Screenshot video Dailymail.co.uk

Vrijdag vuurden Houthi-militanten vanaf het vasteland van Jemen een ballistische antischipraket af die een Britse olietanker raakte en in brand stak. “US Central Command zei dat de Marlin Luanda een noodoproep had gedaan en schade had gemeld, maar dat er geen slachtoffers waren. De aanval betekent een aanzienlijke escalatie in het steeds diepere conflict tussen de coalitie onder leiding van de VS en de Houthi’s uit Jemen.”

Hier is de vraag die elke Amerikaan zich zou moeten stellen: Versterkt of verzwakt de oorlog van Israël in Gaza de positie van Amerika in de wereld? schrijft Mike Whitney.

Als er enig materieel voordeel is voor de Verenigde Staten, dan zou er een redelijk argument kunnen zijn om het beleid te blijven steunen. Maar als er geen enkel voordeel is, dan moet het beleid veranderd worden.

De echte vraag is dus of de VS er iets mee opschieten als ze het internationaal recht aan hun laars lappen en actief deelnemen aan barbaarse daden tegen een burgerbevolking?

Wat heeft Amerika daaraan?

In feite is de huidige regeling alleen gunstig voor de rivalen van Amerika, zoals China en Rusland, die gestaag sterker zijn geworden door het grillige en gewelddadige gedrag van Washington. De algemene steun van de regering voor Israël heeft alleen maar geleid tot een versnelling van het tempo waarin naties in het mondiale zuiden en over de hele wereld zich opnieuw afstemmen op Moskou en Peking. Dit is geen keuze die buitenlandse leiders willen maken, het is een keuze die ze moeten maken om hun eigen veiligheid te garanderen. Daar komt het op neer. Het idee dat een bevolking van 2 miljoen mensen impulsief kan worden weggevaagd vanwege de overtredingen van een kleine groep militanten, beangstigt mensen. En wat hen nog banger maakt, is het feit dat het internationaal recht geen afdwingbare bescherming biedt aan de mensen die worden platgebombardeerd.

Dit is met name bijzonder in het huidige geval omdat – zoals we allemaal weten – de bevolking die wordt platgebombardeerd allemaal van een bepaalde etniciteit en religie is (Arabisch, moslim), wat betekent dat ze het doelwit zijn van zaken waar ze geen controle over hebben. Van de twee miljoen mensen die momenteel naar de Egyptische grens worden gedreven, is er geen één Jood. Dat is geen toeval. Dat is discriminatie op een schaal die iedereen met afschuw zou moeten vervullen. Stel je voor dat Biden moe werd van de dagelijkse schietpartijen in de South Side van Chicago en besloot om alle zwarte mensen in het land te verzamelen en ze naar de Mexicaanse grens te drijven waar ze zouden wegrotten in tentsteden zonder voedsel, water of medicijnen. Zou dat een acceptabele oplossing zijn?

En toch is dat wat er nu gebeurt in Gaza. Netanyahu zegt dat hij niet ophoudt totdat “Hamas is verslagen”. maar wat betekent dat?

Het betekent dat hij doorgaat met wat hij de afgelopen 110 dagen heeft gedaan.

Maar op welke basis rechtvaardigt hij deze acties? Laat me uitleggen wat ik bedoel aan de hand van een hypothetische vraag:

Stel dat een terroristische organisatie het hoofdstedelijke gebouw in Washington DC bombardeert. En onmiddellijk na de bomaanslag ontdekt de FBI ijzersterk bewijs dat de groep opereert vanuit terroristische cellen in het centrum van New York City. Normaal gesproken zou de FBI bepaalde protocollen en methodes volgen om zoveel mogelijk terroristen op te pakken en de “collateral damage” tot een minimum te beperken. Maar deze keer besluit de FBI om de Israëlische methode van terrorismebestrijding toe te passen door lower Manhattan te bombarderen met Tomahawk-raketten en Daisy Cutters, waardoor miljoenen doodsbange New Yorkers gedwongen worden om over de grens naar New Jersey te vluchten.

