Russische wapenfabriek

Het Westen heeft moeite om Oekraïne van munitie voor zijn tegenoffensief te voorzien, terwijl Rusland alle verwachtingen dat het zonder wapens en munitie zou komen te zitten, heeft gelogenstraft. In wezen heeft het Westen niet langer de capaciteit om aan de eisen van de industriële oorlog van de 21e eeuw te voldoen. Terwijl Rusland en China nog steeds de middelen hebben om grootschalig oorlog te voeren.

In de aanloop naar de Grote Financiële Crisis bevond de Westerse wereld zich op het hoogtepunt van het unipolaire moment. Amerikaanse kracht en dominantie werden als vanzelfsprekend beschouwd, en de landen die vandaag de dag de bittere rivalen van de VS zijn geworden – Rusland en China – werden nog steeds geacht op weg te zijn naar assimilatie in de Westerse economische en politieke orde, schrijft Malcom Kyeyune.

Als gevolg daarvan zagen de Westerse defensieplanners slechts twee manieren waarop het Westen de komende jaren zou moeten vechten. Ten eerste zag het Westen zichzelf betrokken bij korte, scherpe en verbluffend hightech interventies tegen “schurkenstaten” zoals Noord-Korea, Libië en Iran. Ten tweede zou het Westen zich bezighouden met “vredesmissies”; het voeren van verschillende gevechten tegen opstandelingen in de meer benepen uithoeken van de wereld, allemaal in dienst van het uiteindelijk overbrengen van de rest van de mensheid naar het liberale democratie- en markteconomiemodel dat werd geprezen als het laatste woord in de menselijke politieke en sociale ontwikkeling. In het tijdperk na het einde van de geschiedenis was dit de manier waarop oorlog gevoerd moest worden.

Deze dromen zijn nu achterhaald. Erger nog, in 2023 blijken ze ronduit dwaas te zijn geweest, zelfs suïcidaal voor het collectieve Westen. Het conflict in Oekraïne heeft aangetoond dat industriële oorlogvoering terug is; in werkelijkheid is het misschien nauwkeuriger om te zeggen dat het nooit is weggeweest. Rusland werd aan het begin van de oorlog bespot als een economie zo groot als België en Nederland, en experts in het Westen waren er zeker van dat zo’n relatief kleine economie een langdurig conflict niet zou kunnen doorstaan. De Russen zouden zonder raketten komen te zitten, en dan zouden ze zonder granaten komen te zitten, en uiteindelijk zouden ze ook zonder kogels, handgranaten en schoppen komen te zitten.

Meer dan 500 dagen na de invasie van Oekraïne blijkt de waarheid het tegenovergestelde te zijn. Het BBP in niet-aangepaste dollartermen doet er niet toe als het op oorlog voeren aankomt, want artilleriegranaten worden van staal gemaakt, niet van papiergeld. Het hebben van staalindustrie en fabrieken maar geen geld betekent dus heel wat, terwijl het hebben van geld maar geen staalindustrie en geen artilleriefabrieken weinig betekent. Het recente nieuws dat de VS clusterbommen naar Oekraïne stuurt – een controversieel wapentype dat door de meeste NAVO-landen verboden is – was veelzeggend. Niet zozeer in morele termen, maar om wat het ons over de Verenigde Staten vertelde: de grootste economie ter wereld heeft bijna geen conventionele munitie meer om naar Europa te sturen. En dat nadat het diep in zijn eigen voorraden had gegraven en munitie had opgescharreld van elke geallieerde natie op de planeet.

  Neem NU voorzorgsmaatregelen: De winter van ellende staat voor de deur!

