De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag de media toegesproken na de top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Samarkand, Oezbekistan. Eerder had hij een ontmoeting met de leiders van China, India, Pakistan, Iran, Turkije, Oezbekistan, Azerbeidzjan, Kirgizië, Turkmenistan en Mongolië.

In zijn eerste persconferentie sinds juli werd de president onder meer gevraagd naar het conflict met het Westen, de lopende militaire operatie in Oekraïne en de energiecrisis in de Europese Unie.

Onder de video volgen enkele hoogtepunten uit de persconferentie van Poetin.

Het Westen heeft er altijd naar gestreefd Rusland te vernietigen

Rusland vernietigen en “desintegreren” in een aantal kleine staten is altijd een topprioriteit geweest voor het collectieve Westen, zei de Russische president. Oekraïne, in zijn moderne staat, is uitgekozen om een “anti-Russische enclave” te worden en het belangrijkste instrument om dergelijke doelen te bereiken, meent Poetin.

“Dat zij altijd hebben gestreefd naar de desintegratie van ons land staat vast. Het is alleen jammer dat ze op een gegeven moment besloten hebben Oekraïne te gebruiken om dergelijke doelen te bereiken,” zei Poetin. “Om dergelijke ontwikkelingen te voorkomen, hebben wij de speciale militaire operatie gelanceerd.”

Houding ten opzichte van Oekraïne kan veranderen

Tot nu toe heeft Moskou zeer terughoudend gereageerd op acties van de Oekraïense autoriteiten als pogingen om vitale infrastructuur op Russisch grondgebied aan te vallen of “terreuraanslagen” te plegen, aldus Poetin.

“De speciale militaire operatie is geen waarschuwing, maar een speciale militaire operatie. We zijn getuige van pogingen om terreuraanslagen te plegen, pogingen om onze civiele infrastructuur te beschadigen. Wij reageren daar terughoudend op, maar alleen voorlopig”, aldus Poetin, die waarschuwde dat de aanpak in de toekomst kan veranderen.

  Annexatie van Kharkov - Oekraine krimpt westwaarts nu Rusland reageert op grensoverschreidende aanvallen

“Vrij recent hebben de Russische strijdkrachten een paar gevoelige aanvallen uitgevoerd, laten we zeggen dat ze een waarschuwing waren. Als de situatie zich op deze manier blijft ontwikkelen, zal de reactie serieuzer zijn,” voegde hij eraan toe.

Geen verandering in doelen Oekraïne-conflict

Er komen geen veranderingen in de doelen die Rusland met zijn speciale militaire operatie in Oekraïne nastreeft, zei Poetin. “Er zijn geen aanpassingen in het plan. De generale staf neemt in de loop van de campagne operationele beslissingen over wat als hoofddoel wordt beschouwd,” verklaarde de president.

“Het hoofddoel is de bevrijding van het hele grondgebied van Donbass. Dit werk gaat door, ondanks de pogingen tot tegenaanvallen van het Oekraïense leger”, aldus Poetin, die eraan toevoegde dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken uit het lopende tegenoffensief van de Kievse strijdkrachten, en dat men moet afwachten “hoe het afloopt”.

Vooruitzichten voor vredesbesprekingen met Oekraïne zijn onzeker

Rusland was bereid in te stemmen met de veiligheidsgaranties voor Oekraïne die tijdens de gesprekken in Istanboel in maart waren voorgesteld, verklaarde de Russische president. De onderhandelingen werden echter afgebroken door Kiev.

“De troepen werden uit Kiev teruggetrokken om de voorwaarden te scheppen voor het sluiten van deze overeenkomst. In plaats van deze te ondertekenen, hebben de Kievse autoriteiten onmiddellijk alle overeenkomsten opgegeven. Ze kondigden aan dat ze niet naar overeenkomsten met Rusland zouden streven, maar de overwinning op het slagveld zouden zoeken. Nou, laat ze,” zei Poetin.

