Europees Parlement / Flickr / (CC BY 2.0 DEED)

De topambtenaar voor buitenlandse zaken van de Europese Unie zei maandag dat na meer dan vijf maanden van Israël’s blokkade van humanitaire hulp en bombardementen op Gaza, de door de VS gesteunde regering de enclave in hongersnood heeft gebracht.

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de E.U. voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, eiste dat westerse regeringen duidelijk de reden zouden aangeven dat ten minste twee van de vijf bestuursgebieden van Gaza nu door het wereldwijde initiatief Integrated Food Security Phase Classification (IPC) zijn geïdentificeerd als gebieden waar “met redelijk bewijs” hongersnood heerst, schrijft Julia Conley.

“In Gaza zijn we niet langer op de rand van hongersnood; we zijn in een staat van hongersnood, die duizenden mensen treft,” zei Borrell in Brussel op een bijeenkomst over humanitaire hulp voor de belegerde enclave. “Dit is onaanvaardbaar. Hongersnood wordt gebruikt als oorlogswapen.”

“Door wie? Laten we durven zeggen door wie. Door degene die verhindert dat humanitaire hulp Gaza binnenkomt,” zei hij, eraan toevoegend dat “Israël hongersnood veroorzaakt.”

De opmerkingen van Borrell betekenen dat de E.U. nu heeft geaccepteerd dat “Israël Gaza uithongert,” zei journalist Owen Jones, met “regelrechte genocidale bedoelingen.”

Het IPC, dat in 2004 werd opgericht door de Verenigde Naties en internationale humanitaire groepen, zei maandag dat sinds de analyse die het in december uitvoerde – en waarin het waarschuwde voor hongersnood in mei als de vijandelijkheden niet zouden worden gestaakt – niet is voldaan aan de voorwaarden om een dergelijke catastrofe te voorkomen.

  De Derde Wereldoorlog is nu onvermijdelijk - hier is waarom hij niet kan worden vermeden

De hongersnood in de noordelijke bestuursgebieden van Gaza wordt nu verwacht tussen half maart en mei, aldus het IPC.

“Volgens het meest waarschijnlijke scenario worden zowel de noordelijke Gazastrook als de gouvernementen van Gaza geclassificeerd in IPC Fase 5 (hongersnood) met redelijk bewijs, met 70% (ongeveer 210.000 mensen) van de bevolking in IPC Fase 5 (catastrofe),” aldus het initiatief.

De groep gebruikt de hongersnoodclassificatie wanneer ten minste één van de drie voorwaarden is waargenomen:

 • Ten minste 20% van de huishoudens heeft een extreem tekort aan voedsel;
 • Ten minste 30% van de kinderen lijdt aan acute ondervoeding; en
 • ten minste twee volwassenen of vier kinderen per 10.000 mensen sterven dagelijks aan honger of aan ziekten die verband houden met ondervoeding.

Minstens 27 kinderen in Gaza zijn de afgelopen weken gestorven aan ondervoeding, volgens lokale autoriteiten, omdat Israël talloze malen burgers heeft aangevallen die humanitaire hulp zochten en leveringen heeft geblokkeerd.

De E.U. zei maandag dat slechts 100 ton hulp per dag Gaza bereikt, vergeleken met 500 ton die dagelijks de enclave binnenkwam vóór de huidige Israëlische bombardementen.

De hele bevolking van 2,2 miljoen mensen wordt nu geconfronteerd met een hoge mate van “acute voedselonzekerheid”, volgens het IPC.

Dr. Hussam Abu Safiya, hoofd van de kinderafdeling van het Kamal Adwan Ziekenhuis in het noorden van Gaza, vertelde aan Medical Aid for Palestinians (MAP) dat de faciliteit dagelijks de gevolgen ziet van het blokkeren van hulp door Israël.

“Te midden van de hongersnood in het noorden zijn er veel gevallen van ouderen en vooral kinderen die symptomen van uitdroging en ondervoeding vertonen,” zei de arts. “Dagelijks worden er 25 tot 30 kinderen in het ziekenhuis opgenomen, waarvan de helft aan uitdroging en ondervoeding lijdt. Eén kind van twee maanden oud is vandaag overleden aan de gevolgen van uitdroging en ondervoeding. Andere kinderen bevinden zich op hetzelfde pad, tenzij er snel iets aan de situatie wordt gedaan.”

  Voorzichtig met Hamas - met reden

Tegelijkertijd, zei hij, lijden de medische werkers zelf “aan fysieke zwakte en extreme uitputting” terwijl ze mensen proberen te behandelen die gewond zijn geraakt door de niet aflatende bombardementen en geweervuur.

“Als medisch team dat het ziekenhuis beheert, zijn we niet in staat geweest om ook maar één maaltijd veilig te stellen,” zei Abu Safiya. “Ons personeel is doodmoe van het 24/7 werken zonder eten.”

Borrell wees op recente opmerkingen van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, waarin Scholz waarschuwde: “We kunnen niet toekijken hoe Palestijnen verhongeren.”

“Deze hongersnood is geen natuurramp. Het is geen ongeluk. Het is geen aardbeving. Het is volledig door de mens veroorzaakt,” zei Borrell. “Kanselier Scholz zegt dat Europeanen niet kunnen toekijken hoe Palestijnen verhongeren, terwijl er aan de andere kant van de grens maandenlang voedsel in voorraden ligt, en aan de andere kant van de weg mensen sterven van de honger.”

