De sanctieregeling kan nauwelijks worden uitgebreid. De EU is te ver gegaan in haar toezeggingen voor militaire steun. Graanleveringen uit Oekraïne bedreigen de landbouwindustrie in de buurlanden. De solidariteit met Oekraïne brokkelt af.

Zoals de blog Lost in Europe van journalist Eric Bonse meldt, heeft de EU niet alleen geen sanctiemogelijkheden meer. Zij heeft ook haar grenzen bereikt met haar militaire steun aan Oekraïne. In het algemeen brokkelt de solidariteit af. Hongarije, dat altijd kritisch stond tegenover de sancties en de wapenleveranties aan Oekraïne, krijgt nu gezelschap van andere landen die eerder aan de kant van de voorstanders stonden. Vooral de ommezwaai van Polen is opvallend. De Poolse regering wordt onder druk gezet door Poolse boeren, bericht RT.

Met zogenaamde “Solidarity Lanes” wilde de EU Oekraïne helpen zijn graan op de markt te krijgen. Het doel was eigenlijk om Afrikaanse landen te bevoorraden. Door de sancties dreigen daar voedseltekorten en honger. De graanovereenkomst waarover Rusland en Oekraïne onder Turkse bemiddeling hebben onderhandeld, dient ook dit doel. Beide projecten zijn echter mislukt. Rusland wijst er herhaaldelijk op dat slechts een klein deel van het over zee uitgevoerde graan daadwerkelijk naar Afrikaanse landen gaat. Rusland spreekt van slechts drie procent. Het grootste deel ging naar de EU – vaak als veevoer voor de vleesindustrie.

Het transport over land heeft er ook niet voor gezorgd dat het Oekraïense graan aankwam waar het moest aankomen. Het is opgeslagen in Polen, Bulgarije en Roemenië, waardoor de marktprijzen daar onder druk staan. De binnenlandse landbouwindustrie kan haar kosten niet langer dekken. Daarom protesteren de producenten. De getroffen landen eisen steun van de EU. De Commissie heeft tot nu toe echter alleen gesproken over een EU-brede oplossing zonder deze uit te voeren. Polen en Bulgarije hebben inmiddels hun toevlucht genomen tot de radicale stap van het stopzetten van de invoer. Bulgarije staat alleen doorvoer toe.

  Het verschil

Er zijn ook steeds meer tekenen van divergentie als het gaat om de aanschaf van munitie. Frankrijk wil de voorkeur geven aan de eigen wapenindustrie, terwijl Duitsland ook van de VS wil kopen. Er is echter al meerdere malen duidelijk gemaakt dat de productie niet zo gemakkelijk en snel kan worden opgevoerd. In ieder geval dreigt de EU haar woord met Oekraïne te breken. Het gebrek aan munitie roept ook fundamentele vragen op over de agressieve toon van de NAVO tegenover Rusland. Het grootste en duurste militaire bondgenootschap ter wereld zit zonder munitie na een jaar betrokkenheid bij een regionaal beperkt conflict. Het bondgenootschap is verzwakt.

Ook de sancties van de EU zijn op. Ze kunnen niet meer zo gemakkelijk worden uitgebreid. Een geëist invoerverbod op uranium stuit op verzet van Frankrijk en andere landen die afhankelijk zijn van kernenergie.

Het volgende sanctiepakket zal waarschijnlijk alleen mazen dichten. Er is echter geen sprake van dat de EU zich houdt aan de onlangs aangenomen resolutie van de VN-Mensenrechtenraad, die oproept tot onmiddellijke stopzetting van de sancties, die in feite in strijd zijn met het internationaal recht.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïne bombardeert burgers en kinderen in centraal DonetskVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet optreden van de heer Lavrov in New York doet het huis schudden
Volgend artikelDe-dollarisatie gaat in de hoogste versnelling
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Predictive programmeren mi.

  Voor misleiding, illusies creëren dat er onenigheid is; zolang men het niet eens is gebeurd er niets, er hoop is op beter, dat het zo’n vaart niet loopt met de oorlog,
  Met andere woorden 😴
  Anders geïnterpreteerd; wordt wakker

  Polen onder druk gezet van boeren …sinds wanneer luistert club you OWN nothing naar een boer.
  De munitie is wederom op.
  “ NB : Scott Ritter gaf 3 weken geleden aan dat 1 miljoen navo soldaten klaar staan “
  De productie kan niet snel opgevoerd worden; deze oorlog staat tig jaar op de agenda, Europa LIGT VOL met oorlog materiaal –
  Het kronkel pad : van diverse landen ‘ waar haal je wat aan oorlogs materiaal’
  Resolutie , mensenrechtenraad …stopzetten sancties. niet gelezen maar dwaalspoor waaruit de VN ook in de kern is opgebouwd- misleiding . Zie ook VN / EU leger .

  Geloofwaardigheden kunnen zijn:
  Door de sancties heeft Afrika een toenemend voedseltekort -de 3% graan die er zou aankomen vlg Poetin
  – zou mogelijk een bijdrage kunnen zijn voor matiging.
  Niet vanwege dit voedseltekort maar steun van Afrikaanse landen – WHO is om the road too-
  EU brede oplossing, dat klinkt geloofwaardig; zeggen recht af doen linksom

   • Polen heeft als land tegen de EU sancties gestemd mogelijke reden is dat het nu een MEGA NAVO leger en materiaal huisvest waar men geen bom op wil in deze omstandigheden, misleiding (‘we are the good’ geen paniek) wederom van toepassing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in