Achter de wanhopige roep van Washington om tanks en andere dodelijke wapens voor Oekraïne, doemt het knagende vooruitzicht op dat het Russische winteroffensief wellicht al is begonnen in het zuiden, waar zware gevechten zijn uitgebroken langs de gevechtslinie in de regio Zaporizië. Hoewel de informatie van het front vaag blijft, denken sommige analisten dat Rusland van plan is zijn troepen en pantsereenheden naar het noorden te sturen om vitale aanvoerlijnen te blokkeren en de Oekraïense troepen in het oosten in te sluiten, schrijft Mike Whitney.

Een Russische aanval naar het noorden zou waarschijnlijk worden gesynchroniseerd met de beweging van een tweede grote groep die langs de rivier de Oskil naar het zuiden oprukt. Deze twee dolkachtige aanvallen zouden gepaard gaan met meerdere raketaanvallen op strategische bruggen en spoorlijnen die de Dnjepr oversteken. Als de Russen in een dergelijke operatie zouden slagen, zou het grootste deel van het Oekraïense leger in het oosten effectief omsingeld zijn, terwijl Moskou de controle over de meeste van zijn traditionele gebieden zou hebben herwonnen. Het offensief zou de oorlog misschien niet beëindigen, maar wel het bestaan van Oekraïne als levensvatbare, aaneengesloten staat. Dit is een fragment uit een artikel op Aljazeera:

De troepen van Moskou rukken op naar twee steden in de zuidelijke regio Zaporizhia in Oekraïne, waar de gevechten deze week zijn geïntensiveerd na enkele maanden van een stilstaand front… Vladimir Rogov, een door Rusland geïnstalleerde functionaris in de regio, zei dat de offensieve acties zich concentreren rond twee steden: Orikhiv, ongeveer 50 km ten zuiden van de door Oekraïne gecontroleerde regionale hoofdstad Zaporizhzhia, en Hulyaipole, verder naar het oosten…..

Het Russische leger verklaarde later voor de tweede dag op rij dat het “voordeliger linies en posities” had ingenomen na “offensieve operaties” in de regio Zaporizja… In zijn dagelijkse rapport van zondag zei het Oekraïense leger dat “meer dan 15 nederzettingen werden getroffen door artillerievuur” in Zaporizhia…. Men zei deze week ook dat de gevechten in de zuidelijke regio “sterk zijn toegenomen”.” (“Russia advances towards two towns in Ukraine’s Zaporizhia region”, AlJazeera)

Normaal gesproken zou ik niet veel tijd besteden aan een onderwerp waarvoor zo weinig bewijs en zoveel speculatie bestaat. Maar de mensen volgen de gebeurtenissen in Oekraïne op de voet omdat ze willen weten wat Poetin van plan is te doen met de 550.000 gevechtstroepen die momenteel verspreid zijn over het gebied of verzameld zijn langs de perimeter in Wit-Rusland. De veronderstelling is dat Poetin deze troepen zal inzetten in een winteroffensief dat het verloop van de oorlog dramatisch zou kunnen beïnvloeden. Ik ben het eens met die veronderstelling, maar ik ben er niet helemaal van overtuigd dat de gevechten in het zuiden bewijzen dat het offensief al is begonnen. Toch is het geroezemoes op de Telegramkanalen en Twitter moeilijk te negeren en zou het erop kunnen wijzen dat mijn scepsis ongegrond is. Hier zijn bijvoorbeeld een paar stukjes van onafhankelijke sites die suggereren dat het offensief al aan de gang is:

Het Russische leger rukt nog steeds actief op in de richting #Zaporozhye, het front is ingedrukt tot een diepte van 7 km. Op dit moment rukken we in drie richtingen op in de sectie #Orekhov. Aan de westkant wordt gevochten om #Novoandreyevka en #Shcherbaki, aan de oostkant om #Belogorye en Malaya Tokmachka, aan de zuidoostkant wordt gevochten om #Novodanilovka, dat slechts 6,5 km van #Orekhov ligt. Een defensieve doorbraak hier zal de RF strijdkrachten in staat stellen een offensief in meerdere richtingen tegelijk te ontwikkelen, waarbij de AFU-groep letterlijk in twee delen wordt gesneden.Telegram

  BREAKING: Oekraïense leger stort in elkaar; Zelensky zegt (nu) "moeten de realiteit onder ogen zien"

Of dit:

Zaporozhye update

Het Russische leger zet zijn offensief aan het Zaporozhye-front voort

De troepen van de zuidelijke en oostelijke militaire districten voeren een offensief uit over een breed front – tot 60 km (in de districten Vasiljevski en Pologovski).
De opmars van de troepen wordt vertraagd door de vele mijnenvelden.

