Op 10 november blokkeerde Hongarije 18 miljard euro aan financiële steun van de EU aan Oekraïne, wat een golf van kritiek uitlokte bij de leiders van het blok. Boedapest zei dat het genoeg had van de gezamenlijke leeninitiatieven van de EU. Ondertussen hebben demonstranten in Italië en andere EU-landen opgeroepen geen wapens meer naar Oekraïne te sturen en de sancties tegen Rusland op te heffen, schrijft Ekaterina Blinova.

“Het verbaast me niet dat de Hongaren en de Italianen en anderen hun eigen weg gaan. Ze hebben het volste recht om dat te doen,” vertelde Joe Siracusa, Amerikaans politiek deskundige en professor geschiedenis en diplomatie aan de Curtin Universiteit in Australië, aan Sputnik. “Er komen er meer van. En ik denk dat elk land in Europa zal doen wat ze denken te moeten doen om de winter te overleven en door te gaan met het leven. Ik bedoel, ze zijn niet gebonden aan een blauwdruk op leven en dood. Europa stort zich niet in het konijnenhol omdat iemand de Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil steunen. En ik denk dat Zelensky echt verwacht dat dit gaat gebeuren.”

De Europese Commissie (EC) stelde op 9 november een steunpakket van 18 miljard dollar voor Oekraïne voor, dat naar verwachting in 2023 in werking zou treden om de begrotingsbehoeften van Oekraïne te helpen dekken. Die steun zou worden verleend in de vorm van leningen tegen zeer gunstige voorwaarden, die in regelmatige termijnen zouden worden uitbetaald.

Volgens president Volodymyr Zelensky heeft Oekraïne een begrotingstekort van 5 miljard dollar per maand. De defensie-uitgaven van het land zijn in de eerste zeven maanden van 2022 vervijfvoudigd tot 17 miljard dollar.

Ondertussen heeft het Oekraïense ministerie van Economie vorige maand toegegeven dat het reële bbp van het land in het tweede kwartaal van 2022 met maar liefst 40% is gedaald. Volgens de Wereldbank zal de economische productie van Oekraïne over het hele jaar naar verwachting met 35% krimpen. Als klap op de vuurpijl voorspellen de financiële functionarissen van Oekraïne dat de inflatie begin 2023 kan oplopen tot 40%, en dat dit kan uitmonden in hyperinflatie. Kiev heeft geen geld om de financiële crisis het hoofd te bieden, maar in plaats van zich bij Rusland aan te sluiten aan de onderhandelingstafel, dringt het er bij zijn westerse geldschieters op aan om het meer te geven.

Het laatste genereuze aanbod van de EG kwam op een moment dat Amerikaanse functionarissen hun Europese bondgenoten vorige maand bleven bekritiseren omdat zij Kiev niet genoeg geld zouden geven. Volgens de Amerikaanse pers riep minister van Financiën Janet Yellen haar internationale collega’s meermaals op om zowel de snelheid als de hoeveelheid geld die naar Oekraïne gaat op te voeren. Daarnaast heeft Yellen de kwestie naar verluidt aan de orde gesteld tijdens een besloten bijeenkomst met Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, en Paolo Gentiloni, Europees commissaris voor economie, bij het Internationaal Monetair Fonds.

  EU dringt aan op meer sancties die terug zullen komen om haar te bijten

Uiteindelijk stemde Brussel in met de steun, maar Hongarije verstoorde woensdag het bod van de EC: het geld kan niet naar Kiev gaan zonder de volledige steun van alle 27 EU-landen, vanwege de begrotingsregels van het blok. “Wij zullen zeker geen enkele vorm van gezamenlijke EU-lening op dit gebied steunen,” zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken en Handel Péter Szijjártó tegen een Hongaarse krant. Boedapest rechtvaardigt zijn besluit met het feit dat het al honderden miljoenen euro’s heeft uitgegeven om gezondheidszorg, onderwijs en culturele instellingen in Oekraïne te steunen. Daarnaast steunde Hongarije eerder de gezamenlijke lening van de EU tijdens de COVID-pandemie, “en dat was meer dan genoeg,” benadrukte Szijjártó.

Brussel, Berlijn en andere Europese hoofdsteden onderwierpen Boedapest aan kritiek, terwijl sommige mainstream media de schuld legden bij de Hongaarse premier Viktor Orban, die volgens hen in het verleden herhaaldelijk EU-normen heeft genegeerd en de Russische president Vladimir Poetin het hof zou hebben gemaakt.

