De arrogantie van de macht is vooral onheilspellend en verachtelijk wanneer een regeringsleider grote aantallen levens riskeert om een provocerende zet te doen op het geopolitieke schaakbord van de wereld. Het plan van Nancy Pelosi om Taiwan te bezoeken behoort tot die categorie. Dankzij haar zijn de kansen op een militaire confrontatie tussen China en de Verenigde Staten omhooggeschoten, schrijft Norman Solomon.

De spanningen tussen Peking en Washington, die al lang ontvlambaar waren over Taiwan, staan nu bijna in lichterlaaie, vanwege Pelosi’s wens om als eerste Huis-voorzitter in 25 jaar Taiwan te bezoeken. Ondanks de alarmbellen die haar reisplannen hebben doen rinkelen, heeft president Biden bedeesd gereageerd – zelfs terwijl een groot deel van het establishment de reis geannuleerd wil zien.

“Wel, ik denk dat het leger het op dit ogenblik geen goed idee vindt,” zei Biden op 20 juli over de geplande reis. “Maar ik weet niet wat de status ervan is.”

Biden had zijn presidentiële voet bij stuk kunnen houden en Pelosi’s Taiwan reis kunnen uitsluiten, maar hij deed het niet. Maar naarmate de dagen verstreken, druppelde het nieuws naar buiten dat er in de hogere regionen van zijn administratie veel verzet tegen de reis was.

“Nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan en andere hoge ambtenaren van de Nationale Veiligheidsraad zijn tegen de reis vanwege het risico van escalatie van de spanning in de Straat van Taiwan,” meldde de Financial Times. En overzee heeft “de controverse over de reis bezorgdheid gewekt bij de bondgenoten van Washington, die vrezen dat de reis een crisis tussen de VS en China zou kunnen ontketenen.”

Om te onderstrepen dat de opperbevelhebber van de VS allesbehalve een onschuldige toeschouwer is wat Pelosi’s reis betreft, hebben functionarissen bekendgemaakt dat het Pentagon van plan is gevechtsvliegtuigen als escorte ter beschikking te stellen als zij het bezoek aan Taiwan doorzet. De onwil van Biden om zo’n bezoek duidelijk af te blazen, weerspiegelt de verraderlijke stijl van zijn eigen confronterende benadering van China.

  Pepe Escobar: Neocons willen oorlog met China

Meer dan een jaar geleden – onder de toepasselijke kop “Biden’s Taiwan beleid is waarlijk, diep roekeloos” van de New York Times – wees Peter Beinart erop dat Biden vanaf het begin van zijn presidentschap “aan het afbrokkelen” was van het aloude “één China”-beleid van de VS: “Biden werd de eerste Amerikaanse president sinds 1978 die de gezant van Taiwan bij zijn inauguratie ontving. In april kondigde zijn regering aan dat zij decennia oude beperkingen op officiële Amerikaanse contacten met de Taiwanese regering zou versoepelen. Dit beleid verhoogt de kans op een catastrofale oorlog. Hoe meer de Verenigde Staten en Taiwan de deur naar hereniging formeel sluiten, des te waarschijnlijker is het dat Peking de hereniging met geweld nastreeft.”

Beinart voegde daaraan toe: “Wat van cruciaal belang is, is dat het Taiwanese volk zijn individuele vrijheid behoudt en dat de planeet geen derde wereldoorlog te verduren krijgt. De beste manier voor de Verenigde Staten om die doelen na te streven is door de militaire steun van Amerika aan Taiwan te handhaven en tegelijkertijd het “één China”-kader te handhaven dat al meer dan vier decennia heeft geholpen de vrede te bewaren op een van de gevaarlijkste plaatsen op aarde.”

Nu komt de stap van Pelosi in de richting van een bezoek aan Taiwan neer op een verdere opzettelijke uitholling van het “één China”-beleid. De slappe reactie van Biden op die stap was een subtielere vorm van op de spits drijven.

Veel vooraanstaande commentatoren, die zeer kritisch tegenover China staan, erkennen de gevaarlijke tendens. “De regering-Biden blijft vastbesloten om agressiever tegenover China te staan dan zijn voorganger,” schreef de conservatieve historicus Niall Ferguson op vrijdag. Hij voegde eraan toe: “Vermoedelijk blijft de berekening in het Witte Huis, net als bij de verkiezingen van 2020, dat hard zijn tegen China stemmen oplevert – of, om het anders te zeggen, dat alles doen wat de Republikeinen kunnen afschilderen als “zwak tegen China” een stemmenverliezer is. Maar het is moeilijk te geloven dat deze berekening zou opgaan als het resultaat een nieuwe internationale crisis zou zijn, met alle mogelijke economische gevolgen van dien.”

