Eindelijk sluipt de waarheid over de werkelijke toestand van het Oekraïense leger de mainstream media binnen. Het is zo erg, nog steeds niet volledig onthuld, als wij het keer op keer hebben beschreven, schrijft Bernhard.

Zoals de Washington Post schrijft:

Oekraïne tekort aan bekwame troepen en munitie terwijl verliezen en pessimisme groeien

Ik laat de propaganda achterwege en ga voor de feiten. De citaten zijn lang, maar nodig om de diepte van de verschrikkelijke situatie te begrijpen.

De openingsalinea:

De kwaliteit van de Oekraïense strijdkrachten, die ooit werden beschouwd als een aanzienlijk voordeel ten opzichte van Rusland, is gedegradeerd door een jaar van verliezen die veel van de meest ervaren strijders van het slagveld hebben gehaald, waardoor sommige Oekraïense functionarissen de bereidheid van Kiev om een langverwachte voorjaarsoffensief op te zetten in twijfel trekken.

Dat voorjaarsoffensief is even waarschijnlijk als de aangekondigde campagne om Bakhmut te ontsluiten. Bakhmut zit vast in de modder die de komende weken alleen maar erger zal worden.

De voorjaarscampagne zal bestaan uit groene rekruten die een wilde mix van wapens zullen gebruiken waarmee ze niet vertrouwd zijn. Tenzij er enkele ‘westerse’ verrassingen zijn, zie ik niet hoe het de goed voorbereide Russische verdedigingslinies kan overweldigen.

Terug naar het stuk:

Een instroom van onervaren militairen, binnengebracht om de verliezen op te vangen, heeft het profiel van de Oekraïense troepenmacht veranderd, die volgens militairen in het veld ook te kampen heeft met basistekorten aan munitie, waaronder artillerie- en mortiergranaten.

“Het meest waardevolle in de oorlog is gevechtservaring”, aldus een bataljonscommandant van de 46e luchtaanvalsbrigade, die overeenkomstig het Oekraïense militaire protocol alleen met zijn roepnaam Kupol wordt aangeduid. “Een soldaat die zes maanden strijd heeft overleefd en een soldaat die van een schietbaan komt, zijn twee verschillende soldaten. Het is hemel en aarde.”

“En er zijn maar een paar soldaten met gevechtservaring,” voegde Kupol eraan toe. “Helaas zijn ze allemaal al dood of gewond.”

Dergelijke grimmige beoordelingen hebben een voelbaar, zij het meestal onuitgesproken, pessimisme verspreid van de frontlinies naar de machtsgangen in de hoofdstad Kiev.

De Oekraïense verliezen, geschat op eerder 200.000 dan 100.000 doden met nog meer gewonden, zijn vooral voelbaar op het lagere commandoniveau. Men kan niet zomaar een verkoper of leraar van de straat nemen en die in een lagere leidinggevende functie plaatsen.

Kupol zei dat hij zich uitsprak in de hoop op een betere training van de Oekraïense troepen door Washington en dat hij hoopt dat de Oekraïense troepen die worden teruggehouden voor een komend tegenoffensief meer succes zullen hebben dan de onervaren soldaten die nu onder zijn bevel het front bemannen.

“Er is altijd geloof in een wonder,” zei hij. “Of het wordt een bloedbad en lijken of het wordt een professioneel tegenoffensief. Er zijn twee opties. Er komt hoe dan ook een tegenoffensief.”

Er is inderdaad een wonder voor nodig om van het tegenoffensief iets anders te maken dan een bloedbad.

  Situatierapport 09/03/2023: Russische vooruitgang te midden van Wagner-chef gedenkwaardige toespraak

Een hoge Oekraïense regeringsfunctionaris, die om transparant te zijn op voorwaarde van anonimiteit sprak, noemde het door het Westen beloofde aantal tanks “symbolisch”. Anderen toonden zich pessimistisch of de beloofde voorraden het slagveld wel op tijd zouden bereiken.

“Als je meer middelen hebt, val je actiever aan,” zei de hoge functionaris. “Als je minder middelen hebt, verdedig je meer. Wij gaan verdedigen. Daarom geloof ik, als je het mij persoonlijk vraagt, niet in een groot tegenoffensief voor ons. Ik zou er graag in geloven, maar ik kijk naar de middelen en vraag me af: “Waarmee? Misschien krijgen we een paar lokale doorbraken.”

