Hezbollah drill in Aaramta / Tasnim News Agency reporter (uncredited) / Wikimedia / (CC BY 4.0)

De in opspraak geraakte premier van Israël heeft laten doorschemeren dat hij niet genoeg op zijn bord heeft met de haperende oorlog in Gaza en protesten in eigen land die zijn aftreden eisen, en dreigt het Gazaconflict uit te breiden naar Libanon tegen Hezbollah. Een vooraanstaande Libanese politieke waarnemer vertelt Sputnik waarom dat een heel slecht idee is, schrijft Ilya Tsukanov.

Israël is “zich aan het voorbereiden op een extreem krachtige actie in het noorden” tegen Hezbollah, waarschuwde premier Benjamin Netanyahu woensdag, verwijzend naar de recente dramatische escalatie van grensoverschrijdende schermutselingen, waaronder Hezbollah drone-aanvallen binnen Israël en het neerschieten van een zware Israëlische drone boven het Libanese luchtruim vorige week.

“Iedereen die denkt dat ze ons schade kunnen berokkenen en dat wij op onze handen zullen blijven zitten, vergist zich schromelijk,” waarschuwde Netanyahu terwijl hij de media toesprak in de Noord-Israëlische stad Kiryat Shmona, waar tijdens de gevechten het grootste deel van de burgerbevolking is geëvacueerd.

“Iran probeert ons te verstikken en te omsingelen en wij vechten terug, rechtstreeks en met zijn proxies. We kunnen het voortduren van de situatie in het noorden niet accepteren, het zal niet doorgaan. We zullen de bewoners terugbrengen naar hun huizen en de veiligheid herstellen,” verzekerde Netanyahu, verwijzend naar de door Iran geleide Axis of Resistance alliantie, die Hezbollah in Libanon, Syrië, Iraakse sjiitische milities en Jemenitische Houthi-strijders omvat.

De Israëlische Army Radio meldde deze week dat de regering de oproep van nog eens 50.000 reservisten had goedgekeurd ter voorbereiding op een mogelijke escalatie met Hezbollah. De media in de VS en het Midden-Oosten hebben zich voorbereid op een grootschalig conflict tussen Israël en de Libanese militie.

  Dr. Vernon Coleman: Meer diepgevoelde gedachten over Gaza

Maar welke oppervlakkige overeenkomsten er ook mogen lijken te bestaan tussen Hezbollah en de Palestijnse militante groep Hamas, die erin geslaagd is om het Israëlische leger lam te leggen met behulp van een Spartaanse combinatie van geweren, draagbare antitankraketten en eenvoudige raketten die in ondergrondse garages worden geassembleerd, politieke en militaire waarnemers over de hele wereld zijn het erover eens dat de Libanese groep veel en veel sterker is.

Gehard door jarenlange gevechten tegen het Israëlische leger en met door de VS gesponsorde terroristische proxies in Syrië vanaf 2012, heeft Hezbollah, in tegenstelling tot Hamas, ook toegang tot een reeks geavanceerde raketten en kruisraketten, die waarnemers in Washington schatten op 200.000 – genoeg om het krachtige lucht- en raketverdedigingsnetwerk van Israël te overweldigen.

“Israël heeft gedreigd met een militaire operatie aan de grens met Libanon omdat Hezbollah steeds meer verfijning en verrassende capaciteiten laat zien, waardoor Israël steeds meer in onrust en verwarring raakt over de verwachtingen aan het noordelijke front”, vertelde Dr. Imad Salamey, universitair hoofddocent politieke wetenschappen en internationale zaken aan de Libanees-Amerikaanse Universiteit, aan Sputnik over de oplopende spanningen tussen Israël en de milities.

Israël kan veel Hezbollah-doelen tegelijk aanvallen en aanzienlijke schade aanrichten, maar kan de capaciteiten van de militie, “die wijdverspreid en mobiel zijn, niet verwijderen of zelfs maar drastisch verminderen,” merkte de waarnemer op.

“Als Israël Hezbollah serieus wil ondermijnen, zou dat jarenlange operaties vergen om infrastructuur en wapens te vernietigen, strijders uit het zuiden te verdrijven en aanvoerroutes vanuit Syrië af te snijden. Israël zal niet in staat zijn om dit volledig te bereiken,” benadrukte Salamey.

  Nooit eerder werd het imperium zo ontmaskerd

Bovendien waarschuwde de academicus dat “de dreiging van overloopeffecten vrij groot is, waardoor mogelijk een groot deel van de Quds-brigade in Syrië en Irak betrokken zou raken en Israël op meerdere en brede fronten zou moeten vechten.

Dat is niet de uitkomst waar Tel Aviv op hoopt, volgens Salamey, waarbij Israëlische functionarissen en militaire leiders meestal op zoek zijn naar “een snelle militaire prestatie met ambitieuze doelen,” wat, als dat mislukt, de IDF ertoe aanzet om zijn toevlucht te nemen tot “collectieve bestraffing gericht op burgers, wat in dit geval het meest waarschijnlijke scenario is.”

“Het potentiële conflict zal leiden tot grote verliezen aan beide kanten zonder een beslissende overwinning. Iran zal echter waarschijnlijk als grote winnaar uit de strijd komen en zijn regionale rol in toekomstige politieke regelingen bevestigen,” meent Dr. Salamey.

Hezbollah en Israël vochten hun laatste grote oorlog uit in juli-augustus 2006, waarbij de IDF een groot deel van de infrastructuur van Beiroet met de grond gelijk maakte en tot 5 miljard dollar aan directe oorlogsschade en gederfde productie en inkomsten veroorzaakte. Hezbollah kwam er echter grotendeels ongeschonden uit: ongeveer 1.000 van haar strijders namen het op tegen 10.000-30.000 Israëlische troepen in Zuid-Libanon, waarbij ongeveer 250 man werden gedood, 121 Israëlische militairen werden gedood en meer dan 1.200 anderen gewond raakten.

Dat conflict werd zelfs door westerse waarnemers beschreven als een verlies voor Israël, waarbij de Israëlische strijdkrachten een “bloedneus” zouden hebben gekregen en reputatieschade opliepen die Tel Aviv tot op de dag van vandaag niet te boven zou zijn gekomen.

  Washington betwijfelt of Israëls Iron Dome stand kan houden in oorlog tegen Libanon

https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Mike Stone – Kinderoffers zijn fundamenteel ritueel van de Deep StateVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWaarom het Westen een nucleaire oorlog alleen maar kan verliezen
Volgend artikelMexicaanse overheid ontmaskert WHO-propaganda: ‘Menselijke vogelgriepdood’ leugens promoten Gates’ H5N1-vaccin
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

  1. Geografisch gezien (en dat is het nu eenmaal)…is het een Westerse Mony-Pit.. het zal daar Nooit ophouden…tot ze terug op hun plaats zitten…zwervend de wereld rond…of Amerika..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in