Intussen vatte de Wall Street Journal het huidige hachelijke moment samen met een kop die verklaarde dat Pelosi’s bezoek “waarschijnlijk de voorzichtige toenadering tussen de VS en China zou doen zinken.”

Maar de gevolgen – die lang niet alleen economisch en diplomatiek zijn – zouden voor de hele mensheid existentieel kunnen zijn. China heeft enkele honderden kernwapens klaar voor gebruik, terwijl de Verenigde Staten er enkele duizenden hebben. De mogelijkheid van een militair conflict en escalatie is maar al te reëel.

  Hoe Amerika zichzelf en de oude wereldorde vernietigt

“Wij blijven beweren dat ons één-China-beleid niet veranderd is, maar een bezoek van Pelosi zou duidelijk een precedent scheppen en kan niet opgevat worden als in overeenstemming met “onofficiële betrekkingen”,” zei Susan Thornton, een voormalig waarnemend assistent-secretaris voor Oost-Azië en Pacifische Zaken op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Thornton voegde daaraan toe: “Als zij gaat, gaat het vooruitzicht van een crisis ver omhoog, omdat China zal moeten reageren.”

Vorige week schreven een paar mainstream beleidsanalisten van elite denktanks – het German Marshall Fund en het American Enterprise Institute – in de New York Times: “Eén enkel vonkje zou deze brandbare situatie kunnen doen ontbranden tot een crisis die escaleert tot een militair conflict. Het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan zou daarvoor kunnen zorgen.”

Maar juli eindigde met sterke aanwijzingen dat Biden groen licht heeft gegeven en Pelosi nog steeds van plan is door te gaan met een op handen zijnd bezoek aan Taiwan. Dit is het soort leiderschap dat ons allemaal de dood in kan jagen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

CHINA CONFLICT DOSSIER

Wereldoorlog 3: De weg wordt geëffend voor een gelijktijdige oorlog van de Verenigde Staten tegen China en RuslandVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelExclusief: Vrouw voelt zich “als wandelende dode” na letsel door COVID-19 vaccin
Volgend artikelTerwijl MSM een illusoir narratief over Oekraïne pushen, erkent VS legerleiding nu dat de oorlog verloren is
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

34 REACTIES

 1. Heel de wereld in handen van een paar achterlijke mongolen, hoe heeft het zover kunnen komen? Psychisch gestoord volk, opsluiten en de sleutel weggooien, weg ermee.

 2. China en Rusland werken samen. Die laten zich niet provoceren, maar bereiden zich geduldig voor en wachten het juiste moment af. Het juiste moment voor hen, niet voor de VS wel te verstaan. De VS zien hun einde naderen, maar proberen het einde uit te stellen door er alles aan te doen om een WWIII te versnellen en om zoveel mogelijk onrust en (gezondheidsschade) te veroorzaken in de Wereld. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van iets dat stervend is.

 3. Vliegdekschepen en helikopters van de PLA bij Taiwan: China is klaar om Pelosi te “verwelkomen”

  https://t.me/RVvoenkor/21742

  Twee vliegdekschepen van het Volksbevrijdingsleger van China, Liaoning en Shandong, gingen de zee op in de aanloop naar een mogelijk bezoek aan Taiwan door de voorzitter van het lagerhuis van het Amerikaanse congres, Nancy Pelosi.

  Dit is geschreven door een van de grootste publicaties in Taiwan, Zhongguo Shibao. Ooggetuigen melden dat PLA-helikopters over de kust van de Zuid-Chinese Zee vliegen.

  Peking begon ook militaire oefeningen in de provincie Fujian in de buurt van Taiwan. Het uitvoeren van civiele vluchten vanuit het gebied waar de manoeuvres plaatsvinden is opgeschort.

  Bron: https://rusvesna.su/news/1659423861

 4. Kom maar laar dat domme wijf maar gaan daar .
  En ik hoop dat China echt de ballen heeft om dat wijf de lucht uit te halen .
  Laat maar komen die oorlog , dan is dat het einde van USA en misschien van dat clubje Brussel .
  Dus kom maar , laat het gebeuren .
  De Boerenchips en de ranja staat klaar .

 5. Laat China dat oude dementerende vrouwtje Pelosi gewoon haar gang gaan. Als ’tante’ een uitje wil doen laat haar gaan.
  Als ze haar haar tripje te veel waarde toekennen maakt China zich alleen nog maar belachelijker. Als ze om zo’n oud kadaver in haar eindtijd
  een zware oorlog beginnen.
  Wat zijn mannen toch ook verschrikkelijk. Altijd wat met die haantjes. Willen altijd de sporen in een ander zetten.
  Voortaan meteen alle mannetjes maar bij hun geboorte verzuipen. Dat scheelt een berg gedoe later.

