De oorlog in Oekraïne gaat zijn tweede kalenderjaar in en militaire analisten maken tegenover de BBC hun inschatting van hoe het gewapende conflict in 2023 zou kunnen uitpakken, bericht WarNews24/7.

“De Russische tegenaanval in het voorjaar wordt de sleutel”

Mike Clark, adjunct-directeur van het Institute for Strategic Studies in Exeter, Verenigd Koninkrijk, zegt dat degenen die een ander land willen binnenvallen, waar dan ook in de grote Euraziatische steppen, gedoemd zijn er uiteindelijk te overwinteren.

Napoleon, Hitler, Stalin moesten hun troepen in beweging houden om de kou in de steppen te weerstaan en nu bereidt Poetin zijn troepen voor op de sneeuw, zodat hij in het voorjaar een nieuw Russisch offensief kan plannen.

Beide partijen hebben een pauze nodig, maar de Oekraïners zijn beter uitgerust en gemotiveerd om door te gaan, en “we kunnen verwachten dat ze de druk zullen aanhouden, in ieder geval in Donbass,” benadrukt Clark.

Er zijn gebieden rond Kremina en Svyatovo waar de overwinning nabij is voor de Oekraïense strijdkrachten, en zoals Kiev benadrukt, lijkt het niet bereid om te stoppen. De Oekraïense aanvallen kunnen echter stoppen in het zuidwesten, na de herovering van Kherson.

Voor 2023 zal het lot van het Russische voorjaarsoffensief de doorslag geven. Vladimir Poetin heeft toegegeven dat ongeveer 50.000 van de nieuw gemobiliseerde troepen al aan het front staan ​​- de overige 250.000 worden getraind voor volgend jaar.

“Er is geen ander vooruitzicht dan de voortzetting van de oorlog of een onstabiel staakt-het-vuren,” zegt hij. Poetin heeft echter duidelijk gemaakt dat hij niet zal stoppen. En Oekraïne heeft duidelijk gemaakt dat het nog steeds vecht voor zijn leven.

“Oekraïne zal zijn land terugwinnen”

Andrei Piondkovsky, een wetenschapper en analist uit Washington, schat dat Oekraïne zijn verloren land uiterlijk in het voorjaar van 2023 volledig zal hebben herwonnen. Twee factoren bepalen deze conclusie.

  EU-prinses Ursula wil Poetin vervolgen "wanneer hij de oorlog heeft verloren"

Een daarvan is de motivatie, vastberadenheid en moed van het Oekraïense leger en de Oekraïense natie als geheel, die volgens hem ongekend is in de moderne geschiedenis. De andere factor is dat het Westen, na jarenlang een Russische dictator te hebben gesust, volwassen is geworden en zich de omvang van de historische uitdaging waarvoor het staat heeft gerealiseerd. Dit wordt het best geïllustreerd door een recente verklaring van de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.

“De prijs die we betalen is in geld. Terwijl de prijs die de Oekraïners betalen in bloed is uitgedrukt. Als autoritaire regimes zien dat geweld wordt beloond, zullen we allemaal een veel hogere prijs betalen. En de wereld zal voor ons allemaal gevaarlijker worden,” zei hij.

De exacte timing van de onvermijdelijke Oekraïense overwinning zal worden bepaald door de snelheid waarmee de NAVO het nieuwe militaire hulppakket kan leveren, benadrukte de analist. “Ik verwacht dat Melitopol de komende maanden, misschien zelfs weken, een belangrijk strijdtoneel zal worden.”

Als ze Melitopol hebben veroverd, zullen de Oekraïners gemakkelijk naar de Zee van Azov trekken, waardoor de aanvoer- en communicatielijnen naar de Krim effectief worden afgesneden, voegt hij eraan toe.

“Het einde van de oorlog is nog niet in zicht”

Tegelijkertijd benadrukt Barbara Zanketa, van de afdeling oorlogsstudies van het King’s College in Londen, dat Vladimir Poetin verwachtte dat Oekraïne de acties van zijn machtigste buurman passief zou aanvaarden zonder dat andere landen zich er wezenlijk mee zouden bemoeien. Deze misrekening leidde tot een langdurig conflict zonder duidelijk zichtbaar einde.

  Als Oekraïne oorlog verliest, zal dat 'einde van de westerse hegemonie' betekenen, waarschuwt Boris Johnson uit het VK

De winter zal moeilijk worden, schat zij, omdat de Russische aanvallen op de Oekraïense infrastructuur zullen proberen het moreel en de veerkracht van het reeds verbrijzelde Oekraïense volk te breken. “Maar de Oekraïense veerkracht is opmerkelijk gebleken, ze zullen standhouden. De oorlog zal doorgaan,” voegt zij eraan toe.