De vooruitzichten op verdere onderhandelingen of persoonlijke gesprekken tussen hem en zijn Oekraïense ambtgenoot Vladimir Zelensky blijven onzeker, gaf Poetin toe. “Allereerst zouden ze moeten instemmen [met het voeren van gesprekken]. Maar dat weigeren ze. Zelensky verklaarde dat… hij niet klaar en niet bereid was om met Rusland te praten. Wel, als hij er niet klaar voor is – dan is dat niet nodig,” zei Poetin.

  De nederlaag - De Verenigde Staten zijn verslagen in Oekraïne

Koloniale mentaliteit teistert het Westen

Het collectieve Westen zit nog steeds gevangen in de koloniale mentaliteit, zei de Russische president, waarbij hij suggereerde dat de westerse landen hun gewoonte om ten koste van een ander te leven niet kunnen opgeven.

“Het zijn voormalige koloniale machten, maar ze leven nog steeds in het paradigma van de koloniale filosofie. Ze zijn gewend te leven ten koste van anderen. En ze kunnen dit paradigma nog steeds niet loslaten in hun praktische dagelijkse politiek”, aldus Poetin.

Over de oorzaak van de energiecrisis in de EU

De huidige energiecrisis in Europa, die routinematig de schuld krijgt van Rusland en de gevolgen van zijn militaire operatie in Oekraïne, begon lang voor de huidige gebeurtenissen, meent Poetin. De EU heeft de crisis zelf veroorzaakt en probeert deze nu alleen maar op te lossen “ten koste van anderen”, zei hij.

“De energiecrisis in Europa is niet begonnen met het begin van de speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne, in Donbass, niet daarmee, veel eerder, een jaar geleden, zo niet nog eerder. Het begon, hoewel het misschien vreemd klinkt, met de ‘groene’ agenda,” verklaarde Poetin, eraan toevoegend dat de invoering van groene energie weliswaar belangrijk is om de klimaatverandering aan te pakken, maar dat meerdere Europese landen ervoor kozen om in één keer van fossiele energie af te stappen om politieke doelen op korte termijn te bereiken.

De Russische president spotte ook met het idee van Europese Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen om de groeiende energierekeningen naar Moskou te sturen, en deed dit af als de zoveelste poging om “het probleem, de hoofdpijn van een ziek hoofd naar een gezond hoofd te verplaatsen”.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Een Zweed die de Russische aanval op een NAVO-trainingskamp overleefde, spreekt zich uitVolg Frontnieuws op Telegram

  Rusland houdt zich niet aan door het Westen opgelegde "regels" - Poetin

Lees meer over:

Vorig artikelWinter van onvrede: “Sociale onrust” mogelijk als Europa een koude winter krijgt – IMF
Volgend artikelDe klap van de energiecrisis voor Europa is de verantwoordelijkheid van EU-politici
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

7 REACTIES

 1. En wij hebben een listige slang die het eigen volk totaal niet deert maar leeft volgens de overtuiging van de WEF nazi.s.
  Naast hem lopen voor het overgrote deel marionetten mee,zij aan zij voor een eigen uitgestippelde toekomst.
  Ze geven zelfs geen steun voor een debat.
  From Russia with love

  • @ TrueBlood september 18, 2022 at 15:17,
   Maar zolang de westerse bevolkingen in de fictie blijven leven, dat de regeringen macht over ons hebben. Zal er niets veranderen. Alle grondwetten en dergelijke zijn allemaal zelf verzonnen, om de bevolking de schijn voor te houden dat zij beschermd zouden worden met die grondwetten. Bij onze geboorte hebben de overheden ons mens zijn al ontnomen en in de fictie gedauwd hebben. Door te suggereren dat wij een natuurlijk persoon zijn met een registratie nummer. Deze fictie is niets anders dan een slaven systeem. En zolang de bevolkingen niet beseffen dat zij in deze fictie leven, blijven zij hun eigen soevereiniteit weggeven aan een klein clubje criminelen die ons constant gouden bergen beloven en ons letterlijk plunderen en beroven van alles wat ons lief is.

 2. Hoe zou dat toch komen?
  Met al ons gemopper gaat het met het overgrote deel van de burgers in ‘het westen’ helemaal niet zo beroerd hoor in vergelijking tot de mensen in ‘het oosten’.
  Zelfs met de gestegen prijzen eet vrijwel niemand er ook maar 1 boterhammetje minder om.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in