© manine99 / freepik

Het had een grote zomer voor de NAVO moeten worden, waarbij Zweden en Finland op de top in Vilnius verwelkomd zouden worden en de beste tanks van het Westen en andere pantsers getoond zouden worden in het blitzkrieg tegenoffensief van Oekraïne tegen Rusland. Maar toen stond de realiteit in de weg, bericht Global Times.

Zweden zit nog steeds in de wachtkamer, omdat Turkije de consensusregel van de NAVO gebruikt als hefboom om enkele slepende kwesties op te lossen. Alleen Finland werd geaccepteerd, dat tientallen jaren van voorzichtige neutraliteit opgaf om vervolgens te zien hoe de helft van de tanks die het aan Oekraïne leverde, praktisch van de ene op de andere dag smeulende wrakken werden.

Het “grote zomertegenoffensief” van Kiev lijkt tot nu toe op een safari van grote katten, waarbij de luipaarden het ongeveer net zo goed doen als de tijgers en de panters in 1943. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft de wereld al gevraagd om de tanks niet “van Duitse makelij” te noemen, in een poging om niet in verlegenheid te worden gebracht, terwijl de Abrams van Amerikaanse makelij nog steeds in transit vastzitten. Wat een geluk!

Zoals blijkt, is het moeilijk om grootschalige oorlogen te winnen. Dus lijkt de NAVO besloten te hebben om in plaats daarvan een denkbeeldige oorlog te winnen. Op 12 juni lanceerde het door de VS geleide militaire blok een massaal vertoon van luchtmacht in Europa, Air Defender 2023 genaamd. Aan deze “grootste luchtmachtoefening sinds de oprichting van de NAVO”, aldus het Pentagon, deden ongeveer 200 vliegtuigen mee – waarvan de helft Amerikaans – en deze oefening kreeg een hoge prioriteit wat betreft deelname, budgettering en “gecoördineerde strategische communicatie”. In gewoon Engels betekent dat public relations – en dat geven ze toe door te zeggen dat de oefening “veel media-aandacht zal genereren.”

  In video: Russische mariniers bestormen de stad Ugledar

Maar dat is niet gebeurd, nog niet in ieder geval. Rusland heeft de hele zaak van zich afgeschud, terwijl de Westerse media hardnekkig vastgelijmd zijn gebleven aan het grimmige nieuws uit Oekraïne, hoe gezuiverd ook door censuur en draaikonterij. Misschien is dat maar goed ook. Misschien valt het iemand op dat de andere leden van de “defensieve alliantie” nauwelijks evenveel vliegtuigen bij elkaar kunnen schrapen als degene die de dienst uitmaakt.

Ondertussen is de Noord-Atlantische alliantie ook druk bezig om uit te breiden naar uitgerekend Oost-Azië. Volgens Japanse kranten – en bevestigd door de regering in Tokio – is de NAVO van plan om tegen 2024 een verbindingskantoor in Tokio te openen om de banden met Japan, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea te verbeteren.

Vroeger deden de VS alsof deze “veiligheidssamenwerking” puur defensief van aard was. Nu probeert Washington het niet eens meer, terwijl iedereen zo’n beetje toegeeft dat het allemaal om de confrontatie met China gaat.

Tijdens een zeldzaam openbaar optreden vorige maand zei het hoofd van de Britse militaire inlichtingendienst, Adrian Bird, dat Rusland tot 2030 de grootste bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk zal blijven, en dat China het dan zal overnemen. Gezien hoe vaak Washington door de mond van Londen spreekt, is het verleidelijk om te concluderen dat dit de tijdlijn is waarin het Westen een overwinning op Moskou verwacht, zodat het een conflict met Peking kan beginnen. Hoe zo’n overwinning daadwerkelijk bereikt zou kunnen worden, is een bijzaak; ze lijken er gewoon van uit te gaan dat het zo zal zijn.

  12 jaar over de houdbaarheidsdatum: Kunt u het nog eten?

