Pixabay

Het enige goede nieuws voor de EU is dat de energieprijzen de afgelopen drie maanden sterk zijn gedaald. De kosten van aardgas zijn gedaald tot ongeveer 135 euro (141,14 dollar) per MWh. Tijdens de piek in augustus bedroeg dit bedrag 350 euro. De elektriciteitsprijzen in Europa zijn in dezelfde periode meer dan gehalveerd, schrijft Reporter.

Bovendien slaagde de EU erin haar gasreserves bijna volledig op te bouwen, en een van de warmste herfstseizoenen ooit verminderde het verbruik aanzienlijk. Maar dit is nog maar het begin, de crisis is nog niet voorbij, maar nog maar net begonnen. De echte test ligt in het verschiet voor Europa, aldus Bloomberg-columnist Javier Blas.

De daling is echter niet zo significant, waarschuwt de auteur. Het gaat immers ook om het cumulatieve effect. Het gaat er niet alleen om hoe hoog de prijzen de markt domineren, maar ook hoe lang ze exorbitant blijven. Het lijkt erop dat de periode van hoge prijzen heel lang zal duren. Dit alles stemt niet optimistisch voor wie de zaken echt bekijkt.

“En het koude seizoen is net begonnen. De astronomische winter is begonnen op 1 december. De meteorologische winter begint pas op 21 december. Er liggen meer dan 100 koudste dagen van het jaar in het verschiet. En niemand weet zomaar of het seizoen normaal, zacht of zeer koud zal zijn,” schrijft Blas.

De markt is gedestabiliseerd, verbrijzeld en heeft geen vertrouwen meer. Het probleem is dat het energieklimaat zo krap is dat slechts een paar graden Celsius of een paar windstille dagen Europa, dat met stroomuitval kampt, doen twijfelen of het continent de winter wel kan overleven. Die paar graden scheiden de catastrofe.

  Analisten JPMorgan waarschuwen: Brandstofprijs naar 5 euro - Drijven de tegensancties van Rusland de olieprijs naar 380 dollar?

De realiteit is dat de energieprijzen extreem hoog blijven, het continent is overgeleverd aan de genade van het weer, de kosten van subsidies stijgen in een onhoudbaar tempo en bedrijven waarschuwen voor de deïndustrialisatie van Europa. De ergste crisis in de geschiedenis van de EU is dus nog niet voorbij, hoogstwaarschijnlijk begint hij pas, concludeerde Blas.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Duitsland’s mislukte experiment met “opgeslagen” aardgas en LNGVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBill Gates en WHO hielden nieuwe pandemie-oefening: Gaan ze het opnieuw proberen?
Volgend artikelNa de Oekraïne doet menig Europees hart pijn
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

28 REACTIES

 1. Nederland heeft de grootste aardgasbel van Europa en zelfs in apenland België is energie aanmerkelijk goedkoper dan bij ons. Het is niet voor niets dat het WK voetbal in Quatar een record aantal deelnemers heeft van 34, zodat het grootste deel van de bevolking apathisch met bier + chips voor de treurbuis zit en de afbraak van de samenleving gelaten ondergaat.

  • Ja Nederland heeft gas ,maar als jouw huis in het gebied is dan is ie geen kloten meer waard , de bodem daalt en er wordt meer gas uit gehaald als dat men zegt .
   Het hele noorden wordt een grote vijver , dus laat dat gas maar mooi zitten.
   Maar mensen die er niet wonen begrijpen dat niet .

  • Ik had ergens gelezen in een FN artikel van het laatste halfjaar, dat de gasbel in handen is van Shell, en niet door NL zelf verkocht wordt. Derhalve moesten de verkopers er belasting op betalen. Waar het op neer kwam, is dat NL geen zeggenschap heeft over de distributie van zijn aardgasbel. Vandaar dus ook dat schade aan huizen niet echt boeiend is. Wie gaat er voor jouw gescheurde huisje vechten met die triljarden corporaties… Vreemd, trouwens, dat de NLs gasbel verkocht is aan big corp. Wie zou dat nou doen.

   • diep diep triest en dan hebben ze hier een grote bek over landen in bv zuid amerika die veel olie hebben dat de mensen van dat land zelf er niet aan mee profiteren…

    zelfde gebeurd en gebeurde hier in NL, sterker nog, die in andere landen kregen ons gas goedkoper dan wijzelf.

    gewoon mafia en gewoon wijzen naar andere en de schapen knikken braaf mee en wijzen zelfs mee.

   • @ Immortal,
    Let wel, Shell is voluit: Koninklijke Olie/Shell.
    En een van de, of dé grootste aandeelhouder daarin is…het Koninklijk Huis
    Dat zet alles wel in een bepaald perspectief…
    Al vanaf het begin van de exploitatie van dit enorme gasveld zijn de belangen, zonder de Nederlandse bevolking erbij te betrekken, door een aantal partijen ‘veiliggesteld’.

