La Grande Illusion was de film van Renoir uit 1937 die de tragische fouten toonde van de aristocraten van de Europese rijken in de Eerste Wereldoorlog. De film verwees op zijn beurt naar een Brits geschrift uit 1910, The Great Illusion, waarin werd beweerd dat oorlog irrationeel en onmogelijk was in het beschaafde Europa omdat het indruiste tegen de belangen van de Britse Imperial Liberal Rules Based Order, schrijft Jeff Rich.

De dreigende nederlaag van Oekraïne, de NAVO en de VS door Rusland legt soortgelijke tragische fouten en grote illusies bloot.

Maar hoe kan ik zeggen “dreigende nederlaag” in Oekraïne? Elke lezer van het grote nieuws in het Westen zou dit oordeel bespotten nu de verjaardag van de invasie nadert. Maar ik geef al commentaar op deze oorlog in The Burning Archive podcast sinds vóór het conflict van februari 2022.

Rusland is de oorlog duidelijk aan het winnen. Het verslaat niet alleen Oekraïne, maar ook de NAVO en de VS. Het wint de oorlog militair. Het heeft een overweldigend artillerieoverwicht en staat op het punt Bakhmut in te nemen. Rusland heeft de economische oorlog doorstaan, de “sancties uit de hel” die “de roebel in puin zouden veranderen.” Het heeft de Amerikaanse illusie dat Rusland een “tankstation is dat zich voordoet als een land” ontmaskerd. Rusland en zijn strategische partner China zijn diplomatiek aan de winnende hand. Poetin heeft de westerse illusie gelogenstraft dat Joe Biden een “Verenigde Naties van Democratieën” in WOII-stijl zou kunnen samenstellen om Rusland te isoleren. De grootste democratie ter wereld, India, zei resoluut en beleefd: “Nee, de wereld is ingewikkelder en multipolairder dan dat.”

  Het Oekraïense leger is in zeer slechte staat - meer gevechten zullen het alleen maar vernietigen

Zelfs in de informatieoorlog is het Westen vooruitgelopen op zijn aanvoerlijnen. Ondanks de schijnbare Amerikaanse dominantie en ongekende beperkingen van de “open samenleving” van het Westen, zoals het verwijderen van veel Russische mediakanalen, keert Rusland de blitzkrieg van de informatieoorlog van het Westen langzaam in zijn voordeel. Het legt gewoon de waarheid bloot. Oekraïne is geen democratie. Oekraïne heeft echt een probleem met extreme etno-nationalistische ideologieën. Oekraïne zet zijn burgers onder druk om snel te sterven in Donbass om de Amerikaanse berichtgeving over de oorlog te stutten. Oekraïne heeft sinds 2014 echt duizenden burgers beschoten en gedood. Amerika heeft, zoals Seymour Hersh meldde en de ABC nog moet melden, de Nordstream-pijpleidingen opgeblazen. En Amerika deed dat, volgens de bronnen van Hersh, in een geheime operatie die het Congres omzeilde en zijn eigen NAVO-bondgenoot schaadde. Dankzij de onafhankelijke media zal de waarheid de ontploffing overleven.

Toch is de publieke perceptie dat Oekraïne aan de winnende hand is, en niets fout kan doen. We moeten Oekraïne “bijstaan” zolang dat nodig is. Onlangs heeft het Australische parlement een foto geënsceneerd van de eenheid van parlementsleden die met de Oekraïense vlag staan. De publieke perceptie wordt gevoed met voortdurende propaganda, zoals het Bear Grills “interview” met Zelensky. Wanneer het echt slechte nieuws komt, na de val van Bakhmut en het slopende offensief van het Russische leger, kan de schok voor de publieke opinie even ingrijpend zijn voor de wereldorde als de mislukkingen van de Eerste Wereldoorlog of de val van Singapore en Kaboel.

Misschien geloofden de Amerikaanse en geallieerde leiders hun eigen propaganda dat zij elke oorlog konden winnen toen zij deze oorlog uitlokten door te proberen Ruslands koningin op Brzezinski’s grote schaakbord te nemen. Maar nu spreken tenminste enkele “realisten” zich uit, zij het heimelijk in de wandelgangen van Washington. Het document van de Rand Corporation over “Avoiding a Long War” waarschuwt dat overdreven optimisme over succes in de oorlog de oorlog zal verlengen, en dat de oorlog niet in het belang van de VS is. Het berispt minister Blinken beleefd als “te zeer gericht op één dimensie van het oorlogstraject”.

  Andrei: Zeker, zeker, Mr. Austin. In gerelateerd nieuws

Overmoed over succes in oorlog lokt oorlog uit, zorgt voor lange oorlogen en komt voort uit de grote illusies van nationale elites. Geoffrey Blainey maakte dit punt in 1973 in Causes of War, en het rapport van de Rand Corporation en de “realistische” factie in Amerika halen hem vandaag aan.