“We hebben de mensen en de wapens niet,” voegde de hoge functionaris eraan toe. “En u kent de verhouding: Als je in het offensief gaat, verlies je twee of drie keer zoveel mensen. We kunnen het ons niet veroorloven zoveel mensen te verliezen.”

De VS zullen niet vragen of “Oekraïne zich de verliezen kan veroorloven”. Zij zullen aandringen op een grote aanval die weinig kans heeft om zelfs maar uit de voorbereidingsfase te komen.

Kupol, die toestond dat er een foto van hem werd genomen en zei dat hij begreep dat hij een persoonlijke terugslag zou kunnen krijgen omdat hij een openhartige beoordeling gaf, beschreef hoe hij ten strijde trok met nieuw opgeroepen soldaten die nog nooit een granaat hadden gegooid, die onder vuur al snel hun posities verlieten en geen vertrouwen hadden in het gebruik van vuurwapens.

Zijn eenheid trok zich in de winter terug uit Soledar in Oost-Oekraïne nadat ze waren omsingeld door Russische troepen die de stad later veroverden. Kupol herinnerde zich hoe honderden Oekraïense soldaten in eenheden die naast zijn bataljon vochten, hun posities eenvoudigweg in de steek lieten, zelfs toen strijders van de Russische Wagner-huurlingengroep doordrongen.

Na een jaar oorlog zei Kupol, een luitenant-kolonel, dat zijn bataljon onherkenbaar is. Van de ongeveer 500 soldaten werden er ongeveer 100 gedood in de strijd en nog eens 400 gewond, wat leidde tot een volledig verloop. Kupol zei dat hij de enige militaire professional in het bataljon was, en hij beschreef de strijd om een eenheid te leiden die volledig bestaat uit onervaren troepen.

“Ik krijg 100 nieuwe soldaten,” zei Kupol. “Ze geven me geen tijd om ze voor te bereiden. Ze zeggen: ‘Neem ze mee de strijd in.’ Ze laten gewoon alles vallen en rennen. Dat is het. Begrijpt u waarom? Omdat de soldaat niet schiet. Ik vraag hem waarom, en hij zegt: ‘Ik ben bang voor het geluid van het schot’. En om de een of andere reden heeft hij nog nooit een granaat gegooid. … We hebben NAVO-instructeurs nodig in al onze opleidingscentra, en onze instructeurs moeten naar de loopgraven worden gestuurd. Want zij hebben gefaald in hun taak.”

  Russisch Zwarte Zee vloot vlaggenschip Moskva onderging munitie-explosie, schade en bemanning geëvacueerd  

Hij beschreef ernstige tekorten aan munitie, waaronder een gebrek aan eenvoudige mortier- en artilleriegranaten voor MK 19’s van Amerikaanse makelij.

“Je staat in de frontlinie,” zei Kupol. “Ze komen op je af en er is niets om mee te schieten.”

Kupol zei dat Kiev zich moet concentreren op een betere systematische voorbereiding van de nieuwe troepen. “Het is alsof we allemaal interviews geven en de mensen vertellen dat we al gewonnen hebben, nog een beetje verder, twee weken, en we zullen winnen,” zei hij.

Ja, Kiev spreekt, geholpen door ‘westerse’ media, over een overwinning die er waarschijnlijk nooit zal komen. Het beeld vanaf het slagveld is heel anders:

Dmytro, een Oekraïense soldaat die The Post om veiligheidsredenen alleen bij zijn voornaam noemt, beschreef veel van dezelfde omstandigheden. Sommige van de minder ervaren troepen op zijn positie bij de 36e Mariniersbrigade in de Donetsk-regio “zijn bang om de loopgraven te verlaten”, zei hij. De beschietingen zijn soms zo intens, zei hij, dat een soldaat een paniekaanval krijgt, waarna “anderen het ook krijgen.”

De eerste keer dat hij medesoldaten erg geschokt zag, zei Dmytro, probeerde hij hen door de realiteit van de risico’s heen te praten. De volgende keer, zei hij, “liepen ze gewoon weg van de positie”.

“Ik neem het ze niet kwalijk,” zei hij. “Ze waren erg in de war.”

