(Public Domain)

De “Wisdom of Crowds”, een hypothese die in 2005 door James Surowiecki in zijn gelijknamige boek werd gepopulariseerd, behoort tot de meest fascinerende ontdekkingen over de collectieve menselijke psychologie. Het is een tegenstelling tot Charles Mackay’s “Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds”. Kort samengevat suggereert Surowiecky dat onder bepaalde omstandigheden de menigte de waarheid over een bepaalde kwestie kan achterhalen of de meest effectieve oplossingen voor een probleem nauwkeuriger en betrouwbaarder kan vinden dan zelfs de best gekwalificeerde deskundigen op dat gebied. Ik zal de bespreking van concrete gevallen van dit mysterieuze fenomeen overslaan, maar voor iedereen die geïnteresseerd is, heb ik twee van Surowiecki’s meest fascinerende voorbeelden samengevat in mijn boek “Mastering Uncertainty in Commodities Trading” (gratis te downloaden via de link, u vindt de relevante bespreking op pagina 58 en 59), schrijft Alex Krainer.

Social media maken ons opmerkelijk slim

Maar om ervoor te zorgen dat de menigte een dergelijke wijsheid manifesteert, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan: (1) de informatiestroom moet gedecentraliseerd zijn; (2) er moet waarheidsgetrouwe informatie aanwezig zijn in het informatie-universum; (3) er moet een grote diversiteit aan deelnemers aan de discussie zijn, en (4) de deelnemers mogen niet van elkaar afhankelijk zijn bij hun oordeel.

Moderne social media hebben wellicht een omgeving gecreëerd waarin op robuuste wijze aan deze voorwaarden is voldaan, waardoor de manier waarop wij als collectief op informatie reageren radicaal is veranderd. Tot nog niet zo lang geleden stroomde informatie vanuit gecentraliseerde bronnen die de informatie die het publiek bereikte filterden. Zolang de samenleving voor informatie afhankelijk was van het gedrukte woord, radio of tv, was het relatief eenvoudig om de informatiestroom te controleren en de narratieven vorm te geven.

Spontane ontgifting van russofobie

De opkomst van social media heeft deze vreemde orde van zaken wellicht verstoord, en het perfecte voorbeeld daarvan is het huidige conflict tussen Rusland en het Westen. De afgelopen twee decennia hebben westerse media de narratieven over Rusland en zijn leiders strak onder controle gehouden. Een vijandige opstelling tegenover Rusland is een van de belangrijkste beleidsprioriteiten van de westerse mogendheden en de berichtgeving over Rusland in de media is altijd negatief geweest.

  Russisch-Oekraïense oorlog: De afrekening

Toen Vladimir Pozner een groep onderzoekers opdracht gaf om de archieven van de New York Times over een periode van 3 jaar, van 2015 tot 2017, uit te kammen en Rusland-gerelateerde artikelen op te zoeken, vonden zij nul verhalen waarin Rusland in een positieve context werd genoemd. Hetzelfde geldt waarschijnlijk ook voor andere westerse media. In het zeldzame geval dat een positief verhaal ontsnapt aan de waakzame ogen van de censoren, worden dergelijke verhalen snel verwijderd en memory-holed

Vanaf de dag dat Rusland Oekraïne vorig jaar binnenviel, werd de controle op het narratief opgevoerd: Westerse mogendheden zuiverden bijna alle Russische bronnen en pasten zware censuur toe op pro-Russische standpunten.

In het licht van dit alles zou men verwachten dat men in het westen uniforme negatieve opvattingen over Rusland zou aantreffen. Hoe moeten we anders aankijken tegen een natie met nul verlossende kwaliteiten, geleid door een misdadige kleptocratie onder een president die een voormalige KGB-agent is? En nu deze natie een onuitgelokte, illegale agressie is begonnen tegen een soeverein buurland, zouden we verwachten dat Rusland in het westen alleen maar angst, afkeer en vijandigheid zou oproepen. Maar dat is niet gebeurd; het lijkt erop dat dergelijke sentimenten beperkt blijven tot overheidsfunctionarissen en de reguliere media, maar niet algemeen gedeeld worden door het publiek.