Of dit:

Het offensief verloopt volgens plan: nabije gevechten in verschillende gebieden. Versterkte posities en gebieden van de vijand worden actief bestreden met bommen, mijnen en houwitsergranaten; pas daarna komen gepantserde voertuigen met infanterie.

Volgens de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten in de richting van Zaporozhye bestoken de RF strijdkrachten de Oekraïense strijdkrachten met alle soorten wapens in gebieden van meer dan 25 nederzettingen, waaronder Olgovskoe, Gulyaipole, Volshebnoe, Novodanilovka, Kamenskoe en Plavni van de regio Zaporozhye, Vremovka en Novopol DNR.

Dit is slechts een kleine greep uit de berichten die de afgelopen dagen diverse sites hebben overspoeld. Een groot aantal van de commentaren is afkomstig van mensen die de gebeurtenissen op het slagveld uit de eerste hand lijken te kennen. Ik kan niet zeggen of ze juist zijn, maar de hoeveelheid berichten (en de intensiteit ervan) doen vermoeden dat er iets buitengewoons gaande is.

Er is ook een nieuw bericht op Moon of Alabama waarin Bernard ondubbelzinnig stelt dat het offensief al aan de gang is. Dit is wat hij zei:

Het lang verwachte Russische offensief in Oekraïne is begonnen…

Ik en anderen hebben al geruime tijd gesuggereerd dat de Russische troepen de zuidelijke regio Zaporizhia zullen gebruiken voor een grote stoot in de uiterste achterkant van de Oekraïense troepen rond Bakhmut…

De Russische aanval op de derde en vierde Oekraïense verdedigingslinie zal waarschijnlijk worden ondersteund door een aanval vanuit het zuiden die de rest van de oblast Zaporizja en Donetsk zal bevrijden……

Er is geen Oekraïense artilleriebrigade in de sector. Er is dus geen contra-artillerie beschikbaar… Het doel van de Russische aanval in het zuiden is niet om steden als Zaporiziha in te nemen. Het doel is om de belangrijkste transportroutes, spoorwegen en wegen, van West-Oekraïne naar het front in Oost-Oekraïne onder Russisch artillerievuur te brengen. Dit zal niet alleen de bevoorrading van de Oekraïense troepen aan het oostelijk front verhinderen, maar ook hun vertrek uit de frontlinie. Een stoot van 100 kilometer naar het noorden zou daar grotendeels voor zorgen. Een aanvullende stoot vanuit het noorden naar het zuiden, die er al dan niet komt, zou de ketel definitief sluiten.” (“Ukraine – Russian Army Activates Southern Front”, Moon of Alabama)

Hoewel ik er nog steeds niet zeker van ben dat het offensief daadwerkelijk is begonnen, ben ik het volledig eens met MoA dat het plan van Rusland een variatie zal zijn op de strategie die hij in zijn artikel presenteert. In feite werd een soortgelijke strategie uiteengezet door militair historicus Big Serge in een artikel getiteld (Frontnieuws “Russisch-Oekraïense oorlog: De Wereldbloedpomp – Geleidelijk, en dan plotseling“. De twee analisten lijken vergelijkbare conclusies te hebben getrokken over wat we de komende weken kunnen verwachten. Hier volgt een fragment uit het artikel:

Op dit moment is het grootste deel van de Russische gevechtskracht niet ingezet, en zowel westerse als Oekraïense bronnen maken zich (laattijdig) steeds meer zorgen over het vooruitzicht van een Russisch offensief in de komende weken. Momenteel is de gehele Oekraïense positie in het oosten kwetsbaar, omdat het in feite een enorme salient is, die kwetsbaar is voor aanvallen vanuit drie richtingen.

  Waarom die diepe, diepgewortelde haat tegen Poetin?

Met name twee operationele dieptedoelstellingen hebben het potentieel om de Oekraïense logistiek en ondersteuning te verbrijzelen. Dit zijn respectievelijk Izyum in het noorden en Pavlograd in het zuiden. Een Russische aanval langs de westelijke oever van de Oskil naar Izyum dreigt tegelijkertijd de Oekraïense groepering op de Svatove-as (S op de kaart) af te snijden en te vernietigen en de vitale M03-snelweg van Kharkov af te snijden. Het bereiken van Pavlograd daarentegen zou de Oekraïense troepen rond Donetsk volledig isoleren en een groot deel van de Oekraïense doorvoer over de Dneiper afsnijden.