Rose Caldwell, CEO van kinderrechtengroep Plan International, voegde eraan toe dat de “volledig door mensen veroorzaakte catastrofe een bron van schaamte zou moeten zijn voor de internationale gemeenschap.”

“Na maanden van onvoorstelbare trauma’s en willekeurige bombardementen, worden de kinderen van Gaza nu geconfronteerd met de verschrikking van honger en de dreiging van een dreigende hongersnood,” zei Caldwell. “Er zijn geen excuses: het verhinderen van toegang voor humanitaire hulp is een duidelijke schending van het internationaal humanitair recht. Het uithongeren van burgers als oorlogsmethode is illegaal en immoreel.”

Het IPC heeft slechts twee andere humanitaire crises als hongersnood geclassificeerd: een in Somalië, waarbij 490.000 mensen omkwamen in 2011, en een in Zuid-Soedan, waarbij 80.000 mensen omkwamen in 2017.

  Iraanse droneaanval ontkracht een aantal mythes en zet de Israëlisch-Amerikaanse betrekkingen onder druk

Ten minste 31.726 Palestijnen zijn gedood door de Israël Defense Forces sinds het begin van de bombardementen.

“Voor de oorlog was Gaza de grootste openluchtgevangenis”, zei Borrell. “Vandaag is het het grootste openluchtkerkhof.”

Melanie Ward, CEO van MAP, merkte op dat de organisatie in januari waarschuwde dat haar artsen bewijzen zagen van ernstige ondervoeding bij kinderen.

“Wereldleiders hebben aan de randjes geklungeld in plaats van beslissende actie te ondernemen om de oorzaak van deze hongersnood aan te pakken,” zei Ward. “Nu moeten de wereldleiders erop aandringen dat Israël onmiddellijk alle grensovergangen naar Gaza opent, in het bijzonder de grensovergangen Karni en Erez, en veilige en onbelemmerde toegang verleent aan hulpverleners.”

“Kinderen in Gaza worden uitgehongerd in het snelste tempo dat de wereld ooit heeft gekend,” voegde ze eraan toe, “en hun overleving hangt af van het onmiddellijk binnenkomen van meer voedsel, brandstof en water in Gaza, evenals van een blijvend staakt-het-vuren.”


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Israël heeft het moeilijk en lijdt verliezen, zowel te land als ter zeeVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelGo Woke, Go Crazy! Nieuwe studies tonen aan dat Social Justice Warriors depressiever, angstiger en ongelukkiger zijn en bevestigen meerdere studies dat liberalen lijden aan geestesziekten
Volgend artikelWaarom onthult het Westen plotseling zijn aanwezigheid van troepen in Oekraïne?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

  • Elke dag win ik de oorlog tegen de joden en Amerika.!
   Ik “BOYCOT” hun producten en diensten.!
   “BOYCOTTEN” mijn wapen….!!!!

 1. Het zal en Mag… NOOIT VERGETEN WORDEN… Vervloekt zijn zei die dit geschapen hebben…. Israël, VS, UK, EU..én enkele Arabische landen..

  • hear hear, letterlijk, binnenkort gaan ze nog meer offeren aan hun Moloch/Satan.

   wellicht half 2025-2026 het einde van IS RA EL

   lets pray for the good, not the Evil Moloch/Satan/Vrijmetselaars/KMjews

 2. De pedofielen en kindermoordenaars zijn niet in staat om uit hun door Epstein (Mossad ?) gechanteerde ketens los te komen.
  De laffe poging nu is om de Ai de schuld te geven van de op paradise island gemaakte (echte) beelden.

 3. joodse cultuur is “HAAT”..!!
  joodse politiek is “MEDELIJDEN BELEID”..!!
  joden zijn blij met de holocaust, helpt hen lekker aan de slachtoffer rol……..!!!!!!!
  Ze doen dit al van voor dat jezus was geboren.!

 4. En wat doet Borrell eraan? Schopt hij de yankees en joden nu uit Europa? Natuurlijk niet. Alles loopt volgens het grote plan.
  Oekriland moest het nieuwe land voor de joden eorden, de oeroude stek. En dat ging ( gelukkig ) niet door. Dus dan plan B. En dat met alle verschrikkelijke middelen die de schoften maar bedenken kunnen. Boycotten hun producten!

 5. Door onderwijs en media gehersenspoeld heb ik jarenlang mededogen gehad met het joodse volk en haar holocaust. Zou dit allemaal echt zo indrukwekkend zijn geweest, dan zou het joodse volk nooit kunnen hebben laten plaatsvinden wat nu gebeurt en gebeurd is, van jarenlange openlucht gevangenis tot nu openlucht begraafplaats. de interviews vol haat vond ik al moeilijk te verteren.

  *het verhinderen van toegang voor humanitaire hulp is een duidelijke schending van het internationaal humanitair recht. Het uithongeren van burgers als oorlogsmethode is illegaal en immoreel.*

  Kom mij niet meer aan met herdenkingsfeesten, kom mij niet meer aan met een paar minuten stilte, want ik zal ze schreeuwend doorbreken als aanklacht voor ieder kind dat nu door hen is gestorven.

  Waarom trouwens nog herdenken, ze behoren volgens eigen zeggen tot een van de gelukkigste landen midden in deze moordenaarshel…..

  • AnneJelena maart 21, 2024 Bij 11:05

   Kom mij niet meer aan met herdenkingsfeesten, kom mij niet meer aan met een paar minuten stilte, want ik zal ze schreeuwend doorbreken als aanklacht voor ieder kind dat nu door hen is gestorven.

   Zulke ware woorden.
   Hier sluit ik me volledig bij aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in