In 2017 was de reactie in Washington op de opmerkingen van Donald Trump over China – dat hij zei dat China de grote concurrent was, dat het Amerika’s lunch aan het opeten was, dat het de echte bedreiging was – er over het algemeen een van ongeloof, zelfs van spot. Amper zes jaar later is het bespreken van een aankomende oorlog met China een tijdverdrijf voor beide politieke partijen. Als je Amerikaanse politici hoort praten, is die oorlog steeds onvermijdelijker; de tijdschema’s zijn ook niet bepaald lang. Een term die tegenwoordig in Washington gebruikt wordt, is het “Davidson window”; een term die vernoemd is naar admiraal Philip Davidson, voormalig commandant van het Indo-Pacific Commando van de Verenigde Staten, die de meest waarschijnlijke datum voor een conflict over Taiwan op 2027 plaatste.

Oorlogskoorts verteert Washington deze dagen. Denk maar eens aan een gesprek dat in maart werd georganiseerd door het US Center for Strategic and International Studies, waaraan de Republikeinse afgevaardigde Mike Waltz uit Florida en de Democratische afgevaardigde Jason Crow uit Colorado deelnamen, die beiden in het House Armed Services Committee zitten. Tijdens de discussie deden zowel Waltz als Crow alsof een oorlog met China een uitgemaakte zaak was. Waltz zei dat de VS zich in “een race tegen de klok” bevond. Crow ging nog veel verder: hij pleitte er openlijk voor dat de VS hun zelfopgelegde limieten zouden opheffen op het aantal leden van het Amerikaanse leger in uniform dat zich op een bepaald moment in Taiwan mag bevinden. Natuurlijk kan dit provocerend zijn voor de Chinezen, gaf Crow toe, maar hij zei dat “de kat uit de zak is” wat Taiwan betreft en dat “we allebei een kant hebben gekozen”. In het Westen zijn we van een wereld waarin een grootmachtenconflict ondenkbaar was, naar een wereld waarin er in het Amerikaanse Congres een groeiende tweepartijenovereenkomst is dat het een dwaze tijdverspilling is om te proberen een grootmachtenoorlog te vermijden, omdat de oorlog onvermijdelijk is.

  Onthuld: Zelensky voerde de "aanval" op de Kakhovka Dam uit- Maar waarom?

Dus is een grootmogendhedenconflict, zelfs een Derde Wereldoorlog, zo waarschijnlijk als sommigen in Washington denken? Het antwoord is nee, maar dit is minder goed nieuws dan het lijkt. De Tweede Wereldoorlog was de ultieme industriële oorlog, en dus werd de volledige productieve macht van ’s werelds grootste mogendheden tegen elkaar uitgespeeld. Tijdens het hoogtepunt van Amerika’s deelname werden er geen nieuwe wasmachines of automodellen uitgebracht: de industriële capaciteit ging volledig op aan de inspanningen om de As-mogendheden te vernietigen. Jukebox- en typemachinefabrieken produceerden eindeloze hoeveelheden M1 karabijnen; autofabrikanten werden van de ene op de andere dag tankfabrikanten. Niets van dat alles is meer mogelijk voor Westerse landen.

Neem het voorbeeld van Groot-Brittannië. Het land verloor meer dan vijftienduizend tanks tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag heeft Groot-Brittannië minder dan tweehonderdvijftig van zijn main battle tanks, en ongeveer een derde daarvan werkt niet meer. Omdat het Verenigd Koninkrijk geen capaciteit meer heeft om nieuwe tanks te bouwen (de laatste tankfabriek sloot in de jaren 2010), bestaat een steeds groter deel van de overgebleven Britse tanks nu alleen nog maar om “gekannibaliseerd” te worden: uit elkaar gehaald voor reserveonderdelen om in de steeds minder tanks te stoppen die nog werken. Tussen 2010 en 2014 heeft het Ministerie van Defensie 43 Challenger 2 tanks, die het grootste deel van de Britse pantservoertuigen uitmaken, “afgedankt” door ze “niet meer economisch te repareren”, zo bleek uit een informatieverzoek van de Times.