Zowel Izyum als Pavlograd liggen ongeveer 70 mijl van de startlijnen van een toekomstig Russisch offensief, en vormen dus een zeer verleidelijke combinatie – ze zijn zowel operationeel belangrijk als relatief goed bereikbaar. Sinds gisteren zien we Russische vorderingen op de Zaporozjia-as. Hoewel deze op dit moment vooral bestaan uit verkenningen die de “grijze zone” (dat dubbelzinnige tussenliggende front) binnendringen, beweert de RUMoD dat verschillende nederzettingen zijn ingenomen, wat een voorbode kan zijn van een echte offensieve aanval in deze richting. De belangrijkste aanwijzing is een Russische aanval op Orikhiv, een grote stad met een echt Oekraïens garnizoen. Een Russische aanval hier zou erop wijzen dat er meer aan de hand is dan een verkennende aanval.

Het is soms moeilijk het verschil te zien tussen wat we voorspellen dat er zal gebeuren en wat we willen dat er gebeurt. Dit is zeker wat ik zou kiezen als ik de leiding had over de Russische planning – een opmars naar het zuiden langs de westelijke oever van de Oskil op de as Koepyansk-Izyum, en een gelijktijdige aanval naar het noorden langs Zaporozjia richting Pavlograd. In dit geval denk ik dat het op korte termijn afschermen van Zaporozjia te verkiezen is boven het verzanden in een stedelijke strijd daar.

Of Rusland dit daadwerkelijk zal proberen, weten we niet. De Russische operationele veiligheid is veel beter dan die van Oekraïne of hun proxy-troepen (Wagner en de LNR/DNR Milita), dus we weten aanzienlijk minder over de inzet van Rusland dan over die van Oekraïne. Hoe dan ook, we weten dat Rusland een sterk overwicht heeft op het gebied van gevechtskracht, en er zijn sappige operationele doelen binnen bereik.” (“Russo-Ukrainian War: The World Blood Pump“, Big Serge, Substack)“, Big Serge, Substack)

Het is niet verrassend dat er gevechten zijn uitgebroken rond Orikhiv, wat volgens Big Serge “erop wijst dat er iets meer aan de gang is dan een verkennende aanval.” Met andere woorden, dit zou wel eens de openingsfase van het winteroffensief kunnen zijn. En als dat zo is, dan moeten we ervan uitgaan dat er een verschuiving komt van de ‘positionele uitputtingsslag’ die we tot nu toe hebben gezien. Het Russische offensief zal niet worden geconfronteerd met verdedigingslinies van zwaar versterkte loopgraven die wekenlang moeten worden verzacht met langeafstandsgeschut totdat gepantserde eenheden kunnen worden ingezet voor schoonmaakoperaties. De Grote Pijl bewegingen die Serge voorziet, suggereren dat we aanzienlijke territoriale winst zouden kunnen zien in licht verdedigde gebieden. Dat betekent dat de zaken waarschijnlijk veel sneller zullen gaan dan in de afgelopen 11 maanden. Het betekent ook dat de Oekraïense troepen in de Donbass effectief zullen worden afgesneden van Kiev en aan hun lot worden overgelaten. Het spreekt vanzelf dat er veel slachtoffers zullen vallen.

  Wat Russische ingenieurs kunnen leren van de buitgemaakte "Leopards"

Volgens berichten in de media heeft CIA-directeur William Burns vorige week in het geheim Kiev bezocht om Zelensky te waarschuwen voor het naderende Russische offensief. Burns presenteerde waarschijnlijk een scenario dat sterk lijkt op de strategie die is uitgestippeld door MoA en Big Serge. Maar wat Burns ook tegen Zelensky heeft gezegd, het had überhaupt geen effect op de Oekraïense president. Zelensky is troepen blijven sturen naar de frontlinies (Bakhmut) ondanks de uitzichtloosheid van de situatie en ondanks het feit dat de Oekraïense verdedigingsposities met de dag instorten. Het lijdt geen twijfel meer dat de Russische troepen de verzetshaarden in het oosten zullen wegvagen of dat de gehavende restanten van het Oekraïense leger zich zullen moeten terugtrekken. Het is slechts een kwestie van tijd.

