Europa zal waarschijnlijk achteruitgang en deïndustrialisatie meemaken als het ervoor kiest om binnen het door de Verenigde Staten gedomineerde systeem te blijven, vertelde de bekende Amerikaanse academicus en filosoof Noam Chomsky aan Sputnik, bericht Algora.

“Europa moet een belangrijke beslissing nemen: Blijft het binnen het door de VS gedomineerde systeem en wordt het geconfronteerd met waarschijnlijk verval en zelfs, voorspellen sommigen, deïndustrialisatie?”, zei Chomsky. “Of zal het zich op de een of andere manier aanpassen aan zijn natuurlijke economische partner in het oosten, die rijk is aan minerale hulpbronnen die Europa nodig heeft en een toegangspoort vormt tot de lucratieve Chinese markt?”

Chomsky merkte op dat deze vragen zich sinds de Tweede Wereldoorlog in de een of andere vorm hebben voorgedaan.

“Het Gaullistische concept van Europa dat zich met Rusland verbindt als een onafhankelijke kracht in wereldzaken vond weerklank in de Ostpolitik van Willy Brandt en andere initiatieven, en meer in het algemeen in de voorstellen van Gorbatsjov na de ineenstorting van de Sovjet-Unie,” zei hij. “Nogmaals, we kunnen alleen maar speculeren.”

Op de vraag of hij denkt dat we op de drempel staan van een nieuwe wereldorde en of het Oekraïense conflict een katalysator kan zijn voor grote veranderingen, zei Chomsky: “Er is veel controverse over de vorm van het opkomende wereldsysteem.”

Chomsky legde uit dat de basisalternatieven een multipolair, op de Verenigde Naties gebaseerd systeem of een unipolair, op “regels gebaseerd” systeem zijn, waarbij de Verenigde Staten de regels bepalen en deze, zoals uit de verslagen blijkt, aan hun laars lappen wanneer zij dat willen.

  Oekraïense soldaten vertellen over grote verliezen voor weinig winst

“Het eerste wordt grotendeels gesteund door het grootste deel van de wereld. Het tweede wordt aangenomen door de Anglosfeer, Europa, Japan en een paar anderen,” voegde Chomsky eraan toe, waarbij hij opmerkte dat de speciale militaire operatie van Rusland “de Verenigde Staten een zeer welkom geschenk heeft gegeven, door Europa in de broekzak van Washington te drijven en zo zijn eis voor een unipolaire ‘op regels gebaseerde’ orde te versterken.”

“Er zijn veel onzekerheden over hoe deze spanningen zullen worden opgelost,” zei hij.

Eerder in mei zei de Amerikaanse investeerder Jim Rogers tegen Sputnik dat politieke unies zoals de Europese Unie in de geschiedenis nooit hebben overleefd en dat dit blok nu al problemen ondervindt.

De bekende Amerikaanse academicus en filosoof vertelde Sputnik verder dat hij hoopt dat Europa zal neigen naar de visie van voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov ‘Van Lissabon naar Vladivostok’ voordat het erger wordt.

“Ik denk ook dat het voorstel van Gorbatsjov voor een ‘gemeenschappelijk Europees huis’ van Lissabon tot Vladivostok, zonder militaire allianties en met gemeenschappelijke inspanningen voor een sociaal-democratische toekomst, een grote verdienste heeft”, aldus Chomsky.

De Verenigde Staten kozen voor de Atlantische optie, gebaseerd op de NAVO, die onlangs is uitgebreid tot de Indo-Pacifische regio in een door Washington geleide poging om Europa te betrekken bij de confrontatie met China, aldus Chomsky.

“Ik hoop dat de toekomst zal neigen naar de visie van Gorbatsjov, voordat het te laat is,” voegde Chomsky eraan toe.

Geen van de acties van de opvolgers van de voormalige Amerikaanse president George H.W. Bush, die in strijd waren met de afspraken tussen hem en de toenmalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov over de NAVO, had mogen plaatsvinden, zei Chomsky.

  Wakker worden, mensen! Wij staan aan de vooravond van het uitbreken van de Derde Wereldoorlog

Chomsky merkte op dat Bush en Gorbatsjov het erover eens waren dat Duitsland moest worden verenigd en lid moest worden van de NAVO, maar dat het militaire bondgenootschap zich niet “één centimeter naar het oosten” van Duitsland mocht uitstrekken.

“De documenten, die duidelijk en ondubbelzinnig zijn, zijn direct beschikbaar op de website van het National Security Archive. President Bush hield zich aan de afspraak,” zei Chomsky.

Maar volgens Chomsky schond de opvolger van Bush, Bill Clinton, de overeenkomst, waarbij hij voorbijging aan de sterke bezwaren van hooggeplaatste Amerikaanse diplomaten en een breed scala aan politieke analisten, die waarschuwden dat acties om de NAVO uit te breiden roekeloos en provocerend waren.

“Zijn opvolgers gingen nog verder en trokken ook belangrijke wapenbeheersingsovereenkomsten in die de oorlogsdreiging aanzienlijk hadden verminderd. Geen van deze acties had naar mijn mening mogen plaatsvinden,” zei Chomsky.

De Russische president Vladimir Poetin heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de opbouw van een verenigd vreedzaam Europa van Lissabon tot Vladivostok.