Kan Groot-Brittannië deelnemen aan het grootmachtenconflict dat in Washington wordt voorbereid? Natuurlijk, zolang het maar dicht bij de Britse eilanden wordt uitgevochten en alle betrokkenen een herenakkoord sluiten dat de oorlog niet langer dan twee weken mag duren. Voorbij dat punt zullen de Britse munitievoorraden opraken en zijn er geen jukebox- en typemachinefabrieken meer om te bouwen tot militaire productie, noch het getrainde personeel dat nodig is om de fabrieken te laten werken. Het is ongeveer net zo onrealistisch voor het VK om terug te keren naar de manier waarop het de Tweede Wereldoorlog vocht, als het zou zijn om terug te keren naar de tactieken en wapens die gebruikt werden in de Slag om Agincourt. Het probleem is niet dat Groot-Brittannië op de een of andere manier de “technologie” van de longbow vergeten is (hoewel dat in sommige opzichten waarschijnlijk wel zo is), maar dat de Britse economie geen tienduizenden (grotendeels Welshe) yeomen voortbrengt die het boogschieten met de longbow van kinds af aan beheersen.

  Bono maakt nu illustraties voor The Atlantic, omdat alles fake en stom is

Het Westen dacht dat de industriële oorlogsvoering dood was, maar werd pas langzaam wakker geschud door de volledige reikwijdte van wat de zelfopgelegde deïndustrialisatie werkelijk inhoudt. In zijn eigen interne briefings schat het Pentagon nu dat de Chinese scheepsbouwcapaciteit 200 keer groter is dan die van de VS, en er is geen manier om die kloof te dichten. Ter vergelijking: de kloof tussen Japan en de VS in de Tweede Wereldoorlog was “slechts” tien tot twintig keer in het voordeel van de VS, wat – terecht – werd beschouwd als een fundamenteel onoverkomelijke machtsongelijkheid. Om te denken dat dit gewoon betekent dat de VS in het nadeel zouden zijn in een conflict met China, maar dat ze nog steeds zouden kunnen vechten en winnen op dezelfde manier en met dezelfde middelen als in eerdere industriële conflicten, is miskennen hoezeer de wereld veranderd is.

Zodra je deïndustrialiseert, kun je niet langer oorlog voeren waarbij tienduizenden tanks, vliegtuigen en pantserwagens worden ingezet – en vervolgens verloren gaan – en waarbij honderden miljoenen artilleriegranaten worden gebruikt. Dat betekent niet dat oorlogsvoering onmogelijk wordt: er zijn vele grote en kleine oorlogen uitgevochten in Centraal-Afrika. Maar industriële oorlogvoering? Nee, die behoort toe aan naties met grote industriële bases. En om die in het Westen weer op te bouwen tot het niveau van, laten we zeggen, 1960, belooft niet veel goeds. Het heeft meer dan een generatie geduurd om te deïndustrialiseren, en het zal waarschijnlijk net zo lang duren om het ongedaan te maken, als het al ongedaan gemaakt kan worden.

Alle oorlogsvoering hoort bij een tijd en een plaats. Net zoals we morgen geen langeboogschutters uit Wales meer hebben die dapper de bloem van de Franse adel neerhalen, is de tijd voorbij dat de VS duizenden liberty ships en tienduizenden vliegtuigen bouwden om in de Stille Oceaan te gooien. De Derde Wereldoorlog komt er niet aan. Het feit dat deze niet langer kan plaatsvinden in de wereld waarin we nu leven, zal in de loop der tijd worden gezien voor wat het is: als zowel een grote en noodzakelijke zegening als een werkelijk verschrikkelijke ramp.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Amerikaanse militaire hardware – zoals modeontwerp, niet gemaakt om lang mee te gaanVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel“Klimaatveranderings”-FANATEN zijn momenteel de GROOTSTE BEDREIGING voor de wereld
Volgend artikelDe Grote Ontrafeling: “Voor alles wat van ons is, moeten we vechten”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

33 REACTIES

 1. Ons rijk maar vrijwel failliet Belgikske , heeft ook, zei het met tegenzin, Leopards naar Hoerkraiene gestuurd. Leopards die jaren geleden als schroot verkocht werden aan een bedrijf uit Doornik voor 15000 euro , dit refurbished oud ijzer wordt nu teruggekocht van het bedrijf voor 500 000 Euro per tank ! Ongelofelijk toch wat n fantastische intelligente leiders (teringlijders) we hier hebben ?