  • @ Shawnelle augustus 2, 2022 at 12:37,
   Uit jouw reactie is duidelijk op te maken, dat je de achtergrond informatie niet kent wat er op het spel staat. Je geeft enkel een interpretatie van uit je eigen zienswijze.

  • Voor feministen als jij is in deze eeuw geen plaats meer. Dat is een gedrocht uit de vorige eeuw en een gepasseerd station. Al die ‘vrouwen’ aan de top is geen verbetering gebleken.

 6. alleen bij het zien van die kutkop jaagt ze me al de stuipen op het lijf. Amerika is een papieren tijger. ze hebben nog nooit een oorlog gewonnen. overalrotzooi schoppen en mensen in het verderf achterlaten.

 7. Weer een onverwachte wending in het politieke conflict dat geschapen is door de Amerikaanse Democratische psychopaten die blijkbaar Pelosi op reis sturen om zo een conflict te schapen, je kunt rustig stellen dat dit een provocatie van een buitencategorie is n.m.m.

  Duitse minister van Buitenlandse Zaken: Berlijn zal Taiwan helpen in geval van “Chinese agressie”

  De voorzitter van de Federatieraadscommissie voor informatiebeleid, Alexei Pushkov, waardeerde de verklaring van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Berbock dat Berlijn “Taiwan zal helpen in geval van agressie vanuit China”.

  “De leiders van Duitsland leven in de illusie dat ze in conflict kunnen komen met de twee leidende machten van de wereld, geld weggooien en naar verre landen, en de staat Duitsland zelf zal daar helemaal geen last van hebben.

  Maar het lijdt al en zal nog meer lijden: ideologische luchtspiegelingen en “gevechten voor democratie” zijn duur”, benadrukte Pushkov in Telegram.

  Bron: https://rusvesna.su/news/1659438420

  • Adriaan als ik jou was zou ik een ander glazen bol kopen al jou getypte woorden komen voor geen meter uit .
   Koop een een glazen bol Made in China .
   Ik volg je al een tijdje hier je spreekt als een profeet maar een ouwe boer geloof ik eerder

 8. Als er oorlog uitbreekt tussen de USA en China komen er natuurlijk EU sancties tegen China. Dan kunnen we niets meer bestellen bij Aliexpress en Amazon. Effe nog snel wat bestellingen doen.

 9. ze lokken het duidelijk uit, ook weer bij Kosovo dacht ik, ze willen gewoon WW3, ze zitten bijna overal op deze aardkloot poppetjes neer te zetten, te bezetten, toe te eigenen, te onderdrukken van and so on.
  United Nazi’s UN

 10. Li Keqiang Meets with Executive Chairman of the World Economic Forum Klaus Schwab
  2022-07-20
  https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/zxxx_662805/202207/t20220720_10725154.html

  Klaus Schwab said that the WEF has maintained a good partnership with China over the past 40 years. In today’s world facing multiple crises and challenges, the WEF is willing to deepen cooperation with China, promote global dialogue, give full play to the role of the business community, strengthen international and regional exchanges and cooperation, and play an active role in addressing climate change, promoting industrial transformation and social equity.

  • Zelf vertrouw ik geen enkele politici meer, ook de o zo populaire ex Pres Trump, Poetin, Xi Jinpin volgens mij allemaal een pot nat, ze willen gewoon hun volkeren controleren, gezien de afgelopen Convid maatregelen in Sjanghai geloof ik dat het een voorbode is wat universeel komen gaat, als het niet zó is dan vreet ik mijn pet op.

 11. Vliegtuig van VS-parlementsvoorzitter Nancy Pelosi lijkt koers te zetten naar Taiwan: wat kunnen de gevolgen zijn?

  Jos De Greef laatste Update 15:19

  Een vliegtuig met aan boord wellicht Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zet momenteel koers richting Taiwan. China is woedend en beschouwt het bezoek als “inmenging in binnenlandse aangelegenheden”. Inzet van dat touwtrekken is uiteraard de status van Taiwan of de “Republiek China” zoals dat land officieel heet.

  Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/02/vs-parlementsvoorzitter-nancy-pelosi-in-taiwan-waarom-is-dat-ee/

 12. Bla Bla Bla het laat zien dan China met hun gebulder niet eens in staat zijn om haar tegen te houden , Ze de ouwe heks is al geland .
  En wat doet China ? juist een hoop noise maar doet niks
  China ? ze zijn hun geloof waardigheid kwijt .
  Made in China

 13. Zet een paar goede snipers op 1500 meter van doel.
  Altijd raak, en chinezen vallen niet zo op tussen chinezen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in