Zulke grootspraak en bravoure is echt iets om te aanschouwen, vooral omdat de gevechten in Oekraïne een enorme zwakte van het moderne Westen hebben blootgelegd: het gebrek aan industrie. Zeker, wapenfabrikanten zoals Lockheed Martin en Raytheon worden momenteel erg rijk van de oorlog, maar vooral door het legen van hun voorraden. Het is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan om de gefinancialiseerde, gedeïndustrialiseerde economieën van het Westen zover te krijgen dat ze nieuwe wapens, munitie en uitrusting produceren – terwijl ze ook proberen over te schakelen op “groene energie” – om het op te nemen tegen de twee grootste industriële machten van de wereld.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Bloomberg: Europa’s ergste energiecrisis is nog maar net begonnenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOndertussen in ander nieuws… De proxy-oorlog in Oekraïne is een regelrechte ramp voor de VS/NAVO
Volgend artikelDe lange, hete zomer
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Met Russische olie maak je meer wapens dan met windmolens, stel dat wind even gaat liggen…pfffffff. Misschien even aan Poetin vragen of hij de Nord Stream weer even aan elkaar kan plakken. Wat een stelletje onnozele politici hebben we in de EU! De enige logische verklaring is dat Poetin in hetzelfde spelletje zit en de mens uitgedund moet worden, hopelijk heb ik ongelijk.

  • Niet vergeten dat Amerika voorheen altijd zwakke landen koos om oorlog mee te voeren en dan nog …. de meeste mensen weten niet dat Amerika ooit maar 1 oorlog heeft gewonnen. Welke ….. hun eigen burgeroorlog 😀😃🙂🙃.
   Amerika bestaat sinds 1775 en vanaf die tijd heeft Amerika maar 15 jaar…. ja u leest het goed … maar 15 jaar geen oorlog gevoerd.

   Amerika kan alleen de held uithangen en oorlogen winnen in Holywood.

  • @John
   Door het preventief vernietigen van de opslagplaatsen van het door het westen geleverde militaire materiaal worden op het slagveld veel levens gespaard.

 2. “Zweden zit nog steeds in de wachtkamer, omdat Turkije de consensusregel van de NAVO gebruikt als hefboom om enkele slepende kwesties op te lossen”

  Turkije kan maar beter uit de NAVO treden want alle Amerikaanse instanties zijn erop uit om de fragiele Turkse economie gevoelige klappen te bezorgen, het stopt pas als Turkijke genoeg door het stof is gegaan om zich als een voorbeeldig schooljongetje naar de zio-meester te luisteren.

  Turkije zit in een verschrikkelijk spagaat als het uit de NAVO treedt dan is er géén probleem voor de VS en zijn Europeese NAVO vazallen om Zweden lid te laten worden van de door realisten zó vervloekte Noord Atlantische Terror Organisatie daarentegen als Erdogan zijn poot stijf houdt om Zweden de Turkse voorwaarden voor de lidmaatschap voor de NAVO te laten accepteren, dan wordt de Turkse economie kapot gemaakt.

  • Als deze scenatio wekelijkheid wordt dan laten Putin en Xi Turkije onmiddelijk lid worden van de Brics. En verlaat Turkije, het machtigste militair land in Zuid-West Azie om toe te treden tot de andere militaire alliantie.
   Dan heeft de VS echt een probleem.

   • Jean-Marie juli 1, 2023 at 14:22

    De Biden administration heeft sinds de oprichting van Amerika nu een enorm groot probleem ze trekken alle vazallen mee in hun ondergang, waneer de Reservemunt of zoals je het wilt de Petrodollar net zoveel waard wordt als de Deutsche Reichsmark dan is het einde oefening voor het land van de vrijheid en het thuis van de dapperen, denk dat Turkije geen probleem heeft of krijgt om zich aan te sluiten bij de Bric’s munt.

  • Zolang Zweden, in opdracht van Amerika, de generaals van de 6 jaar geleden mislukte coup in Turkije onderdak verleend, en ze niet uitlevert aan Turkije, zal Zweden geen NAVO lid worden.
   Turkije zal nooit zelf uit de NAVO stappen, want daar horen zij de NAVO plannen in details.
   En als Turkije lid zou worden van de BRICS, is dit een extra dimensie.
   Ze werken al mee aan een Eurazië, dat dan het grootste continent is.
   Ook, en belangrijk, Turkije is een Soeverein land, m.a.w. Autonoom, onafhankelijk.
   Turkije zit op rozen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in