Machtselite komt bijeen om globale herstart te plannen – geeft aanleiding tot bezorgdheid

10

The Great Reset staat op de agenda wanneer prominente machthebbers van over de hele wereld deze week bijeenkomen op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

Het doel is om de Coronacrisis te gebruiken om het kapitalisme te “verbeteren”, maar het gaat ook over van alles, van LGBTQ-kwesties tot voorstellen voor meer globaal bestuur.

Het Wereld Economisch Forum (WEF) is een plaats waar een aantal van de machtigste besluitvormers in de samenleving, met name uit de politiek, de economie en het bedrijfsleven, al een aantal jaren bijeenkomen om actuele vraagstukken te bespreken.

Dit jaar heeft het WEF meer ogen getrokken dan gewoonlijk. De reden is het initiatief “The Great Reset” (“De Grote Herstart”) dat werd gelanceerd door middel van een boek van de oprichter van het forum, de econoom Klaus Schwab.

Het boek wordt beschreven als een gids om te begrijpen waarom het Coronavirus zulke ingrijpende gevolgen heeft gehad voor sociale en economische systemen en wat er nodig is om een meer “inclusieve, veerkrachtige en duurzame wereld in de toekomst” op te bouwen. Er worden ook voorstellen gedaan voor meer supranationalisme op bepaalde gebieden en voor een zogenaamd “global governance” (globaal bestuur). Daarnaast zijn er doelstellingen op verschillende maatschappelijke terreinen en komen onder meer LGBTQ-inclusie, “gendergelijkheid” en “digitale identiteit” aan bod.

Het idee om de crisis te gebruiken om te proberen het markteconomiesysteem te verbeteren, heeft de steun gekregen van zowel de Amerikaanse president Joe Biden als onze premier Mark Rutte.

Maar het project stuit ook op hevige kritiek. De kritiek is vooral gebaseerd op het feit dat een machtselite samenkomt en richtlijnen opstelt met potentieel grote gevolgen voor de wereld, zonder directe transparantie voor de media en de burgers.

  4 Horrorverhalen die bedoeld zijn om u (letterlijk) van uw eten af te houden

The Great Reset wordt zowel door rechts als links aangevallen. De Amerikaanse conservatieve debater Ben Shapiro verwerpt samenzweringstheorieën dat machthebbers samenkomen “in rokerige kamers om plannen te maken om de wereld over te nemen”.

Aan de andere kant is het logisch dat politici de crisis gebruiken om de agenda na te streven die ze al hebben, zegt hij.

“Het gaat erom de Covid te gebruiken om de staatsmacht te versterken en het debat over het kapitalisme te laten gaan over wat zij willen”, zegt hij in zijn webcast talkshow.

Globaliseringscriticus en linkse debater Naomi Klein schrijft in een artikel in The Intercept dat je niet naar samenzweringstheoretici hoeft te luisteren om genoeg problematische elementen te vinden.

“Allerlei gevaarlijke ideeën zitten erin”, schrijft ze, waarbij ze als voorbeeld noemt dat massasurveillance en instrumenten om mensen te volgen worden genormaliseerd en dat individuen volgens haar het risico lopen op bepaalde gebieden te veel macht te krijgen. Ze noemt onder meer Bill Gates en de invloed op het globale gezondheidsbeleid.

“Wat Schwab en het WEF doen met de Grote Reset is zowel subtiel als verraderlijk. Schwab heeft natuurlijk volkomen gelijk als hij zegt dat de pandemie vele dodelijke structurele tekortkomingen van het gewone kapitalisme aan het licht heeft gebracht, net als de steeds erger wordende klimaatcrisis en het opzuigen van de rijkdom van de planeet naar de klasse van Davos, zelfs te midden van een globale pandemie. Maar net als de eerdere grote thema’s van het WEF is de Great Reset geen serieuze poging om de crises die erin worden beschreven daadwerkelijk op te lossen. Integendeel, het is een poging om de plausibele indruk te wekken dat de grote winnaars in dit systeem op het punt staan vrijwillig hun hebzucht opzij te zetten om serieus werk te maken van het oplossen van de woedende crises die onze wereld radicaal destabiliseren.

Waarom? Om dezelfde reden dat ik steeds meer Facebook oproepen hoor op NPR-podcasts om te vertellen hoe graag Facebook gereguleerd wil worden. Want als onze bedrijfsleiders deze indruk kunnen wekken, is het minder waarschijnlijk dat regeringen zullen luisteren naar het groeiende koor van stemmen die hen oproepen om te doen wat nodig is om de spiraal van armoede, werkeloosheid, klimaatafbraak en informatiedegeneratie daadwerkelijk te bestrijden: de bedrijven reguleren die deze crises hebben veroorzaakt, ze belasten, opsplitsen en, in sommige gevallen, onder overheidscontrole plaatsen”, sluit Naomi Klein haar artikel af.

  De WHO kondigt de lancering aan van een "digitaal gezondheidscertificeringsnetwerk" - wordt dit het voorspelde Merkteken van het Beest?

Duitse econoom: “Great Reset zal een crash veroorzaken die erger is dan in de jaren dertig”

Vorig artikelGoogle wordt onder druk gezet om ook Telegram te weren
Volgend artikel’s Werelds rijksten hebben biljoenen verdiend aan de pandemie
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. Sorry ik mag het niet ,kreeg een waarschuwing !

  Dat getallen in de Bijbel een symbolische betekenis kunnen hebben, is iets anders dan numerologie, waarbij men zoekt naar een occulte betekenis van getallen, combinaties ervan en de som ervan. Joodse kabbalisten bijvoorbeeld analyseren de Hebreeuwse Geschriften met een techniek die gematria wordt genoemd. Daarbij wordt gezocht naar een verborgen code in het numerieke equivalent van letters. Numerologie is een vorm van waarzeggerij, iets wat door God veroordeeld wordt (Deuteronomium 18:10-12).

  • Lijkt mij best wel vervelend voor zo een aandoening.
   Wat moet het naar zijn voor jou om over straat te moeten gaan, hoe ontwijk je al die beelden.
   Terwijl je alleen maar een pak melk wilde kopen.
   En dan de weg terug naar huis, weer dezelfde ellende.
   Wat een kut leven heb jij.

   • Het is echter een blijk van Gods genade wanneer u verdraagt wat u moet lijden voor uw goede daden. 21 Dat is uw roeping; ook Christus heeft geleden, om uwentwil, en u daarmee een voorbeeld gegeven. Treed dus in de voetsporen van hem 22

 2. Die Edwin heeft ook overal een antwoord op.
  Je trekt gewoon een of andere bijbel tekst te voorschijn, wat wel aardig klinkt met spannende dreigende taal.
  En dan heb je dus altijd gelijk.
  Het staat nanelijk in de bijbel, dus is het waar. Klaar.
  Daar valt verder ook dan niet meer verder over te lullen.
  Je zal er maar mee moeten leven en alles zo indelen of beoordelen, triest eigenlijk als je over nadenkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in