 2. “En het koude seizoen is net begonnen. De astronomische winter is begonnen op 1 december. De meteorologische winter begint pas op 21 december.”
  Als je zoiets simpels, wat gewoon op te zoeken is, al door elkaar haalt dan kan ik je verder helaas al niet meer serieus nemen en noem ik het bericht vooral angstporno.

 3. Ik ben nu de 80 gepasseerd, in mijn werkzame leven ontwierp ik centrale verwarmingsinstallaties.
  Voor de woningen maakte ik transmissie berekeningen, oftewel warmteverlies berekeningen.
  Zo berekende we hoeveel warmteverlies de woning had.
  Heel belangrijk was de berekening van het verlies van warmte door BELUCHTING EN VENTILATIE.
  Wij gaven aan de bouwers door, hoe groot en hoeveel BELUCHTING en VENTILATIEKANALEN er in het huis moest komen.
  Om goed en gezond in een huis te kunnen wonen, moet een huis in de winter VERWARMT en BELUCHT en GEVENTILEERD worden.
  Al deze drie dingen zijn van het HOOGSTE BELANG, voor de gezondheid van de mensen die er in verblijven.
  Een huis moet ADEMEN.
  Om gezond te kunnen leven in een huis is een temperatuur van minus 20gr.C nodig, beter is 22gr.C .
  De transmissie berekening ging uit van, buiten temperatuur – 10gr.C met een windt snelheid van 8 mrt. per seconde, uit het noorden.
  Er zullen geen SCHIMMELS of BACTERIËN of VIRUSSEN in huis komen, alleen nog verwarmde verse lucht.
  Om in zo’n gezondheid huis te wonen, moest er energie in dat huis worden gestoken.
  Dat kost geld, NET ALS, uiteten, naar een bar gaan, of op vakantie eventueel 2 maal of meer, een nieuwe auto, etc. etc.
  Dat het leven geld kost is algemeen bekend, maar om gezond te wonen zullen er keuzes gemaakt moeten worden.
  Allereerst moet de vraag zijn, wil ik gezond leven, wordt deze met JA beantwoord, dan is een gezond huis nr.1.
  Bij het maken van een begroting voor levensonderhoud, wordt voor het leven in een huis tegenwoordig vaak gecalculeerd als SLUIT POST en dat is HEEL ONGEZOND !!!
  Als er bouwers zijn die U vertellen dat ze Uw huis POT DICHT kunnen maken, zijn ze bezig U ziek te maken.
  HOUD UW HUIS OP MINIMAAL 20gr. C, EN LAAT DE BELUCHTINGEN EN VENTILATIES OPEN !!!
  Het gaat om U GEZONDHEID.
  Nogmaals een huis moet ADEMEN,

  • Je verhaal is helemaal correct en waar.
   Maar om je huis nu op 20/22 graden o te warmen is echt geen optie.
   Dan krijg je een rekening van ca € 1000,00 per maand dat kan de gemiddelde Nederlander niet betalen.
   Dus maakt verkeerd beleid vanuit den haag ons meer dan ziek.
   Helemaal volgens het verhaal van het WEF.

 4. Hoeveel gas zit er nog in de Noordzee?
  Uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO blijkt dat er 78 miljard bewezen kubieke meter gas in de Noordzeebodem zit. En er zijn sterke aanwijzingen van nog eens 69 miljard kuub.20 aug. 2022.
  Volgens Google dan. En er is waarschijnlijk nog veel meer gas in de Noordzee aanwezig, dus…..

  • yep, maar dan hebben die kwade lieden minder macht over u en mij, energie = macht.

   als het volk er dan om zou vragen sturen ze er via via foundation funded waar ook zei geld instorten en daarna dus ontracebaar terug naar hen waar het voor gebruikt wordt, dan sturen die wat klimaat fantasisten clubjes op af oooow die Zee en Wad en vogels en slakken en visjes en weet ik wat geneuzel (veelal onterecht maar het lijkt) en dan of houden ze het dan jaren tegen = win win voor big companies multinationals en voor de aandeelhouders uitkeringen enz.

   tis helaas allemaal corrupt.

  • Nee toch?? we hebben nu “global temparature change”. Het kan vriezen en het kan dooien, maar de gewone man is altijd de pineut

 5. Wel opmerkelijk weer dat de prijzen enorm gedaald zijn, maar de consumentenprijzen voor van alles even hoog blijven Terwijl zodra de gasprijs maar ietsje stijgt het bedrijfsleven moord en brand schreeuwt dat de prijzen omhoog moeten.
  En overal (Den Haag, vakbonden, Tros Radar, consumentenbond, allerlei actiegroepen) blijft het doodstil en wordt dit geaccepteerd.
  De pers noem ik maar niet eens…
  Op de HAVO, bij de les economie over vraag en aanbod, heel lang geleden, lachte ik de docent altijd uit als hij de markt van vraag en aanbod uitlegde. Dat was toen ook al buiten de overheid gerekend. Een roverheid die van alles een puinhoop maakt. Ja, van alles.
  Anders konden ze zichzelf namelijk opheffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in