Is dat een redelijke manier om terrorisme aan te pakken? Belangrijker nog, kan het bestaan van terroristische cellen ooit worden gebruikt als rechtvaardiging om een hele stad tot smeulende puinhopen te reduceren?

  Biden moet Israël - en zichzelf - komen redden

Natuurlijk niet. Het is belachelijk, en toch is dat wat Israël doet. Ze gooien heel Gaza plat in de naam van het “verslaan van Hamas”. Wie had kunnen denken dat de uitroeiing van een hele beschaving op zo’n zwak voorwendsel kon berusten?

Nog een laatste ding:

Het is niet genoeg dat de regering Biden Israël voorziet van dodelijke wapens en logistieke steun. Nu heeft Biden besloten om ook oorlog te voeren tegen de Houthi’s. De president maakt bezwaar tegen het feit dat de Houthi’s een blokkade hebben ingesteld tegen Israëlische handelsschepen in de Rode Zee (om Israël onder druk te zetten zijn blokkade van voedsel en medicijnen voor de Palestijnen op te heffen). Dus hebben de VS en het VK meerdere raketaanvallen uitgevoerd op steden en infrastructuur in Jemen. De aanvallen van de VS zijn bedoeld om de Houthi’s over te halen hun blokkade op te geven, maar tot nu toe zijn er geen tekenen dat ze de offensieve capaciteit van de Houthi’s ook maar enigszins verminderen. Daarentegen heeft de blokkade van de Houthi’s aanzienlijke gevolgen voor de Israëlische economie, terwijl hun aanvallen op commerciële schepen gestaag zijn toegenomen. Kortom, de Houthi’s lijken te winnen.

Op woensdag vuurden de Houthi’s vanaf het vasteland drie ballistische raketten af op twee containerschepen die door de Golf van Aden voeren. Volgens een rapport van CENTCOM werden twee van de raketten onderschept door een Amerikaans oorlogsschip en landde er één in het water. Volgens antiwar.com:

“Later op de dag zeiden de Houthi’s dat hun strijdkrachten in een twee uur durend gevecht waren verwikkeld met verschillende Amerikaanse oorlogsschepen. De militaire woordvoerder van de Houthi’s, Yahya Sarea, zei dat de confrontatie resulteerde in een Houthi-raket die “rechtstreeks een Amerikaans oorlogsschip raakte, maar tot nu toe hebben de VS het verhaal niet bevestigd.”

Waar het op neerkomt: De Houthi-aanvallen dwongen de twee commerciële schepen (de Maersk Detroit en de Maersk Chesapeake) om te keren en zich snel terug te trekken. Met andere woorden, de Houthi-blokkade hield stand ondanks de aanwezigheid van een ultramoderne AEGIS destroyer (de USS Gravely) die de schepen door de waterweg escorteerde. Dit is een duidelijke overwinning voor de Houthi’s en opnieuw een bewijs dat Amerikaanse zeekonvooien niet in staat zullen zijn om de commerciële scheepvaart in de Rode Zee te beschermen.

Maar zal dat Biden naar de onderhandelingstafel leiden?

Natuurlijk niet. Biden gaat de handdoek niet in de ring gooien. Hij zal de lat hoger leggen, zoals Amerikaanse presidenten altijd doen. Dus het zal steeds erger worden. Reken daar maar op.

Hier is meer van Sal Mercogliano, gastheer van You Tube’s “What’s going On With Shipping”. Mercogliano is een voormalig koopvaardijschipper en geeft cursussen in maritieme geschiedenis. Dit is een fragment uit de show van donderdag:

De Houthi’s hebben iets ongehoords gedaan…. Ze hebben 11% van de wereldhandel tegengehouden en ze dwingen die handel om Afrika heen. Je moet teruggaan naar de wereldoorlogen om een zeemacht te vinden die handelsroutes afbuigt en voorraden blokkeert. Dat is wat de Houthi’s hebben gedaan. En ze doen het met aan elkaar geplakte Iraanse afgedankte raketten die worden gelanceerd en hun doelen raken. De enige redding is dat de raketten zo slecht zijn dat ze niet ontploffen zoals de bedoeling is.