Natuurlijk hebben veel critici (waaronder mijn bescheiden podcast) deze illusies sinds februari 2022 blootgelegd. Jeffrey Sachs. John Mearsheimer. Paul Keating. Tony Kevin. Geoffrey Roberts. Seymour Hersh. Vele, vele anderen die beschamend worden aangevallen als “Russische propagandisten”.

De waarheid zal de illusie verdrijven. Het kan weken duren. Het kan maanden of jaren duren. Maar ooit zal er een afrekening komen. Het einde van de Eerste Wereldoorlog was niet goed voor de misleide Europese imperiale elites. Het einde van de oorlog in Oekraïne zal niet goed zijn voor de imperiale Amerikaanse elites. Zij hebben te lang de virtuele realiteit van gemanipuleerd nieuws gesponnen – “Amerika maakt zijn eigen realiteit” – om de realiteit van een veranderde multipolaire wereld aan te kunnen.

Ze zijn incompetent gebleken in het voeren van oorlog met een gelijke, in het voeren van diplomatie met onafhankelijke naties, in het opzetten van economieën die mensen dienen in plaats van bubbels, en, ten slotte, in het vertellen van de eerlijke waarheid aan hun eigen volk. Tragisch genoeg zullen de grote illusies van deze leiderselite de dienstplichtige soldaten van Oekraïne overleven, die overbodige natie die zichzelf verraadde op zoek naar Amerikaanse glorie.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het getier en geraaskal op Vladimir Poetin: Hij hangt in de touwenVolg Frontnieuws op Telegram

  Europese boeren zien het teken aan de wand met energiecrisis: voedseltekorten zijn een zekerheid

Lees meer over:

Vorig artikelDe wereld wankelt op de nieuwe polycentrische geopolitiek
Volgend artikelDeze keer is het anders: Wijsheid van de menigten versus Westerse propaganda
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Een westerse kat in het nauw kan nog heel rare springen maken. Afwachten maar wat er nog in de westerse pijplijn zit. Verlies en onkunde toegeven is niet gemakkelijk.

 2. De illusies van de Oranjist Hoekstra, ex-Shell-werknemer, een zoveelste CDA-volksverlakker en lid van het 3e Rutte-oorlogshitsers-pedo-homo-pot-cabinet, nu manipulant op buitenlandse (lees “cadaver-kapitalist corporaties ) zaken rent als een olifant in een porceleinkast over de wereld om te ontdekken dat hij de weg kwijt is en zijn vingers verbrandde.

 3. Wat begon als een regionaal conflict – zeker sinds 2014,
  is door “Westerse machten” opgeblazen tot ‘global conflict’.
  De gevolgen zijn niet te overzien.
  En dan wordt oorlogs-hitser Boris Johnson waarschijnlijk secr.gen van de Nato ….
  the worst is yet to come …

 4. Mijn visie is dat de overwinnaar pas gekend is na de oorlog. De oorlog kan eindigen in een gelijkspel, een Pyrus- of een echte overwinning.

  Mijn bezorgdheid is niet de oorlog van de elite, maar het oorlogsleed van de gewone mens, nu Rus of Oekraïner, straks Chinees, Rus, Amerikaan en Europeaan. Ik wil niet verplicht zijn jou te haten en te doden, terwijl jij mij moet haten en doden.

  =====

  De woorden die volgen, zijn voor rekening van Tom Lassing. Het weerspiegelt de westerse visie op één jaar oorlog.

  =====

  Een jaar oorlog in Oekraïne (Tom Lassing)
  24/02 7:45

  Vorig jaar had Putin het idee dat hij met een soort van chirurgische ingreep de macht in Oekraïne kon grijpen. Hij hoefde slechts het regeringscentrum in Kiev te veroveren, de topmensen van de Oekraïense regering te liquideren en het land zou in chaos vervallen en een makkelijke prooi voor Rusland worden.

  Hooguit drie dagen zou het duren. Dit vanwege het verrassingseffect en de enorme numerieke overmacht van de Russen.

  Een jaar later weten we dat van die Russische hoogmoed weinig over is.

  Oekraïne wist de aanval op Kiev te pareren en de voormalige acteur die nu president van Oekraïne is bleek een geboren leider te zijn die zijn land wist te motiveren om de strijd met de Russen aan te gaan.

  Nog altijd zijn er mensen die denken dat Rusland nog niet eens begonnen is, maar die mensen zitten er naast. In de eerste maanden van de oorlog heeft Rusland de kern van haar beroepsleger verloren. In het eerste jaar van de oorlog heeft het land de helft van haar materiaal verloren.

