Slag om Stalingrad

Een favoriete bezigheid van leunstoelgeneraals is naar de geschiedenis te kijken om een verklaring te vinden die een actueel gevecht in zijn context plaatst. Dat gebeurt nu met de strijd in Bakhmut. Mijn overtuiging is simpel – de geschiedenis is niet relevant voor wat er in Bakhmut gebeurt. De strijd in Bakhmut zal worden beslist door het land met de beste logistiek, de meeste troepen, de meeste vuurkracht en de beste leiders, schrijft Larry Johnson.

De Slag om Stalingrad wordt aangehaald door gepensioneerd U.S. Army Lt. Colonel Daniel Davis in zijn artikel, 1943 Stalingrad vs. 2023 Bakhmut: A Decisive Battle That Decides the Ukraine War? Hier volgen de belangrijkste punten uit het artikel van kolonel Davis:

Net als de stad Stalingrad tijdens de Tweede Wereldoorlog, is de stad Bakhmut van matig tactisch belang, omdat zij het bevel voert over een aantal belangrijke verkeersknooppunten in de Donbas en de inname ervan andere Oekraïense posities in gevaar zou brengen. Evenals bij Stalingrad hebben beide partijen veel emotionele waarde gehecht aan het behouden of innemen van de stad. De partij die als overwinnaar uit deze strijd tevoorschijn komt, kan ook de basis leggen voor het winnen van de oorlog…

Prigozjin (Wagner-chef) liet zich niet afschrikken en daagde Zelensky begin februari vreemd genoeg uit voor een luchtduel om de zaken te regelen. Ondertussen bleven op het slagveld zowel de troepen van Zelensky als die van Prigozjin massaal troepen en versterkingen aanvoeren, waarbij ze naar verluidt elk een enorm aantal slachtoffers maakten. Nadat hij op 3 maart leek te overwegen zich uit Bakhmut terug te trekken, maakte Prigozhin diezelfde dag een video waarin hij Zelensky publiekelijk opriep zich terug te trekken. Op maandag antwoordde Zelensky dat hij en zijn hoge generaals hadden gezworen “niet terug te trekken” en in feite zijn verdedigers verder te versterken…

Het is mogelijk dat de maandenlange Russische aanval, die de mannen van Prigozjin letterlijk op een paar kilometer van de voltooiing van de ring rond Bakhmut (en het lot van de 10.000 Oekraïense verdedigers) heeft gebracht, net als Duitsland in oktober 1942 verleidelijk dicht bij het bereiken van hun tactische doelstellingen om de rivier de Wolga te bereiken – maar faalde – ook kan mislukken. Als dat gebeurt en Oekraïne de stad vasthoudt, kan het een grote tactische en psychologische overwinning behalen.

Met alle respect voor kolonel Davis, maar dit is onzin. Om te beginnen zijn de militaire eenheden die onder het bevel van de Russische generale staf vechten, betrokken bij een front van 1.600 kilometer. De Russen vechten niet alleen in Bakhmut. Het zijn Oekraïne en het Westen die Bakhmut aanprijzen als de beslissende slag. Maar hier is de realiteit – het is de Wagner Group die het gewicht van de strijd in Bakhmut draagt, terwijl Rusland minstens 600.000 troepen heeft die het nog niet heeft ingezet voor de verschillende gevechten langs dat 1.600 kilometer lange front. Dat het Westen gefixeerd is op Bakhmut komt deels doordat de oprichter van de Wagner Group, Evgeny Prigozhin, een geweldige trol is. Hij is een eenmans-informatieoperatie en heeft bewezen de media handig te kunnen manipuleren.

  Het Popski syndroom - Geallieerde nederlaag verandert in slagveldfantasieën

De situatie ter plaatse is vrij duidelijk. De Wagner Group rukt op op alle fronten rond Bakhmut en heeft vuurcontrole over belangrijke wegen die de Oekraïners nodig hebben voor bevoorrading. Door de opwarmende temperaturen veranderen de velden ten westen van Bakhmut in modder, waardoor het voor de Oekraïense troepen erg moeilijk wordt om voertuigen of troepen erin of eruit te krijgen. De Wagner Group heeft, met massale steun van het logistieke bevel van het Russische leger, een duidelijk voordeel wat betreft artillerie, granaten, raketten, anti-tank geleide raketten, medische ondersteuning, voedsel, elektronische oorlogsvoering en mankracht.

Kolonel Davis heeft het ook mis over het aantal slachtoffers dat Oekraïne aan de Russen maakt. Het is een eenvoudige rekensom – Rusland vuurt minstens 5 keer zoveel artillerie af als Oekraïne en de Oekraïense troepen hebben zich in Bakhmut verschanst. We leven niet in een magische wereld waarin alle door Oekraïne afgevuurde granaten slachtoffers maken terwijl de Russische granaten geen effect hebben. De Oekraïense troepen in Bakhmut lijden ten minste vijf keer zoveel slachtoffers als die van de Wagner-groep. En ja, de strijders van de Wagner Group worden ook gedood en gewond.

