De NAVO-landen moeten hun wapenproductie verhogen om Oekraïne te blijven steunen in de oorlog tegen Rusland. Dat is de boodschap van de leider van het militaire bondgenootschap, Jens Stoltenberg. Tegelijkertijd zullen de Europeanen de rekening van de oorlog moeten betalen, bericht Samnytt.se.

“De winter komt eraan en dat zal voor ons allemaal moeilijk zijn,” zegt hij.

In een interview met Reuters geeft de secretaris-generaal van de NAVO commentaar op de oorlog in Oekraïne en het Russische besluit tot gedeeltelijke mobilisatie. In het bijzonder reageert hij op de waarschuwing van president Poetin aan het Westen dat Rusland “alle middelen zal gebruiken die ons ter beschikking staan”, dat wil zeggen kernwapens, als de “territoriale integriteit van Rusland wordt bedreigd.”

“Dit is gevaarlijke en onverantwoordelijke nucleaire retoriek. Het is niet nieuw. Hij heeft het al vaker gedaan. Hij weet heel goed dat een kernoorlog nooit mag worden uitgevochten en niet kan worden gewonnen,” aldus Stoltenberg, die waarschuwt:

“Het zou ongekende gevolgen hebben voor Rusland. Daarom heeft de NAVO haar militaire aanwezigheid vergroot, met name in het oostelijke deel van het bondgenootschap, om elke ruimte voor misrekening of verkeerde interpretatie in Moskou weg te nemen.”

Verhoogde wapenproductie

De Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten hebben voor bijna 400 miljard dollar aan wapens naar Oekraïne gestuurd. Het doel is de oorlog tegen Rusland en de separatisten die de onafhankelijkheid van Oekraïne hebben uitgeroepen te steunen.

Door de wapenleveranties zijn de wapen- en munitievoorraden van het militaire bondgenootschap aanzienlijk geslonken, aldus Stoltenberg. Daarom wil hij de productie opschroeven en zal de NAVO binnenkort vergaderen om de kwestie te bespreken.

  Duitsland heeft de "rode lijn overschreden" - Rusland

“We voeren intensieve gesprekken met de wapenindustrie,” zegt hij.

“We zullen bespreken hoe we de productie kunnen verhogen, zoals tijdens de coronapandemie, toen de wereld de productie van nieuwe vaccins opschroefde. Dit zijn wapens die wij al vele, vele jaren produceren.”

Tegelijkertijd benadrukt Jens Stoltenberg dat de NAVO-landen hun militaire toewijzingen aanzienlijk moeten verhogen. Verschillende lidstaten, waaronder Duitsland, Italië, Canada en Spanje, zitten al geruime tijd ver onder de twee procent van het BBP aan militaire uitgaven die de NAVO heeft afgesproken.

“We moeten de doelstelling om twee procent van het BBP uit te geven zien als een bodem in plaats van een plafond,” aldus de secretaris-generaal.

Wijst op China als bedreiging

Volgens Jens Stoltenberg is er een heel eenvoudige en snelle oplossing voor de oorlog in Oekraïne.

“President Poetin kan deze oorlog beëindigen door zijn troepen terug te trekken en te stoppen met het binnenvallen van een ander land,” zegt hij.

De NAVO-leider vermijdt echter commentaar te geven op de vraag of de terugtrekking ook geldt voor het schiereiland de Krim, en welke toekomstige status hij ziet voor de twee afgescheiden republieken Donetsk en Luhansk.

Tegelijkertijd ziet hij een nieuwe en groeiende bedreiging voor de NAVO aan de horizon: China. Hij wijst erop dat China gezamenlijke oefeningen en patrouilles houdt met Rusland in de Stille Oceaan.

“China heeft de inval in Oekraïne niet veroordeeld, en wat we de afgelopen jaren hebben gezien is een nauwere samenwerking tussen Rusland en China,” aldus Stoltenberg.