  Rusland heeft nog altijd een groot leger, maar de kracht daarvan is heel fors kleiner geworden, terwijl het Oekraïense leger veel sterker is geworden.

  Oekraïne verloor ook veel mensen, maar wat Oekraïne heel goed deed, was eerst de opgeroepen burgers vier maanden opleiden voor ze de gevechten in gestuurd werden. Oekraïne zag dus haar soldaten in aantal en in kennis toenemen, terwijl Rusland haar soldaten wel zag toenemen, maar de kennis van die soldaten liep hard terug.

  We zagen dat recent bij een aanval van de Russen in het zuiden. De chauffeurs bleken niet in staat de voertuigen goed te besturen. Ze reden over hun eigen soldaten heen en uiteindelijk verlieten ze de voertuigen en renden allemaal in paniek terug naar de eigen linies.

  Helaas is de oorlog nog niet voorbij.

  Het is nu wachten op het voorjaar. De velden drogen dan uit en dan wordt het weer mogelijk om zonder gebruik te moeten maken van wegen te bewegen. Dat hebben vooral de Oekraïners nodig, want die hebben nu veel meer gemotoriseerd materiaal.

  =====

  Biden in Kiev (Tom Lassing)
  21/02 7:47

  Gisteren heeft zelfs de president van de VS persoonlijk een bezoek gebracht aan Kiev.

  Dat is een jaar na de start van de oorlog een slag in het gezicht voor Putin. Immers, heel de wereld heeft nu kunnen zien dat Rusland deze oorlog, die het in drie dagen wilde winnen met in feite een soort van staatsgreep in Oekraïne, pertinent niet gewonnen heeft.

  Juist die symboliek van een jaar wilde Putin gebruiken om te laten zien hoe sterk Rusland is. Het Russische lente offensief is echter vooralsnog op vrijwel niets uitgelopen. Enkele grote aanvallen zijn in de kiem gesmoord en daar waar er enige terreinwinst is, is er strategisch gezien niet veel aan waarde gewonnen.

  Die paar meters Oekraïens grondgebied zijn nu roodgekleurd van Russisch bloed.

  De verliezen voor de Russen zijn werkelijk enorm, omdat het voor de Russen steeds meer een oorlog te voet aan het worden is.

  Steeds meer lees ik in de pers dat het de verwachting is dat deze oorlog nog jaren zal duren. Ik kan dat uiteraard niet uitsluiten, maar ik verwacht nog altijd dat het Russische front nog in 2023 in elkaar klapt en dat de Russen vrijwillig heel Oekraïne gaan verlaten om te voorkomen dat ze werkelijk militair compleet verslagen gaan worden. Misschien moet Kiev eens gaan denken aan een symbolische maar grote handreiking aan Rusland die ze dan op dat moment van een Russische militaire ineenstorting aan Rusland kunnen doen.

  Bijvoorbeeld geen volwaardig lid van de NAVO worden, maar slechts een verdrag met de NAVO en met Rusland sluiten over de zelfstandigheid van Oekraïne. Zo heeft Rusland dan een ‘overwinning’, en is de veiligheid van Oekraïne hopelijk toch gewaarborgd.

  Hoe dan ook, zo ver is het nog niet, maar ik zie eerder een ineenstorting dan nog jarenlang strijd. Een jarenlange strijd zou immers voor iedereen heel vervelend zijn. Oekraïne wil immers heropbouwen en Rusland gaat een jarenlange strijd ook keihard voelen, want de economie daar krijgt nu de eerste klappen en dat gaat vanaf nu alleen maar erger worden.

  =====

  En als toemaatje het verwijt dat Tom Lassing mij maakt.

  Luc,

  Door de overduidelijke Russische propaganda te publiceren ben je pro Russisch.
  Dan maakt het niet uit wat of je standpunt is. Je bent Rusland aan het promoten en je speelt pro russische politici in de kaart.
  Je bant een fantastische kerel en ik vind je echt een toffe gast, maar je laat je steeds weer foppen door lieden die er slechts op uit zijn geld te verdienen door Rusland te promoten. Ik schrijf morgen een verhaal over Social Media. Lees dat maar eens goed door. (het gaat dan niet over de oorlog)

  =====

  Ik ben zo vrij geweest op dat verwijt niet te antwoorden.

 5. Ze zijn incompetent gebleken in het voeren van oorlog met een gelijke , dat is een droombeeld . Het westen en de usa lopen ver achter op de RF qua intellect , wijsheid , fatsoen en zeker op militair vlak , binnen enkele jaren zal je de dominostenen zien beginnen te vallen en worden beiden een nieuwe weimar replubliek , armoe troef en de zogenaamde elite hangt te verrotten aan de lantaarnpalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in