Ja, shell shock is echt. Onder artillerievuur liggen is angstaanjagend. Vooral als je een nieuweling bent, in een greppel zit zonder pantser en zonder manier om erop te reageren.

Omdat de Russische artillerie oppermachtig is, zijn de Oekraïense verliezen een veelvoud van die aan Russische zijde. Maar zelfs als er voetvolk beschikbaar en goed getraind is, kan niets het verlies van de ruggengraat van een leger goedmaken:

Oekraïne heeft veel van zijn lagere officieren verloren die in de afgelopen negen jaar door de VS zijn opgeleid, waardoor een korps van leiders is uitgehold dat de Oekraïners aan het begin van de invasie hielp zich te onderscheiden van hun Russische vijanden, aldus de Oekraïense functionaris. Nu, zei de functionaris, moeten deze krachten worden vervangen. “Veel van hen zijn gedood,” zei de ambtenaar.

Vervangen door wat? Het duurt jaren om een sergeant of kapitein op te leiden. Deze posities vereisen ervaring in het veld. Geen enkele civiele opleiding kan dat vervangen. Cursussen van drie weken, gegeven door ‘westerse’ officieren zonder echte oorlogservaring, kunnen dit niet goedmaken:

Zelfs met nieuwe uitrusting en training achten Amerikaanse militaire functionarissen de troepenmacht van Oekraïne onvoldoende om überhaupt langs het reusachtige front aan te vallen, waar Rusland substantiële verdedigingswerken heeft opgetrokken, dus worden de troepen getraind om te speuren naar zwakke punten waardoor ze met tanks en gepantserde voertuigen kunnen doorbreken.

Er zullen geen zwakke punten zijn. Of misschien zijn die er wel, opzettelijk opengelaten door de Russen, om de Oekraïense “tegenaanval” in één grote ketel op te vangen .

  Oekraïne - De reactie van het Westen als het met de werkelijkheid wordt geconfronteerd

Het is voorbij voor Oekraïne. De Russische troepen omsingelen Oekraïense eenheden in verschillende kleine ketels. Bakhmut is er slechts één van. Ten zuiden ervan ligt de agglomeratie New York, die er nog een zal worden. Anviivka, verder naar het zuiden, is ook in grote problemen en kan zelfs als eerste van de drie vallen.

Klik voor groot

Zelfs de New York Times begint het op te merken:

Van Kupiansk in het noorden tot Avdiivka in het zuiden, via Bakhmut, Lyman en tientallen steden daartussen vallen Russische troepen aan langs een boog van 250 km in Oost-Oekraïne in een steeds intensievere strijd om tactisch voordeel vóór mogelijke lente-offensieven. Maandag werden zware gevechten gemeld in en rond Avdiivka, een stad die een groot deel van het afgelopen jaar in de frontlinies heeft gelegen en de afgelopen dagen opnieuw een brandpunt van gevechten is geworden.

In Bakhmut, waar het particuliere militaire bedrijf Wagner de controle over de oostkant van de stad heeft overgenomen, vinden volgens Russische militaire bloggers brute gevechten plaats in de straten, de opgeblazen resten van gebouwen en diep onder de grond in de mijngangen.

In Koepiansk en omliggende dorpen heeft Rusland de beschietingen en grondaanvallen opgevoerd, en Oekraïne heeft burgers bevolen te vertrekken. Ook in Lyman en andere steden zijn de Russische beschietingen geïntensiveerd. Volgens het Oekraïense leger doen Russische troepen dagelijks meer dan 100 pogingen om door hun linies te breken.
Met weinig mensen of intacte gebouwen hebben de felst bevochten plaatsen weinig meer te bieden dan de controle over wegen en spoorwegen die het Kremlin belangrijk vindt voor zijn doel om de hele oostelijke regio, bekend als de Donbas, in handen te krijgen. De aanvallen kunnen ook een betere positionering opleveren voor de volgende aanval, inlichtingen over de posities van de tegenpartij en propagandawaarde.

Niet vermeld door de NYT, maar het belangrijkste is dat de Russische troepen bij al deze aanvallen het Oekraïense leger vernietigen.

Over een paar weken, nadat die drie ketels zijn ingestort, zal het Oekraïense leger op de vlucht zijn. Dan is het zomer en is de modder opgedroogd. De Russische troepen zullen dan mobieler worden, wat zelfs bredere ‘grote pijl’-bewegingen mogelijk maakt.

