USS Russell (DDG 59) conducts live-fire training © Official U.S. Navy Page (CC BY 2.0)

NAVO-chef Jens Stoltenberg waarschuwt zijn medelidstaten dat ze te maken hebben met een existentiële dreiging van Rusland en China, Rusland en China bedreigen de democratie en levensstijl van de NAVO-landen, beweert Stoltenberg, meldt RT.

Tijdens het “Wereld Economisch Forum” van dit jaar waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin dat de de wereldsituatie begint te lijken op die van voor de Tweede Wereldoorlog en de wereld een moeilijk globaal conflict tegemoet kan zien.

Hij vergeleek ook de globale internetgiganten, zoals Facebook, Google en Twitter, met staten. En hun censuur van bepaalde stemmen op het internet de spanningen opdrijven.

Bovendien worden hele continenten en culturen bedreigd door demografische veranderingen en door het vernietigen van “traditionele waarden”, zei hij.

Hij roept daarom de hele wereld op om te proberen deze spanningen te verminderen, anders kan onze hele beschaving worden weggevaagd.

“Ik wil erop wijzen dat de situatie zich onvoorspelbaar en oncontroleerbaar kan ontwikkelen als we niets doen om het te voorkomen. Het risico bestaat dat we te maken krijgen met een echte ineenstorting van de mondiale ontwikkeling. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een conflict waarin ‘iedereen tegen iedereen opstaat’ en waar men zowel interne als externe vijanden zoekt”, vervolgde Poetin.

Tegelijkertijd dringt NAVO-chef Jens Stoltenberg er nu bij zijn medialidstaten op aan zich meer militair te bewapenen.

Tijdens een vergadering op woensdag vertelde hij zijn bondgenoten dat ze “de defensie-uitgaven moeten blijven verhogen, moeten blijven investeren in moderne capaciteiten en ervoor moeten zorgen dat ons leger klaar blijft voor uitdagingen zoals de agressie van Rusland, terrorisme en de risico’s die de groei van China met zich meebrengt”.

Hij benadrukte ook dat “onze democratieën, onze waarden en de wereldorde van regels op de proef worden gesteld”.

RT wijst erop dat Stoltenberg niet vermeldt dat vijf NAVO-leden – Albanië, Hongarije, Montenegro, Macedonië en Turkije – volgens het door de VS gefinancierde Freedom House niet tot de democratieën worden gerekend.

Wit-Rusland: NAVO-strijdkrachten verzamelen zich aan de grens

Hongarije: De EU heeft al een nederlaag geleden, ongeacht de uitkomst op het slagveld

7 REACTIES

  1. er is maar 1 agressor en dat is NATO zelf. Telkens het demoniseren van Rusland en China, zwart maken alsof het untermenschen zijn. Nato staat aan de grens met Rusland, niet andersom.

  2. De NAVO is een bijzonder gevaarlijke organisatie, die een boeman moeten hebben (in dit geval Rusland) om hun bestaansrecht te legitimeren en zodat de militaire complex geld blijft verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here