De verstoring van de energievoorziening als gevolg van de oorlog in Oekraïne kan deze winter leiden tot grootschalige stroomuitval in de Europese Unie. Volgens de Europese commissaris voor crisisbeheer, Janez Lenarčič, bereidt de EU zich voor op twee scenario’s, waarvan één de mogelijkheid van grootschalige stroomuitval in de lidstaten omvat, bericht Remix.

Het eerste scenario wordt voorbereid voor het geval dat verschillende lidstaten met stroomuitval te maken krijgen; het ernstigere scenario heeft echter betrekking op de mogelijkheid dat de stroom in veel landen tegelijk uitvalt.

In het geval van stroomuitval in slechts enkele landen zouden andere landen kunnen bijspringen om gerichte bijstand te verlenen aan de getroffen leden, bijvoorbeeld in de vorm van noodaggregaten, schrijft The Washington Post.

Maar bij grotere uitval zou de Europese Commissie gedwongen zijn haar strategische energiereserves aan te spreken, verklaarde de Europese commissaris in een interview met de Duitse radiozender RND.

Europese ambtenaren houden vol dat ze beter voorbereid zijn dan toen de oorlog in Oekraïne begon. De aardgasreserves in de Europese Unie hebben een capaciteit van bijna 90 procent bereikt, 15 procent meer dan vorig jaar.

Er moet echter meer worden gedaan zodat staten snel kunnen reageren op plotselinge onderbrekingen in de energievoorziening en kritieke netwerken in de Europese Unie beter kunnen beschermen, zei de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen woensdag tijdens haar toespraak tot het Europees Parlement.

“De sabotagedaden tegen de Nord Stream-gaspijpleidingen hebben aangetoond hoe kwetsbaar onze energie-infrastructuur is”, zei ze.

Stroomstoringen komen vaak voor in grote delen van de wereld waar de infrastructuur een spanningspiek niet aankan, maar rijkere EU-landen hebben weinig ervaring met dergelijke problemen. Deskundigen waarschuwen ook voor wat stroomuitval en mobiele netwerken kunnen betekenen voor consumenten.

Oorlogsvoorbereidingen in heel Duitsland: Ombouwen van ondergrondse faciliteiten tot schuilplaatsen - Verzamelen van water, blikvoedsel en kaarsen

Steden in heel Duitsland zijn in de zomer begonnen met energiebesparing. Steden schakelden onder meer de verlichting van monumenten en openbare fonteinen uit.

Parijs begon de lichten van de Eiffeltoren kort voor middernacht te doven in plaats van om 1 uur ’s nachts. Volgens deskundigen zijn dergelijke stappen echter meer symbolisch. Volgens Radio France komt het nachtelijke energieverbruik van de Eiffeltoren overeen met het jaarlijkse verbruik van slechts 56 Fransen.

Volgens het agentschap Reuters zouden consumenten eerder getroffen kunnen worden door uitval van het mobiele netwerk. In september verklaarde de Franse elektriciteitsnetbeheerder dat hij de komende zes maanden de consumenten waarschijnlijk zal moeten vragen energie te besparen. In het geval van extreem weer zouden deze besparingen tot 15 procent moeten oplopen.

In Duitsland is het risico van aardgastekorten deze winter afgenomen doordat de reservoirs zich vullen, aldus Eurasia Group, een onderzoeks- en adviesbureau voor politieke risico’s. Tegelijkertijd waarschuwde de groep dat korte, regionale en gecontroleerde onderbrekingen in de elektriciteitsvoorziening, bekend als “noodstop van niet-prioritaire circuits”, een risico vormen, vooral in de zuidelijke delen van Duitsland.

Een noodstop van de stroomvoorziening is echter minder schadelijk voor de economie dan ongecontroleerde stroomonderbrekingen of gasnoodsituaties. Dankzij de geplande noodonderbreking kunnen industrie en huishoudens zich beter voorbereiden op tijdelijke en lokale onderbrekingen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Kremlin drijft de spot met Europa’s gassituatie: “Rekeningen zullen hartaanvallen veroorzaken”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

13 REACTIES

 1. (EU bereidt zich voor op mogelijke grootschalige stroomstoringen in de winter)

  WEG MET DEZE NAZIES !!!! WAT EEN SMEERLAPPEN… DE BEVOLKING MOET ER AAN, ZO SNEL MOGELIJK !!

