De Washington Post heeft een lang tweedelig stuk geschreven over het mislukte ’tegenoffensief’ in Oekraïne. Het geeft in gelijke mate de Amerikaanse en Britse planning van de hele puinhoop en de Oekraïense uitvoering ervan de schuld, schrijft Bernard.

De opsommingstekens uit het eerste deel:

Misrekeningen, verdeeldheid kenmerkte offensieve planning door VS, Oekraïne (gearchiveerd)

De belangrijkste elementen die het tegenoffensief en de aanvankelijke uitkomst bepaalden zijn:

 • Oekraïense, Amerikaanse en Britse militaire officieren hielden acht grote tabletop war games om een campagneplan op te stellen. Maar Washington misrekende zich over de mate waarin de Oekraïense strijdkrachten in korte tijd konden worden omgevormd tot een gevechtsmacht naar westers model – vooral zonder Kiev de luchtmacht te geven die onlosmakelijk verbonden is met moderne legers.
 • Amerikaanse en Oekraïense functionarissen waren het soms sterk oneens over strategie, tactiek en timing. Het Pentagon wilde dat de aanval half april zou beginnen om te voorkomen dat Rusland zijn linies verder zou versterken. De Oekraïners aarzelden en hielden vol dat ze niet klaar waren zonder extra wapens en training.
 • Amerikaanse militaire functionarissen waren ervan overtuigd dat een gemechaniseerde frontale aanval op de Russische linies haalbaar was met de troepen en wapens die Oekraïne had. De simulaties concludeerden dat de troepen van Kiev in het beste geval de Zee van Azov konden bereiken en de Russische troepen in het zuiden in 60 tot 90 dagen de pas konden afsnijden.
 • De Verenigde Staten pleitten voor een gerichte aanval langs die zuidelijke as, maar het Oekraïense leiderschap was van mening dat zijn troepen op drie verschillende punten langs het 600 mijl lange front moesten aanvallen, in zuidelijke richting naar zowel Melitopol als Berdyansk aan de Zee van Azov en in oostelijke richting naar de omstreden stad Bakhmut.
 • De Amerikaanse inlichtingendienst had een negatievere mening dan het Amerikaanse leger en schatte in dat het offensief slechts een 50-50 kans op succes had gezien de sterke, gelaagde verdediging die Rusland in de winter en lente had opgebouwd.
 • Velen in Oekraïne en het Westen onderschatten het vermogen van Rusland om rampen op het slagveld te boven te komen en zijn eeuwige sterke punten uit te buiten: mankracht, mijnen en de bereidheid om levens op te offeren op een schaal die maar weinig andere landen kunnen verdragen.
 • Toen de verwachte start van het offensief naderde, vreesden Oekraïense militaire functionarissen dat ze catastrofale verliezen zouden lijden – terwijl Amerikaanse functionarissen geloofden dat de tol uiteindelijk hoger zou zijn zonder een beslissende aanval.
  Von der Leyen in toespraak: Solidariteit met Oekraïne zal onwrikbaar zijn

En uit het tweede deel:

In Oekraïne, een oorlog van incrementele winsten terwijl tegenoffensief stagneert (gearchiveerd)

De belangrijkste bevindingen van de verslaggeving over de campagne zijn onder andere:

 • Zeventig procent van de troepen in een van de brigades die het tegenoffensief leiden en uitgerust waren met de nieuwste westerse wapens, gingen de strijd in zonder gevechtservaring.
 • De Oekraïense tegenslagen op het slagveld leidden tot meningsverschillen met de Verenigde Staten over hoe de diepe Russische verdediging het best doorbroken kon worden.
 • De commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa kon in het begin van de campagne wekenlang geen contact krijgen met de topcommandant van Oekraïne.
 • Beide partijen gaven elkaar de schuld van fouten of misrekeningen. Amerikaanse militaire functionarissen concludeerden dat Oekraïne tekort was geschoten in elementaire militaire tactieken, waaronder het gebruik van grondverkenning om inzicht te krijgen in de dichtheid van mijnenvelden. Oekraïense functionarissen zeiden dat de Amerikanen niet leken te begrijpen hoe aanvalsdrones en andere technologie het slagveld hadden veranderd.
 • Alles bij elkaar heeft Oekraïne slechts ongeveer 200 vierkante kilometer grondgebied heroverd, ten koste van duizenden doden en gewonden en miljarden aan westerse militaire hulp alleen al in 2023.

Al deze punten speelden een rol.