 2. @Patrick, sinds jaar en dag leeft Wallonië op grote voet en dankzij politiekers – en verraders van de Vlaamse belangen – als Wilfried Martens & Jean-Luc Dehaene financieren de Vlamingen deze blanco cheque. Sinds 1962 ligt het economisch zwaartepunt van de Belgische economie in Vlaanderen, maar de Walen & Brusselaars beschouwen de welvaartsbrengers in jullie vaderland nog steeds als voetveeg.
  Indertijd moesten Filip en Laurent op last van hogerhand (Boudewijn, burggraaf Etienne Davignon c.s.) hun Vlaamse vriendinnen aan de kant zetten in ruil voor meisjes uit . . . Wallonië. Veelzeggender kan ik het niet onder woorden brengen.
  België besteedt op jaarbasis ruim 500 miljoen aan de salarissen van de rk-geestelijke stand en het onderhoud van kerkgebouwen. In Nederland moet de rk-kerk de eigen broek ophouden.

  • Ter aanvulling van uw historische kennis: wat de Belgische staat aan de Kerk betaalt is door het concordaat als schadeloosstelling na de Franse bezetting. Deze hadden gigantische kerkeigendommen geconfisqueerd en verkocht. Dat volgens hetzelfde principe ook de Islam en de Joden financieel worden ondersteund is een andere kwestie.

   • Die 500 miljoen is niks vergeleken met wat aan alle politiekers en hoge ambtenaren wordt betaald: 4 (VIER!) regeringen voor 13 miljoen ! mensen: Vlaamse, Brusselse, Duitse en centrale regering, de provincie besturen, daarnaast nog de ‘gewesten’ met hun hoge ambtenaren en politiekers, Brussel met naast die eigen regering ook nog eens 19 burgemeesters met volledig schepencolleges (wethouders) die mekaar allemaal op de gekst mogelijke manier in (financieel) leven houden maar als er verantwoording moet afgelegd worden ze het altijd op een ander schuiven.
    We spreken hier over miljarden die jaarlijks in supergrote zakken verdwijnen.

    Eigenlijk is dat goed voor ons want van de NATO eis om 2% van het budget aan hun te besteden wordt bij lange na niet gehaald, is geen geld voor. (sarcasme mode = on)

 3. wie clusterbommen gebruikt zijn moordenaars ook Nederlanders zijn dat wand je hoort ze niet he maar doen net zo hard mee met de Amerikanen zijn hele laffe mensen ver van mijn bed schow bah

  • @ niknok augustus 7, 2023 at 14:52,
   NL is net als Duitsland bezet Amerikaans grondgebied. De zogenaamde regeringen in beide landen staan alle 100% onder controle van de Amerikaanse strijdkrachten. Sinds 04-05-1945 heerst er al een maritieme LAW in het bezette Amerikaanse grondgebied. Sinds 20/07/2021 is NL zelfs officieel een volledige staat van Amerika geworden. Toen verliep het lease contract van de coöperatie Staat der Nederlanden. Er wordt sinds dien puur toneel gespeeld in het land. Zodat het net echt lijkt dat er niets is verandert in dat facto land. Niets is wat het lijkt op de wereld.

 4. De oorlog die de necons voeren is een andere dan die met bommen en granaten.
  Het penetreren en bewerken van democratisch gekozen regeringen is een belangrijke troef.
  Daar waar dit niet werkt en sancties of aanslagen (nordstream) ook niet, komt HAARP om de hoek kijken.
  Onderdrukking is ook zo’n leuke, christenen moeten pedofielen omarmen anders worden ze buiten de gemeenschap gezet. WTF?
  Het belangrijkste wapen dat wij allemaal hebben, is de waarheid.
  Blijf de waarheid vertellen en zorg dat er veel meer mensen wakker worden.
  Doe het op jouw manier, maar doe het wel!!!!