Protestbeweging groeit in EU, sentiment verandert in VS

Het probleem is echter dat niet alleen Hongaarse politici zich verzetten tegen de voortdurende financiële en militaire steun van het blok aan Oekraïne en de verregaande sancties tegen Rusland op een moment dat inflatie en recessie het oude continent overspoelen.

Afgelopen weekend gingen in Rome naar schatting 100.000 Italianen de straat op om de regering op te roepen te stoppen met het sturen van wapens naar Oekraïne. De bijeenkomst werd naar verluidt georganiseerd door vakbonden, talrijke katholieke verenigingen en vredesgroepen.

Op 9 november staakten Griekse arbeiders in Athene een dag lang, gesteund door vakbonden als het Algemeen Verbond van Griekse Arbeiders en ADEDY, uit protest tegen de stijgende inflatie en de torenhoge energieprijzen, die dramatisch stegen nadat de EU zich had aangesloten bij het energie-embargo van Washington tegen Rusland.

Eerder, in september, protesteerden ongeveer 70.000 mensen in Praag, Tsjechië, waarbij ze er bij hun regering op aandrongen rechtstreekse gascontracten met Rusland te handhaven om de zich ontwikkelende energiecrisis te boven te komen.

Het Europees Parlement erkende in oktober dat bijna 50% van de Grieken en 43% van de Italianen zei dat ze willen dat de sancties tegen Rusland worden opgeheven. Tegelijkertijd bleek uit een enquête van Eupinions, een onafhankelijk platform voor de Europese publieke opinie, dat minder dan 40% van de Italianen het goedkeurt dat Rome wapens levert aan Kiev.

Het verzet blijft niet beperkt tot Europa, want de Republikeinse wetgevers in de VS, die naar verwachting in januari 2023 de controle over het Huis overnemen, hebben duidelijk hun ongenoegen laten blijken over de toenemende uitgavenlast voor Oekraïne. Op 18 oktober maakte House Minority Leader Kevin McCarthy duidelijk dat de House GOP geen “blanco cheque” aan Kiev zal geven als de Republikeinen in november het Huis van Afgevaardigden.

“De Republikeinen zullen het Huis van Afgevaardigden winnen,” zei Siracusa. “Zij hebben de controle over de portemonnee. Als je het Huis niet controleert, en je hebt allemaal 218 stemmen nodig, heb je geen rode golf nodig, je hebt geen meerderheid van 30, 40 zetels nodig. Je hebt allemaal één stem nodig. En ze hebben er 218. En ze kunnen ervoor zorgen dat het Huis van Afgevaardigden, waar alle geldbedragen vandaan komen, Oekraïne geen cent meer geeft. Het Huis winnen is belangrijker dan de Senaat. In het Huis van Afgevaardigden wordt in de grondwet gegarandeerd dat geld – wetsvoorstellen – zijn oorsprong vindt. Het Huis is dus zeer, zeer belangrijk. En congreslid Kevin McCarthy wordt hierna heel, heel belangrijk. Maar ik denk dat de stemming in Amerika is veranderd. Ik twijfel er niet aan dat er een Republikeinse overwinning in het Huis komt.”

Volgens de Amerikaanse mainstream pers wordt dit standpunt gedeeld door veel Republikeinen uit het Make America Great Again (MAGA) kamp. Amerikaanse Democratische progressieven, die ook verwachten hun aanwezigheid in het Amerikaanse Congres te behouden en waarschijnlijk uit te breiden, spraken zich onlangs uit tegen de militaire betrokkenheid van Washington in Oekraïne en riepen de Amerikaanse president Joe Biden op om te bemiddelen in vrede tussen Kiev en Moskou. Ondanks hun latere ommezwaai met een brief aan de president over de kwestie, gaf de Amerikaanse pers toe dat de anti-oorlogsgevoelens onder de Congressional Progressive Caucus (CPC) blijven bestaan.

  De NAVO verliest de proxyoorlog tegen Rusland, dus verwacht een toename van valse-vlag terrorisme

“Ik denk dat de Republikeinen voor de verkiezingen aarzelden,” zei Siracusa. “Je kunt maar zoveel aan een ander land geven voordat je je eigen arsenaal leegmaakt. En het was heel duidelijk dat als er een grote Republikeinse overwinning was geweest, dat Marjorie Greene’s opmerking dat er geen geld meer zou zijn voor Oekraïne, in feite een prachtige opmerking had, ze zei dat wat haar betreft en een aantal Republikeinen, Oekraïne geen bondgenoot is en Rusland geen vijand. En dat is ongeveer waar het naartoe gaat.”

