Een FAB-500 bom uitgerust met een JDAM-stijl pop-out glijvleugels en een precisie geleidingssysteem. Duinnps / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0 DEED)

Een Oekraïense soldaat die in de buurt van de noordelijke frontlinie van het land vecht, heeft de dreiging van de Russische bombardementen beschreven. Hij vertelde The Times of London dat ze “zoveel mensen verliezen, er zijn zoveel lichamen dat we ze niet eens allemaal terug kunnen brengen.”

De soldaat, door de krant geïdentificeerd als Lemur, beschreef het gevecht als “fucking awful” en voegde eraan toe dat de Oekraïense troepen in het gebied niet verder kunnen, bericht Business Insider.

“We kunnen nauwelijks de linie houden,” zei hij.

Volgens de krant vecht Lemur in Kupiansk in de Oblast Kharkiv in Oekraïne, waar het Institute for the Study of War de afgelopen dagen marginale Russische overwinningen heeft gemeld.

Een belangrijke factor in het huidige Russische offensief zijn de zweefbommen, waarvan Rusland het gebruik de afgelopen drie maanden heeft opgevoerd.

Dit zijn bommen uit het Sovjettijdperk die zijn uitgerust met geleidingssystemen en vleugels die langeafstandsaanvallen mogelijk maken.

Vanaf vorige maand gebruikte Rusland ze intensief rond drie brandhaarden van de oorlog: Kupiansk, de oostelijke stad Bakhmut en Robotyne, een strategisch dorp in het zuidoosten, meldde de Kyiv Post.

Zweefbommen worden op afstand gelanceerd vanuit vliegtuigen en vervolgens naar hun doel geleid. Door hun kleine radarsignatuur en korte vluchttijd zijn ze moeilijk te detecteren en neer te schieten door de toch al onder druk staande Oekraïense luchtverdedigingssystemen.

Naar verluidt is Rusland de productie van deze bommen aan het opvoeren.

Zweefbommen speelden een rol bij de Russische inname van Avdiivka midden februari, het enige grote succes van de afgelopen maanden. De impact in Avdiivka was naar verluidt verwoestend.

  Die 'Verdamde' Russen... Nu overspoelen ze zichzelf voor propaganda!

Oekraïne geeft geen officiële cijfers vrij over het aantal slachtoffers.

Maksym Zhorin, een soldaat in de 3e Gescheiden Aanvalsbrigade van Oekraïne, zei in een Telegrampost tijdens die strijd dat zweefbommen “elke positie volledig vernietigen”, meldde The Washington Post.

“Alle gebouwen en structuren veranderen gewoon in een put na de aankomst van slechts één,” zei hij.

Oekraïne, dat worstelt om de Russische troepen terug te dringen, heeft zijn eigen verdedigingslinies versterkt.

In Kupyansk wordt aan de frontlinie gevochten met 4 kilometer aan loopgraven, drakentanden en mijnenvelden, meldde The Times.

Deze vormen echter geen barrière voor zweefbommen.

De dreiging vanuit de lucht heeft de komst van F-16’s naar Oekraïne nieuw leven ingeblazen.

Mykola Bielieskov, een militair analist aan het Nationaal Instituut voor Strategische Studies in Kiev, vertelde aan The Post dat de aangepaste lucht-luchtraketten van de F-16’s Oekraïne zouden kunnen helpen om de dreiging het hoofd te bieden.

Geschat wordt echter dat de vliegtuigen het Oekraïense luchtruim op zijn vroegst in de zomer zullen bereiken.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Voormalig president van Frankrijk geeft nu ook toe: Minsk-akkoorden waren bedoeld om Rusland te misleiden; Oekraïne in staat stellen te bouwen voor een oorlogVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHoe Operatie Mockingbird, een undercover initiatief van de CIA, de publieke perceptie manipuleerde via de media
Volgend artikelOekraïne Situatierapport: Interview met Syrski – Mobilisatie – De-energisatie
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. 30 maart 2024 15:04

  ‘Een kilometerhoge rookzuil’: een Duitse waarnemer bewonderde Russische wapens
  Auteur: Pavel Shishkin, redacteur

  Bild: na de bominslag van de ODAB-1500 steeg de rook een kilometer op

  © Russische Ministerie van Defensie / t.me/mod_russia

  Een militair analist voor de Duitse publicatie Bild, Julian Repke, was van mening dat Rusland de eerste was die in Oekraïne een zware volumetrische termobarische (ODAB) van 1500 kg gebruikte.

  Repke wees op het gebruik van dit type wapen tegen het Oekraïense leger in de omgeving van het dorp Velyka Pisarevka in de regio Soemy. Volgens hem steeg als gevolg van de ODAB-1500-aanval een rookkolom van ongeveer 1 km hoog, die werd geanalyseerd op basis van gegevens uit open bronnen.

  De deskundige legde uit dat een thermobarische bom vóór de explosie een brandbare aerosol verspreidt op een afstand van ongeveer 10 meter van het doelwit en deze vervolgens ontsteekt, waardoor een krachtige volumetrische explosie met een hoge vernietigende kracht ontstaat.

  Volgens Roepke heeft Rusland tot nu toe volumetrische detonerende munitie gebruikt met een gewicht van 170 tot 500 kg, en was het gebruik van een bom met een gewicht van 1,5 ton een belangrijke wending in het conflict.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in