Mijn persoonlijke:

 • Zowel Oekraïne als zijn aanhangers hebben de Russische capaciteiten systematisch onderschat. (En nog steeds.)
 • Satellietverkenningen toonden Russische defensievoorbereidingen op het niveau van de Slag om Koersk. Daar slaagde de Duitse Wehrmacht er na veel te lange voorbereidingen niet in de Russische linies te doorbreken. De niet-geleerde les van 1943: als je verdedigingslinies als deze ziet, probeer dan iets anders.
 • Gevechtssimulaties en table top war games hebben een ‘moreel factor’ voor elke kant. Als je de factor van jouw kant op 10 zet en die van de vijand op 0, zoals de V.S. en het VK blijkbaar deden, win je elke keer – maar dat heeft niets met de werkelijkheid te maken.
 • Luchtsteun zou niet geholpen hebben. De Russische luchtverdediging is te sterk om er iets tegen te doen.
 • De beslissing om nauwelijks getrainde, ‘groene’ brigades zonder gevechtservaring in te zetten was een ernstige fout.
 • Het niet gebruiken van rookgranaten en, in het algemeen, middelen voor misleiding, was absoluut niet redelijk.
 • Om de helft van de nieuwe troepen, het meer ervaren deel, te laten vechten voor Zelensky’s reeds verloren strijd om Bakhmut, was een grote politieke fout.
  Verschrikkelijke verliezen: Lichamen van Oekraïense soldaten worden op het slagveld achtergelaten, mortuaria mogen geen informatie verstrekken

Alles bij elkaar zorgde ervoor dat het zogenaamde ’tegenoffensief’ nooit een kans kreeg om van de grond te komen. Het gekibbel nu is slechts een poging om de schuld voor de mislukking bij de andere kant van de tafel te leggen.

De Oekraïense generaal Zaluzny heeft geleerd van de strijd. Hij komt nu met enigszins realistische cijfers om de VS te laten begrijpen hoe klein hun kansen om te winnen eigenlijk zijn:

Opperbevelhebber Zaluzhnyi vroeg Pentagon-chef om 17 miljoen artilleriegranaten

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin kreeg tijdens een bezoek aan Kiev te horen dat Oekraïne 17 miljoen artilleriegranaten nodig had en dat er voor US$ 350-400 miljard aan middelen en personeel nodig zou zijn om het land te bevrijden.

Citaat van een hoge ambtenaar bij de strijdkrachten: “Austin kreeg te horen dat er 17 miljoengranaten nodig was. Hij was op zijn zachtst gezegd stomverbaasd, want zoveel granaten kun je op de hele wereld niet verzamelen.”

Het Oekraïense leger heeft niet de tienduizenden lopen die nodig zijn om 17 miljoen granaten af te vuren. Noch heeft het de mannen om die denkbeeldige kanonnen te bedienen.

Zaluzny denkt duidelijk dat de oorlog verloren is en voorbij. En dat het tijd is voor een politiek die vrede nastreeft:

Volgens een bron zei Austin ook dat Zaluzhnyi privé bij Amerikaanse generaals had geklaagd over bemoeienis van het kabinet van de president […]: “Austin vertelde ons privé dat Zaluzhnyi altijd tegen zijn generaals klaagde over het kabinet van de president en hoe het hem hinderde. Het is duidelijk dat de president ook van die gesprekken hoorde. En dat is niet bevorderlijk voor het vertrouwen.”

  Russische geopoliticus Karaganov: "Westerse elites zullen het conflict niet overleven"

Het kantoor van de president is echter geneigd te geloven dat Zaluzhnyi’s ontslag zijn politieke carrière zou vergemakkelijken.

Het is de hoogste tijd voor de regering Biden om deze hele zaak af te ronden. Doe het gebruikelijke: verklaar de overwinning, vertrek en vergeet het.

Gilbert Doctorow mijmert over manieren om dat te doen:

Wat er daarna gebeurt, zal overblijven voor in de voetnoten.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

In Moskou voel je geen crisis. Geen gevolgen van sancties. Geen werkloosheid. Geen daklozen op straat. Minimale inflatie.Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelCOP28: de agenda van de globalisten is nog nooit zo duidelijk geweest
Volgend artikelNAVO-chef waarschuwt Westen zich voor te bereiden op “slecht nieuws” over realiteit in Oekraïne
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

22 REACTIES

 1. Er is maar één winnaar in deze krankzinnige oorlog. Dat zijn de aandeelhouders van de militaire rotzooi industrie. Die nemen een lekker glaasje cognac als het dividend uitgekeerd wordt.
  De rest zijn de verliezers, de honderduizenden mensenlevens (dood of gewond), de ontwrichte gezinnen, de kapotte huizen en infrastructuur, de verwoeste landbouwgronden vol met rotzooi, de vernietigde economie, de financiële chaos. Nog meer…?
  En wat leert de mens van dit debacle? NIETS, want het gedonder gaat gewoon door, kijk maar naar Gaza, waar weer tienduizenden slachtoffers (gaan) vallen. Welk debacle volgt…?

