op de belastingvrije paradijzen laten staan.

 3. Disaster economics 101. Plaats een land met grondstoffen die je wil hebben in een onmogelijke situatie. Dit zodat ze enorme schulden aangaan en die niet meer kunnen betalen. Of de situatie veranderen (bijvoorbeeld verhogen van de rente) zodat hetzelfde gebeurt. Als ze vervolgens failliet gaan kan je beslag leggen op hun (oa) grondstoffen, industrieen of whatever van waarde.

  Mooie is dat de bevolking van de landen die dit spel spelen alles betaald en de elite weer wat meer heeft en de gewone man wat of veel minder.

  Groeten,
  Hugo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in