Europa moet zich voorbereiden op een volledige stopzetting van de Russische aardgasleveranties, zo heeft het hoofd van het Internationaal Energie Agentschap in een interview aan de Financial Times verteld, bericht Oilprice.com.

“Europa moet klaar zijn voor het geval het Russische gas volledig wordt afgesneden,” zei Fatin Birol tegen de FT. “Hoe dichter we bij de winter komen, hoe meer we de bedoelingen van Rusland begrijpen,” voegde hij eraan toe. “Ik denk dat de afsluitingen bedoeld zijn om te voorkomen dat Europa opslag gaat vullen, en om de hefboomwerking van Rusland in de wintermaanden te vergroten.”

Om de ergste gevolgen van een dergelijk scenario tegen te gaan, raadt Birol de Europese regeringen aan om de kerncentrales draaiende te houden en ook andere noodmaatregelen te nemen. Die andere noodmaatregelen lijken vooral gericht te zijn op de vraag.

“Ik denk dat er meer en diepgaandere maatregelen aan de vraagzijde [door de regeringen in Europa] genomen zullen worden naarmate de winter nadert,” zei Birol tegen de FT, en hij voegde eraan toe dat gasrantsoenering een duidelijke mogelijkheid was in geval van verdere stopzetting van de Russische gasleveranties.

In de afgelopen drie maanden heeft Rusland de toevoer afgesneden naar verschillende Europese landen die weigerden het gas in roebels te betalen. Het heeft ook de stroom langs de Nord Stream aanzienlijk verminderd, waardoor de toevoer naar Frankrijk effectief werd afgesneden en de stromen naar Duitsland met ongeveer 60 procent verminderden.

Gazprom en zijn leverancier van onderhoudsdiensten voor apparatuur, Siemens Energy, hebben de vermindering toegeschreven aan een vertraging in de levering van turbines als gevolg van nieuwe Canadese sancties tegen Moskou. Duitsland heeft Gazprom de schuld gegeven.

  Dom en dommer huichelen over Oekraïne

De grootste economie van de Europese Unie staat voor een zekere recessie indien de Russische gasstromen volledig zouden stoppen, zo waarschuwde een industrie-orgaan deze week. Het BDI verlaagde zijn groeiprognose voor Duitsland van 3,5 procent voor dit jaar tot 1,5 procent en zei dat als Rusland het gas afsnijdt, de economie onvermijdelijk in een recessie zal terechtkomen.

Intussen starten Duitsland, Oostenrijk en Nederland opnieuw kolencentrales op om de verloren gasvoorziening te compenseren. Birol van het IEA verdedigde deze maatregel in zijn interview met de FT door te zeggen dat de herstart tijdelijk was en dat de toename van de uitstoot, wat die ook moge zijn, gecompenseerd zou worden door toekomstige hernieuwbare energiecapaciteit.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Uitgelekt: Brussel vreest oproer in Europa wegens aardgascrisisVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe mensen denken niet hard genoeg na over wat een kernoorlog is en wat die zou betekenen
Volgend artikelHet uur van de waarheid: VS congreslid Sean Casten plaatste roekeloos zijn 17-jarige dochter Gwen in de vuurlinie, en nu is zij dood
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. (zet de gaskraan maar uit @ putin..)

  Ik ben voorbereid, 2 Flessen 120 liter butaangas, kookstel + Kachel.. Ja daar kan je een tijd op koken en ons zelf warm houden.

 2. Dat zou een gouden slag zijn van Poetin, precies als het hier gaat vriezen die kraan dichtdraaien. Mijn zegen heeft ie!! Draai dicht dat ding!! 🙂 geen gas, geen elektra, totale CHAOS. Dan maar eens kijken of iedereen achter die gluiperd rutte aan blijft lopen.

 3. In Poetin’s schoenen had ik gas en olie bij de eerste boycot volledig afgesloten, behalve voor Hongarije en Servie.

  Het artikel is fout; niet de leverancies worden gestopt, maar de afnames.
  Dus: eigen schuld, dikke bult…

 4. Koop een kettingzaag op accu; ideaal om hout te winkelen zonder aandacht te trekken in het bos….

 5. Groninger gasvelden heropenen; export volledig stoppen; wat de contracten ook zouden zeggen! Nood breekt wet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in