De enige manier voor het Oekraïense leger om die bewegingen tegen te gaan is de inzet van de troepen die het momenteel voorbereidt voor een “tegenoffensief” als verdedigingsformaties.

Maar zelfs dat zal het slechts een maand of drie geven voordat de onvermijdelijke ineenstorting komt.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïne: De door het Westen verzwegen dagelijkse en beestachtige terreur, waaronder massamoord op Russen die in Oekraïne wonenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelmRNA-vaccin contaminatie veel erger dan gedacht: Prikken “tot 35%” DNA dat menselijke cellen verandert in langdurige spike-eiwitfabrieken
Volgend artikelDe Amerikaanse inlichtingengemeenschap doet aan Groepsdenken op Steroïden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. Dus de Oekraïne shitzooi duurt zowiezo nog tot het najaar. De msm doet niks zomaar… mij bekruipt het gevoel dat dit misschien de opmaat is om een noodzaak te creëren om ons leger/onze kinderen daarheen te sturen.

  De vijand doet alles namelijk constant volgens hetzelfde patroon… een probleem creëren of aanwijzen om bij de oplossing/agenda uit te komen die zij zelf voor ogen hebben.

  • Kan maar zo, maar wie gaat er gestuurd worden dan? Ik ben over 50 en een van de laatste dienstplichtigen.
   Effe op het binnenhof rontselen, die willen toch zo graag.

   • Dat las ik net in dit artikel… het maakt ze niet uit of je een granaat kunt gooien… je krijgt 3 weken training en dan moet je gaan… eerst moet alleen de economie instorten, zodat er voldoende werkeloze “vrijwilligers” zijn. Depopulatie… met de vaccins ging het niet rap genoeg

   • @Rommelaar… ik sluit aan op wat Emile zegt. Het boeit ze geen reet, iedereen die een granaat kan gooien moet maar meedoen. Ze willen alles kapotmaken. Alleen vermoed ik dat WIJ gaan weigeren om te vechten. Maarja… wat moeten ze anders, ze, zitten in de hoek. Op NFN lees ik ineens over een moederschip met aliens in ons zonnestelsel… hahaha… OF ze zijn ten einde raad en doen een afleiding OF dit is onderdeel van het plan (een fake alien invasie) OF er is echt een alien moederschip. De show wordt wel steeds ingewikkelder en tegelijk lijkt het dat alles in duigen begint te vallen en dat ze in hun eigen zwaard vallen. We zullen het gaan zien. Bier, chips en nootjes en verder met de film.

  • I dont give a single fuck.Als dat stelletje idioten daar wil gaan vechten….PRIMA.Zeg maar dag met je handje achterlijk volk.T doet me NIETS.Rusland mag van mij zo veel mogelijk nederlanders (MET kleine n ja,meer verdienen we niet) AFKNALLEN als mogelijk is.Hoe meer hoe beter.TUIG.

 2. Stoort mij toch dat het al zes maanden van hetzelfde is hier. Het lijkt erop dat ze het allemaal niet echt menen. Kom nu, neem het rakettengedoe: waarom niet op de Dnjepr-overgangen? Dat zijn zelfs niet-bewegende, niet-gecamoufleerde doelen die hier op mijn wegenatlas staan. Er wordt gepocht met gesofistikeerde elektronische apparatuur, maar een lomp artilleriekanon van 20-ton wordt niet per direct in puin geflikkert. Natuurlijk heb ik gemakkelijk praten als salonamateur, maar er ontbreekt iets in het verhaal dat we krijgen.