Begrijp me goed, dit zal niet lang duren, want zodra men zich realiseert dat de Houthi’s de schepen niet genoeg schade toebrengen, zal de handel weer op gang komen en zullen de Houthi’s de aanvallen weer opvoeren en proberen bemanningsleden tot zinken te brengen en te doden. Ik denk niet dat ze dit nu bewust doen, maar de raketten zijn gewoon niet zo goed. Als ze het potentieel zien, dan zullen ze het doen. Begrijp goed, dit is een gerichte aanval op de Verenigde Staten van Amerika. Dit heeft geleid tot onze deelname aan de Eerste Wereldoorlog. – Houthi-aanval op 2 Amerikaanse containerschepen – Maersk Detroit en Maersk Chesapeake, You Tube; minuut 15:30

  China steunt recht Palestijnen op 'gewapende strijd' tegen Israëlische bezetting

Nogmaals, gaat dit escaleren?

Natuurlijk gaat het escaleren. Omdat het nu een kwestie van nationale trots is. De VS kan het zich niet veroorloven om toe te geven aan een militie die in feite de controle heeft overgenomen over een van ’s werelds meest kritieke doorvoerroutes. Dat kan niet door de beugel! Daarom lanceerden de VS vrijdagmiddag hun negende massale raketaanval op Jemen. Helaas antwoordden de Houthi’s met een aanval op een Britse olietanker in de Golf van Aden. Hier is een samenvatting van CNN:

Een olietanker in de Golf van Aden staat in brand na een raketaanval door Jemenitische Houthi-militanten, in het nieuwste incident in verband met de door Iran gesteunde groep in de belangrijke scheepvaartroute.

De exploitant van de Britse olietanker Marlin Luanda zei vrijdag dat het schip was “getroffen door een raket in de Golf van Aden na een doortocht door de Rode Zee” en dat “brandbestrijdingsapparatuur aan boord wordt ingezet om de brand in een ladingtank aan stuurboordzijde te onderdrukken en onder controle te krijgen”.

De door Iran gesteunde militanten eisten de verantwoordelijkheid op voor de aanval en zeiden in een verklaring dat ze op de tanker hadden geschoten als reactie op de “Amerikaans-Britse agressie tegen ons land [Jemen]” en ter ondersteuning van het Palestijnse volk. Olietanker in brand in Golf van Aden na Houthi-raketaanval, CNN

Nu is er dus een olietanker geraakt, wat betekent dat de inzet steeds hoger wordt. Is dit wat Biden in gedachten had toen hij zijn vloot naar de Rode Zee stuurde? Wilde hij echt nog een oorlog op 8.000 mijl van de Amerikaanse kust?

En wie wint deze oorlog: De Verenigde Staten of de Houthi’s?

Als je twijfelt over die vraag, kijk dan eens naar dit fragment uit de Wall Street Journal:

“Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de VS, is op weg naar Thailand – waar hij een ontmoeting zal hebben met Wang Yi, de minister van Buitenlandse Zaken van China, in een poging hem onder druk te zetten om de Houthi’s te beïnvloeden om de aanvallen in de Rode Zee te stoppen.”

WTF? Dus Biden wil dat China druk uitoefent op de Houthi’s om de blokkade te versoepelen? Is dat wat er aan de hand is?

Nee, niet precies. Het is eigenlijk veel erger dan dat. Dit is het verhaal van Reuters:

De Verenigde Staten hebben China gevraagd er bij Teheran op aan te dringen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen die commerciële schepen in de Rode Zee aanvallen in toom te houden, maar hebben weinig teken van hulp gezien van Beijing, meldde de Financial Times op woensdag, onder vermelding van Amerikaanse functionarissen.