 2. Het westen bepaalt niet of de oorlog voorbij is. Rusland bepaalt dat.
  Er lopen nog heel wat Banderanazi’s vrij rond en de cultus rondom die Bandera naziverheerlijking is nog niet vernietigd.

 3. Oekraïense regering: “De Russen rukken vanuit alle assen op richting Liman” – Slachting van Azofieten in de bossen van Kremina met honderden doden

  De Oekraïense regering bevestigde de Russische opmars op de as Koupiansk-Liman-Seversk en merkte op dat de Russische strijdkrachten erin slaagden 2 km op te rukken binnen de verdediging van de Oekraïense ED nabij de grenzen van de regio’s Charkov en Donbas.

  Russische troepen convergeren vanuit minstens vier gebieden richting de haven, met name vanuit Terny, Torsky, Dibrova en Serebryansky, waardoor een verstikkende zeestraat ontstaat die steeds verder wordt gesloten. >>>

  https://warnews247.gr/oukraniki-dioikisi-oi-rosoi-proelavnoun-ap-olous-tous-axones-makeleio-azofiton-me-ekatontades-nekrous-sta-dasi-tis-kremina-epiviose-to-30-ton-monadon/

  Lees ook:

  Kritieke situatie in Liman: Russen rukken op en omsingelen stad – Verpletteren Azov-troepen en legioenhuurlingen
  Oekraïense commandant gevangengenomen in Kremina – Hevige gevechten in Oekraïense bossen >>>

  https://warnews247.gr/krisimi-i-katastasi-stin-liman-oi-rosoi-kyklonoun-tin-poli-synetripsan-tis-dynameis-tou-azof-kai-misthoforous-tis-legeonas/

 4. De Russen moeten gewoon heel Oekraïne oprollen en annexeren.
  Zij kunnen m.i. ook veel beter en sneller Oekraïne weer op poten krijgen dan het vervloekte westen.
  Wij zijn meesters(de zionisten ect.) in het het vertrappen van onschuldige landen en hun burgers.
  We jatten hun goud, kostbaarheden, grondstoffen en als het te ingewikkeld wordt vertrekken we met de noorderzon. Een land in puin achterlatend.
  Een land opbouwen nadat een onwelgevallige ‘dictator’ is opgeruimd zit er niet op.
  Laat Rusland Oekraïne maar opbouwen. Veel beter voor de Oekraïners lijkt me.

 5. Zo mooi dat het Amerika verslagen word. Een grootmacht in vrij verval. Na al die miljoenen onschuldige burgers te hebben vermoord wereldwijd is het einde van deze wereldtiran in zicht, daar zal geen geldpers meer bij helpen om dit te ontlopen.

 6. De afgelopen 24 uur hebben de Russische strijdkrachten de grootste opmars sinds het begin van de maand uitgevoerd in het noordwesten van Avdeevka.

  Russische troepen zetten hun aanvalsoperaties in de richting van Avdejevski voort. Nadat ze de controle over de industriële zone van Avdeevka hadden overgenomen, zetten Russische troepen de aanval op de vijand voort, die aanzienlijke verliezen leed en gedwongen werd zich terug te trekken naar de particuliere sector.

  De afgelopen 24 uur zijn de Russische strijdkrachten ongeveer 400 tot 450 meter opgeschoven in de richting van het dorp Novokalinovo. Dit is de grootste opmars in het noordwesten van Avdievka sinds het begin van de maand. Opmerkelijk is het feit dat zelfs de Oekraïense kant de Russische opmars in het gebied van Novokalinovo, Stepnoye (Stepovoy) en Berdychi erkent. >>>

  https://topwar.ru/231248-vs-rf-za-poslednie-sutki-osuschestvili-naibolee-krupnoe-s-nachala-mesjaca-prodvizhenie-na-severo-zapade-ot-avdeevki.html

  • Ik hoop Adriaan, dat de zaken inderdaad zo positief verlopen voor ‘onze’ Russkies ! !….Onderschat echter niet de reptielbreinen van de Nato/EU sore losers mafia bende ! Als ik de witte vlaggen zie wapperen in Hoerkraiene zal ik pas enigszins gerustgesteld zijn ….en dan nog …

 7. Laat Poetin alsjeblieft doorhalen. Zet dat adenochroomvretende hoerentuig zonder vorm van proces tegen de muur en knal ze af.

  Zet elke ambtenarenhufter die hier aan meegewerkt heeft, met zijn doorgezweette ambtenarenhol aan het werk in de Oekraïne om mijnen op te rapen……..en de rest…….aan alles wat er aan smerigheid is geproduceerd .
  Zet dat schorum maar aan het werk. Misschien leren ze dáár wat van.

  Daarna aardappelen rooien. Met de hand!

  Het is ( het kost mij de grootste moeite om niet keihard te vloeken) de hoogste tijd dat er veranderingen komen.