We zeggen niet dat het vanaf nu allemaal “gladjes verloopt” voor de Russen. Nee, er zullen genoeg hobbels in de weg zijn. Maar gezien Ruslands superioriteit in mankracht, vuurkracht en industriële basis, denken wij dat Rusland deze eerste fase van de oorlog ongetwijfeld zal winnen. Het probleem is dat – zelfs als het Russische leger het hele gebied ten oosten van de Dnjepr zuivert en bij de Russische Federatie voegt – dat nog niet betekent dat de gevechten ophouden. Het zal niet stoppen. Door de VS gesteunde troepen zullen aanvallen blijven uitvoeren vanaf de overkant van de rivier, ze zullen commando’s inzetten om achter de Russische linies toe te slaan, ze zullen paramilitairen trainen om een opstand te ontketenen, en ze zullen raketten afvuren op de Krim, Rusland en misschien zelfs Moskou zelf.

Is Poetin daar klaar voor?

Washington zal de handdoek niet in de ring gooien omdat Rusland de eerste ronde in een gevecht van 10 ronden heeft gewonnen. De Verenigde Staten staan nog steeds volledig achter hun plan om Rusland te “verzwakken” om de dominante speler te worden op de meest veelbelovende markt ter wereld, Centraal-Azië. In dat opzicht hebben de gevechten in Oekraïne de vastberadenheid van Washington überhaupt niet getemperd; wij denken zelfs dat het conflict de wijdverbreide russofobie en de niet aflatende roep om wraak aanwakkert. Hoe kunnen we anders de aanhoudende escalatie verklaren die nog geen enkel protest van de bevolking heeft uitgelokt? En vergeet niet dat de VS NordStream 2 al heeft opgeblazen, Europa in een zware depressie heeft gedompeld, de mondiale aanvoerlijnen voor de nabije toekomst heeft gesaboteerd, het 40 jaar durende “globaliseringsproject” heeft doen ontsporen en er alles aan heeft gedaan om China tot een hete oorlog te verleiden. Deze incidenten tonen aan hoeveel belang de VS hechten aan hun bevoorrechte rol in de wereldorde en welke risico’s zij bereid zijn te nemen om die rol te behouden. Kortom, de Verenigde Staten zullen “alles doen wat nodig is” om hun ijzeren greep op de macht te behouden.

Als ik Poetin was, zou ik me voorbereiden op een lange en bloedige strijd. Want dat is wat hem te wachten staat.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De toekomst van de wereld volgens Vladimir PoetinVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe VS en de NAVO lijken erop gebrand een oorlog met Rusland te beginnen
Volgend artikelGemalen insecten “additief” zit nu in pizza, pasta en granen in de hele EU
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

21 REACTIES

 1. “Als ik Poetin was, zou ik me voorbereiden op een lange en bloedige strijd. Want dat is wat hem te wachten staat.”
  Ik zou de wereld gemeenschap uitleggen hoe de vork aan de steel hangt bij de gebeurtenissen rond 9/11 bijvoorbeeld of wat de bedoeling is van de vaccinaties. En dan zien hoe de mensen reageren. Maar helaas zijn ze allen dienaars van dezelfde geldschieters.

  • Poetin bereid het land al jaren voor op wat er onherroepelijk aan zat te komen. Het zou jaren te laat zijn als nu naar jou zou gaan luisteren.

   De wereldgemeenschap is ook al lang al op de hoogte, op de omgekeerd geïnformeerde, domme, ingeslapen westerse NAVO landen na.

 2. Wel erg benieuwd (of eigenlijk niet) hoe ver de Unicons bereid zijn te gaan… De grens is allang overschreden, maar goed. o.a. Europa kan zich opmaken voor een aantal pittige jaren. De motor is namelijk pas net warmgedraaid en het “echte werk” kan nu beginnen! Preppen maar en veters vast!

  • Pfff… wat een shitshow… en dat allemaal omdat een handjevol psychopaten de wereld voor zichzelf wil hebben en niks wil delen. It’s gonna be a bumpy ride… preppen en rust maken/houden in de bovenkamer.

 3. Afwachten.. naar de Overwinning..of de Bom..??? Maar wat heeft de Navo daarbij te winnen..Niets..US evenmin..en daarbij Rusland zal Niet vallen…♥️🇷🇺♥️🇷🇺♥️❗❗

 4. Het Westen bespreekt de mogelijkheid om straaljagers naar Oekraïne over te brengen – Politico

  “Afgelopen zomer was de rode lijn HIMARS. Toen zat ze op tanks, en nu gaat ze ook verhuizen”, zegt een diplomaat uit de Verenigde Staten.