De VS heeft de kwestie de afgelopen drie maanden herhaaldelijk aangekaart bij Chinese topambtenaren, aldus het rapport. De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, en zijn plaatsvervanger, Jon Finer, bespraken de kwestie deze maand tijdens ontmoetingen in Washington met Liu Jianchao, hoofd van de Internationale Verbindingsafdeling van de Communistische Partij van China, aldus de krant.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bracht de kwestie ook ter sprake bij zijn Chinese tegenhanger, aldus het rapport, en voegde eraan toe dat Amerikaanse functionarissen van mening zijn dat er weinig bewijs is dat China Iran onder druk heeft gezet om de Houthi’s in bedwang te houden, afgezien van een milde verklaring die Beijing vorige week heeft uitgegeven… VS vraagt China Iran aan te sporen aanvallen Rode Zee door Houthi’s te beteugelen – FT, Reuters

Even voor de duidelijkheid: De Verenigde Staten willen dat China er bij Teheran op aandringt om de door Iran gesteunde Houthi’s in toom te houden?

Echt waar? Maar heeft Biden China niet aangewezen als Vijand nummer 1 in zijn Nationale Veiligheidsstrategie van 2022? En heeft Biden niet geprobeerd om steeds meer landen te betrekken bij zijn anti-China coalitie? En heeft Biden niet meerdere keren de marine ingezet om China te treiteren en te bestoken in de Zuid-Chinese Zee en de Straat van Taiwan? Maar nu stuurt hij zijn afgezanten om om een gunst te smeken?

  Van Rule Britannia naar aftandse oude bulldog

Wat een brutaliteit!

Maar – in tegenstelling tot wat je in de westerse media leest – China trapt er niet in, vooral omdat China vanaf het begin het juiste beleid heeft gevoerd. Er is dus geen reden om iets te veranderen. China heeft zich vanaf het begin verzet tegen de aanvallen van Houthi op commerciële schepen. Dat is niet veranderd. Ze zijn ook tegen de Amerikaanse militaire interventie en vinden dat de VS de Veiligheidsraad opzettelijk hebben misleid om een resolutie te krijgen die ze hebben gebruikt als voorwendsel om Jemen aan te vallen. China is daar ook tegen, en dat is altijd zo geweest.

Maar het belangrijkste is dat de leiders van China niet accepteren dat de problemen in de Rode Zee los staan van Israëls ravage in Gaza. Zij zien deze problemen als een onvermijdelijk gevolg van de Israëlisch-Palestijnse crisis die direct moet worden aangepakt. Lees dit fragment uit een hoofdartikel van de Global Times:

Westerse media meldden onlangs dat de VS China heeft gevraagd er bij Teheran op aan te dringen de pro-Iraanse Houthi-militanten, die commerciële schepen in de Rode Zee aanvallen, in toom te houden… Sinds het uitbreken van de Rode Zee-crisis heeft China nauwe communicatie onderhouden met alle betrokken partijen om de spanningen te verminderen en heeft het proactieve inspanningen geleverd. China heeft consequent opgeroepen tot beëindiging van de aanvallen op burgerschepen en er bij de betrokken partijen op aangedrongen de gespannen situatie in de Rode Zee niet te verergeren, om gezamenlijk de veiligheid van de waterweg in de Rode Zee te waarborgen….

Sinds de recente escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict hebben Amerikaanse functionarissen China herhaaldelijk gevraagd om deze relatie als hefboom te gebruiken en “invloed” uit te oefenen op Iran…

De recente Amerikaanse luchtaanvallen op Houthi-troepen hebben niet de verwachte resultaten opgeleverd en de aanvallen op commerciële schepen zijn niet verminderd. Verschillende westerse media hebben opgemerkt dat de militaire aanvallen alleen maar averechts zullen werken. Functionarissen van het Pentagon hebben ook toegegeven dat de militaire campagne tegen de Houthi-troepen niet werkt…..