Afgelopen oktober zei Poetin dat hij het mogelijk acht om een gemeenschappelijke humanitaire en economische ruimte in Eurazië te creëren, waarbij hij verklaarde dat “de hoop het laatst sterft.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

“Geen rechtvaardiging maar een provocatie”: Chomsky over de grondoorzaken van de oorlog tussen Rusland en OekraïneVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelLoopt Rusland vooruit op het Oekraïense offensief?
Volgend artikelLaat het zonlicht binnen in het tijdperk van de post-truth
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

 1. Niet de inwoners van de EU beslissen.
  -Hebben ook geen correcte informatie voorziening waarop de hun keuze kunnen baseren-

  Hotemetoten/ bolsjewieken uit Den Haag, EU, en ieder die zijn zakken vult , roep toeterend over de sociaal democratische heilstaat. (uit slavensysteem, voor de jaartelling)
  Maw zakkenvullers over de rug van anderen die beslissen.

  Bij deze, Inwoners van de EU met de USA zijn de klos.

 2. Beste Mensen

  Burgers van Europa
  Zolang de Hielenlikkers Presidenten van Europa blijven likken de hielen van Amerikaanse Ex Criminele Europeanen zal Europa Achteruit gaan in welvaart
  De Burgers kunnen dus welvaart op hun buik schrijven
  Hongerdood zal men tegemoet gaan in naam van dat handjevol criminelen

  Dank U

 3. “Chomsky legde uit dat de basisalternatieven een multipolair, op de Verenigde Naties gebaseerd systeem of een unipolair, op “regels gebaseerd” systeem zijn, waarbij de Verenigde Staten de regels bepalen en deze, zoals uit de verslagen blijkt, aan hun laars lappen wanneer zij dat willen.”

  Dit is dus wat de regering doet met onze wetten en grondrechten, tot ze daadwerkelijk alles hebben aangepast….aan hun wensen en in ons nadeel. Waarom eigenlijk nog wetten? O ja, om te kunnen gebruiken naar believen en te straffen naar willekeur…

  Om fietsendiefstal door asieleisers tegen te gaan…krijgen ze fietsen…..logica zegt dat ze nu auto’s gaan stelen…welke waanzin regeert ons?

  • Mijn oren klapperden ook toen ik dit hoorde… ze krijgen ‘goedkope fietsen’ (Fietsen die in beslag waren genomen. Dus niet gestolen. hahahah!) zodat deze goede mensen waar we gul onze belastingstuivers aan uitgeven geen fietsen meer zouden stelen. Waarom worden fietsen eigenlijk ‘in beslag genomen’ – nooit van gehoord. Zouden er leuke electrische fietsen tussen zitten? Ik identificeer me als asielzoeker!

   • Ik zie hier overal zadels ontbreken,fietstassen links en rechts bij wandelpaden,gesloopte elctrische fietsen.
    Het lijkt wel amsterdam 1983.

   • @Immortal
    Idd de logica van deze proletaries gebruik maken van de fietsen.
    Er stond ook expliciet bij dat ze niet door de asiel zoekers gestolen waren.
    Ze werden alleen in de AZC teruggevonden .
    Vroeger had je de roei vereniging “Help Uzelfdoor V&D heen.
    Stichting proletaries winkelen .. 😉

  • In bepaalde staten van de VS mogen asielzoekers legaal stelen in grootwarenhuizen ….Komt hier ook nog , de zotten zoals wij zullen dan wel n beetje meer betalen voor producten ….probleem opgelost ….poepsimpel toch ?

 4. als er nu een referendum zou komen dan zou de bevolking waarschijnlijk voor gezond verstand en menselijkheid kiezen.
  Maar helaas daar heeft de elite een stokje voor gestoken. Dus de keuze van de elite zal waarschijnlijk geld en naief wensdenken worden.
  Lukt dan niet dan hebben zij altijd nog wel een appeltje voor de dorst achter de hand. De gewone burgers zijn de klos.
  Maar dat kan het elitair crapule de luxe toch niks schelen. Die gaan gewoon over lijken zoals ze al maanden laten zien.

 5. Ongelofelijk toch wat onze overbetaalde corrupte klootzakken van ‘ democratische leiders’ uitgespookt hebben…Rusland +eu had het machtigste economisch blok ter wereld kunnen zijn, nu gaan we de dieperik in…Met Europees gedrukt geld( subsidies) gaat men nu n poging doen om te reindustrialiseren, nl fabrieken bouwen en overal grondstoffen ontginnen met dure arbeidskrachten ….en machines op batterijen uiteraard …LOL ! Fucking stupid IDIOTS !

  • De vooruitzichten van de VDL-fabriek in Born zijn zeer somber, omdat het contract met BMW op 01.03.2024 afloopt. In februari 2022 is het nabijgelegen Sterrebos gekapt, met het oog op uitbreiding van VDL.
   Een staaltje hoogmoed komt voor de val.

 6. Heel belangrijk artikel.

  En Noam Chomsky geeft een geweldige analyse.

  De V.S. is er op uit, de wereld-heerser en -producent te blijven / worden.
  Daarom moeten Rusland en China uitgeschakeld worden, en de EU : vooral Duitsland.
  Creepy Joe : “Who say the U.S. can not be the production hub of the world ?!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in