Bovendien bleek uit een enquête van Data for Progress in september namens het Quincy Institute for Responsible Statecraft dat ongeveer 60% van de Amerikanen er voorstander van is dat de VS “zo snel mogelijk” diplomatieke stappen onderneemt om een einde te maken aan de impasse in Oekraïne, zelfs als dat betekent dat Kiev concessies moet doen aan Rusland.

Het Westen kan Oekraïne niet eindeloos financieren

Men moet toegeven dat de VS, het VK, de EU en hun naaste bondgenoten veel militaire, financiële en humanitaire hulp hebben toegezegd aan het regime in Kiev.

Volgens het in Duitsland gevestigde Kiel Institute for the World Economy hebben de VS, de EU en verschillende andere landen tussen januari en oktober 2022 in totaal 93,73 miljard euro (93,62 miljard dollar) toegezegd aan Oekraïne, waarbij de VS de gulste gever was.

Naast het sturen van wapens en geld naar Kiev draagt de EU ook de last van de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat door de VS is opgenomen, is minuscuul en bedraagt slechts ongeveer 0,02% van de Amerikaanse bevolking. Washington heeft minder Oekraïense vluchtelingen (100.000) opgenomen dan Polen (1.365.810), Duitsland (1.003.029), Tsjechië (427.696), Italië (159.968), Turkije (145.000), Spanje (140.391) en het Verenigd Koninkrijk (122.900), volgens de gegevens van de VN.

  De middelmatigheid van de Britse inlichtingendienst levendig getoond in de reeks terroristische aanslagen tegen Rusland

De kosten voor huisvesting van Oekraïners in Europa zijn aanzienlijk, vooral door de oplopende inflatie en de daarmee gepaard gaande economische achteruitgang. Volgens het Kiel Instituut zijn de kosten voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen voor sommige landen hoger dan hun totale steun aan Oekraïne. Estland bijvoorbeeld besteedt meer dan 1,2% van zijn bbp aan hulp aan Kiev en huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. De gecumuleerde steun van Letland en Polen bedraagt ook meer dan 1% van hun bbp.

Ondertussen bereikte de inflatie in de eurozone volgens voorlopige gegevens in oktober een nieuw historisch hoogtepunt van 10,7%, waardoor Brussel nu al toegeeft dat het blok afstevent op een recessie aan het eind van dit jaar.

Het roept de vraag op of de Europese regeringen hun hulp aan Oekraïne zullen stopzetten, aangezien het ministerie van Buitenlandse Zaken van Biden hen onder druk blijft zetten om hun uitgaven uitputtend te breiden, ongeacht de economische moeilijkheden van het blok. In een gesprek met een Amerikaanse omroep in de nasleep van de verkiezingsdag waarschuwde Zelensky tegen het verminderen van de hulp van Washington aan Kiev, en benadrukte dat dit de enige manier is om ervoor te zorgen dat de Europeanen geld blijven sturen naar Oekraïne. Toch is het onduidelijk waar het geld precies naartoe gaat, aangezien miljoenen dollars en euro’s in de mist van het conflict zijn verdwenen.

Siracusa sluit niet uit dat de VS als eerste de geldstroom naar Kiev, die ook de regering Biden niet voldoende vindt, zullen stopzetten.

“Ik denk dat de Amerikanen er uiteindelijk een einde aan zullen maken,” aldus Siracusa. “En ik denk dat een aantal Oekraïners enige wrok zal koesteren over de hulp die ze hebben gekregen, omdat ze zullen zeggen dat het niet genoeg was. Ik denk dat Zelensky wilde dat de Amerikanen hun maandelijkse ambtenarensalarissen en legersalarissen zouden ophoesten. Hij wilde 5 miljard dollar per maand van het Amerikaanse volk, hoorde ik hem zeggen, om Oekraïne draaiende te houden. Welk land gaat eindeloos soldaten en ambtenaren betalen? Het idee dat de schatkist van de Verenigde Staten geld zou drukken, 5 miljard dollar per maand, om het Oekraïense ambtenaren- of overheidsapparaat te betalen, dat is gekkenwerk, dat is onrealistisch denken.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Europa: De slaaf van AmerikaVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe beker met geduld loopt over: Hoe steun voor Oekraïne de ratings van westerse politici beïnvloedde
Volgend artikelTikTok-video: Asielzoeker drijft de spot met Duitse energiecrisis door verwarming in asielcentrum op maximaal te zetten
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

 1. Al zal heel Oekraine ontvolkt raken en de regering opgelost zijn in de kruitdampen
  De idioten zullen en moeten dit land hebben.
  Om hun biooorlog tegen Russia voort te kunnen zetten.
  Maar… Jongrns ze hebben al verloren.!
  En dat is mooj om te weten.