Dat ging niet zoals gepland

Hoewel het waar is dat de inval van Rusland in Oekraïne schok en consternatie veroorzaakte bij mensen in het westen, is de aanvankelijke veroordeling van Rusland grotendeels weggeëbd. In Kroatië, een katholiek land dat nooit bijzonder close is geweest met Rusland, sympathiseren waarschijnlijk drie van de vier mensen met de Russische kant. Dat is mijn eigen indruk, die wordt gedeeld door veel mensen die ik daar heb gesproken. Een aantal informele peilingen die ik de afgelopen maanden op sociale media tegenkwam, bevestigen dit gevoel. Hier zijn drie voorbeelden die relatief veel stemmen kregen op Twitter:

  Poetin wint - Rusland zal dankzij de sancties van het Westen naar verwachting in 2022 de hoogste gaswinsten in de geschiedenis boeken

Geen van de drie Twitteraccounts die deze peilingen hebben uitgevoerd lijken bijzonder pro-Russisch, dus de resultaten moeten niet worden genegeerd. Ik kwam nog een handvol peilingen tegen, met resultaten die eveneens in strijd zijn met de het gangbare narratief. Hier is het voorbeeld van vandaag, met dank aan George Galloway’s Mother of All Talk Shows (MOATS) peiling op YouTube:

Om zeker te zijn, dit waren geen wetenschappelijke peilingen. De deelnemers konden overal vandaan komen, ook uit Rusland, en de resultaten kunnen zijn beïnvloed door bots (in beide richtingen, in feite). Maar ik kreeg nog een bevestiging van een verrassende bron.

Bevolking in NAVO-landen niet zo happig op het haten van Rusland

Een paar weken geleden ontving ik een e-mail van iemand die voor de NAVO werkt in een van de lidstaten. Zij vertelden mij dat de NAVO de publieke opinie in haar lidstaten nauwlettend in de gaten houdt. Dit is wat ze schreven (woord voor woord, inclusief nadruk): “Ik weet vanuit mijn werk (militair) dat Roemeniërs, Moldaviërs, Bulgaren, Hongaren, Slowaken, Cyprioten en de hele Balkan ongeveer 3 op de 4 en meer voor Rusland zijn. Oostenrijkers, Italianen, Tsjechen, Spanjaarden en Fransen ongeveer 2 op 3.”

Op de YouTube-enquête van George Galloway na dateren ze allemaal van vóór het recente artikel van Seymour Hersh, waarin de regering-Biden wordt aangewezen als de schuldigen achter de aanvallen op de Nord Stream-pijpleidingen van afgelopen september. Deze aanslag zou het sentiment zeker verder in het voordeel van Rusland hebben gebracht.

Deze keer is het echt anders

Waar we in feite naar kijken, is een enorme mislukking van de westerse mogendheden op het gebied van narratieven. Controle houden over de narratieven is geen luxe in de politiek. Het is een essentiële voorwaarde voor succesvol beleid en als zodanig rechtvaardigt het enorme uitgaven aan middelen voor het formuleren van de narratieven, het controleren van de informatiestromen en het censureren van afwijkende meningen. De parasieten van de heersende elites financieren rijkelijk honderden denktanks om het materiaal te vervaardigen waarmee overtuigende narratieven worden bedacht en de publieke perceptie wordt vormgegeven.

  Dronebeelden tonen enorme verwoesting van Bakhmut

Zij hebben hun spel geperfectioneerd met meer dan twee eeuwen ervaring en knowhow in de kunst van het manipuleren van de publieke opinie. In de afgelopen drie jaar hebben we ze echter op twee cruciale fronten spectaculair zien falen: (1) in hun confrontatie met Rusland en (2) in hun poging om ons in een dystopisch “Nieuwe Normaal” te loodsen na de Covid-19 pandemie.

Zij hebben gefaald omdat de manier waarop wij collectief informatie verwerken, leren en beslissingen nemen radicaal is veranderd, en waarschijnlijk voorgoed. Dit alles zou moeten inspireren tot een nieuw geloof in de mensheid en vormt een dwingende reden voor optimisme over onze toekomst. Deze veranderingen zijn ook van het grootste belang voor beleggingsspeculatie, omdat ze het prijsvormingsproces zullen beïnvloeden op manieren die we nog niet kunnen voorzien. Wat in de afgelopen decennia de norm was, kan achterhaald zijn als leidraad voor de toekomst.