Het is niet verwonderlijk dat de VS zich in een dergelijke situatie bevindt, omdat ze ofwel de hoofdoorzaak van de crisis in de Rode Zee niet erkent, ofwel weigert deze te erkennen. Terwijl de Houthi-troepen verantwoordelijk zijn voor het lastigvallen van burgerschepen, komt de crisis voort uit de overloop van het Gazaconflict. Alle partijen moeten terugkeren naar de kern van de zaak, namelijk het bereiken van een onmiddellijk staakt-het-vuren en het implementeren van de “tweestatenoplossing” voor het Palestijns-Israëlische conflict. Als de VS dit punt niet begrijpen en doorgaan met het intensiveren van militaire aanvallen op de betrokkenen bij de Rode Zee, zal dit alleen maar leiden tot een voortzetting van een cyclus van escalerend geweld. Bovendien hebben de VS met betrekking tot de kernkwestie van het Gazaconflict nog geen oprechte houding ten opzichte van vrede en dialoog laten zien, wat bijdraagt aan de escalerende spanningen in de Rode-Zeeregio… Als de VS China nodig hebben in de Rode Zee, moeten ze netjes met China praten, The Global Times

China speelt geen “partij” of “kiest winnaars”. Het zegt gewoon wat voor de hand ligt: dat het conflict in de Rode Zee niet los kan worden gezien van de Israëlisch-Palestijnse crisis; ze zijn een en hetzelfde. De Verenigde Staten moeten opnieuw kiezen voor de oplossing die al vele malen is goedgekeurd en die nog steeds door de overgrote meerderheid van de landen wordt gesteund: de “tweestatenoplossing”. Dat is al 75 jaar het standaardbeleid van de VS en de krankzinnige poging van Biden om dat beleid los te laten heeft de catastrofe gecreëerd die we vandaag zien.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Israël beschimpt “antisemitische” Amnesty over de bevinding van “oorlogsmisdaden, door alle partijen”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEU dreigt Hongarije het zwijgen op te leggen als het nee zegt tegen 60 miljard euro voor de oorlogskas van Oekraïne
Volgend artikelZal een Zuid-Afrikaanse overwinning de genocide in Gaza stoppen?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. De VS hebben tonnen boter op het hoofd Of ze lopen aan de leiband van de zionisten achter de schermen.
  Biden weet niet eens wanneer zijn luier moet worden verschoond, is alleen geschikt voor de buhne en om handtekeningen te zetten op papieren die hem onder de neus geschoven worden.

  • Mijn moeder zei vroeger, jaren zestig, tegen mij dat de joden in usa heel veel invloed hadden in de regering. Als jochie begreep ik daar niets van, maar nu wel.
   En dat is nu niet anders. Kijk maar wat er in de wereld gebeurt en wie de echte machthebbers zijn. De invloed is m.I. via de smerige WEF bende en andere organisaties, ngo,s, gigantisch en het ergste is dat vele regeringen, ook in NL, de WEF opdrachten uitvoeren. Het is geen praatclubje, maar een smeerlappen bende van machtgeile psychopaten, die het gewone volk willen verarmen, kakkerlakken laten vreten en 100% controleren.
   En het is verschrikkelijk wat daar in Gaza gebeurt. Dit moet stoppen.

 2. Zink er maar een paar af, laat ze ’t maar voelen. Klote USA, klote VN, klote VK, klote EU. Tijd voor normale mensen in de politiek en tijd voor fckng VREDE!

 3. “de door Iran gesteunde Houthi-rebellen” of de “Niet uitgelokte invasie van Rusland” klinkt als dezelfde “War Pitch” / Propaganda.

 4. waarom vaart die tanker daar nog? ze weten toch dat al degenen die de genocide in gaza steunen aangevallen worden, zowel de houthis als de rechtbank zeiden stop met de genocide en geef meer hiulp en wat doen amerika/canada/nederland/uk etc?

  stoppen de hulp en meer genocide en valle degenen aan die israel willen dwingen om met genocide te stoppen.

  als je tegen genocide bent volgens netanyahu ben je antisemitisch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in