  Westerse bondgenoten van Oekraïne onderhandelen over de overdracht van militaire vliegtuigen naar Kiev, schrijft de krant Politico, daarbij verwijzend naar militaire experts.

  “Gesprekken met meer dan een half dozijn westerse militaire functionarissen en diplomaten bevestigen dat er al een intern debat gaande is over de levering van straaljagers aan Oekraïne”, aldus het artikel.

  De initiatiefnemers van de discussie over deze kwestie waren Oekraïense functionarissen, die de steun kregen van de Baltische staten.

  “De volgende natuurlijke stap zullen strijders zijn”, citeerde de krant een van de Europese diplomaten.

  https://rusvesna.su/news/1674728989

  • Adriaan, dat Anka nieuws is totale kots FUD en propaganda. Zelfs als je naar de pro-oeki kaarten kijkt zie je dat Soledar al weken geleden ingenomen werd. De Russische kant heeft tien maal meer artillerie en geen munitietekorten, en beheerst het luchtruim. Voor de luitjes die dit nieuws als waar aannemen heb ik nog een paar bruggen te koop in London en NY…

  • Adriaan,
   Ik kan alleen maar hopen dat de Russen toch ook eens hulp zullen krijgen want de Navo is met wel heel veel natuurlijk, is China of een India niet bereid tot hulp of denk je dat het niet nodig is?
   Soms ben ik bang dat die VS aan het einde toch de macht zullen houden en dat idee kan mij maar niet los laten, wat denk jij.hoor graag van je!

 5. uiteraard is de toekomstige overwinning van Rusland in de Oekraine niet het einde vd oorlog. Rusland is immers sinds 2014 in oorlog met de VS en hun NAVO bondgenoten, welke vorig jaar geescaleerd is. Deze oorlog is feitelijk begonnen toen in 2014 onder leiding vd VS een fascistisch regime in de Oekraine geinstalleerd is. Direct daarna is dit regime begonnen om genocide te plegen op de Russischtalige bevolking in de Oekraine(de Krim en Oost-Oekraine). Rusland zal eerst Oekraine denazificeren en demilitariseren en daarna hun fascistische Westerse bondgenoten, waarbij het zeker niet uitgesloten is dat kernwapens gebruikt gaan worden.

 6. Wat betreft de etno-linguistieke kaarten die ons voortdurend getoond worden: Zelfs die zijn incorrect en leugenachtig.

  Gedurende mijn verblijven in Banderastan heb ik oost van de stad Vinnitsa me altijd met Russisch of soerzhik, een mengsel van voornamelijk Russisch met enkele Oeki woorden, moeten behelpen. In Kiev was het zo dat men veelal zuiver Oekraïens niet goed begreep, en zelfs de verkhovna rada (het parlement) deed tot voor kort alle communicatie in het Russisch. In het hele noorden, in de nabijheid van de grenzen met Wit-Rusland en Rusland spreekt men ook Russisch.

  Een kennis, geboren in Shostka die jarenlang in Kiev gewoond en gewerkt heeft, verstaat het zuivere Oekraïens niet. Onze familie en vrienden in Kiev spreken allen soerzhik, dus Russisch.

  Men zou werkelijk kunnen zeggen dat vrijwel iedereen te Kiev en ten oosten en zuiden daarvan Russisch spreekt.

  De heden ten dage getoonde kaarten zijn een lachertje…

  • Dat is interessant Casse. Dit heb ik nog niet eerder gehoord. Als ik jou goed begrijp is de taaldeling in Oekraïene niet zo vastgelegd als de taalgrens in Belgïe. Dat maakt de verwarring dus nog groter. Als Rusland dan het Russischtalige deel claimt blijft er van het oorspronkelijke Oekraïene niet veel meer over. Als er straks uberhaupt nog iets overblijft van Oekraïene.

 7. If I were Putin…
  let me ask you, who is in charge of the US/NATO scumbags? Rothschilds, billionaires like Gates, Soros, Bezos, City of London… These are known by the Ruskies! So…
  If I were Putin, I would say, when the first US/nato/German tank crosses the border, we will destroy the real orchestrators of this conflict. We will hit the financial head of the globalist snake.

 8. stopworldcontrol? Nope, inschrijven, gelijkgestemden uitnodigen? Lijkt eerder een trawler, sleep binnen, sleep binnen.

  Nee vrinden, trap je voorraadkasten vol, stack it to the roofters. Laat de poep de ventilator raken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in