© Israel Defense Forces (CC BY-NC 2.0)

In een Israëlische studie is nagegaan hoeveel verschil een vierde dosis Covid-vaccin maakt ten opzichte van een derde dosis. De studie was beperkt tot gezondheidswerkers met een drievoudige vaccinatie, en meer bepaald tot degenen van wie de antilichaamspiegel in de onderste 40% van de antilichaamspiegel in het cohort zat (een groep die ongeveer 29% van het cohort omvatte). Van de 1.050 gezondheidswerkers die in aanmerking kwamen, kregen er 154 een vierde dosis van Pfizer en 120 Moderna. De rest vormde een controlegroep met drievoudige prikken, schrijft Will Jones.

Bij het meten van de antilichaamspiegels vonden de onderzoekers een ongeveer 10-voudige stijging na de vierde dosis, waardoor de antilichamen weer op het piekniveau kwamen dat ze na de derde dosis hadden bereikt, maar niet hoger.

De studie was oorspronkelijk alleen bedoeld om de antilichaamspiegels en andere indicatoren van immunogeniciteit te meten. De golf van Omicron in het land was echter zo groot dat, ondanks het feit dat het een kleine studie was, er genoeg infecties binnen de studiegroepen voorkwamen om een schatting van de doeltreffendheid van het vaccin mogelijk te maken. De deelnemers werden elke week PCR getest. De onderzoekers melden dat “doorbraak”-infecties vaak voorkwamen en, hoewel mild, hoge virale ladingen hadden. Tijdens de studieperiode testte 25% van de controlegroepen (drievoudig gedoseerd) positief, tegenover 18-20% van de groepen met vier doses. Dit gaf een vierde-dosis versus drie-dosis vaccineffectiviteit tegen PCR-positieve infectie van slechts 11-30% – hoewel de kleine populatiegrootte leidde tot brede betrouwbaarheidsintervallen variërend van min-43% tot 55%.

Onder de vier-dosisgroepen waren er 52 “doorbraak”-infecties, waarvan er 39 (75%) als symptomatisch werden geclassificeerd. De doeltreffendheid van het vaccin tegen symptomatische ziekte werd geschat op 31-43%, maar ook hier met ruime betrouwbaarheidsintervallen.

EU wil deze winter vaccinpaspoorten invoeren - reeds in 2018 gepland

De symptomen van alle PCR-positieve infecties waren meestal “te verwaarlozen”, melden de onderzoekers, en in veel gevallen zouden de infecties “niet getest of gemeld zijn, zonder de actieve surveillance”. Toch hadden zij een relatief hoge viral load (Ct rond de 25), en waren dus vermoedelijk besmettelijk. Nu dus een kwart van de drievoudig gevaccineerde en een vijfde van de viervoudig gevaccineerde gezondheidswerkers tijdens de golf besmet en blijkbaar besmettelijk zijn geworden, concluderen de onderzoekers dat het vaccinprogramma een mislukking is, omdat het de verspreiding van Covid niet voorkomt: “De belangrijkste doelstelling om [gezondheidswerkers] te vaccineren is niet bereikt.” De schijnbare werkzaamheid tegen ernstige ziekte en sterfte betekent echter dat oudere en kwetsbare mensen baat kunnen hebben bij een vierde vaccinatiedosis, zeggen zij.

In de studie werd ook naar de veiligheid gekeken. Daaruit bleek dat 80% van de ontvangers van Pfizer en 40% van de ontvangers van Moderna een of andere bijwerking meldden, hoewel geen enkele als ernstig werd geclassificeerd. De bijwerkingen zijn samengevat in de onderstaande tabel.

Er zijn grotere studies op komst over de werkzaamheid en veiligheid van de vierde dosis, die nu is ingevoerd (zonder studies als deze af te wachten), merken de onderzoekers op.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

COVID-19 VACCIN DOSSIER

Wat is er aan de hand met Covid in Israël?Volg Frontnieuws op Telegram

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here