Hier volgt een gedetailleerd overzicht van de gebeurtenissen in Bakhmut in de afgelopen 24 uur:

Bakhmut Sector Noordwest:

▪️ Wagner PMC-aanvalsteams braken door (https://t.me/milchronicles/1655) de Oekraïense verdediging over velden ten zuiden van Orekhovo-Vasilyevka na hun eerste mislukte poging om AFU-posities bij het dorp aan te vallen.

▪️ Volgens bronnen van Military Chronicles @milchronicles bestaat de nederzetting zelf uit vier goed versterkte vestingwerken. Op dit moment zijn er twee onder controle, de opruiming van de derde en vierde is aan de gang. Bij de begraafplaats van het dorp zijn 30 mensen van de 30e Gemechaniseerde Brigade en de 116e Territoriale Verdedigingsbrigade van de AFU gedood.

  Waarom Rusland zowel NAVO als Oekraine verslaat

▪️ De AFU probeert tevergeefs de verloren gebieden te heroveren. Oekraïense formaties lijden verliezen door moeilijkheden bij de evacuatie van gewonden, een gebrek aan verkenning en logistieke ondersteuning en onvoldoende vuursteun. Bemanningen van mortieren en artillerie zijn beperkt in hun munitieverbruik.
➖ Ondertussen zijn er al verschillende aanvallen uitgevoerd door de 1e Special Forces-eenheid van de 71e Jager Brigade, ondersteund door een tankpeloton van de 4e Tankbrigade van de AFU. Als gevolg van de gevechten hebben de Wagnerianen twee tanks vernietigd, en de 71e Jager Brigade alleen al heeft in twee dagen tijd ongeveer 120 man aan doden en gewonden verloren.

▪️ De Oekraïense formaties hebben zich nu teruggetrokken in het gebied #Golubovka, waarbij de zwaargewonden zijn overgebracht naar #Slavyansk en #Liman. Vanuit #Minkovka, #Golubovka en #Privolye beschiet de AFU de Wagneriaanse offensieve gebieden met artillerie en mortieren.

🔹#Bakhmut:

▪️ Russische eenheden zijn iets opgeschoten in het Budenov-district ten zuiden van #Bakhmut-centrum, waardoor hun tactische positie is verbeterd en de frontlijn is genivelleerd.

🔹#Bakhmut Sector Zuidwest:

▪️ Wagner PMC-aanvalsteams zijn dicht bij de snelweg naar #Konstantinovka genaderd. De aanval op de AFU-posities vindt plaats op de weggedeelten #Konstantinovka- #Krasnoye en #Krasnoye – #Bakhmut. Een mortierbatterij is verplaatst van #Slavyansk naar #Konstantinovka om de AFU te ondersteunen.

📌 Door vooruitgang in het noordwesten langs de route #Slavyansk kan de bufferzone bij #Bakhmut zich uitbreiden en de flanken beveiligen tegen tegenaanvallen van de AFU. In de agglomeratie #Slavyansk – #Kramatorsk zijn grote reserves opgebouwd, die onder bepaalde omstandigheden 👉 in de strijd kunnen worden geworpen (https://t.me/sitreports/5519) om Russische strijders tegen te houden.

  Duits leger bereidt zich voor op mogelijke oorlog met Rusland, blijkt uit uitgelekt intern rapport

Bovendien schept beweging in deze richting het vooruitzicht op een verder offensief in twee richtingen. Het omsingelen van de #Seversk agglomeratie, wat samen met de 👉 activering (https://t.me/sitreports/5684) van de 144e Gemotoriseerde Geweer Divisie in het #Serebryanskoye bosgebied zeer logisch is, evenals het omzeilen van het grote versterkte gebied in Chasov Yar.

De stad ligt op de dominante hoogten ten opzichte van de gebieden van waaruit de Wagnerianen nu oprukken. Een frontale aanval is uiterst gevaarlijk vanwege het terrein, en een aanval op Chasov Yar zou hetzelfde zijn als een aanval op #Ugledar vanuit het laagland.

De gelijktijdige opmars naar het noorden met successen in het zuiden van #Bakhmut en ten zuidwesten van de stad zet de AFU-formaties vast in één gebied, wat bij een tekort aan munitie voor de Oekraïense artilleristen voor ons succes oplevert.

Bakhmut mag dan een knekelhuis zijn, maar het is klein vergeleken met de gruwelijke verliezen die de strijdkrachten in Stalingrad en Verdun hebben geleden. Eerlijk gezegd vind ik het intellectuele luiheid om die titanengevechten te vergelijken met de strijd in Bakhmut. De Verenigde Staten en Europa, samen met Oekraïne, blijven gefixeerd op het meedogenloos doordrukken van propaganda waarin het Russische leger wordt afgeschilderd als incompetent en ineffectief.