“Dit versterkt het belang dat de NAVO-bondgenoten eensgezind moeten zijn en erkennen dat China een van de veiligheidsuitdagingen is waarmee wij vandaag en in de toekomst worden geconfronteerd.”

Europa moet de prijs betalen

  Duits ziekenhuis weigert Russen te behandelen

Stoltenberg benadrukt herhaaldelijk dat de NAVO een “verdedigingsalliantie” is die “geen confrontatie met Rusland zoekt.”

“Maar natuurlijk steunen wij Oekraïne, zodat zij zich kunnen verdedigen. Het is een morele plicht die we hebben,” zegt hij.

En dat de oorlog ernstige economische gevolgen zal hebben voor Europa moeten de Europeanen accepteren, aldus de NAVO-leider. Hij zegt dat het alternatief, Oekraïne niet steunen, veel erger is. Want als Rusland wint, vreest hij dat Poetin meer landen zal binnenvallen.

“De Europeanen zullen de prijs van de oorlog betalen. Wij betalen de prijs. Wij maken geen deel uit van de oorlog, maar de oorlog heeft gevolgen voor ons allemaal met stijgende gasprijzen, voedselprijzen en inflatie.”

“De winter komt eraan en dat zal voor ons allemaal moeilijk zijn. Maar de oplossing is niet om een stap terug te doen en Oekraïne niet langer te steunen, maar om een stap vooruit te doen en de steun voor Oekraïne nog verder op te voeren. Dat is de enige pijnlijke weg naar een vredesoplossing in Oekraïne,” aldus Stoltenberg.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Onthulling van de MethodeVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOfficiële vertaling van de toespraak van president Poetin
Volgend artikelVS: Geen hulp met gas en olie voor Europa
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

27 REACTIES

 1. Wat een gezeik, wij zullen het allemaal voelen, hoe kan iemand die 10/15/20 duizend euro per maand verdiend daar last van hebben, 1000 euro minder op de bank zetten, wat een gelul, hoe durven ze het zeggen, de oorlog betalen, dat diegene het betalen die de grote verdieners zijn, en de aanstokers, niet de werkman met zijn 1500 euro, of de gepensioneerde met zijn 1300 euro.

 2. De nato zal alles doen om neo nazi’s te steunen, zelf als dit betekent dat de bevolking er voor moet sterven, al het wereld culturele erfgoed verloren gaat, het nazisme gaat voor alles.
  Hitler, goebbels, himmler zullen trots zijn op hun opvolgers. Hitlers oorlog: miljoenen doden, stoltenbergs oorlog: miljarden doden.

 3. Er is nog een tweede manier om de situatie in Ukraine op te lossen; NAVO landen stoppen de wapen- en geldleveranties, Europa geeft de VS de middelvinger en gaat op een beleefde, realistische manier met Rusland onderhandelen om normale betrekkingen aan te knopen, met een neutrale bufferzone tussen hen in.
  Vele maken logischer, goedkoper en effectiever.

 4. Dit is de vooraankondiging wat Stoltemberg betreft van industriële mobilisatie. Oorlogsindustrie krijgt daarbij voorrang op energie en grondstoffen hetgeen de inflatie verder op zal drijven voor de door WEF geplande Great Reset

 5. De Amerikanen investeren in een oorlog als zij nog meer terug krijgen; meer verkocht van wapens en EU als slaaf te hebben. Russia is geen land het is een continent KUN JE NOOIT ISOLEREN. Het probleem zijn zelf de Amerikanen, de NAVO en de dictators van de EU die gemanipuleerd zijn door Amerika en ondersteund om gekozen te worden door de globalisten.

 6. Groot gelul van Stoltenberg. Rusland gaat geen ander land binnen vallen simpelweg omdat ze dan alleen een reeds vernietigde economie zullen aantreffen en ik denk dat Putin daar geen behoefte aan heeft

  • Daar ben ik het mee eens. Ik denk niet dat we iets te duchten hebben van Poetin, maar juist van wel van de oorlogshitsers in eigen land en de EU.