 5. Dit soort berichtgeving moet ik altijd een beetje om glimlachen. Glimlachen ter bevestiging van mezelf…..
  Gelukkig zijn er nog sites zoal Frontnieuws ( en andere ) die ons verslag doen over de feiten zo ze werkelijk zijn.
  Items als de Ukraine oorlog,
  Het covid gebeuren,
  het politieke stelsel,
  Buitenparlementaire verbanden die ons willen overheersen,
  de vaccinatie campagne,
  Het verlies van privacy, enz enz enz enz,

  Dit zijn allemaal LEVENS BEÏNVLOEDENDE GEBEURTENISSEN.
  Vaak heb ik gedacht “ ben ik nou gek “ want mijn omgeving, ook mijn kinderen, die alledrie “ hoogopgeleid “ zijn ( rot woord) denken vaak heel anders over dit soort zaken. En verlopen gesprekken vaak moeizaam….
  En toch geeft het me dan weer de moed om dicht bij mezelf te blijven als blijkt dat dingen die ik aanvoelde en vaak later hier lees….JUIST ZIJN!!!! ‼️

  Ook nu weer. DE UKRAINE OORLOG BLOED DOOD BIJ GEBREK AAN SCHIETTUIG. ‼️
  Dit kon je vooraf zien aankomen…… een oorlog in Afrika of het MO , daar zijn de legers niet zo voorbereidt, met SCHIETTUIG. Rusland is echt wat anders‼️

  Een prachtig land overigens met een schitterende historie….. en vriendelijke mensen……
  Als het weer kan ga naar st Petersburg en bezoek de Hermitage‼️

 6. De derde wereldoorlog is al begonnen en het westen staat geisoleerd terwijl Rusland en China de voormalige westerse wingewesten overnemen zoals we waarnemen in de Oekraine en Afrika. Een rechtsstreekse oorlog met het westen zal vermeden worden gezien de risico’s, ook voor Rusland zelf, maar de weg naar het zuiden via de Kaukasus ligt wel open voor Rusland om de energietoevoer naar het westen af te sluiten. Israel heeft grote gasvoorraden en de mineralen in de Dode Zee kunnen voorzien in het gat dat geslagen is met het verlies voor het westen van de Oekraine. Voor Iran geldt Jeruzalem als religieuze schat. Zo de profeet Ezechiel deze tijd en ook echt Rusland op het oog had, zal Rusland uiteindelijk optrekken tegen de staat Israel. Het zal dan een echte deus ex machina worden en het monument zal Hamonah heten.

  • Heb ik hier ook al eens gezegd. RUSLAND ZAL UITEINDELIJK ISRAËL AANVALLEN EN MET HEN NOG VEEL MEER LANDEN . Maar het zal wel hun “ Waterloo” zijn.
   ALLE MET NAME GENOEMD IN DE Bijbel‼️

   • Nog een kleine aanvulling………Daarom alleen al zal Rusland de huidige oorlog winnen.
    Zij kunnen omwille vande profetiën NIET VERLIEZEN‼️

 7. Voor een kernoorlog heb je geen industrie nodig, slechts een paar diepe bunkers voor de elitaire mensen! Wanneer de clusters op zijn kunnen ze altijd nog tot de kern komen…het blijven immers Noord Atlantische Terroristen.