De vooruitzichten voor onderhandelingen zijn somber omdat een van beide partijen moet terugkomen op belangrijke eisen. En niets wijst erop dat zij hun standpunt binnenkort zullen wijzigen.

Wat het einde van het conflict betreft, wijst zij erop dat de kosten van de oorlog – zowel in menselijke als in logistieke zin – het engagement van de Russische politieke elite zullen “breken”. De sleutel, benadrukt ze, ligt binnen Rusland.

Eerdere oorlogen waarin een misrekening centraal stond, zoals Vietnam voor de Verenigde Staten of Afghanistan voor de Sovjet-Unie, eindigden slechts op deze manier. De binnenlandse politieke omstandigheden veranderden in het land dat binnenviel, waardoor vertrek de enige haalbare optie werd. Maar dat kan alleen als het Westen Oekraïne blijft steunen, terwijl de druk binnen de coalitielanden over de kosten van de oorlog toeneemt.

“Geen andere uitkomst dan een Russische nederlaag”

Van zijn kant benadrukt Ben Hodges, voormalig commandant van het Amerikaanse leger, dat het te vroeg is om een overwinningsparade in Kiev te plannen, maar het moment van oorlog is aan Oekraïne en er bestaat geen twijfel over dat het de oorlog zal winnen, waarschijnlijk in 2023.

Zoals hij uitlegt, zal het in de winter langzamer gaan, maar de Oekraïense troepen zullen het beter aankunnen dan de Russische troepen dankzij de uitrusting die Groot-Brittannië, Canada en Duitsland sturen. In januari zou Oekraïne in staat kunnen zijn om de laatste fase van de bevrijding van de Krim in te zetten.

  Kiev's dagelijkse slachtoffercijfers en belachelijke eisen om wapens bevestigen dat het verloren heeft

“We weten uit de geschiedenis dat oorlog een test van de wil en een test van de logistiek is. Als ik de vastberadenheid van de Oekraïense bevolking en soldaten zie, en de snelle verbetering van de logistieke situatie van Oekraïne, zie ik geen andere uitkomst dan een Russische nederlaag,” voegt hij eraan toe.

Zoals hij benadrukt, heeft de Russische terugtrekking uit Kherson hem gedeeltelijk tot deze conclusie gebracht. De gebeurtenis gaf het Oekraïense volk een psychologische boost, bracht het Kremlin in grote verlegenheid en gaf de Oekraïners een belangrijk operationeel voordeel – de Krim ligt binnen het bereik van Oekraïense wapensystemen.

“Wij verwachten meer van hetzelfde”

David Gentelman, een militair analist uit Israël, staat niet stil bij hoe de oorlog zal eindigen, maar bij wat elke partij nastreeft.

Rusland houdt de helft van zijn dienstplichtige troepen stand-by en kan ze te zijner tijd mobiliseren. De bezetting van de regio’s Lugansk en Donetsk zal doorgaan, maar een grote Russische stap, zoals een verplaatsing vanuit het zuiden naar Pavlograd om de Oekraïense troepen in Donbass te omsingelen, is minder waarschijnlijk.

Volgens hem is het waarschijnlijker dat de Russische kant dezelfde tactiek blijft hanteren. Voortzetting van de aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur en andere aanvallen op de Oekraïense achterhoede zullen deze uitputtingsstrategie voltooien.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het getier en geraaskal op Vladimir Poetin: Hij hangt in de touwenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHarde gevechten tussen Russen en 12.000 Polen: De 16e Poolse divisie sneuvelt in Donbass – 1.200 doden – Warschau treedt officieel de oorlog binnen
Volgend artikelEU investeert €25 miljoen om het aantal geboorten te stimuleren – in Turkije
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

18 REACTIES

 1. BBC dit NEP NIEUWS horen we ook dagelijks bij NOS en WNL.

  Gaan mensen de dagelijkse leugens van met name NOS en WNL nog steeds niet doorzien.

  Al 9 maanden publiceren deze omroepen NEP NIEUWS. Rusland zou economisch aan de grond zitten in werkelijkheid heeft Rusland 4x zoveel winst gemaakt sinds de oorlog. Volgens de NOS en WNL en hun bronnen ” oud strijdkrachten ” zou Rusland door zijn precisie bommen zijn en zijn ze zich aan het terugtrekken . Hahaha die lui maken zich compleet belachelijk want precies het tegenovergestelde is waar.

  NATO is door zijn wapens en munitie heen en schrapen de laatste restjes bij elkaar.

