Sommigen in de Alt-Media gemeenschap zijn ervan overtuigd dat Prigozjin ofwel een westerse marionet is die de opdracht kreeg om een staatsgreep tegen president Poetin uit te voeren, ofwel dat hij de marionet van Poetin is die in het geheim met hem samenspande om een psy-op uit te voeren, schrijft Andrew Korybko.

De mislukte couppoging van Prigozhin leidde tot een stortvloed van samenzweringstheorieën, waarvan de twee populairste zijn dat hij ofwel een westerse marionet is die de opdracht kreeg om president Poetin omver te werpen, ofwel dat hij de marionet van Poetin is die met hem samenspande om een psy-op uit te voeren. Beide zijn even belachelijk, maar hebben zich helaas verspreid in de Alt-Media Community (AMC), vandaar de noodzaak om ze te ontkrachten om te voorkomen dat mensen misleid worden en om de perceptie te corrigeren van degenen die al in deze valse beweringen zijn getrapt.

De eerste van deze samenzweringstheorieën kreeg meer geloofwaardigheid nadat Westerse media meldden dat de Amerikaanse inlichtingendienst op de hoogte was van de militaire opbouw van Prigozhin, die zij beschouwden als voorbereidingen voor een mogelijke machtsgreep. De VS kozen ervoor om Rusland hierover niet te informeren omdat ze cynisch genoeg niet wilden helpen om de destabilisatie te voorkomen die naar hun verwachting zou volgen als hij zou proberen om zijn staatsgreep uit te voeren.

Deze rapporten bewijzen echter niet dat Prigozjin hun marionet was, alleen dat ze er belang bij hadden om hem niet te verhinderen zijn plannen uit te voeren. Als de binnenlandse veiligheidsdiensten van Rusland echt dachten dat hij in bed lag met de existentiële vijanden van hun land, dan zou president Poetin hem nooit amnestie en ballingschap in Wit-Rusland hebben aangeboden. Dan zou hij op zijn minst gearresteerd of vermoord zijn, en niet naar hetzelfde geallieerde land zijn gestuurd waarvan de leider onlangs waarschuwde voor een op handen zijnd westers destabilisatiecomplot.

  Het is duidelijk dat degenen die begrijpen waar dit naar toe gaat, de Derde Wereldoorlog is

Wat de tweede samenzweringstheorie betreft, deze beweert op een ingewikkelde manier dat president Poetin in het geheim een tot mislukken gedoemde staatsgreep tegen zichzelf heeft georkestreerd om een puur speculatieve reden, waarvan veel aanhangers beweren dat het voor de Russische leider was om meer macht te krijgen. Deze verklaring gaat volledig voorbij aan rapporten van betrouwbare bronnen zoals de Russische oorlogscorrespondent Alexander Kots, die onlangs een ontmoeting had met president Poetin, die zegt dat meer dan een half dozijn vliegtuigen neergehaald werden door Wagnerstrijders voordat de coup werd gestopt.

Het is een verraderlijk teken van een zogenaamde “zesde columnist“, of iemand die doet alsof hij een zaak steunt terwijl hij er in het geheim tegen werkt, om te impliceren dat president Poetin met Prigozhin samenspande om Russische piloten te doden om een of andere reden uit eigenbelang. Bovendien heeft hij al de macht om te doen wat hij wil in eigen land en in het kader van de speciale operatie, die hij leidt als opperbevelhebber van het land.

De influencers van het AMC die deze samenzweringstheorieën verspreiden, moeten publiekelijk duidelijkheid verschaffen over hun bedoelingen en idealiter hun belachelijke beweringen intrekken vanwege wat ze over president Poetin suggereren. De eerste laat doorschemeren dat hij duizenden Westerse agenten heeft gestuurd om het geallieerde Wit-Rusland te destabiliseren, terwijl de tweede het doet voorkomen alsof hij verraad heeft gepleegd door zogenaamd samen met Prigozhin de moord op Russische piloten te beramen. Beide zijn absurd en hebben geen feitelijke basis, waardoor de influencers die zich er nog steeds aan vastklampen in diskrediet worden gebracht.

Wat er echt gebeurd is, is dat de reeds bestaande rivaliteit tussen het Ministerie van Defensie en Wagner de leider van de laatste beïnvloedde om zijn uiteindelijk mislukte staatsgreep te beramen, waarvan de optiek door buitenlandse inlichtingendiensten werd uitgebuit door middel van informatieoorlogsvoering in een poging om Rusland maximaal te destabiliseren. Misschien hebben ze zelfs desinformatie doorgegeven via hun gevolmachtigden om Prigozhin ervan te overtuigen dat hij moest vooruitlopen op het zogenaamd onvermijdelijke optreden van zijn rivaal tegen hem door de datum van zijn staatsgreep te vervroegen.