  • Hier in het westen denken we heel anders, dan de Russen over oorlog voeren. Wij denken meer in het veroveren van zoveel mogelijk land in zo’n kort mogelijke tijd. De Russen denken meer in het vernietigen van het aantal soldaten en het militair materieel in zo’n kort mogelijke tijd. Want je wint als jij het andere leger vernietigd of tot overgave dwingt. Zo kunnen de Russen gewoon op de zelfde plaats blijven, want het westen komt zelf naar de Russen toe naar de frontlinie. Dan behouden de Russen hun korte aanvoer lijnen en kunnen zo met hun gehele logistiek veel grotere massa’s van wapens en soldaten e.d. aanvoeren ten opzichte van het westen. Zodat de slagkracht van de Russen veel groter blijft, dan die van het westen. Die zeer lange aanvoer lijnen hebben, wat dan ook veel meer logistieke hindernissen ondervinden en veel meer manschappen er nodig voor hebben, om alles naar de frontlinies te krijgen dan de Russen. Om de oorlog te willen winnen, moet je zo efficiënt mogelijk te werk gaan, want het onverwachte is erg hoog en er zal altijd een te kort aan alles zijn bij de frontlinie. Dus de logistiek moet zo efficiënt mogelijk zijn, dit doe je o.a. door je aanvoer lijnen zo kort mogelijk te houden. Want hoe langer die worden, hoe kwetsbaarder de logistiek van jouw leger zal worden en zonder voldoende aanvoer van soldaten en materieel zal dat tot grote verliezen op het slagveld resulteren. Wat we nu ook zien in Oekraïne, dat het westen grote verliezen lijden. Daarbij komt ook nog eens niet voldoende materieel. Want het westen produceert nog steeds op vredestijd productie en de Russen op oorlogtijd productie. Dan is een uitputtingsoorlog altijd ten nadele van het westen.

   Je kunt het zelf wel nagaan als je zaterdag aan het klussen bent en je komt er halverwege achter dat je een te kort aan houtschroeven hebt. Dan is het handig om een bouwmarkt in jouw buurt te hebben, dan de houtschroeven eerst via internet moet gaan bestellen. Voordat jij die houtschroeven thuis hebt is het weer een paar dagen later. Als je een bouwmarkt in de buurt hebt ben je in veel korte tijd weer aan de slag om je klus te klaren.

   • Uw redenering is juist, alleen is de door Oekraïne bepaalde frontlijn ongunstig voor Rusland. Je weet niet hoe het na 24 maand kan evolueren, en wat als het een demarcatielijn wordt zoals in Korea? Daarom moet de frontlijn nodig opschuiven naar gunstiger posities. Vandaar mijn ongeduld.

 3. Artikel: De Russen vallen nu een jaar aan, met minder slachtoffers dan de verdediging. Betere wapens, betere strategie? Dit geeft te denken hoe over het paard getild de politiek in het westen is. Ten eerste is het onomkeerbaar de ergste fout van een politicus dat er een oorlog uitbreekt, daarna vertrouwen we deze gesjeesde politici het leven van onze dochters en zonen toe, om hun fouten even op het slagveld ‘recht te zetten’/ te corrigeren. Onder de leus “het is ook onze oorlog”
  Net zoals deze dwaas zei: die vaccinaties zijn absoluut veilig!!
  Dit noem je een systeem fout in de organisatie leer. De huidige chaos in de wereld toont vele van deze systeemfouten aan. De politiek moet totaal gereorganiseerd worden, en wel van de bodem af aan. We zien al eeuwen dat geld de drijfveer is voor oorlog, dus geld moet permanent van politiek gescheiden worden. Zoals we de kerk van de staat gescheiden hebben. Politici die geen vrede kunnen houden mogen NOOIT beslissen over oorlog voeren. Ze hebben het verbrast, stonden erbij en keken ernaar… deden een plas en lieten de zaak als hij was… In dit geval vanaf 2014. Om de zaken wat realistischer te maken zetten we ze op de fiets, gaan ze het openbaar vervoer in en gaan niet in de meest sexy gebouwen van de stad zitten. Alle auto’s met chauffeur eruit. Het zijn vertegenwoordigers- dus laten we dat weer beseffen, vaak niets gebouwd en hebben zich omhoog gekletst. Back to the basics: admin en financiën onder direct toezicht van het volk. Voor reizen heb je een plan nodig en een budget, plus toestemming van het volk. Moeilijk op te zetten? Nee, echt niet! Maar niet door hen! Never waist a good crisis… en die komt er! Redactie: naast verslaggeving die vaak juist was en is, wordt het niet tijd lezers te organiseren rond het thema: hoe reorganiseren we de politiek radicaal! Het publiek accepteerde eeuwen de onzin van oorlog en het bedrog van de leuzen om het geld te bekoren! Dat moeten er nu uit georganiseerd worden! De maat is vol!

  • politiek reorganiseren is leuk en aardig maar zal eerst gekortwiekt moeten worden en niet zo’n beetje… overheid is veel te groot, kan zeker 90% vanaf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in