De markten zullen zich echter in trends blijven bewegen en met hoogwaardige trendvolgende strategieën zullen beleggers in staat zijn de komende veranderingen te navigeren en succes te hebben totdat wij het huidige monetaire systeem kunnen vervangen door eerlijk geld en de hele zaak van beleggingsspeculatie overbodig wordt.

Bedankt voor het lezen! Dit bericht is openbaar, dus voel u vrij om het te delen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

President Poetin, wist u dat u de oorlog in Oekraïne aan het verliezen bent?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe Grote Illusies van de leiders van de westerse democratieën crashen op een nederlaag in Oekraïne
Volgend artikelNieuwe studie constateert dat “woke” mensen eigenlijk heel dom zijn
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Wie weet.

  Door de eliminatie van de menselijke factor in handelsbeslissingen zijn IT-afdelingen uitgegroeid tot het belangrijkste aspect van beurshandelaren, waarbij miljoenen aan programmeurs worden betaald om computercode te schrijven voor transacties die concurrenten milliseconden te snel af moeten zijn.

  http://info.sharenl.org/?p=6111

 2. We zullen op 11 maart zien of de menigte verstand bezit of dat ze blijven slapen.

  De vredesmars moet dan massaal zijn. Honderdduizenden moeten deel nemen en duidelijk maken dat het NIET onze oorlog is en dat we UIT NATO moeten stappen.

  Het moet een niet duidelijke oproep zijn aan de landverraders in Den Haag dat het roer in Nederland om moet en dat wij een oorlog totaal afwijzen.

 3. Zolang de overheid en media totaal regenboog zijn met hun woke sprookjes, zijn er nauwelijks burgers die nog waarde aan hun verzinsels hechten.
  Ze hebben het zelf verpest. De overheid heeft zichzelf buiten de samenleving geplaatst.

 4. “Social media maken ons opmerkelijk slim”…

  Tja, daar gaat het alweer mis. Soc.med maken ons slaafs en dom, dat staat inmiddels wel vast.

  Het is de laatste paar jaar nadrukkelijk bewezen door de pandemie van de domheid die de mensheid naar de vaxgenocide heeft gebracht.

 5. Mensen………het zijn wonderlijke wezens gebleken.

  Gek eigenlijk wel …….hoezeer ik in min leven langs al die types heb gekeken…….met de nadruk op langs

  Nu kijk ik beter…..en begrijp ik geen spat beter dan toen, waar ik mijn (mijn?) ruimte mee deel.

  Geef me de materialen, en ik ontwerp en bouw je een huis. Geef me de mensen erbij, en ik bouw je er tien……honderd.

  Dat wilde ik ook…….en de mogelijkheden waren er niet. Zonder een onbeschofte bak geld en de grote bek van de zoveelste projectontwikkelaar bereik je niets interessants in dit land.

  Overal zitten de burgemeestertjes en hun stompzinnige ambtenaren de trends te volgen………trends die je enkel een slavenbestaan opleveren.

  Nu hoef ik niet meer zo nodig.
  De ( en neem mij de grofheid niet kwalijk) onvoorstelbare en letterlijke kankerzooi die het Tuig en zijn volgelingen van deze samenleving hebben gemaakt, doen mij er toe nopen om te zeggen ” Laat maar in elkaar pleuren “.
  Ik heb voedsel en water. Brandstof genoeg. Ik red me wel een paar jaar .

  Buigen voor deze verzameling vuile rotschoften…….deze hondsdolle troep smerige jakhalzen……!?…
  die misselijkmakende pedobende die nooit wat gepresteerd heeft en heeft geleefd op het bloed van kinderen ……?……..dat Demminck en Justitie tuig?

  Nooit …Godverdomme. NOOIT !!

  Kom maar op…….het hele zootje zieke hufters.

  Kom maar op……!!!

 6. Heb nooit van Amerika gehouden, ik voel mij meer verwant met het Russische volk.
  Oekraïne is ook verwant, dat zij zich afscheuren is hun onderlingen geschillen in cultuur en levensideologië. Dat mag.
  Dit is oorlog en de schuld van Amerika, burgeroorlog creeëren, volkeren tegen elkaar uitspelen. Is een oorlogsmisdaad “spuwspuw”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in