 7. Jens Stoltenberg:“President Poetin kan deze oorlog beëindigen door zijn troepen terug te trekken en te stoppen met het binnenvallen van een ander land,”
  Eelke: De NATO kan deze oorlog beëindigen door zich aan de verdragen en afspraken te houden.

 8. Poetin gaat binnenkort een flink poepie laten ruiken.
  Ik herinner zijn woorden: ‘ You aint seen nothing yet………’.
  En dan gaat het los. Het geduld van de beer begint op te raken. Tijd voor het echte werk.

 9. Hoe kun je vrede bereiken, door nóg meer wapens te sturen?
  Deze Stoltenberg is een gevaarlijke gek.
  De tragiek van het menselijk bestaan: we worden ge- (mis) leid door gevaarlijke gekken.
  Gelukkig is het allemaal niets meer dan een monsterlijke horror-show.
  Ze ziel is altijd vrij.
  Mediteer meer.
  En wees vrij.
  🙏

 10. Ik ben geen Europeaan, ik ben een Nederlander en zal dat altijd blijven.
  Ik heb nooit voor een NATO gestemd want de NATO is een moord machine en gezien ik een pacifist ben wijs ik al het geweld af.

  ALL WARS ARE BANKERS WARS !

 11. Waarom zou Rusland het westen aan vallen. ZE hebben net een groot aantal jaren gewerkt aan een gas pijpleiding en die zouden ze dan nu weer vernietigen, De logica van Stoltenberg is gewoon absurd en ophitsend.

 12. Die Stoltemberg is compleet van de pot gerukt.
  Die gast ziet niet eens wat een gevaarlijk spelletje hij speelt.
  En voor wat?.. een stelletje corrupte nazi gekken. die absoluut niet Europa compatibel zijn.
  Trouwens geen enkel land doet er wijs aan bij dit stel idioten te horen met hun dictatoriale wetgeving.
  NEXIT zou voor Nederland een zegen zijn. Gasbel, Hoogovens, Aldel, ASML, voedselindustrie, kennis export, etc.

 13. Nee duitse Nazi Stoltenberg (hij is duitser uit adelijke lijn) Enige oplossing is verwijderen van het Navo kanker en WEF tumor. En dan verstandige mensen naar onderhandelingtafel sturen die gewoon simpel kunnen uitleggen dat “wij” burgers niet achter die oorloghitsers staan en handel weer openen en alle assets van deze foute figuren onteigenen. En geopolitieke gebieden wel omarmen als bufferzones. Ik heb geen zin om in fall out te zitten of nukes te koppen voor paar klote elite met hun schapen aanhang.

 14. Als het allemaal zo eerlijk is waarmee de EU, de NAVO en USA bezig zijn waarom is er dan geen openheid van zaken?
  De bevolking krijgt de waarheid niet te horen, alleen heel veel onzin met een beschuldigende vinger naar president Poetin.
  President Poetin is de boeman van werkelijk alles en zelf de onschuld spelen. Gelukkig zijn er mensen die dit doorzien. Mensen die lef hebben om de werkelijkheid te benoemen.
  Wat Eelke Piers schrijft: hou u aan de afspraken en contacten. Dat zou veel mensenlevens sparen.
  Censuur nodig dat betekent veel verbergen en vooral uw eigen ware gezicht bedekken.
  De haat overheerst, de haat maakt blind en de haat zal uwzelf vernietigen. Een land als Rusland is te hoog gegrepen, die macht is niet aanwezig in eigen huis. Daarbij worden de mensenrechten van de bevolking van Oost-Oekraine totaal niet nagekomen. Europa is verloren maar met dank aan de EU, de NAVO en USA. Zo zal het in bloed worden geschreven.

 15. NAVO plus VS en de EU met de woorden Oekraine is van ons.
  En straks wit Rusland ook . Dit kan Alleen maar uit draaien op ww3
  Stoppen kan nog maar IQ is in deze het probleem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in