  Op weg naar de Echte Nieuwe Wereldorde

In ieder geval opereerde hij zeker niet als hun officiële agent, anders zou hij nooit amnestie en ballingschap in Wit-Rusland hebben gekregen van president Poetin, die er geen belang bij heeft om dat geallieerde land te destabiliseren. De Russische leider was er ook niet “bij betrokken” zoals sommigen in het AMC beweren, aangezien hij de eerdere bewering van de FSB dat dit een “steek in de rug” was niet zou hebben herhaald tijdens zijn nationale toespraak over dit incident, die zijn meer dan 145 miljoen landgenoten liet zien hoe ernstig de situatie op dat moment werkelijk was.

De mensen die in deze samenzweringstheorieën trapten, hoeven zich nergens voor te schamen, omdat ze de AMC-influencers die deze theorieën verspreiden, vertrouwden, waarschijnlijk omdat ze een reputatie hadden opgebouwd als Russisch-vriendelijk en mogelijk zelfs behoorlijk accuraat met sommige van hun eerdere analyses. Ongeacht of ze het gewoon “onschuldig” fout hadden of dat ze opzettelijk proberen om hun publiek te misleiden, hun twee populairste maar even belachelijke verklaringen van de recente gebeurtenissen hebben één ding gemeen.

Ze houden geen rekening met het feit dat alles echt zo eenvoudig is als het lijkt: Prigozhin pleegde een staatsgreep tegen president Poetin als het hoogtepunt van zijn langlopende rivaliteit met de bondgenoten van de Russische leider in het ministerie van Defensie en werd vervolgens naar Wit-Rusland verbannen nadat de staatsgreep mislukte. De reden waarom sommigen in het AMC aarzelen om deze waarheid te accepteren, is omdat het indruist tegen hun vooroordelen over het Westen en/of Rusland, afhankelijk van welke van de twee theorieën ze geloven.

  Hongarije kondigt veto op olie-embargo aan: "Wij zullen niet toestaan dat het Hongaarse volk de prijs voor de oorlog betaalt"

De eerste theorie, die beweert dat Prigozhin een marionet van het Westen is, is in hun ogen logisch omdat ze het moeilijk vinden om te accepteren dat staatsgrepen inderdaad kunnen plaatsvinden zonder directe betrokkenheid van het Westen. Wat betreft de tweede theorie, die beweert dat dit allemaal een massale psy-op was die in het geheim georkestreerd werd door president Poetin zelf, bevestigt dit narratief hun valse perceptie dat “alles volgens plan verloopt” met de speciale operatie en dat alle beweringen van het tegendeel zogenaamd gewoon “nepnieuws uit het Westen” zijn.

Beide vooroordelen zijn aan diggelen geslagen door wat er zojuist is gebeurd, maar de grootste zwendelaars in het AMC beseften dat ze gebruik konden maken van de behoefte van hun publiek om hiermee om te gaan door hen valse narratieven voor te schotelen om zo invloed te krijgen, hun ideologie te bevorderen en/of donaties te werven. Dat wil niet zeggen dat iedereen die een van deze populaire samenzweringstheorieën verspreidt die agenda heeft, maar alleen dat de gemiddelde leden van het AMC zich hiervan bewust zouden moeten zijn om degenen van wie ze vermoeden dat ze dit doen, te vermijden.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Speciaal verslag: Noodsituatie als Prigozhin voor nucleaire optie gaatVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBill Gates betrapt terwijl hij wereldleiders vertelt dat het tijd is voor “Death Panels” om de wereldbevolking te reduceren
Volgend artikelRusland’s Oscar winnende prestatie voor Beste Coup gaat naar Prigozhin als beste acteur
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

17 REACTIES

 1. Ik heb toch wel de indruk dat Putin met zijn aanhang zeer snel in actie is gekomen en dat was ook nodig natuurlijk maar dat zegt ook veel, in het Westen dachten zij die coup is waar wij op wachten, de media smulden er van.

  • ….en genieten nog na , speculerend dat Poetin’s positie erg verzwakt is …. Klootzakken lijken er zich niet van bewust dat Putin’s opvolger wel eens iets hardhandiger te werk zou kunnen gaan ….