  Ik hoop dat die hele westerse oorlog machine compleet verpletterend gaat worden door Rusland.

  Rusland gaat ons net als in WW2 weer bevrijden van onze bezetters ditmaal van DE GLOBALISTEN !!!!!!!

  Het westen met name NATO is niet meer dan een smerige moord machine: Joegoslavië, Irak, Afghanistan, Libië, Jemen, Syrië en nu weer Oekraïne.

  ZET HEM OP RUSLAND, VEEL NEDERLANDERS STEUNEN JULLIE

  • Precies wat een slappe hap die NIS en WNL met hun zgn “experts” op militair gebied ze kunnen beter naar die ex generaal McGregor luisteren 🧐😜😂😂😂😂😂😂🖕💉

 2. De verschuiving van de wereldeconomie naar Azië is door de Oekraïne oorlog enorm versneld. Europa zakt terug naar een DDR economie. De verloren positie gaan ze niet terugwinnen. Ik ben blij dat ik al oud ben want onze kinderen en kleinkinderen krijgen het vroegere Oostblok welvaartsniveau.

 3. Het doet er niet meer toe – burger december 29, 2022 at 13:21

  Wanneer het in Duitsland druppeld dan regent het in Nederland, Nederland is een doorvoerland, industrieel gezien een zwak land, dienstverlening en andere aanverwante softe economieën en vooral niet vergeten Nederland is een Narcocratie,

   • De vorige minister van ‘justitie & veiligheid’ Fer Grapperhaus (zijn zoontje met dezelfde naam beunt bij het WEF) weigerde op te treden tegen de verkoop van ’t pedohandboek op dark web.

  • @Adriaan W. (niet vergeten Nederland is een Narcocratie,)

   En haar slaafse inwoners een last, als we niet snel iets doen.. Tja wat ben ik aan het schrijven ?? 90% vind het wel best. En heeft zijn/haar hoop gevestigd op Maart, als we er dan nog zijn ? Maar Maart gaat helemaal niks veranderen, alleen verergeren. Hopen liggen in een weiland 😉

 4. Vreemd dat mensen zich zo bezig houden met nonsense. En overal liggen de touwtjes voor het oprapen en voor het aan elkaar knopen. Toch gebeurt dit niet. Terwijl de Trein des Doods doordendert.

 5. De BBC is zo gek als een ui; maar ze moeten wel liegen om hulp–financieel en met wapens/sabotage te rechtvaardigen.

  Vandaag alweer_-heb het al een half jaar terug gehoord–de Russische raketten en drones zijn op.
  Zullen dan wel Zombie drones en raketten zijn….

  Vandaag ook: Rusland stuurde 79 drones, oekies haalden er 54 neer–volgens BBC dan.
  Het enige wat een beetje waar kon zijn:ze stuurden een drone, om vuur te trekken zodat ze uitvinden waar de lucht afweer staat.

  Vroeger was England een leuk land; beetje apart, eigen stijl, maar ok.
  Nu is het slaafje van Natoen USA, doet het vuile werk ze; en het straatleven leven lijkt meer op Mekka dan europees

 6. Enige dat we onafhankelijk kunnen zien is dat er telkens weer miljarden en nieuwe wapens naar Oekraine moeten. Dat betekent dat de eerder gestuurde wapens of vernietigd zijn of niet het verschil hebben kunnen maken. Dat kan iedereen bedenken, maar daar zwijgt de NOS over.. net als kwijtschelden van Corona schulden en toeslagenaffaire en compensarie Groningen.. dat zijn kennelijk non-issues.

 7. Dit is juist een karakter trek van narcisten, ze geloven heilig in hun eigen wens denken en blijven dat tig keer herhalen voor zich zelf. Zodat hun eigen wens denken voor hen de werkelijkheid wordt. Dan zijn ze niet meer in staat om de werkelijkheid in realtime te zien of wat dan ook. Dan blijven zij in hun eigen wens denken utopia bubbel hangen. Al heeft Rusland bijna heel Oekraïne al verslagen, dan nog beweren zij met droge ogen voor de camera’s dat Oekraïne bijna de Krim heeft bevrijdt.

 8. Echt, wat een onzin zeg
  Deze mensen zijn pathologische leugenaars die hun eigen leugens geloven
  Maakt niet uit hoeveel geld of wapens ze sturen, Oekraïne is lost

  Debiele fascisten die je een wereldoorlog inslepen ipv van hun excuses maken voor gemaakte fouten en uitspraken

  Ik ben voor Rusland, fuck Oekraïne 🖕🏼🖕🏼

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in