  Grote veranderingen.

  Als dan toch alle beerputten inmiddels open staan, hoop ik dat alle groepen die info hebben zichzelf verzamelen á la Reinier Fuelmich, en die tribunalen van de grond af sjorren.

  De dood aan die hele smerige hoerenkast met geld te veel…….te beginnen met de Rockefellers, Gates , Fauci, en de welbekende rest. Begraaf dat tuig levend in een loden kist besmeerd met teer, opdat die ziel nooit meer aan dit aardse stuk dichtheid zal ontvlieden. Giet die kisten in beton zoals gedaan is met Tsjernobyl………en pleur daarmee de deur van de hel dicht…….en maak van die bonk beton voor tienduizenden jaren een monument van nooit te vergeten absolute hels vuiligheid .

  Waarom ik zo razend van woede ben?……..omdat ik voor de godgloeiende gelijk heb gehad………in alles.

  En nee. Het lucht niet op. Dat deed het ook niet toen het tuig wat mijn dochter verkrachtte en drogeerde dit ondermaanse op enigszins dringende wijze verliet, evenmin als het breuken bezorgen aan het schorum uit de achterbuurten van Noord Afrika wat er aan hing…….en die komen hier óók niet meer terug.

  Maar het lucht niet op nee! Mijn hele godverse leven gaf ik wat ik had, deelde ik wat ik had, probeerde ik deze wereld te helpen met alles wat ik had…….en kom ik iedere keer opnieuw wel weer zo’n smerige bruine rat met zijn vuile blik weggedoken in zijn hoody, en een klap dope in zijn dure wagen tegen. Zo’n viesnest zonder hersens en geweten, wat het helemaal niet erg vindt om kinderen de ondergang in te sleuren.

  Het interesseert mij geen drol meer waar dat soort vandaan komt. Het interesseert me geen drol meer wat voor kostuum er aan hangt. Parasieten kun je nooit helemaal uitroeien, maar die alles verziekende bende terugbrengen tot iets werkbaars? Graag!

  Misschien kunnen we dan een keer met een schone lei beginnen. Maar éérst dat gore tuig van deze aardbol af. Ambtenaren aan het èchte werk.

  Het heeft lang genoeg geduurd!!!!!!

  .

  • Laat Putin doorhalen…grappentapper. Rusland is zeer nauw betrokken bij het klimaatgedoe. Wat geeft jou het idee dat er een heerser rondloopt die het beter voor heeft met ons voor heeft dat een ander. Oorlog is afleiding voor t plebs. 90% van de wereldpolitiek is all in 2030.

   Vergeet het maar, er zijn geen redders. Dat zouden wij, het plebse volk moeten zijn. En kijk eens om je heen…

   Die redding duurt nog wel ff

 8. altijd al gezegd, het slagveld bepaald alles wie aan de kant staat heeft ook altijd gelijk want de beste schippers staan aan wal… Oekraïne betaalt terecht voor zijn Misdadige Walgelijke, gedrag, de Russen hebben het ook niet voor niets gekregen, laat Amerika én Engeland, nu voorgoed hun smerige Bakkes houden, Brittannië slikt hiermee weer eens een vernederende Nederlaag voor de Krim.. samen met Frankrijk en Turkye… waar een Britse generaal Zelfmoord pleegde.. wegens de vreselijke uitroeien van hun troepen…ook toen waren Russen de Baas…♥️🇷🇺🌹💪

 9. Ik lees op steeds meer plaatsen dat alle elite homo’s binnenkort voor n tribunaal staan? Om berecht te worden. Is dit echt zo? Klopt dit?

 10. Kop klopt niet. Het is nog niet voorbij. Kop en inhoud zijn letterlijk een Contradictus terminus.

  Even off topic: mensen in mijn omgeving klagen dat hun kinderen de gekste dingen mankeren. Net nu de 5g frequenties verdeeld worden.

  Het plan is op schema mensen….hoe lang pikken we dit nog?

  • Gewoon de lantaarnpalen neer halen en verbranden want daar zitten de 5G antenne’s in als je een echte einde eraan wil maken. Maar niemand zal dat gaan doen, want te bang voor de gevolgen.

   Je hebt de hoofdmast en die staat weer in verbinding met vele lantaarnpalen en dergelijke.

   Voor het volk in actie komt dan zijn we denk ik een paar jaar verder.

  • Contradictio in terminus.
   Ik denk dat er geen tegenstelling is. De oorlog is voorbij, de afwikkeling nog niet.

   Verder weet ik er niets van.

 11. En mijn man hoorde gister in het nieuws dat Nederland nog even 2.5 MILJARD EURO gaat overmaken naar Zelenski…
  Benieuwd wat die daar nu nog mee gaat doen..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in