 2. Vanuit Vernederland gaat weer even 280 miljoen naar Oekriland. Te lezen op Teletekst.
  En het is nog niet eens Sinterklaas.
  Die mafklappers in Den Haag strooien kwistig met ons belastinggeld. En de autochtone Nederlanders kunnen verrekken.

    • Waarom zou oom Vlad de onschuldige burgers ontzien ?
     Die onschuldige burgers hebben toch de verantwoordelijken gekozen !
     Nee oom Vlad straft iedereen in Nederland, ze zijn namelijk allemaal verantwoordelijk!!!
     En oom Vlad ziet ook geen protesten in Nederland tegen het beleid van de verantwoordelijken of tegen de EU of NAVO/NATO of Amerika.
     Wie ……………………………………… moet op de blaren zitten.

  • En ondertussen doen ze jaren over afhandeling toeslagenaffaires en schadeloosstelling van bijvoorbeeld Groningers. Las net een bericht van de directeur van Peugeot dat bijna niemand in Europa meer een nieuwe auto kan betalen, nou ik zie voldoende gloednieuwe SUV’s van die Oekrainers hier op de weg.

 3. Europa pleegt door de krankzinnige sancties zelfmoord. Brussel en de westerse regeringen voeren hun door usa opgegeven opdrachten uit ten koste van het Europese volk.
  Wat zal de lijers ( geen leiders ) allemaal beloofd zijn om dit waanzinnige gedoe uit te voeren?
  Geld? Chantage? Beiden? Of straks een mooi baantje in de Brusselse bende, VN, WHO???
  Oekraïne is geen EU land, niet lid van de flut Navo. Waar bemoeien de regeringen in Europa / usa zich mee?
  Usa wil maar een ding en dat zijn de grondstoffen in Rusland om de petrodollar nog langer in stand te houden en de schoothondjes in Brussel en dh, Berlijn, enz vieren de opdracht uit.
  Niets, maar dan ook NIETS hebben ze voor het eigen volk over.
  Daarnaast wordt het Coudenhoven Kalergi plan uitgerold en moeten hier in NL de boeren stoppen om plaats te maken voor de asielzoekers. Dag westers volk, dag pleuro, dag welvaart.
  Arm volk dat deze opgelegde krankzinnigheid nog niet doorziet.
  Je moet belasting betalen, je bek houden en vooral naar de Roverheid luisteren.
  Wef Tuig regeert de mensheid.

 4. Ik ben geen oorlog tacticus, maar iets zegt mij dat de ‘terugtrekking’ en de houding van veel regeringen om de geldkraan toe te zetten een goed doordachte zet is, waar in een later stadium voordeel mee te halen is.

 5. Het Oekraïne is een speelveld geworden voor het militair industrie complex voor beide zijdes. Het westen is het domste van deze krachtmeting. Oekraïne wat bekend staat om haar corruptie, waar geld achteroverdrukken standaard is. Zal elke euro of dollar in deze bodemloze put verdwijnen. Zo ook elk wapen zal verdwijnen erin. Of die wapens via de zwarte markt verkocht wordt of vernietigd worden op het speelveld. Eind resultaat is het zelfde. Alle kosten worden op de burgers afgewenteld en de winsten gaan naar de bedrijven die de wapens leveren e.d. Op deze manier wordt iedere burger armer, want elke euro of dollar die weggeven wordt aan deze bodemloze punt Oekraïne kan niet aan het eigen land uitgegeven worden voor de gemeenschap. Daar Oekraïne nooit een land op zich is geweest, maar een provincie van Rusland, is het westen een oorlog aangegaan met Rusland. Waarmee nu Rusland elk land die geld of wapens heeft geleverd aan hun provincie om die los te weken van Rusland. Zijn potentiële militaire doelen geworden. Als Rusland besluit om Rotterdam en Antwerpen te bombarderen ligt heel de EU binnen een week plat, alleen de krankzinnige achterlijke corrupte politici blijven olie op het vuur gooien en als een land daar hen op wijst. Wordt dat land in een kwaad daglicht gezet door die achterlijke corrupte en arrogante domme politici. Waar nog dommere volk achteraan blijft lopen.

 6. Het enige land in de EU met nog een dosis gezond verstand is Hongarije. Hopenlijk volgen Italie, Griekenland en de rest. Van Frankrijk, Duitsland en Nederland hoeven we nix te verwachten dat zijn de war mongerers. Kreeg Mr Icke weer gelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in