  • @ John augustus 7, 2023 at 16:49,
   Het ondergrondse gangenstelsel in Amerika is nu zwak geworden doordat Rusland nu die hypersonische raketten heeft. Daar waar de elite zich altijd onaantastbaar hebben gevoeld, blijkt dat zij daar nu niet meer zo zeker van zijn. Er is al geconsenteerd dat de westelijke gangenstelsels te ondiep liggen en te dicht bij de zee liggen. Als de Russen hun tsunami torpedo daar zouden laten knallen, dan staan alle ondergrondse gangen en steden van de elite onder water. Zo zijn de ooit onoverwinnelijke Amerikaanse vliegdekschepen nu ook drijvende doodskisten geworden, als ze de strijd aanbinden met China. Doordat China samen met Rusland nu optrekt. Op alle fronten moet het westen het onderspit delven, wat ze eigenlijk de afgelopen honderden jaren nooit behoeven te doen. Zij hebben enkel nog hun arrogante grootspraak, maar dat doet weinig af als de tegenstander een bommenregen op je afstuurt, die je niet kunt tegen houden.

 8. Opvallend hoe joden zoals Zelenski en Putin opgevoed door joden, twee volken (Oekraiens en Russisch) de dood injagen die één overeenkomst hebben, namelijk: alle slachtoffers zijn christen..

   • Haha welterusten Patrick. Putin is net als alle hoge politici een vrijmetselaar en lid van één of meerdere Ur-superloges. Deze oorlog is daar om straks de nieuwe wereldorde te kunnen vestigen. Is jouw woning al gasvrij? Niets is wat het lijkt.

  • Helaas vechten en doden ze om helemaal niets wat ze denken….. Russen vechten tegen Russen is dat nou net wat de zielige Biden wil die de baas is over de EU die gewillige schapen zijn omdat zij denken dat Europa in 1945 bevrijd is door alleen maar de Amerikanen Echter op 6 augustus 1945 greep de USA naar het verboden wapen de atoombom en hadden lak aan de overeenkomst om geen atoomwapens gebruiken bij conflicten tussen landen waar ter wereld dan ook!!!!! Helaas lees je op facebook zoiets nooit…. (ik heb het wel vermeld op facebook maar is er blijkbaar weer vanaf gehaald door pro overheid debielen Dus frontnieuws hou vol met de waarheid te vermelden wat door de media als nepnieuws moet worden vermeld van de overheden…..

 9. Opoe Ollongron heeft kennelijk weer ergens last van, het zuur of zo, of een schimmel infectie wie weet, want ze dirigeert de NLse militaire jongens dat ze geen sportevenementen mogen doen waar ook Russische en WitRussische militaire jongens bij zijn, zoals het afgelopen judo evenement. Ze heeft plotseling besloten dat dit niet mag zolang “ze nog vechten in Oekriene.” Opoe O heeft naar horen zeggen ook heel slechte adem. En toch is ze minister van defensie, of is dat juist daarom?

 10. JACOB DE MEERDERE SOEVEREIN,
  VLADIMIR POETIN IS TOTAAL GEEN JOOD,MAAR ORTHODOXE KATHOLIEK.

  DOOR ZIJN EIGEN GROOTMOEDER CHRISTELIJK OPGEVOED IN HET GEHEIM.

  POETIN IS WEL GEWEZEN KGB ER GEWEEST EN WEET ALLES VAN A TOT Z EN CONTROLE FRIEK.

  TERWIJL BOMPA BIDEN NIETS BIJZONDERS HEEFT.

  DE USSR WIL IN GEEN GEVAL MEER.

  WAT NIET VAN WHO WEF UNO VN EU ENZ… KAN GEZEGD WORDEN, DIE ER VOOR

 11. onzin wat hierboven vermeld wordt Want zowel Rusland als de rest van het wereldzooitje spelen onder een deken met elkaar want de voorraad oorlogsmateriaal begon al te roesten wegens lange periode van zogenaamde vrede Zowel Rusland als de rest van USA EU zijn blij dat ze de oorlogsindustrie weer nieuwe leven hebben gegeven om te overleven Er wordt dus weer veel nieuw oorlogtuig vervaardigd nu het oud roest is vernietigd in de Oekraine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in