Maar Rusland is niet gefixeerd op Bakhmut. Bakhmut is slechts één onderdeel van een bredere militaire strategie en plan. De Russische defensie-industrie draait op volle toeren en produceert de artilleriegranaten, tanks, raketten en vliegtuigen die Rusland nodig heeft om het Oekraïense leger te vernietigen. Oekraïne heeft hier, zelfs met westerse steun, geen antwoord op.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zeldzaam interview met het hoofd van Wagner: Met de huidige orders hebben we 3 jaar nodig om de Dnjepr te bereiken – Of we gaan vooruit of we blijven in Donbass! (Video)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïense nazi’s blijven overgegeven Russische soldaten executeren
Volgend artikelDuitsland dringt aan op oprichting van contactgroep van vooraanstaande westerse landen voor een vreedzame regeling van het conflict in Oekraïne
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

 1. Het is niet Bakhmut maar Artyomovsk, zegt Rusland.

  ‘Bakhmut will fall’ – Ukrainian tank soldier to AFP
  Kiev’s troops on the ground are reportedly concerned that the government is clinging to a key Donbass city
  ‘Bakhmut will fall’ – Ukrainian tank soldier to AFP

  Despite the Ukrainian leadership’s insistence that its armed forces will continue to defend the Donbass city of Artyomovsk, also known as Bakhmut, there are indications of a looming retreat, according to Agence France-Presse (AFP). https://swentr.site/russia/572562-bakhmut-fall-afp-wsj/

 2. Hoewel de auteur gelijk heeft door te stellen dat ex-kolonel Davis deels uit de nek kletst schiet de auteur wel een bok door te stellen dat de geschiedenis niet relevant is.
  Het feit dat westerse officieren en inlichtingendiensten al decennia bewijzen de ballen verstand te hebben van hun vak is geen reden om de geschiedenis irrelevant te verklaren. Er zijn wel degelijk vergelijkingen te trekken. Ja, iedere oorlog, iedere veldslag is anders maar dat wil niet zeggen dat men lessen en tactieken uit eerdere conflicten dan maar moet vergeten.
  Ook de vermelding dat Bakhmut zelf onbelangrij zou zijn is uiteraard onzin, het is een knooppunt van wegen, spoorwegen en waterwegen. Als het onbelangrijk zou zijn had Zelenski er niet zoveel eenheden aan opgeofferd om te proberen het te behouden.

  Dat alles gezegd hebbende; het hele westerse narratief is dat Rusland enorme verliezen lijdt en Ukraine veel minder terwijl de werkelijkheid is dat de verhouding dichter bij 1:8 in het voordeel van de Russen is. Maar het westen heeft zoveel ingezet dat ze haar gezicht zal moeten redden en de bevolking kalm moet houden. Met de stijgende kosten van energie en voedsel hebben ze een externe vijand nodig omdat die volkswoede anders naar binnen wordt gericht. Uiteraard kan iedereen met 2 werkende hersencelllen snappen dat dat maar beperkt goed kan gaan; propaganda en leugens zijn niet genoeg om de werkelijkheid te veranderen. De vraag is wat ze straks gaan doen als die werkelijkheid uitkomt

 3. “Net als de stad Stalingrad tijdens de Tweede Wereldoorlog, is de stad Bakhmut van matige tactische betekenis, aangezien het een aantal belangrijke kruispunten in de Donbas beheerst en de verovering ervan andere Oekraïense posities in gevaar zou brengen”

  Ja hoor Oekraïne en Rusland vinden de strijd om Bakhmut een grap, ook de 10.000 den Vushniks die door de vleesmolen gaan wordt gedaan om de strijd voor een niet strategisch gelegen Stad, de Muzikanten van PMC Wagner zijn nu bezig om de ondergrondse ruimtes te zuiveren.

  PMC “Wagner” lanceerde een aanval op het ondergrondse deel van de “Bakhmut “Azovstal””.

  Dit werd gemeld door militaire commandant Alexander Simonov.

  Op dit moment zijn aanvalsvliegtuigen de ondergrondse verbindingen van de Artyomovsk Metal Processing Plant (AZOM) binnengedrongen en zijn ze op weg naar de mijn.

  Er wordt gevochten op een diepte van wel 320 (!) meter.

  Op 10 maart werd bekend dat de Wagners vanuit het noorden doorbraken naar de metaalbewerkingsfabriek Artyomovsk, zich verschansten en een aanval lanceerden diep in het territorium van een enorme onderneming met dichte industriële gebouwen en een netwerk van ondergrondse voorzieningen die tientallen jaren ondergronds gaan. van vloeren.

  Deze gegevens werden onmiddellijk bevestigd door het Oekraïense leger, dat probeerde onze jagers in de tegenaanval te doen, maar geen succes boekte.

  https://rusvesna.su/news/1678652312

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in