 2. https://www.bol.com/nl/nl/p/dokio-zonnepaneel-set-compleet-200w-opvouwbare-zonnepaneel-set-zonnepaneel-camper-12v-zonnepaneel-camper-met-omvormer-met-3-meter-kabel/9300000073893984/?bltgh=lHFCBMHvxqh2DZq2VPpH1A.2_29.32.ProductTitle&fbclid=IwAR3dFsmFut8yg-p4avyLX4_4kIERTB5gwkJkztR_h3JhTEPQlmi45i5YtIk
  Hier zou je mee kunnen beginnen bv.

  https://www.bol.com/nl/nl/p/foetsie-h-229-petroleumkachel-2-5-kw-15-m/9300000117485547/?bltgh=vYe5kO5QGNxEIkntkQBGGA.2_35.37.ProductTitl&fbclid=IwAR1QbgCxpA69rk-xFmmJrEtpHA4CZvqku_txYY7Q3TsHk3ISDhwO9KK30IU
  En evt dit erbij bv
  Alles goed lezen van a tot z.

  https://www.bol.com/nl/nl/p/nature-paraffine-verwarmer-enkel-coldframe-4-5-l-6020424/9200000103347396/?bltgh=kJDgOjqT2LfPRje8SwJJLw.2_17.49.ProductTitle
  Voor bv in de keuken/badkamer/slaapkamer.

  En een waterton erbij en een waterzuiveraar of koolstof en zeoliet.
  Heb je gene geld dan betaal je je stroom niet meer 1 maand met dat geld kan je dit kopen.
  De maand erop koop je weer iets zodat je onafhankelijk word.
  Dan oppassen!!!!!!!!!!
  Je gaat maand drie in. Je betaald Maand 1 dus bv je betaald deze maand niks de maand November ook niet.
  Maar in December betaal je dan NIET maar de Maand october.
  Meld dat HEEL duidelijk!!! Dat deze betaling van october is. Anders heb je kans dat ze je gaan afsluiten terwijl je weer gaat betalen. Haal het langzaam in en koop wat je nodig hebt en zorg dat je onafhankelijk word. Buitenlampen op zonneenergie die je s’avonds binnen kent zetten zijn niet heel duur.
  Je mobiel bv kan je in je auto opladen of kleine zonnepanelen voor kopen.
  Zo kom je ten duur los van het moeten betalen van die absurte bedragen.

 3. Koop voor 200 euries een petroleumkachel, stap in de auto, rij even naar België, laad daar 200 liter petroleum in en voila, voor 500 euries een heerlijk warme winter. Koken: Koop voor een paar tientjes een campinggasstelletje, paar flessen gas en je kunt heel de winter lekker kokkerellen. Zonnepaneeltje voor in de tuin of op balkon met een accuutje om de telefoons etc geladen te houden. Onbeperkt abonnementje voor Netflix, koud biertje, voetjes op tafel… Laat je niet gek maken, denk in oplossingen.

  • Dikke plus voor je! Wel een petrolium kachel die geen waiier of dergelijke heeft.
   Tegen mijn zus zei ik ook koop ene etroliumkachel komt ze aan met eentje met een waaier dus ze heeft als nog stroom nodig. Ik heb ze toen aangeraden een kleine zonnepaneel hiervoor te kopen want ze kon het niet meer terug brengen.

 4. Ik zet mijn lichten uit……vanuit solidariteit voor mensen die geen verlichting hebben.
  En ik denk eraan om in het openbaar een vinger tegen mijn bongel te drukken zodat ik ga
  overgeven. Dat eten van twee dagen. Uit solidariteit voor mensen die niet genoeg te eten hebben.
  Voor o.a de mensen die persé driemaal per dag vol zitten met maaltijden en tussendoor bunkeren.
  Voor deze arme Westerse mensen even een gebaar. Omdat ik hen meer gun…..

  Had ik maar TikTok. Dan al lang een fimpje gemaakt waar ik over een stinkend rijke massaconsumeerder en die boodschappen heen zou kotsen. Dat zou een trend moeten zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here