EU-peiling: Europeanen zien migratie als de grootste bedreiging

1
738
© Jérémy-Günther-Heinz Jähnick / Wikimedia (GFDL)

Uit een YouGov-peiling in 14 landen blijkt dat een op de vijf Europeanen migratie nog steeds als de grootste bedreiging voor de nationale veiligheid ziet.

De peiling werd uitgevoerd onder 21.779 mensen in 13 EU-landen en Groot-Brittannië. Daarvan zei 21 procent dat ze immigratie als het grootste veiligheidsrisico beschouwden. Dit was de toppositie onder de genoemde “uitdagingen” – zelfs vóór het alomtegenwoordige onderwerp klimaatverandering (17 procent). Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het European University Institute.

Twee van de drie Grieken zien migratie als een bedreiging

Opvallend was dat burgers van de landen die onder de druk van massale migratie lijden, het vaakst genoemd werden. Zo noemde 64 procent van de Grieken immigratie als eerste. Maar ook in Duitsland, dat sinds 2015 een bijzonder groot aantal asielzoekers opvangt, beschouwt een bovengemiddeld aantal mensen (24 procent) migratie als de grootste bedreiging. Dit was beduidend meer dan degenen die de klimaatverandering noemden (16 procent).

De situatie was heel anders in landen zonder acute migratieproblemen. In het etnisch relatief homogene Polen en in Denemarken, dat bekend staat om zijn strenge immigratiebeleid, gaat de klimaatverandering voorop (respectievelijk 24 en 21 procent). De Fransen (23 procent) en Britten (21 procent) noemden terrorisme opnieuw het vaakst; beide landen waren in het verleden regelmatig het doelwit van islamitische terroristische aanslagen. In heel Europa staat het fenomeen op de derde plaats met 13 procent.

Defensievraagstukken: bijna de helft van het wantrouwen ten opzichte van de EU

De eigenlijke focus van het onderzoek was echter gericht op het gevoel van de mensen of zij hun regering of de Europese Unie als bevoegd beschouwen op het gebied van defensie. Slechts de helft van de ondervraagde Europese burgers (50 procent) heeft vertrouwen in hun respectieve regeringen om de militaire verdediging van hun eigen land te verbeteren. De Zweden zijn bijzonder sceptisch: slechts 34 procent vertrouwt hun regering – een eenzame topscore. De Nederlanders hebben vooral vertrouwen, met 64 procent die hun regering als bevoegd beschouwt voor defensieaangelegenheden, maar ook 51 procent voor de EU. Het grootste verschil werd gevonden in Griekenland – 67 procent had geen vertrouwen in de EU, terwijl 61 procent vertrouwen had in de eigen regering. In Oostenrijk zijn geen gegevens verzameld.

Feiten die de homolobby in de doofpot wil stoppen

Het resultaat van dit onderzoek staat in schril contrast met de politieke programma’s van de meeste Europese partijen, die de massale immigratie naar Europa willen bevorderen, en ook met de berichtgeving in de mainstream media, die de bezorgdheid over migratie marginaliseren en in plaats daarvan paniek zaaien over de klimaatverandering.

Drie jaar gevangenisstraf voor het verbranden van de EU-vlag

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here