De titel vat het in een notendop samen. De inlichtingendiensten van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten stelden een plan op en gaven Oekraïne de opdracht het uit te voeren – d.w.z. de kerncentrale van Zaporizhzhia op de Russen te veroveren op de dag dat de VN-inspecteurs zouden aankomen. Dit was een sterk gecoördineerde operatie. (Zie het stuk van Andrej Martjanov over de rol van de V.S. bij de planning van het Kherson-offensief). Zo schreef David Ignatius, een betrouwbare handlanger van de CIA, een stuk in de Washington Post – Oekraïne’s Tegenoffensief Is Meer Dan Alleen Bravoure. Zijn gejubel voor Oekraïne is geen louter toeval op dezelfde dag dat het Oekraïense leger gokte en verloor bij Zaporizhzhia:

Nu Oekraïne een nieuw tegenoffensief begint in het zuiden van het land, dreigt de bravoure van Zelensky te hoge verwachtingen te wekken. In werkelijkheid zal Oekraïne zijn grondgebied waarschijnlijk niet dit jaar, of zelfs volgend jaar, bevrijden. Toch geeft Zelensky, terwijl de Oekraïense troepen naar de kust van de Zwarte Zee oprukken, een uitdagend antwoord op de bewering van president Vladimir Poetin dat Oekraïne geen echt land is. Oekraïne kan niet alleen overleven, het kan ook een deel van het bezette land terugwinnen.

De beste verdediging is een goede aanval, zoals militaire strategen al eeuwenlang beweren. En als de opmars van Oekraïne naar de kust slaagt, zal dit de economische levensvatbaarheid van het land herstellen door de druk op zijn havenstad Odessa te verlichten. Bovendien zou het de Russische bezetting van de Krim kunnen bedreigen door de landbrug af te snijden die de verbinding vormt met de door Rusland gecontroleerde regio Donbas in het oosten.

De Oekraïense poging om de kerncentrale van Zaporizja in te nemen bestond uit twee rivieroversteken: 1: zeven speedboten met maximaal 60 man die 3 kilometer ten noordoosten van de ZNP aan land gingen, en 2: twee schuiten die enkele kilometers ten zuiden van de ZNP te water werden gelaten en bemand werden door Oekraïense luchtlandingstroepen, schrijft Larry Johnson.

Het Russische Ministerie van Defensie geeft een accurate samenvatting van de actie:

Op de ochtend van 1 september probeerde het regime in Kiev een grote provocatie uit te voeren om de aankomst van de werkgroep van IAEA-deskundigen in de kerncentrale van Zaporozhye te verstoren.

▫️ Om 6.20 uur landden zeven snel bewegende motorboten aan de kust van het Kakhovskoye stuwmeer, drie kilometer ten noordoosten van de kerncentrale van Zaporozhye, met twee sabotagegroepen van in totaal tot 60 personen.

▫️ De sabotagegroepen werden in het afzetgebied ontdekt en geblokkeerd door eenheden van de Russische Nationale Garde die het grondgebied van de kerncentrale van Zaporozhye bewaken.

▫️ Een eenheid van de Russische strijdkrachten en helikopters van de luchtmacht kwamen de troepen van de Russische Garde versterken om een poging om de kerncentrale binnen te dringen te onderdrukken en de Oekraïense saboteurs te vernietigen.

▫️ Om ongeveer 7.00 uur hebben eenheden van de Russische strijdkrachten een andere poging verhinderd tot landing om de kerncentrale in te nemen.

▫️ Op enkele kilometers van de kerncentrale van Zaporozhye, in de buurt van Vodyanoye, werd door de AFU een poging ondernomen om met twee zelfvarende schuiten uit Nikopol tactische luchtlandingstroepen te landen. Als gevolg van beschietingen door de Russische strijdkrachten zijn de twee zelfvarende schuiten met tactische luchtlandingstroepen van de AFU tot zinken gebracht .

▫️ Vanaf 8.00 uur heeft het regime in Kiev de doorgang van de IAEA-deskundigenmissie van gecontroleerd grondgebied naar de kerncentrale van Zaporozhye geblokkeerd.

▫️ De Oekraïense artillerie beschiet het grondgebied van Zaporozhye NPP, de ontmoetingsplaats van de IAEA-missie met Russische specialisten in de buurt van Vasil’evka, alsook de route van hun verplaatsing naar Energodar. Vier granaten ontploften op 400 meter van de 1e eenheid van de kerncentrale van Zaporozhye.

Als Oekraïne dit voor elkaar had gekregen, zou dat een groot zwart oog voor de Russen zijn geweest en zou de kerncentrale weer in Oekraïense handen zijn gekomen. Het zou de eerste serieuze overwinning in deze oorlog voor Oekraïne hebben betekend. Als, als, als. Er is een oud gezegde: “Als mitsen en maren snoep en nootjes waren, zou het elke dag Kerstmis zijn.” Kerstmis is niet gekomen voor Oekraïne. Zij kregen er van langs.