 2. Allemaal rook en spiegels. De NATO/WEF demonen hielden een mege oefening met mogelijk de intentie om troepen te verenigen en Rusland aan te vallen. Preghozin doet alsof hij een coup gaat plegen en wellicht corumpeerbaar is. Het westen likt zijn vingers al en ziet kansen om de zoveelste coup te financieren. Het westen wacht en wacht en wacht en hun window of opportunity verdampt terwijl alles met een sisser afloopt. TERWIJL POETIN ONDERTUSSEN ZIJN TROEPEN HEROGANISEERT VOOR NIEUWE MOKERSLAGEN IN OEKRAÏNE.

  Dat is mijn theorie. Poetin rent rondjes rond de NATO en speelt als een kat met zn prooi. De NATO wordt genadeloos in de val gelokt en vleugellam gemaakt.

 3. Nieuwe theorie: Poetin en Prigozjin werkten samen om te ontdekken wie vriend of vijand was (de hoax ontmaskerd)

  Wagner baas Evgeny Prigozjin was ooit de man die Poetin’s eten proefde voordat hij er zelf van at. Dat heeft altijd de indruk gewekt dat Prigozjin een groot vertrouweling van Poetin zou zijn. En diezelfde vertrouweling zou dan gisteren aan de stoelpoten van de macht van Poetin gezaagd hebben via een vermeende couppoging? Schrijver Christopher Jon Bjerknes, komt nu met een nieuwe interessante theorie waarin hij verondersteld dat Poetin en Prigozjin deze hoax gezamenlijk opgetuigd hebben om zo te achterhalen wie binnen eigen gelederen ‘vriend or vijand’ is. Laten we die theorie eens onder de loep nemen en leest u even helemaal door tot het einde, want er is meer!

  https://www.martinvrijland.nl/nieuws-analyses/nieuwe-theorie-poetin-en-prigozjin-werkten-samen-om-te-ontdekken-wie-vriend-of-vijand-was-de-hoax-ontmaskerd/

  • Beste Adriaan,
   Dat lijkt mij de meest aannemelijke theorie.
   Gezien de technieken van binnenlandse opstanden organiseren in andere landen door de VS over de hele wereld, lijkt mij dit dan ook een zuiverings actie om erachter te komen wie betrouwbaar is en wie niet.

  • Mijn eigen vermoeden is dat er nog meer voordelen zijn om deze tactiek toe te passen, nu de taak van Wagner in Bakhmut is volbracht. Wagner is nu een privaat leger van zeer ervaren veteranen, dat lijkt me een buitengewoon interessant gegeven voor intelligente generaals. Ik heb daar zo mijn ideeën over, maar ik vind het onverstandig om daar nu over te schrijven.

   • Edo,
    In het kort gezegd: Prigozjin is verbannen naar Wit-Rusland. Daar formeert Hij Wagner tot een grote troepenmacht met Wit-Russische troepen, om weerstand te bieden tegen vrijwillige Polen, die zich nu formeren, om op een bepaald moment Wit-Rusland binnen te vallen. Als dat gebeurd valt Wagner ook het westen van Oekraïne binnen. In mijn ogen is dit een win win situatie. We zullen het zien..

 4. Je hoeft alleen maar naar de lichaamstaal van Poetin te kijken bij zijn toespraak, staande over het Wagner conflict om te zien dat ie zeer geirriteerd was.

  • Dat is precies wat Poetin wil uitstralen naar de NAVO nazi’s. Ik vond het een act. Poetin leek zelfs wat angstig. Dit creëert een enorme verwarring bij de NAVO nazi’s, die toch al met plakband, paperclips en heel veel dwang bij elkaar worden gehouden. Kijk door de reacties… de NAVO moet al deze sporen zien te ontwarren… dat kost tijd die ze niet hebben. Poetin maakt de NAVO nazi’s vleugellam… op alle fronten.

 5. 1. Er is nog steeds een verschil tussen Poetin omverwerpen en Shoigu doen aftreden.
  2. Geen mens op de wereld, zelfs de domste niet, zou Prigozhin laten gaan nadat hij 12 piloten vermoord had.

 6. And Wagner is now 100 km from Kiev in Belarus (ready to take on the Polish too).
  How convenient.
  Also note that he has received no punishments at all.

 7. Wel begrijpelijk dat Prigozhin gefrustreerd is als al zijn mannen dood naast hem liggen doordat er plotseling geen munitie naar hen toe gestuurd wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in