De Oekraïense troepen die uitgekozen waren om deze operatie uit te voeren hadden duidelijk een gevorderde opleiding. Sommige bronnen melden dat de Britten de training hebben gedaan en dat MI-6 de leiding had bij het plannen van de operatie. De rol van de CIA schijnt te zijn geweest steun te verlenen op het gebied van de informatieoorlogsvoering (d.w.z. Ignatius een artikel te laten schrijven). Oekraïense bronnen beweren privé dat iemand de operatie naar de Russen gelekt heeft. Het was een goed uitgewerkte hinderlaag. Dit waren troepen die Oekraïne zich niet kon veroorloven te verliezen. Er is veel tijd en geld in geïnvesteerd om hen voor deze missie op te leiden. Ik schat dat er minstens twee maanden zijn besteed aan de opleiding en de uitrusting van deze twee aanvalselementen.

Dit was niet het geesteskind van de Oekraïners. Dit heeft de vingerafdrukken van de westerse inlichtingendiensten. Daarom waren er ook zoveel westerse verslaggevers aanwezig. Als Oekraïne geslaagd was, zou de operatie de westerse berichtgeving gedomineerd hebben. “De verbluffende overwinning van Oekraïne”. Succes zou Zelensky en Oekraïne meer tijd hebben gegeven.

Maar dit was een mislukking en die zal waarschijnlijk een aantal tamelijk nare bijwerkingen hebben. De Oekraïners hebben wat, zo niet alle, vertrouwen verloren in de bekwaamheid en de beloften van de Britse en de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ik ben er vrij zeker van dat de Oekraïners beloofd was dat dit een snelle overwinning zou worden en dat zij de Russen met de broek op de enkels zouden betrappen.

Bedenk maar eens hoe het er uit zou zien als Oekraïne dit voor elkaar had gekregen. Als de Oekraïense troepen het complex van de ZNP-centrale onder controle zouden hebben, zou het inspectieteam van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) arriveren en verklaard hebben dat Rusland de boel aan het beschieten was. In feite zou het, met de IAEA erbij, krankzinnig geweest zijn als Rusland geprobeerd zou hebben de installatie terug te nemen. Merk op dat het IAEA-team bereid was enkele van zijn leden achter te laten. Het zou mij niet verbazen dat het hoofd van het IAEA-team ingelicht was over de komende operatie en bereid was de hem toebedeelde rol te spelen. Oeps. Rusland heeft die plannen om zeep geholpen, samen met bijna 100 Oekraïense manschappen die bij de operatie betrokken waren.

Een Telegramkanaal geeft een trieste beoordeling van het Oekraïense Kherson tegenoffensief:

De tweede golf van het Oekraïense offensief op Kherson loopt uit op een voorspelbare ramp, 2000 of meer gesneuvelden en tussen de 5 en 6 duizend gewonden. De ziekenhuizen in alle nabijgelegen grote steden zitten vol. Toch klampen de Oekraïners zich vast aan het bruggenhoofd bij Davydov Brod, dat kan wijzen op hun intentie om het voor de derde keer te proberen.

De Russische inlichtingendienst heeft het plan van de Oekraïense spec op op de kerncentrale van Zaporozhye blootgelegd om die te veroveren kort voordat de IAEA-missie zou aankomen. Zo’n 300 Oekraïense elite-soldaten van de speciale strijdkrachten werden in de val gelokt en vernietigd.

Afgezien van het feit dat deze mislukking spanningen tussen Oekraïne en zijn westerse bondgenoten teweegbrengt, zal zij waarschijnlijk ook de onenigheid binnen de Oekraïense leiding doen toenemen. Er zijn berichten dat de Oekraïense militaire leider, generaal Zaluzhny, onenigheid had met president Zelensky over de timing en de omvang van het Oekraïense “offensief”. Dit is niet alleen gezichtsverlies voor Zelensky, het is waarschijnlijk ook een verlies van steun van belangrijke leden van de Oekraïense regering.

De kers op de taart voor Rusland kwam van de VN. In antwoord op een verslaggever die vroeg naar de militaire actie rond de nucleaire installatie, bedankte VN-woordvoerder Stephane Dujarric Rusland:


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Biolabs – Is er meer aan de hand met het Oekraïne/Rusland conflict dan men op het eerste gezicht zou denken?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNog meer beangstigend nieuws over vruchtbaarheid en de mRNA-vaccins, dit keer uit Singapore
Volgend artikelDit is het moment van het grootste gevaar
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Het is de criminelen uit het westen niet gelukt wat ze in gedachten hadden .
  Rusland moet meer doen om dit te verkomen breid de oorlog maar uit en schiet die Ukraine soldaten maar stuk voor stuk kapot zoals ze dat met de Russen hebben gedaan .

  • Nee, als je al iets wil doen moet je je op de leiding richten die veilig verstopt zit. Die Oekrainse soldaten zijn ook maar mensen waarvan er velen ook maar gedwongen zitten te vechten.

   • Typisch.Dat zeiden ze ook van alle moffen in WO2.Hitler hield met een heel groot pistool de hele bevolking onder schot.

    En de Wehrmacht waren onschuldige soldaatjes, die altijd opzettelijk mis schoten.
    Maar in Rusland schoten ze millioenen burgers dood; zie tentoonstelling in 2001 in Hamburg…

    Conformisme is makkelijk, maar heeft een prijs…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in